دکتر مرتضی اکبري مديرعامل بانک قرضالحسنه مهر ايران گفت: بانكهاي تخصصي قرضالحسنه به دليل دامنه محدود فعاليت و خدماتشان امكان جذب بسياري از سپردهگذاران خصوصا اشخاص حقوقي را ندارند؛ در نتيجه منابع قرضالحسنه هر روز محدود و محدودتر ميشود. به گزارش روابط عمومی بانک قرض الحسنه مهر ایران، به نقل از بانکداری ایراني، مرتضي اکبري […]
دکتر مرتضی اکبري مديرعامل بانک قرضالحسنه مهر ايران گفت: بانكهاي تخصصي قرضالحسنه به دليل دامنه محدود فعاليت و خدماتشان امكان جذب بسياري از سپردهگذاران خصوصا اشخاص حقوقي را ندارند؛ در نتيجه منابع قرضالحسنه هر روز محدود و محدودتر ميشود.
به گزارش روابط عمومی بانک قرض الحسنه مهر ایران، به نقل از بانکداری ایراني، مرتضي اکبري با بيان اينکه منابع قرضالحسنه يعني منابعي كه فرد سپردهگذار به نيت اعطاي وام قرضالحسنه نزد بانك ميگذارد تا از آن طريق تسهيلات قرضالحسنه داده شود، افزود: با اين مفهوم عملا حسابهاي جاري افراد از قرضالحسنه جدا ميشود و صرفا سپردههاي پسانداز قرضالحسنه را شامل ميشود.
وی تصریح کرد: تعداد سپردههای قرضالحسنه در نظام بانکی روز به روز کمتر شده و اين به معناي اضمحلال فرهنگ قرضالحسنه در يک كشور اسلامي است؛ اين موضوع يك دليل اقتصادي و يك دليل فرهنگي دارد.
وی ادامه داد: دلیل اقتصادی آن نرخ تورم بالایي است که در کشور حاکم بوده و هست. زماني که سپردهگذار به نيت قرضالحسنه منابع خود را نزد بانك ميگذارد انتظار سود ندارد در عين حال انتظار ضرر هم ندارد اما در حالتي كه نرخ تورم مثلا ۲۰ درصد است يعني هر ساله ۲۰درصد ضرر كرده و قدرت خريد پولش را از دست ميدهد.
وی افزود: بنابراین مساله تورم و کاهش ارزش پول یک مساله جدی و لاينحل سپردههاي قرضالحسنه است و تا زماني که چاره برايش انديشيده نشود در جامعه با تورم بالا، انتظار افزايش سپردههاي قرضالحسنه بيجا خواهد بود.
مدیر عامل بانک قرضالحسنه مهر ایران با تاکید براینکه دليل دوم به رفتار مسوولان و علماي ما در عدم بسط و توسعه فرهنگ قرضالحسنه باز ميگردد، تصريح کرد: امروزه شاهد هستيم كه بسياري از نهادهاي عمومي و عامالمنفعه هم وجوه خود را در حسابهاي سپرده سرمايهگذاري براي كسب سود واريز ميكنند يا با پيششرط لحاظ سود به ميانگين حساب، حسابهاي جاري خود را كارسازي مي كنند. وی ادامه داد: وقتی عامه مردم دریابند که همه وجوهات این قبيل نهادها مشمول دريافت سود ميشود کمکم به فرهنگ قرضالحسنه شک ميكند. بنابراين تا زمانيكه زمامداران حكومت چه سياسي و چه ديني فرهنگ قرضالحسنه را از خود و نهاد تحت مديريت خود شروع نكنند مردم هم اعتقاد خود را به اين مهم از دست ميدهند.
وی افزود: اینکه دائما از صبح تا شب، از ثواب هجده برابری قرضالحسنه و ثواب ده برابری صدقه سخن بگوييم و در عمل هيچ اقدامي براي تقويت منابع قرضالحسنهاي نکنيم راه به جايي نخواهيم برد يا اينکه مرتبا سيستم بانکي را رباخوار بدانيم ولي در راستاي تقويت بانكهاي قرضالحسنهاي بهعنوان بانكداري اسلامي حركتي نكنيم نشان ميدهد بين حرف تا عمل فاصله است.
مدیر عامل بانک قرضالحسنه مهر ایران تصریح کرد: در بحث عدم تعادل جذب و مصرف منابع قرضالحسنه نیز مي توان گفت که بانکهاي تخصصي قرضالحسنه به دليل دامنه محدود فعاليت و خدماتشان امكان جذب بسياري از سپردهگذاران خصوصا اشخاص حقوقي را ندارند در نتيجه منابع قرضالحسنه هر روز محدود و محدودتر مي شود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر با توجه به شرایط اقتصادي حاکم بر جامعه انتظار از بانکهاي قرضالحسنه بسيار بالاتر است و حجم درخواستهاي تسهيلات قرضالحسنه هر روز افزايش مييابد که متاسفانه همخواني بين منابع جذب شده و پرداخت تسهيلات قرضالحسنه کمتر و كمتر شده و اين باعث نارضايتي مردم از نظام بانكي و خصوصا بانكهاي قرضالحسنهاي شده است.
اکبری با تاکید براینکه واقعیت اين است که بانكهاي قرضالحسنهاي به مدد انواع طرحهاي ابتكاري و تشويق سپردهگذاران به استناد جوايز قرضالحسنه يا امتياز و اولويت دادن در اخذ تسهيلات قرضالحسنه در حال جمعآوري منابع قرضالحسنه هستند اظهار كرد: به دلايل پيش گفته از جمله زياندهي سپردهگذاران با توجه به كاهش قدرت خريد آنها، امروزه لزوم انتقال بخشي از گردش حسابهاي اشخاص حقوقي و لااقل برخي از شركتهاي دولتي نزد بانكهاي قرضالحسنه بيش از پيش احساس ميشود.