دونالد ترامپ روز نهم ماه مه گفت منتظر است که مقامات ایران با وی تلفنی تماس بگیرند و با مطرح ساختن چنین مساله ای در واقع خواست بگوید با اینکه یک ماه پیش سپاه را سازمانی تروریستی معرفی کرده است اما آماده است با تهران گفتگو کند. تنش بین دو کشور در هفته های اخیر […]
دونالد ترامپ روز نهم ماه مه گفت منتظر است که مقامات ایران با وی تلفنی تماس بگیرند و با مطرح ساختن چنین مساله ای در واقع خواست بگوید با اینکه یک ماه پیش سپاه را سازمانی تروریستی معرفی کرده است اما آماده است با تهران گفتگو کند. تنش بین دو کشور در هفته های اخیر با صف آرایی نظامی آمریکا در خیلج فارس و آوردن ناو هواپیمابر و بمب افکن های ب-٥٢ به منطقه بیش از هر زمان دیگری تیره شده است. جان بولتون گفته است تقویت حضور نظامی آمریکا در منطقه در واقع پیامی آشکار به ایران است که نه علیه آمریکا و نه متحدان این کشور دست از پا خطا نکند چون در غیراینصورت به شدت با این کشور برخورد خواهد شد.
چند روز قبل، آمریکا که قبلا صادرات نفت ایران را تحریم کرده بود، این بار صنایع فلزی ایران را نیز تحریم کرد. این گونه اقدامات باعث شده است تا در تهران بسیاری بر صداقت ترامپ که خود را آماده گفتگو با ایران معرفی می کند تردید کنند.
نه تنها دیپلمات های ایران که سخنان ترامپ در زمینه گفتگو با تهران را جدی نمی گیرند دیگر نخبگان این کشور نیز از پیشنهاد اخیر ترامپ چندان به وجد نیامده اند. علیرضا اکبری معاون پیشین وزارت دفاع ایران گفت افزون بر ناوگان ششم آمریکا که دربحرین مستقر است سه ناو گروه دیگر از شناورهای جنگی آمریکا راهی آب های ساحلی ایران هستند و هم اکنون چهار فروند بمب افکن ب -٥٢ در قطر به زمین نشسته اند، هزاران نفر از تفنگداران دریایی آمریکا در استانه ایران مستقر و انبوهی از تدارکات و نیروهای ضربتی به سمت خیلج فارس سرازیر شده اند. اکبری می گوید با توجه به چنین تدارک و تقویت گسترده نظامی، ابراز تمایل ترامپ برای گفتگو با ایران خنده آور است و هیچ آدم عاقلی سخنان نامعقول رئیس جمهوری آمریکا را نمی تواند جدی بگیرد.
مقامات ایران و از همه بیشتر وزیر امور خارجه این کشور بر این باورند که نتانیاهو، بولتون، محمد بن سلمان و محمد بن زاید که ظربف از آن ها با عنوان» گروه ب» یاد می کند سودای تغییر رژیم در ایران را در سر دارند.
در میان زمامداران ایران، نتانیاهو از همه منفور تر است چون آن ها بر این باورند که نخست وزیر اسرائیل حتی به تغییر حکومت ایران نیز بسنده نکرده و خواستار بمباران ایران از سوی آمریکاست.
علی واعظ ، کارشناس مسایل ایران در اندیشکده گروه بین المللی بحران در مصاحبه با المانیتور گفت اگر ترامپ خواستار گفتگو با ایران است در آنصورت باید لحن و سیاست خود را در قبال ایران تغییر دهد. وی گفت ترامپ باید نشان دهد که می تواند از بولتون و دیگر جنگ طلبانی که در اطراف او قرار دارند فاصله بگیرد.
محمد حسن قدیری ابیانه از دیپلمات های ارشد پیشین ایران نیز در مصاحبه با المانیتور گفت ترامپ منافع اسرائیل را بر منافع کشور خود اولویت می دهد. ابیانه که ارتباطی نزدیک با مخالفان آشتی ناپذیر رئیس جمهور ایران دارد گفت ایران نیازی ندارد که به رئیس جمهور آمریکا اعتماد کند چون وی هیچ یک از موافقتنامه ها و پیمان های بین المللی امضاء شده با واشنگتن را محترم نشمرده است.
در مقابل کسان دیگری می گویند هر روزنه دیپلماتیک هر اندازه هم که کوچک باشد نباید نادیده گرفته شود. سعید لیلاز ، اقتصاد دان ایرانی می گوید ایران با وارد شدن به گفتگو با آمریکا چیزی را از دست نخواهد داد. وی گفت ما حتی می توانیم با دولت ترامپ از موضع قدرت گفتگو کنیم.
بیشتر مقامات ایران تازه ترین ترفند ترامپ مبنی بر منتظر تماس تلفنی مقامات ایران بودن را اقدامی نمایشی و تبلیغاتی صرف تلقی می کنند که ارزش جدی گرفتن ندارد. / المانیتور