اشاره روز یکشنبه بود که خبری بر شبکه المیادین مبنی بر وقوع جندین انفجار در بندر فجیره امارات، منتشر شد. خبری که در ابتدا با سکوت رسانه ای سپس با تکذیب خبر و دست آخر با تائید وقوع این حادثه از سوی اماراتی ها مواجه شد. امارات ساعاتی بعد از تکذیب هدف قرار گرفتن چند […]
اشاره
روز یکشنبه بود که خبری بر شبکه المیادین مبنی بر وقوع جندین انفجار در بندر فجیره امارات، منتشر شد. خبری که در ابتدا با سکوت رسانه ای سپس با تکذیب خبر و دست آخر با تائید وقوع این حادثه از سوی اماراتی ها مواجه شد. امارات ساعاتی بعد از تکذیب هدف قرار گرفتن چند کشتی یا نفتکش در بندر فجیره اذعان کرد «چهار کشتی هدف عملیات خرابکارانه» قرار گرفتهاند. وزارت خارجه امارات شامگاه یکشنبه با صدور بیانیهای گفت که «چهار فروند کشتی تجاری در نزدیکی آبهای سرزمینی امارات هدف عملیات مخرب قرار گرفتهاند». حال این سوال مطرح می شود که آیا این حادثه ارتباطی با دیگر تحولات اخیر منطقه دارد؟ برای بررسی بیشتر این موضوع «جمله» ابعاد مختلف «معمای فجیر» را مورد بررسی قرار می دهد که در ادامه می خوانید.
سال هاست منطقه استراتژیک خلیج فارس به دلیل حضور نیروهای فرامنطقه ای و همچنین اتخاذ سیاست های ماجراجویانه حکام حاشیه خلیج فارس، به منطقه ای ملتعب تبدیل شده است. منطقه ای که می توان آن را شاهراه حیاتی انرژی جهان نام برد در چند دهه گذشته بارها دستخوش منازعات بین المللی شده است. در چند سال اخیر و پس از شبه انقلاب های کشورهای بار دیگر اوضاع این منطقه رو به وخامت رفت. با شروع جنگ نابرابر رژیم سعودی و دیگر مرتجعان هم پیمان او علیه مردم یمن، بخش جنوبی خلیج فارس به منطقه جنگی تبدیل شد. از سوی دیگر سیاست های خصمانه آمریکا علیه ایران اکنون به مرحله ای رسیده است که دولت متخاصم ترامپ برای ایجاد جنگ روانی علیه کشورمان، ناو آبراهم لینکن را به این منطقه آورده و عملاً فضای منطقه را وارد فاز تازه ای کرده است.
سایه تهدیدات بر آبهای خلیج فارس
بر اساس آنچه که سردمداران کاخ سفید بارها بر آن تاکید داشته اند، رژیم ترامپ قصد دارد در راستای اعمال تحریم های ظالمانه علیه کشورمان، میزان صادرات نفت ایران را به صفر برساند. این در حالی است که مسئولان کشورمان بارها تاکید کرده اند که در صورت ممانعت از صدور نفت ایران اجازه نخواهند داد نفت هیچ کشور دیگری از این منطقه صادر شود.
این هشدار ایران با واکنش های متفاوتی و متعددی از سوی دیگر کشورهای منطقه مواجه شد. برخی از صاح بظران بر این عقیده اند که حضور ناو آبراهام لینکن در این منطقه پاسخی به تهدید ایران مبنی بر بستن تنگه هرمز است. از سوی دیگر مسئولان نظام جمهوری اسلامی بارها تاکید کرده اند که ” گرچه در مقابل تهدیدات خارجی سکوت نخواهند کرد اما آغازگر تنش نیز نخواهند بود”. بر این اساس دور از ذهن نیست اگر برخی از عناصر جنگ طلب منطقه ای و فرامنطقه ای تلاش کنند تا از این حادثه در جهت رسیدن به اهداف خود علیه ایران بهره برداری کنند. در چهار دهه اخیر نیز بارها در پس هر حادثه تروریستی در نقاط مختلف جهان، رسانه های غربی انگشت اتهام را به سمت ایران نشانه گرفته اند. از این رو بعید نیست اینبار هم ایران مورد اتهام غرب و وابستگان مرتجع منطقه ای او قرار گیرد.
زمزمه های اتهام زنی به ایران
روز دوشنبه جان دفتریوس خبرنگار بخش انرژی سی ان ان از ابوظبی در ارتباط با حادثه بندر فجیره و اهمیت این بندر به این شبکه خبری گفت: «این بندر در بخش جنوبی تنگه هرمز قرار دارد، تنگه ای که پهنه ای حدود ۷۰ مایل (بیش از ۱۲۶کیلومتر) دارد و تاسیسات نفتی آن به منظور دورماندن از تنش های منطقه ای و پس از جنگ ایران و عراق، اشغال کویت در سال ۱۹۹۰میلادی و جنگ دوم خلیج فارس در سال ۱۹۹۱ برای ساخت آن برنامه ریزی شد؛ نفت ابتدا با خط لوله از ابوظبی به این بخش از امارات منتقل می شود و سپس توسط سوپر نفتکش هایی که ظرفیت حمل میلیون ها بشکه نفت را دارند، دراین بخش از آب های عمان حمل می شود.»
دستگاه دیپلماسی کشورمان که بارها طعم اتهامات بی اساس غرب را چشیده است در اولین ساعات انتشار خبر حادثه بندر فجیره با خواستار تحقیق پیرامون این موضوع شد. سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه انفجار در این بندر را نگران کننده و تاسف بار دانست و خواهان روشن شدن ابعاد دقیق این حادثه شد.
وی با اشاره به تاثیر منفی این حوادث بر سلامت کشتیرانی و امنیت عبور و مرور دریایی نسبت به هر گونه دسیسه از سوی بدخواهان جهت برهم زدن ثبات و امنیت در منطقه هشدار داد و خواهان هوشیاری کشورهای منطقه نسبت به هر گونه ماجراجویی از سوی عوامل خارجی شد.
سناریو جهت فشار حداکثری بر ایران
کامران کرمی کارشناس مسائل خاورمیانه در گفت و گو با ایرنا در خصوص حادثه فجیره اظهار داشت:« ایران این خطر را احساس کرده است که عربستان و امارات بخواهند با گسترش دادن بحران و اینکه ایران نقش ناامن کننده ای در خلیج فارس دارد، آمریکا را به سمت یک درگیری هدایت کنند و باید رویه هوشمندانه از طرف وزارت امور خارجه کشورمان و سایر نهاد های مملکتی کشورمان دنبال شود و ایران بیشتر در موضع طلبکارانه قرار گیرد.»
کرمی در بخش دیگری از اظهاراتش تاکید کرد:«احتمال بیشتری وجود دارد که اماراتی ها به دنبال این هستند تا متحدین منطقه ای ایران و بعد خود ایران را در این روزها متهم اصلی این قضیه جلوه دهند و به دنبال فشار حداکثری، نا امن بودن تنگه هرمز را مطرح کنند.»
این کارشناس مسائل خاورمیانه در این مورد اظهار داشت: «موضوع مهم دیگر در این قضیه این است که این حادثه حضور آمریکا در منطقه را توجیه می کند و این حمله ابعاد پنهان و مبهمی دارد. و اگر در چارچوب راهبردی آمریکا در منطقه خاورمیانه و موضوع تحریم ها، و نقش امارات و عربستان را در این قضایا بررسی کنیم به نتیجه واحد می رسیم که این کشورها در منطقه به دنبال سیاست تابعیتی و پیروی ازسیاست آمریکا در منطقه هستند.»
رد پای صهیونیست ها!
طارق ابراهیم کارشناس مسایل کشورهای حوزه خلیج فارس در واکنش به حادثه بندر الفجیره در امارات تاکید کرد که احتمالا اسراییل پشت این انفجار قرار دارد. طارق ابراهیم گفت: «تل آویو برای اجرای این عملیات خرابکارانه اطلاعات راهبردی و لوجستیکی لازم را در اختیار داشت.»
وی اظهار کرد: «در امارت الفجیره یک پایگاه نظامی مهم و چند مقر آمریکایی برای رصد فعالیت های کشورهای حوزه خلیج فارس وجود دارد و ممکن است یک طرف سومی عامل این حمله باشد.»
عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه رای الیوم چاپ لندن نوشت: «سوال مطرح این است که هویت مجریان این انفجارها مشخص نیست و هنوز اطلاعاتی درباره نوع انفجارها نیز منتشر نشده مثلا اینکه آیا حمله موشکی رخ داده یا هوایی یا با مین های دریایی این انفجارها به وقوع پیوسته است یا حتی این گمانه مطرح است که یگان های کماندوی غواص اقدام به کاشت بمب در بدنه کشتی ها کرده باشند.»
از سوی دیگر «محمد عباس» کارشناس مسایل نظامی در گفت و گو با «المیادین» گفت: «اسراییل و سعودی از اعلام جنگ آمریکا علیه ایران نفع می برند و بعید نیست که آن ها پشت انفجار الفجیره باشند.» رسانه های عربی گزارش داده اند که تیم حقیقت یاب بین المللی عازم بندر الفجیره شده است. هنوز جزئیاتی از عاملین اقدام منتشر نشده و گمانه زنی ها در این باره ادامه دارد.
در نهایت واقعیت حادثه بندر فجیره را در حال حاضر کسی نمی داند غیر از عاملان این رویداد. بدون شک این حادثه در روزهای آینده می تواند پیامدهای متعددی به همراه داشته باشد و باید منتظر انتشار ابعاد تازه این اتفاق در روزهای آینده بود.