نیلوفر منصوری دبیر گروه گردشگری در ماه رمضان برخی از گردشگران، سبک زندگی خاصی دارند؛ مخصوصا وقتی این ماه به روزهای گرم نزدیک و نزدیک تر می شود. این ماه یا قسمتی از آن را که به عبادتشان لطمه نزند، به سفر می گذرانند. اگر گردشگر و اهل سفر باشید می‌توانید حتی سفرهای نیم‌روزه‌ای را […]

نیلوفر منصوری
دبیر گروه گردشگری
در ماه رمضان برخی از گردشگران، سبک زندگی خاصی دارند؛ مخصوصا وقتی این ماه به روزهای گرم نزدیک و نزدیک تر می شود. این ماه یا قسمتی از آن را که به عبادتشان لطمه نزند، به سفر می گذرانند. اگر گردشگر و اهل سفر باشید می‌توانید حتی سفرهای نیم‌روزه‌ای را تجربه کنید که پس از اذان ظهر شروع و به یک افطاری جانانه در سفر، ختم می‌شوند و یا حتی تا سحر ادامه دارند. با این حال برخی از کشورها رسم و رسوم خاصی در این ماه عزیز دارند که تجربه آن خالی از لطف نیست. بسیاری از کشورهای مسلمان، ماه رمضان را به عنوان جشن نعمات خداوندی تلقی کرده و بسیاری از برنامه‌ها و حراج‌ها مخصوصا در اقلام غذایی را در این ماه انجام می‌دهند.

در سال های اخیر؛ گردشگری رمضان رونق بسیاری داشته است و برخی از کشورها در این رویداد سرآمدند. در این گزارش به این کشورها اشاره شده است. مالزی با وجود تنوع مذهبی بالا ۶۰ درصد از جمعیت ۳۰میلیون نفری آن را مسلمانان تشکیل می دهند. به طوری که حتی تداخل نژادی و وجود خیل کثیر بودائیان، هندوها و مسیحیان نیز نمی‌تواند بر چهره منحصر به فرد رمضان در مالزی خلل وارد آورد. بلکه گروه‌هایی از این اقلیت‌ها در رمضان تلاش می‌کنند با مسلمانان همگام شده و یک روز را با روزه تجربه کنند.
آغاز ماه مبارک رمضان در مالزی همچون دیگر کشورهای اسلامی همراه با آداب و سنت‌های خاصی است. شب آغازین رمضان هر ساله مصادف است با آتش‌بازی‌های فراوان در نقاط مختلف کشور و از آن به بعد نیز هر شب مردم می‌توانند مراسم آتش بازی را در محلی از پیش تعیین شده به نظاره بنشینند.
مساجد از یک ساعت پیش از اذان صبح به تکاپو می‌افتند. با پخش صوت تلاوت قرآن کریم و زمزمه‌هایی به زبان مالایی، بعید است کسی سحر خواب بماند. زمان افطار هم دقیقا همینطور برنامه‌های ویژه مسلمانان جای دیگر برنامه‌های تلویزیونی را می‌گیرد. افطاری و شام هم در کلیه مساجد برقرار است و البته رایگان. اول افطار و بعد خیل عظیم نمازگزاران برای ادای نماز مغرب و حالا نوبت شام است که همیشه پلو با خورشت است.
در این میان استقبال خارجی‌ها به خصوص دانشجویان هم دیدنی است .
آذین‌بندی مکان‌های عمومی از جمله خیابان‌ها و مراکز خرید و پخش آهنگ‌های مخصوص این ماه همه نشان از آغاز ماه رمضان کریم دارد. با آغاز این ماه، مراکز خرید بیش از هر زمان دیگری پذیرای مشتریانی از مالزی و حتی گردشگرانی از دیگر کشورها است و اقلیت‌های قومی نیز از این بازار پررونق بی‌نصیب نمی‌شوند.
مالزی از لحاظ تنوع غذایی بسیار غنی است و سفره افطار بسیار متنوع . از این رو هنگام غروب روزهای ماه مبارک رمضان بازارهای محلی برای خرید مایحتاج افطار بسیار پررونق جلوه گر می شوند.

انگلیس
مسلمانان زیادی در انگلستان زندگی می کنند که هر ساله با حضور در مساجد و مراکز اسلامی ماه رمضان را در کنارهم سپری می‌کنند. حضور مسلمانان در کشور انگلستان به سال ۱۷۰۷ میلادی بر می‌گردد، ولی مقامات انگیلسی قانون آزادی عبادت غیرمسیحیان را در سال ۱۸۱۲ میلادی به رسمیت نشناختند، و هم اکنون اسلام در انگلستان یکی از بزرگترین ادیان محسوب می‌شود و نزدیک ۳ میلیون پیرو دارد.
ماه رمضان در انگلستان حال و هوای خاصی دارد و آزادی در انجام مناسک و شعائر دینی در لندن به آن وجهه خاصی در مقابل سایر پایتخت‌های اروپایی بخشیده است.
با وجود اینکه زمان روزه‌دار بودن در انگلستان به ۱۸ ساعت می‌رسد اما دمای هوا که به بیش از ۱۷ درجه نمی‌رسد به روزه داران در انجام این فریضه الهی کمک می‌کند.
رستوران‌ها و چایخانه‌های بسیاری در خیابان «ادوارد رود « وجود دارد که در سحر و افطار با خرما و شیرینی‌جات و غذاهای عربی پذیرای روزه داران هستند. غذاهایی که مواد اولیه آن را از دو ماه قبل از کشورهای عربی وارد می‌کنند و در پی به وجود آوردن فضایی برای کاهش رنج و غربت مسلمانان هستند.
مراکز اسلامی انگلستان از فرصت بسیار خوب ماه رمضان استفاده کرده و با مراسم‌هایی از جمله افطاری‌های گروهی، انجمن‌های ذکر و مناجات، حلقه‌های قرائت، حفظ قرآن کریم، سخنرانی در مراکز و مساجد و کارهای خیریه، مسلمانان با ملیت‌های مختلف را دور هم جمع کنند. همچنین فرصتی برای آشنایی غیر مسلمانان با دین مبین اسلام فراهم می‌کنند.
وجود بازارها عربی، غذاهای کنار خیابانی هنگام افطار،شیرینی فروشیهای لبنانی و فعالیت فوق العاده مساجد در این ماه دلیل خوبی برای جذابیت شهرهای بزرگ انگلیس برای گردشگران ماه رمضان است. در این ماه هتلهای انگلیس هم برای پذیرایی از مهمانان مسلمان روزه دار تجهیز می‌شوند و خدمات خاص این ماه را ارائه می‌دهند.

ترکیه
به گفته گردشگران، دولت ترکیه برای گردشگران مسلمان در ماه رمضان فرش قرمز پهن می‌کند. هر جا سخن از گردشگری است نام ترکیه نیز در آن بین هست. در عرصه گردشگری رمضان نیز ترکها حرفهای زیادی برای گفتن دارند. ترکیه اگر چه کشوری لائیک محسوب می‌شود اما به دلیل فرهنگ اسلامی اکثر مردم، مسلمانان در این کشور که به قصد گردشگری حلال می‌آیند احساس بدی نخواهند داشت.
در این کشور در حالی که خوردن و نوشیدن آزاد است اما اکثر مردم از این عمل در ملا عام احراز می‌کنند و فضای رمضان در استانبول احساس می‌شود. در اکثر شهرها این کشور رستورانها و اغذیه فروشیها با پرده پایین کشیده خدمات ارائه می‌دهند و بسیاری از رستورانها مشروب ارائه نمی کنند و کلا عرضه مشروب در این ماه در ترکیه بسیار محدود می‌شود مخصوصا اینکه اردوغان جدیدا قوانین محدود کننده ای برای تبلیغ و نمایش مشربات الکلی وضع کرده است. در ترکیه رستورانها و هتلها به نحو دلپذیری برای پذیرایی افطار آماده شده اند و لیستی از غذاهای متنوع ترکی اعم از انواع کباب و شیرینی جات سنتی ترکی را ارائه می‌دهند که برای گردشگران بسیار جذاب است.