شهلا منصوریه یک دو راهی عجیب بعد از مرگ؛ اینکه تن به خاک بسپاری تا چیزی از انسان بودن باقی نماند؛ یا اعضای زنده را هدیه دهی و یک پایان متفاوت را تجربه کنی، پایانی که خاموشی ساده نیست و تو ادامه پیدا می کنی در جان های دیگر. همگان اهدای عضو را در زمان […]
شهلا منصوریه
یک دو راهی عجیب بعد از مرگ؛ اینکه تن به خاک بسپاری تا چیزی از انسان بودن باقی نماند؛ یا اعضای زنده را هدیه دهی و یک پایان متفاوت را تجربه کنی، پایانی که خاموشی ساده نیست و تو ادامه پیدا می کنی در جان های دیگر. همگان اهدای عضو را در زمان به کما رفتن یا اصطلاحاً مرگ مغزی افراد شاهد بوده ایم و این حرکت فرهنگی رفتهرفته در جامعه ما در حال پیشرفت است که حتی خود افراد بهصورت خودجوش کارت اهدای عضو دریافت کرده تا در صورت بروز حادثه و به کما رفتن، بدون دردسرهای خانوادگی و مسائل رضایت گرفتن از اولیا، بتوانند هرچه سریع تر با اهدای اعضای بدن خود جان چند نفر دیگر را نجات دهند.
به گزارش سایت اهدای عضو؛ هر ۱۰ دقیقه یک نفر به لیست انتظار پیوند افزوده می شوند و نکته طلایی ماجرا اینجاست، کسانی ناجی می شوند که تقدیرشان رفتن است و جان سپردن به مرگ مغزی دیگران. این موضوع فقط یک فرایند ساده بده بستان دو نفره نیست، بلکه کسانی که با مرگ مغز خود و کارت اهدای عضو، زنده ماندن دیگران را به تصویر می کشند، بدون شک برترین ایثارگران است. وقتی صحبت از اعضای تن می شود که باید به دیگری پیوند زده شود تا دیگری قلبش به دنیا لبخند بزند و چشمانش زشتی ها و زیبایی های دنیا را مرور کند و زندگی تکرار و تکرار شود، سهل و ساده نیست. برای همین است که به اهداکنندگان عضو لقب برترین ایثار گران را می دهند.
امروزه در کشور، هديه دادن عضو تبديل به يک سنت حسنه شده است. موضوعی که شاید تا همین چند سال پیش یک واژه خاص و حساس بود که باید با احتیاط از آن صحبت می شد. ولی امروز به سبب گسترش اطلاع رسانی و تلاش های انجام یافته برای فرهنگسازی این موضوع، راحت تر از آن حرف می زنند. حالا به مدد تلاش هایی که برای گفتن و شنیدن از فرهنگ اهدای عضو شده، راحت تر می توان روی این طناب ترسناک راه رفت.
مرگ روزانه ۷ تا ۱۰ نفر از منتظران اهدای عضو
سالانه از ۸ هزار بیمار مرگ مغزی در ایران، ۴ هزار نفر امکان و شرایط اهدای عضو را دارند. از این تعداد هم بین ۷۰۰ تا یک هزار نفر نسبت به اهدای عضو اقدام کرده و بقیه بیماران، بدون رضایت خانواده برای اهدا اعضای بدنشان، از دست میروند. این در حالی است که روزانه ۷ تا ۱۱ نفر در صف اهدای عضو، زندگیشان به پایان میرسد.
قائم مقام وزیر بهداشت با بیان اینکه ایران در بخش پیوند عضو قابل رقابت با کشورهای پیشرفته است، گفت: امروز ۲۵ هزار نفر در انتظار پیوند داریم و هر سه ساعت یکی از این افراد فوت می کند و هر روز ۷ تا ۱۰ شخص منتظر پیوند فوت می کنند.
ایرج حریرچی یادآور شد: سالانه ۴ هزار نفر مرگ مغزی با قابلیت اهدای عضو در کشور اتفاق می افتد؛ هریک از افرادی که دچار مرگ مغزی شدند ۸ عضو پیوندی بالقوه دارند و چنانچه تنها ۳ عضو از ۳۰۰۰ فرد دچار مرگ مغزی شده در سال به نیازمندان اهدا شود می توان لیست انتظار پیوند عضو را از میان برداشت.
حریرچی با بیان اینکه بسیاری با اهدای عضو بیماران مرگ مغزی موافقت نمی کنند، تاکید کرد: این اتفاق با فرهنگ سازی ممکن است. با فرهنگ اهدای عضو می توانیم این مشکل را حل کنیم.
رییس هیات مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان نیز گفت: در یکسال گذشته، سه هزار و ۲۳۸ مورد پیوند کلیه از دو هزار و۲۶۳ مورد مرگ مغزی انجام شد. همچنین ۸۰۹ پیوند کبد، ۱۳۰ پیوند قلب، ۳۰ مورد پیوند لوزالمعده و ۶مورد پیوند ریه اتفاق افتاده است. به گفته علی نوبخت در مجموع فعالیت ها یازده هزار و۷۷۸پیوند کلیه، شش هزار و۳۳۸ مورد پیوند کبد، هزار و۱۷۲ پیوند قلب، ۱۵۷ پیوند ریه و ۵۲ مورد پیوند روده اتفاق افتاده و این کار جز با ایثارگری مردم، علمای علم پزشکی و مسوولان امکان پذیر نبوده است.
پدر پیوند در ایران نیز معتقد است: بعد از انقلاب اسلامی به دلیل تحریم ها حتی محلول دیالیز هم نداشتیم و بیماران را از دست می دادیم؛ از طرفی جنگ بود و در این شرایط راهی جز آغاز پیوند نداشتیم.
دکتر فاضل اظهار داشت: کلیه ها در ابتدای راه برای پیوند از فامیل گرفته می شد اما این میزان کافی نبود؛ مشکل شرعی و قانونی از مسائل پیش روی ما بود و مشکل شرعی از سوی امام راحل به سهولت حل شد.
این جراح و رییس هیات امنای انجمن اهدای عضو کشور تصریح کرد: دریا دل ترین آدم ها بازماندگان اهداکنندگان عضو هستند که اجازه اهدا می دهند بجای آنکه اعضا از بین برود حیاتبخش شوند .
انتظار و باز هم انتظار
بنابر اعلام وزارت بهداشت ۲۵ هزار بیمار، بی صبرانه چشم انتظار پیوند عضو هستند. بیمارانی که هر ثانیه و هر دقیقه برای آن ها بسیار سخت می گذرد. انتظاری که شاید دل خانواده فرد مرگ مغزی به رحم بیاید و رضایت بدهند اعضای بدن عزیز از دست رفته شان به آن ها پیوند زده شود. در برخی مواقع این انتظار شیرین می شود اما گاهی هم آنقدر طولانی که روزانه بین هفت تا ۱۰ بیمار نیازمند به پیوند عضو در کشور به دلیل نرسیدن عضو پیوندی، از دنیا می روند.
به گفته کارشناسان اگر روند اهدای عضو، از گرفتن رضایت تا زمان پیوند به درستی طی شود و آمار اهدای عضو به حد قابل قبولی برسد، هیچ بیماری در لیست انتظار پیوند باقی نمی ماند.