شهلا منصوریه دبیر گروه گردشگری هنر یکی از شگفتی سازهای زندگی است. از زمانی که انسان متولد می شود تا پایان حیات او همیشه در وجودش است. انسان هاي اوليه با کشیدن نقاشی و خطوط بر در و دیوار غار و یا ساختن ابزار و وسایل زندگی، هنر خويش را نشان دادند. امروزه هم یکی […]
شهلا منصوریه
دبیر گروه گردشگری
هنر یکی از شگفتی سازهای زندگی است. از زمانی که انسان متولد می شود تا پایان حیات او همیشه در وجودش است. انسان هاي اوليه با کشیدن نقاشی و خطوط بر در و دیوار غار و یا ساختن ابزار و وسایل زندگی، هنر خويش را نشان دادند. امروزه هم یکی از شاخه های هنر، صنایع دستی است. صنایعی که هر قوم و فرهنگی به شاخه ای از آن گرایش دارد. نقش و اهميت صنايع دستي به عنوان هنري مقدس، صنعتي مستقل، بومي و اصيل با جنبه هاي قوي بر همگان آشکار است، ولی سادگي، کم هزينه بودن قابل دسترس بودن و عدم پيچيدگي آن ها از ویژگی های این هنر است، هنری که نياز به تکنولوژي و فناوري پيچيده ندارد و بر پايه توانمندي ها و فرهنگ غني ايران استوار است.
هفته صنايع دستي از دیروز دوشنبه ۲۰خردادماه جاري در كشور آغاز شد و کشور ما به دلیل دارا بودن تمدن و فرهنگ قدیمی در جهان در حوزه صنايع دستي، فرصت هاي بسيار خوبي را براي استفاده از اين صنعت بومي و ملي داراست. انتخاب روز جهاني صنايع دستي به عنوان يكي از فرصت هاي مهم و طلايي براي معرفي خدمات و اقدامات صورت گرفته در اين حوزه به شمار مي رود تا بتوان داشته هاو ظرفيت هاي فرهنگي كشور را به مردم بيش از گذشته معرفي كرد.هنر دست صنعتگران و هنرمندان ایرانی که به اشکال گوناگون و رنگ های متنوع در جنس مختلف به واسطه ذوق و حسشان شکل می گیرد، تقریبا در سال های اخیر به دلیل عدم حمایت مالی و فکری مورد غفلت قرار گرفته و تا حدودی از دوران شکوفایی و رونق فاصله گرفته است. هر منطقه و قومی با توجه به فرهنگ اصیل و تاریخ کهن خود، نمادی از صنایع دستی را به ارمغان آورده که نشان از هویت آن سرزمین دارد. سیستان و بلوچستان با توجه به نگاه قومی و منطقه ای دارای صنایع دستی جذاب و متنوعی است که از خلاقیت و ذوق هنرمندان سرچشمه می گیرد که پاسخگوی همه سلیقه ها است. نقوش به کار رفته بر روی آثار هنری سیستان و بلوچستان از دیرباز تاکنون توجه هر بینندهای را به خود جلب کرده و همواره مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است.
معرفی صنایع دستی سیستان و بلوچستان
وضعیت اقلیمی و شرایط جوی در این استان، مردم این دیار را مکلف کرده که به صورت خودکفا زندگی خود را اداره کنند. در این میان زنان نقش پررنگ تری دارند و با ذوق سرشار خود صنایع زیبایی را می آفرینند. این روند از دوره باستان تاکنون ادامه داشته است. باستانشناسان با گشودن هر گور در گورستان ۵ هزار ساله شهرسوخته و قبرستان هفت هزار ساله اسپیدژ ظروف زیبای سفالینی را کشف میکنند که ذوق و سلیقه زنان و مردان دوران باستان آنان را به وجد و حیرت وا میدارد.
شناسنامه دار کردن صنعتگران در آیندهای نزدیک
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان با بیان اینکه این استان ظرفیتها و پتانسیلهای بسیار زیادی در زمینه صنایع دستی سوزن دوزی، خامه دوزی، سکه دوزی، سفال، سنگهای تزئینی و قیمتی، حصیربافی و غیره دارد افزود: پس از جهانی شدن روستای کلپورگان اکنون در حال آماده سازی روستای تنگه سرحه به عنوان روستای ملی حصیربافی هستیم.
علیرضا جلالزایی افزود: امیدواریم بتوانیم ایرانشهر را نیز به عنوان شهر جهانی سوزن دوزی در آینده معرفی کنیم همانگونه که کلپورگان را به عنوان شهر ملی سفال یا سفالگری ثبت کردیم و بعد دهکده سفال کلپورگان ثبت جهانی شد.وی بیان کرد: ۵۱ درصد جمعیت روستانشین سیستان و بلوچستان موید این نکته است که ظرفیتهای بسیاری در بحث صنایع دستی وجود دارد که نهفته است و باید شکوفا شوند و اداره کل میراث فرهنگی این مهم را پیگیری خواهد کرد تا به سرانجام برسد.جلالزایی گفت: سه اثر از سیستان و بلوچستان سال گذشته مهر اصالت یونسکو دریافت کردند که ۲ اثر مربوط به سوزن دوزی بلوچستان و یک اثر مربوط به خامه دوزی سیستان بوده است.