کمبود و گرانی شن و ماسه در حالی است که بنا به گفته مسئولان دو شهرستان تنکابن و رامسر سالها پیگیر ایجاد شهرک شن و ماسه بوده اما نهتنها موفق به این کار نشدند بلکه چند واحد تولیدی شن و ماسه هم یا تعطیلشده و یا نیمه فعال هستند. البته لازم به ذکر است که […]
کمبود و گرانی شن و ماسه در حالی است که بنا به گفته مسئولان دو شهرستان تنکابن و رامسر سالها پیگیر ایجاد شهرک شن و ماسه بوده اما نهتنها موفق به این کار نشدند بلکه چند واحد تولیدی شن و ماسه هم یا تعطیلشده و یا نیمه فعال هستند. البته لازم به ذکر است که بر اساس آمار حدود ۳۵ واحد تولیدی شن و ماسه در غرب مازندران وجود دارد که از این تعداد ۲۵ واحد غیرفعال بوده و برخی نیز نیمه فعال هستند.
علاوه بر این، برداشت غیرمجاز شن و ماسه از بستر جریانی رودخانههای این دو شهرستان، از تبعات نبود معادن برداشت شن و ماسه بوده که در سالهای اخیر نمود بیشتری یافته و تغییر چهره رودخانهها و آسیبپذیر بودن آنها در جریان سیل را رقمزده است.
همچنین نباید از این نکته غافل شد که غرب مازندران بهواسطه دارا بودن جاذبههای بیشمار برای گردشگران، همواره مورد استقبال آنان بوده و سرمایهگذاران و برجسازان بسیاری در این منطقه اقدام به ساختوساز میکنند، بنابراین نیاز آنان به مصالح ساختمانی بهویژه شن و ماسه تقاضا را در غرب مازندران افزایش داده و چون عرضه آن بسیار کم است، قیمتها بهطور چشمگیری بالا رفته و گاهی اوقات هم کمبود مصالح به شدت در منطقه احساس میشود.
علی نکوزاد یکی از کامیونداران رامسری میگوید: در روزهای اخیر قیمت هر تن شن و ماسه در رامسر به ۷۰ هزار تومان و در برخی موارد هم به ۱۰۰ هزار تومان رسیده که در مقایسه با ماههای گذشته، افزایش چشمگیری داشته است.
وی افزود: افزایش قیمت از یکسو و کمبود شدید آن از سوی دیگر باعث شده تا بسیاری از کامیونداران بیکار شوند و اگر هم به فرض باری وجود داشته باشد به دلیل افزایش قیمت شن و ماسه برای کامیونداران مقرونبهصرفه نیست زیرا آن میزان پولی که برای بار کردن شن و ماسه دریافت میکنند، صرف خرید آن شده و پولی برای کرایه کامیون نمیماند.
ضرورت ایجاد مجتمعهای شن و ماسه
سعید فیلی رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت رامسر، مهمترین دلیل گرانی و کمبود شن و ماسه در رامسر را نبود معدن رسمی میداند و میگوید: معدن در رامسر وجود ندارد و برداشتهای پراکنده توسط متقاضیان هم باید با طی کردن مراحل اداری و برگزاری مزایده در استان انجام شود.
وی افزود: نبود معدن رسمی در رامسر به این دلیل نیست که این مزیت در منطقه وجود نداشته باشد بلکه دسترسی سخت به آن مناطق و مسائل زیستمحیطی باعث میشود تا پیمانکاران قبل از برداشت از معادن متحمل هزینه سنگینی جهت برطرف کردن موانع زیستمحیطی شوند و به همین دلیل استقبال نمیکنند.
مجتبی لاتی نماینده شورای اسلامی شهرستان تنکابن در شورای عالی استان با بیان اینکه این موضوع سالهاست که گریبانگیر منطقه ما بوده و دلیل آن نبود معادن برداشت شن و ماسه در تنکابن و رامسر است، گفت: این موضوع بارها در شورای عالی استان مطرح و بررسیشده و به مسئولان ارشد استان هم متذکر شدیم اما تاکنون نتیجه مطلوبی عایدمان نشده است.
لاتی اضافه کرد: شورای عالی استان مازندران به مدیران ارشد توصیه کرد تا برداشت معادن را به شهرداریها واگذار کنند تا ضمن ایجاد منابع درآمدی پایدار و کاهش هزینهها برای شهرداری، مشکل کمبود معادن و شن و ماسه هم در منطقه تا حدودی رفع شود.
شمس الله شریعت نژاد نماینده مردم شهرستانهای تنکابن، رامسر و عباسآباد در مجلس شورای اسلامی هم بر نبود معادن در منطقه غرب مازندران صحه گذاشت و گرانی مصالح ساختمانی را از دغدغههای جدی منطقه عنوان کرد و گفت: نبود معادن از یکسو سبب بروز مشکلات بسیاری برای کسانی که میخواهند خانهای بسازند و یا پیمانکاران ساختوساز و از سویی دیگر باعث برداشتهای غیرمجاز از بستر رودخانه شده به طوری که عمق رودخانهها روزبه روز بیشتر شده و خطر سیل به شدت آنها را تهدید میکند.
وی افزود: کمبود شن و ماسه در منطقه باعث شده تا رودخانهها مورد برداشت مضاعف قرار بگیرند و این موضوع مهمی است که بارها به وزیر صنعت معدن و تجارت تذکر دادم و خواستار مهندسی شدن رودخانههای منطقه شدم.
شریعت نژاد راهکار حل این مشکل را در ایجاد مجتمعهای شن و ماسه در منطقه دانست و بیان داشت: احداث شهرکهای شن و ماسه راهی مناسب برای تأمین نیاز مردم در غرب مازندران و جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز از رودخانهها و ساحل دریا است/مهر.