اخذ مالیات سنگین از خانه های خالی رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه براساس برنامه ششم توسعه باید حدود یک میلیون مسکن در سال در شهرها و روستاها ساخته شود، گفت: مشکل مسکن به شرط ساخت یک میلیون مسکن در سال حل می شود. دکتر علی لاریجانی در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در […]

اخذ مالیات سنگین از خانه های خالی
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه براساس برنامه ششم توسعه باید حدود یک میلیون مسکن در سال در شهرها و روستاها ساخته شود، گفت: مشکل مسکن به شرط ساخت یک میلیون مسکن در سال حل می شود.
دکتر علی لاریجانی در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی گزارشی از طرح ملی مسکن با بیان اینکه مسکن یکی از مهمترین مسائلی است که دولت باید مورد توجه قرار دهد، گفت: در شرایط فعلی باید برای مردم برنامه روشنی در زمینه تهیه مسکن تدارک دید. در حال حاضر یکی از مسائل مهم در حوزه مسکن وجود مسکن های زائد است که براساس آمار مرکز پژوهش ها ۵۰۰ هزار واحد مسکونی در تهران و ۲ میلیون واحد مسکونی در کشور به صورت اضافه ساخته شده است. البته بخشی از این واحدهای مسکونی مساکن لوکس هستند که افراد بی بضاعت و متوسط جامعه توان خرید آن را ندارند که باید به این موضوع نیز توجه لازم کرد. رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: براساس برنامه ششم توسعه باید حدود ۹۰۰ هزار واحد مسکن در سال ساخته شود ولی در سال های اخیر این مهم تحقق نیافت و یکی از مسائلی که به افزایش قیمت مسکن دامن زد، این بود که در سال های گذشته به این مهم توجه نشد.
وی ادامه داد: دولت در مقطع کنونی قصد اجرای قانون برنامه ششم را دارد، در این قانون برای شهر و روستا سقف در نظر گرفته شده که چقدر مسکن باید در شهرها و روستاها ساخته شود. دکتر لاریجانی با یادآوری اینکه یکی از نکات مورد توجه مرکز پژوهش های مجلس ساخت مسکن در روستاها است، افزود: ازدیاد جمعیت در روستاها موجب شده زمین مورد نظر در روستاها برای ساخت مسکن محدود باشد که بنیاد مسکن باید در این زمینه بازنگری جدی صورت دهد و وزیر کشور نیز باید در این حوزه برای برداشتن محدوده روستاها به استانداران توصیه جدی کنند. رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بنابراین این موضوع باید برای روستاییان حل شود تا مسکن موجب مهاجرت روستاییان به شهرها نشود. دکتر لاریجانی ادامه داد: در شهرهای کوچک و متوسط نیز که بیش از هزار شهر را شامل می شود، زمین برای واگذاری وجود دارد و اگر زمین هم وجود نداشته باشد، محدوده شهرها به کمک این شهرهای کوچک بیاید تا در این زمینه وزارت کشور می تواند کمک های مثمرثمری داشته باشد تا این مشکل از سر راه مردم برداشته شود. وی تاکید کرد: در شهرهای بزرگ و کلانشهرها نیز نیاز به شهرک های اقماری داریم که در طرح وزارت مسکن نیز به این موضوع توجه شده است. رئیس قوه مقننه تصریح کرد: چنانچه این مجموعه راه بیفتد، ظرف چند سال آینده به شرط تولید یک میلیون مسکن در هر سال شاهد خواهیم بود طی چند سال آینده مشکل مسکن در کشور حل خواهد شد.
دکتر لاریجانی اضافه کرد: یکی دیگر از مشکلات حوزه مسکن اختصاص وام و تسهیلات است که در این زمینه تقسیم بندی هایی در سطح روستا و شهر صورت گرفت تا در روستاها تا سقف ۴۰ میلیون تومان برای هر نفر، در شهرهای کوچک و متوسط ۶۰ میلیون و شهرهای بزرگ ۸۰ میلیون تومان در نظر گرفته
شود. وی تاکید کرد: در حال حاضر افراد پشت نوبت دریافت وام قرار می گیرند و میزان تسهیلات مسکن در حال حاضر ۸٫۵ درصد است که رئیس بانک مرکزی قول افزایش سهم تسهیلات مسکن تا ۲۰ درصد را دادند تا گشایشی در زمینه تسهیلات مسکن برای کسانی که قصد ساخت دارند، صورت گیرد.
رئیس قوه مقننه تاکید کرد: این مجموعه، مجموعه خوبی به نظر می رسد به شرط آنکه در حوزه اجرا همه دستگاه ها از جمله بنیاد مسکن، جهاد کشاورزی و وزارت راه و شهرسازی یک فکر را دنبال کنند، البته ملاحظاتی نیز در این زمینه وجود دارد که اخذ مالیات سنگین از خانه های خالی یکی از این ملاحظات است.
دکتر لاریجانی یادآور شد: بسیاری از کشورها دولت زمین می‌دهد و انبوه سازان خانه می‌سازند، درصدی که مالکیت آن مربوط به دولت می‌شود را در اختیار شهرداری‌ها می‌گذارند تا بتوانند اجاره دهند. می‌توان از این امکانات هم در این طرح استفاده شود، اما باید توجه شود که در این طرح زمین از حالت بورس بازی خارج شود. به این شکل که وقتی خانه‌هایی ساخته می‌شود اسناد آن به صورت فوری منتقل شود. پس باید زمانی برای نقل‌ و انتقالات در نظر گرفته شود. رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: مجلس و دولت در این زمینه همصدا هستند و به وزیر راه و شهرسازی تاکید می کنم برای شهرهای اقماری حتما زیرساخت های لازم در نظر گرفته شود تا به مانند مسکن مهر فقط خانه ساخته نشود بدون هیچ امکاناتی از جمله مدرسه، مسجد و امکانات رفاهی دیگر. وی اضافه کرد: کمیسیون عمران مجلس ماموریت دارد مسائل مطرح شده را سریعاً پیگیری کند تا مسکن که یکی از مهمترین موضوعات کشور است، به ویژه برای زوج های جوان در زمان معقول و سنجیده ای تدارک دیده شود.

آمادگی وزارت کشور برای واگذاری یک میلیون هکتار زمین دولتی برای احداث مسکن
وزیر کشور از آمادگی وزارت کشور برای در اختیار قرار دادن یک میلیون هکتار زمین دولتی در اختیار پیمانکاران مسکن ساز خبر داد.
عبدالرضا رحمانی فضلی در نشست علنی مجلس شورای اسلامی، به ارائه گزارشی از عملکرد این وزارتخانه در حوزه مسکن پرداخت و گفت: حوزه مسکن به عنوان پیش برنده امر اقتصاد و تولید است و ضمن اینکه نسبت به یکی از اولویت های جامعه رفع نیاز می کند، می تواند محرک سایر حوزه های اقتصادی نیز باشد. وزیر کشور در ادامه با بیان اینکه متاسفانه در حال حاضر در حوزه مسکن با عدم تعادل روبه رو هستیم که موجب رکود مسکن شده است، عنوان کرد: افزایش قیمت مصالح، افزایش قیمت ارز، کاهش ارزش ریال و عدم رقابت و فعالیت در حوزه مسکن با سایر حوزه ها در زمینه سوددهی باعث رکود مسکن شده است که مشکلات آن مستقیما روی دوش مردمی است که فاقد مسکن هستند. وی در ادامه با اشاره به اینکه ۵۰ درصد درآمد خانوار صرف مسکن می شود که میزان بالایی است، اظهار داشت: در سال ۹۷ و ابتدای سال ۹۸ با افزایش قیمت مسکن و عدم تعادل در عرضه و تقاضا و همچنین افزایش قیمت مصالح روبه رو بودیم که اگر ادامه یابد این رکود بیشتر می شود. این عضو کابینه دوازدهم در ادامه با اشاره به طرح رئیس جمهور برای مسکن دار شدن مردم، ابراز داشت: طبق این طرح بافت های فرسوده باید احیا شوند و در این زمینه، زمین های ارزان قیمت و تسهیلات بانکی تخصیص می یابد همچنین رئیس مجلس به وزارت کشور توصیه کرد تا از همه ظرفیت های قانونی خود در حوزه انسجام دستگاه ها برای مسکن دار شدن مردم استفاده کند. وی به برخی از اختیارات وزارت کشور اشاره و بیان کرد: طبق ماده ۵۵ قانون شهرداری ها علاوه بر صدور پروانه ساختمانی می توانیم در ساخت منازل ارزان قیمت نیز مشارکت کرده و تسهیلات ارزان قیمت بدهیم همچنین شهرداری ها موظف هستند برای متقاضیان مسکن تسهیلاتی جهت احداث خانه بدهند. رحمانی فضلی ادامه داد: همچنین شهرداری ها موظف به تهیه فهرستی از اراضی بایر با قابلیت مسکن سازی هستند و باید اعلام کنند تا تسهیلات برای اعطای مجوز قانونی برای واحدهای فرسوده داده شود همچنین تسهیلات تشویقی در این زمینه در نظر گرفته شده که براین اساس ۵۰ درصد بخشودگی عوارض و تراکم تشویقی در نظر گرفته شده است. وزیر کشور اضافه کرد: بناهای بالای ۳۰ سال شامل این طرح هستند که ما برای تشویق مالکان و پیمانکاران در حوزه مالیات نیز مشوق هایی در نظر گرفته ایم که اگر به ما اختیار داده شود می توانیم در حوزه رونق مسکن مثمرثمر باشیم. وی افزود: همچنین بیش از یک میلیون هکتار زمین دولتی در سراسر کشور وجود دارد که وزارت کشور می تواند آن ها را در اختیار واحدهای مسکن ساز قرار دهد، همچنین با ارتباط با وزارت راه می توانیم فضاهای مناسب تری را به مناطقی که قابلیت ساخت مسکن دارند اضافه کنیم. وزیر کشور در پایان خاطرنشان کرد: همچنین با اختیاری که در حوزه توزیع منابع در استان ها و شهرستان ها داریم آمادگی همکاری با وزارت راه، بنیاد مسکن و پیمانکاران مسکن ساز را داریم. به گزارش خانه ملت، دکتر علی لاریجانی رئیس مجلس نیز توصیه کرد استانداری ها با بنیاد مسکن در این زمینه همکاری کنند.

تکمیل مسکن مهر به همراه طرح اقدام ملی در دستور کار است
محمد اسلامی در صحن علنی مجلس در تشریح طرح ملی مسکن، ضمن تاکید بر تکمیل مسکن های مهر باقیمانده هم زمان با عملیاتی شدن طرح اقدام ملی تولید مسکن، گفت: با تدابیری که ریاست بانک مرکزی دارد باید بتوانیم حجم منابع مالی را برای ساخت و ساز که در سال ۹۷، ۱۰۰ هزار میلیاردتومان بوده و بانک ها به حوزه مسکن و ساختمان تخصیص دادند، درسال جاری، افزایش دهیم.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، مهندس محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی در صحن علنی مجلس و در تشریح طرح اقدام ملی مسکن که از سوی وزارت راه و شهرسازی برای رونق دادن به تولید مسکن است به ارایه توضیح پرداخت. اسلامی ضمن تبریک عید سعید فطر، اعلام کرد: در بحث ساماندهی به مسکن از بدو ورود به وزارت راه و شهرسازی، مهمترین اقدامی که انجام شد روان سازی و ایجاد گشایش در عرضه و تولید مسکن بود. به گونه ای که بتوانیم تولید مسکن را به جریان پایدار تبدیل کرده و در جهت پاسخگویی به نیاز واقعی جامعه، اعتمادسازی لازم را بین توسعه دهندگان، انبوه سازان و مردم ایجاد کنیم. وزیر راه و شهرسازی مهمترین دغدغه وزارت راه و شهرسازی را در حوزه مسکن، مساعد و هموار کردن شرایط برای خانه‌دار شدن خانه‌اولی‌ها عنوان کرد و افزود: در بدو ورود تکمیل مسکن مهرهای نیمه تمام را در دستور کار قرار دادیم که به یاری حق تعالی این مهم به جز مواردی که دارای مسائل حقوقی و قضایی هستند در دستور کار قرار دارد.
عضو کابینه دولت دوازدهم ادامه داد: برای واحدهای مسکونی مهر که فاقد متقاضی هستند ساز و کارهای متفاوت و تصمیم گیری هایی را در نظر گرفته ایم که در جریان قرار دارد. اسلامی برنامه تولید ۴۰۰ هزار واحد مسکونی را برای سال های ۹۸ و ۹۹ در کنار تکمیل مسکن مهر، از برنامه هایی عنوان کرد که بر اساس آمار واقعی از نیاز به مسکن در کشور وجود دارد. وی گفت: نرخ نیاز به مسکن بر اساس شاخص‌های مختلفی ارزیابی می‌شود که یکی از آنها تعداد ازدواج های صورت گرفته است. بر اساس آمار، ازدواج های ثبت شده در سال ۹۷، ۵۳۳ هزار فقره ازدواج بوده است. اگر فرض بر این باشد که ۲۰ درصد از تعداد ازدواج های صورت گرفته جزو خانوارده هایی هستند که به نوعی دارای تمکن مالی برای خانه دار کردن فرزندان تازه ازدواج کرده خود هستند به طور طبیعی باید برای ۸۰ درصد برنامه ریزی داشته باشیم. وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: به موجب تکلیف قانونی، وظیفه وزارت راه و شهرسازی در بخش مسکن، تعادل بخشی به عرضه و تولید مسکن است. بدین معنا باید بتوانیم تولید مسکن را به جریان پایداری تبدیل کنیم که که این برنامه در راستای اهداف کمی تعریف شده و در دستور کار قرار دارد. وزیر راه و شهرسازی در بحث توانمندسازی برای ساخت، توانمندسازی را در تامین زمین و حمایت از سازندگان عنوان کرد و افزود: در بحث توانمندسازی برای ساخت در دو محور گام برداشتیم که نخستین محور آن زمین بوده است. در تلاش هستیم با ایجاد گشایش در مسیر هموار کردن ارایه جواز ساخت به کسانیکه تولید مسکن می‌کنند عرصه را برای فعالیت سازندگان فراهم کنیم. اسلامی ادامه داد: این اقدام هم در شهرهای جدید و هم در سایر شهرها به صورت یک تکلیف به واحدهای استانی ابلاغ شده و در همین راستا، سازمان ملی زمین و مسکن ماموریت یافته است تا در جهت پشتیبانی از آنها در عرصه زمین، اقدام کند.
عضو کابینه دولت تدبیر و امید، خاطرنشان کرد: در شورای‌عالی شهرسازی و معماری سیاست فوق را روان‌سازی کردیم. بدین‌معنا که در مکان‌هایی که دارای زیرساخت‌های لازم هستند و منابع نیز اجازه می‌دهد، چنانچه افزایش تراکمی نیاز باشد اقدام خواهیم کرد. همچنین چنانچه در مناطقی به ویژه شهرهای کوچک، کمبود عرضه وجود داشته باشد، عرصه‌هایی را برای تولید مسکن یا در قالب ایجاد شهرک‌های جدید توسط شرکت عمران شهرهای جدید و همچنین در روستاها در قالب طرح مسکن روستایی، فراهم می‌کنیم. وزیر راه و شهرسازی از دیگر اقدامات را برای طرح اقدام ملی و رونق تولید مسکن، تسهیلات عنوان کرد و گفت: با هماهنگی‌هایی که در شورای پول و اعتبار انجام شد، منابع موردنیاز در اختیار سازندگان قرار می گیرد و این منابع قابل واگذاری به خریدار نیز هست. اسلامی ادامه داد: با تدابیری که ریاست بانک مرکزی دارد باید بتوانیم حجم منابع مالی را برای ساخت و ساز که در سال ۹۷، ۱۰۰ هزار میلیاردتومان بوده و بانک ها به حوزه مسکن و ساختمان تخصیص دادند، درسال جاری، افزایش دهیم.
وی افزود: باید ۱۰۰ هزار میلیاردتومان را به عنوان یک قاعده برای اجرای طرح ملی تولید مسکن، سالانه به این طرح اختصاص دهیم تا بتوانیم ۶۰ درصد مبلغ ساخت را به این شیوه، تامین کنیم. عضو کابینه دولت دوازدهم اعلام کرد: طرح اقدام ملی مسکن هم در بحث زمین، هم در بحث مجوزها و هم در بحث تسهیلات پشتیبان، زنجیره کاملی است که توسط شهرهای جدید، سازمان ملی زمین و مسکن و همچنین بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در دست اجرا قرار گرفته است و در بسیاری از شهرها، برنامه آن شروع شده یا زمین آن تامین شده است و یا در حال تهیه نقشه هستند تا بتوانند پروژه های خود را آغاز کنند. وزیر راه و شهرسازی گفت: شرایطی که در کشور به لحاظ اقتصادی با آن مواجه هستیم شرایط ویژه ای است. اگر دوره تسلسلی تحولات قیمت مسکن را در بازار مشاهده کنیم رابطه معناداری با تحولاتی که در نرخ ارز اتفاق افتاده است را شاهد هستیم که ریشه در تبدیل پول به دارایی دارد. بدین معنا در این دوره، به طور مشخص با تاثیر تغییرات نرخ ارز در بحث قیمت مسکن و اجاره بها مواجه هستیم.
اسلامی در بحث ساماندهی بازار اجاره بها به ماده ۲ قانون ساماندهی و ماده ۲ آیین نامه اجرایی آن اشاره کرد و افزود: در بحث اجاره بها بر اساس ماده ۲ قانون ساماندهی و بر اساس ماده ۲ آیین نامه اجرایی آن ایجاد موسسات اجاره داری که بتوانند به صورت حرفه ای یک ساماندهی در انسجام در بازار اجاره ایجاد کنند در دستور کار است. همچنین از طریق استارت آپ هایی که می‌توانند رابطه مالک و مستاجر را معنادارتر کنند و واسطه‌گری را کاهش دهند تا به قشر مستاجر تاثیر کمتری وارد شود از دیگر برنامه هایی است که اجرای آن در دستور کارجدی وزارت راه و شهرسازی قرار دارد. عضو کابینه دولت دوازدهم اعلام کرد: التهاباتی که در بازار مسکن وجود دارد و در گروه های مختلف کالایی و خدماتی اتفاق افتاده و شاهد آن هستیم، متاثر از حرکتی است که دشمن، دیوانه وار آن را ترویج می کند و آن ایجاد عملیات روانی و تخریب ارزش پول ملی کشورمان است که این جریان بر حوزه مسکن و ساختمان تاثیر فراوانی داشته است.
وی ادامه داد: امیدواریم با هوشیاری از این مرحله عبور کنیم و با پایدار کردن تولید، بتوانیم تولید حداقل ۵۰۰ هزار واحد مسکونی را هم در بافت های فرسوده، در بافت های شهرهای جدید، در شهرهای گوناگون پایه‌گذاری کنیم. همچنین احداث سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکن روستایی از دیگر برنامه هایی است که در دستورکار قرار دارد.
اسلامی تصریح کرد: طرح اقدام ملی و جریان رونق تولید مسکن در شهرها و روستاها، یک جریان پایدار است. وی از تهیه برنامه‌های مفصل وزارتخانه راه و شهرسازی در بحث رونق تولید مسکن برای سالجاری در بخش مسکن و ساختمان و همچنین بخش حمل و نقل، ‌ خبر داد و گفت: برنامه های مفصل خود را گام به گام به مرحله اجرا درمی‌آوریم.

بانک مسکن به تنهایی نمی تواند از تولید مسکن حمایت کند
رئیس کل بانک مرکزی گفت:بانک مسکن به تنهایی نمی تواند از تولید مسکن حمایت کند. اقدامات لازم برای تعیین سهم هر یک از بانک ها برای پشتیبانی از طرح ملی مسکن، آغاز شده است. عبدالناصر همتی درخصوص عملکرد بانک مرکزی برای رونق مسکن گفت: مسکن یکی از مهمترین بخش های تولید کشور است و با توجه به تاکید بر رونق تولید در سال جاری و ارتباط مسکن با سایر صنایع و میزان اشتغال، بانک مرکزی توجه ویژه ای به این بخش دارد. رئیس کل بانک مرکزی افزود: با برنامه های دولت برای رونق تولید در سال ۹۸ و پشتیبانی مالی سیستم بانکی، شاهد رونق مسکن در سال جاری هستیم. وی اظهار کرد: اعتباراتی که سیستم بانکی برای ساخت مسکن در سال ۹۷ اختصاص داد، نسبت به سال ۹۶ افزایش صددرصدی داشت، در واقع مجموعه اعتبارات مربوط به ساخت و ساز مسکن در سال ۹۶ در حدود ۵۶ هزار میلیارد بود که این رقم در سال ۹۷ به ۱۰۳ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرد. همتی با بیان اینکه صنعت ساخت و ساز قدرت جذب منابع مالی زیادی دارد، خاطرنشان کرد: در سال گذشته ۱۳٫۵ درصد از اعتبارات در بخش مسکن هزینه شد که امسال این رقم به ۲۰ درصد افزایش می یابد.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: قیمت مسکن مانند سایر کالاها و دارایی های جامعه، تحت تاثیر قیمت های نسبی قرار گرفته است، در نتیجه تنها علت افزایش قیمت مسکن افزایش تقاضا و کاهش عرضه نیست. البته باید میزان عرضه افزایش یابد تا بازار به تعادل برسد. این عضو کابینه دولت دوازدهم، با اشاره به دلایل افزایش قیمت مسکن تصریح کرد: افزایش قیمت مسکن به دلیل قیمت های نسبی و تمایل مردم به خرید مسکن و حفظ ارزش دارایی ها بود، با سیاست های اخذ شده برای تثبیت اقتصادی و با اجرایی کردن طرح ملی مسکن و پشتیبانی سیستم بانکی شاهد کنترل قیمت مسکن در سال ۹۸ هستیم. وی گفت: اواخر سال گذشته شورای پول و اعتبار وام ساخت مسکن را افزایش داد، این وام قابلیت تبدیل شدن به وام خرید را نیز داراست، بدین معنا که فردی که این تسهیلات را دریافت می کند، می تواند آن را به خریدار منتقل کند. این سیاست ابلاغ شده است. همتی با بیان اینکه وزارت راه و شهرسازی برای تولید ۴۰۰ هزار واحد مسکونی برنامه ریزی کرده است، توضیح داد: بانک مسکن به تنهایی نمی تواند از تولید مسکن حمایت کند. اقدامات لازم برای تعیین سهم هر یک از بانک ها برای پشتیبانی از طرح ملی مسکن، آغاز شده است. رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه سقف تسهیلات وام مسکن در گذشته برای زوجین ۱۰۰ میلیون تومان بود که این رقم در حال حاضر به ۱۶۰ میلیون تومان در شهرهایی مانند تهران افزایش یافته، تاکید کرد: سقف وام مسکن ۶۰ درصد افزایش پیدا کرده است که با پیگیری مجلس و دولت شاهد اتفاقات مهمی در سال ۹۸ در بخش مسکن خواهیم بود.