در حالی که در طول سالهای اخیر بحث کوچک کردن دامنه اختیارات و تصمیمگیریها در وزارت بزرگ راهوشهرسازی و واگذاری آنها به بخشهای استانی این مجموعه و یا بخش خصوصی فعال و کارآمد در آن بخش خاص داغ بوده، حالا معاون وزیر راهوشهرسازی کشورمان در زمینه بازآفرینی شهری از تفویض اختیارات به هیاتهای اجراییِ متشکل […]
در حالی که در طول سالهای اخیر بحث کوچک کردن دامنه اختیارات و تصمیمگیریها در وزارت بزرگ راهوشهرسازی و واگذاری آنها به بخشهای استانی این مجموعه و یا بخش خصوصی فعال و کارآمد در آن بخش خاص داغ بوده، حالا معاون وزیر راهوشهرسازی کشورمان در زمینه بازآفرینی شهری از تفویض اختیارات به هیاتهای اجراییِ متشکل از معاونت عمرانی استانداری، شهرداریها، و مدیرکل راهوشهرسازی در استانها خبر داده است.
سیدمحمد پژمان در این زمینه اظهار کرد: این واگذاری، فرآیند تصمیمگیری را کوتاه میکند و اختیار استفاده از امکانات را برای سرعت بخشیدن به نوسازی و تامین رفاه مردم سکونتگاههای غیررسمی به هیات اجرایی استان میسپارد. بنابراین با این رویکرد جدید، موازیکاریهای بین دستگاهی از بین میرود و همه ادارههای اجرایی و خدماتی با مدیریت واحد باید به فعالیت در این محلهها بپردازند که این تمرین مدیریت واحد شهری است.
معاون وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: مسئولان استانی اکنون باید با انتخاب مشاور کار خود را در این محله برای مشخص شدن جبهههای کاری ادامه دهند تا میزان منابع مورد نیاز هم مشخص شود.
وجود ۵۵ هزار هکتار سکونتگاه غیررسمی در کشور
این در حالی صورت گرفته که این مقام مسئول در وزارت راهوشهرسازی در اظهارات دیگری گفته است: بازآفرینیهای شهری براساس اقلیم، فرهنگ و سنتهای مردم مناطق انجام میشود. پژمان خاطرنشان کرد: بدون تردید بازآفرینی کار جامع و کاملی است که همه مسائل از نقطه آغاز تا پایان مد نظر قرار میگیرد.
وی در خصوص رعایت مؤلفههای معماری ایرانی اسلامی هم بیان داشت: زمانی که به مردم الگوی معماری و نما داده نشود آنان هم سلیقهای عمل میکنند ولی به طور قطع کار مشاور یافتن الگوی معماری متناسب با اقلیم، فرهنگ و سنت مردم منطقه برای بازآفرینی شهری در سکونتگاههای غیررسمی است.
او ادامه داد: حدود ۵۵ هزار هکتار سکونتگاه غیررسمی در کشور وجود دارد که نیاز به بازآفرینی دارند.
اجرای ۱۸۰۰ طرح بازآفرینی شهری از محل تبصره ۱۸ در بودجه ۹۸
مععاون وزیر راهوشهرسازی در اظهارات دیگری در اینباره گفته است: ۱۸۰۰ طرح بازآفرینی شهری از محل تبصره ۱۸ بودجه در مناطق مختلف کشور اجرا میشود.
پژمان این اظهارات راه در روز پنجشنبه هفته گذشته و در حاشیه بازدید از طرحهای بازآفرینی شهر دوگنبدان در کهگیلویه و بویراحمد بیان داشته و گفته است: این، طرحها شامل بوستانها و پارکهای محلهای، پل، آسفالت، بهسازی معابر و جدول گذاری با اعتبار بیش از ۱۵ هزار میلیارد ریال در ۵۴۳ شهر کشور اجرا خواهد شد.
وی بیان کرد: پنج میلیون و۷۰۰ هزار واحد مسکونی در ۱۴۱ هزار هکتار بافت فرسوده کشور وجود دارد. تاکنون ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده کشور با استفاده از تسهیلات بانکی ارزان قیمت نوسازی شده است. معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران تصریح کرد: تعهدات امسال در زمینه بازسازی واحدهای مسکونی شهری بافت فرسوده کشور ۱۰۰ هزار واحد است که تسهیلات بانکی ۴۰۰ و ۵۰۰ میلیون ریالی به هر واحد مسکونی اختصاص یافته است.
پژمان بیان کرد: طرحهای بازآفرینی شهری متشکل از نوسازی واحدهای مسکونی و اجرای طرحهای محرک با هدف افزایش رفاه و رضایتمندی ساکنان از سوی دولت انجام میشود که مشارکت مردم و همکاری همه دستگاههای اجرایی شرط موفقیت آن است.
او در جریان این سفر در مورد طرحهای بازآفرینی شهری دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران گفت: هفت طرح بازآفرینی در این شهر با ۸۲ میلیارد ریال اعتبار در دست اجرا است.
معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران تصریح کرد: نوسازی واحدهای مسکونی بافتهای فرسوده این شهر ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. وی ابراز داشت: با توجه به فرازو نشیبهایی که در زمینه نوسازی بافتهای فرسوده وجود دارد این شهر الگویی موفق از اجرای طرحهای بازآفرینی شهری است. پژمان گفت: نوسازی سه هزار واحد مسکونی در بافت ۱۶۴ هکتاری بافت فرسوده دوگنبدان پیش بینی شده است که تاکنون یک هزار و ۱۰۰ واحد آن بهره برداری و ۵۰۰ واحد دیگر در دست ساخت است.
معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، نماینده مردم شهرستانهای گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسئولان وزارت راه و شهرسازی و روز پنجشنبه از طرحهای بازآفرینی شهری دوگنبدان بازدید کردند.
شهر یک صدهزار نفری دوگنبدان مرکز شهرستان نفتخیز گچساران در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.
تسهیلات ساخت مسکن با سود ۹ درصد، آماده پرداخت به فعالان صنعت ساختمان
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در جریان سفر هفته گذشته خود به استان هرمزگان همچنین از آمادگی پرداخت تسهیلات ساخت مسکن با سود ۹ درصد به انبوه سازان و فعالان صنعت ساختمان خبر داده است.
پژمان عنوان کرد: منافع حاصل از احیای بافتهای فرسوده و ناکارآمد، در خود بافتها صرف توسعه خدمات زیربنایی و روبنایی خواهد شد.
وی گفت: تسهیلات ساخت مسکن با سود ۹درصد آماده پرداخت به انبوه سازان و فعالان صنعت ساختمان است. او با اشاره به اینکه، توسعهگران باید برای جذب تسهیلات ساخت اقدام کنند، گفت: در کنار نوسازی بافتها، لازم است، کارگاههایی برای تولیدات خرد و فضاهای عمومی نیز برای عرضه آن تولیدات با هدف توانمندسازی ساکنان ایجاد شود.
پژمان افزود: تمام محلات هدف بازآفرینی باید مبتنی بر طرحهای مطالعاتی در دستور کار بازآفرینی قرار گیرند. بنابراین باید تسهیلگران، تمام جزئیات بازآفرینی محله و نوسازی واحدهای مسکونی را در اختیار ساکنان محلات قرار دهند تا مردم تکلیف خود را بدانند.
اقدامات وزارت راهوشهرسازی در زمینه بازافرینی بافتهای فرسوده شهری
اما ارزیابی تجارب دیگر کشورها نشان میدهد که انجام بازافرینی شهری از عهده یک دستگاه دولتی به تنهایی برنمیآید و پیشبرد و تحقق اهداف آن مستلزم برنامهریزی با مشارکت دستاندرکاران ذیربط است.
طبق آمار، از ابتدای شروع برنامه بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده در کشور در سال ۷۲ تا قبل از برنامه چهارم توسعه، دولت جمعا ۳۲۰۰ میلیارد ریال در قالب طرح تملک داراییهای سرمایهای (عمرانی) و تضمین تسهیلات بانکی در این بخش سرمایهگذاری کرده است. در دوران برنامه چهارم توسعه یعنی از سال ۸۴ تا ۸۸ این سرمایهگذاری با افزایش بیش از ۲۰۰ درصدی به ۹ هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال رسید. بنابراین نوسازی بافتهای ناکارآمد همواره بهعنوان یکی از مهمترین اولویتهای دولت دوازدهم مورد توجه قرار گرفت و از ابتدای شروع کار دولت، جلسات ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار با موضوع بررسی همهجانبه مشکل بافتهای ناکارآمد شهری با حضور نمایندگانی از وزارت ارتباطات و فناوری، معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، وزارت نیرو، شرکت ملی گاز ایران، وزارت آموزش و پرورش، وزارت ورزش و جوانان، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، قوه قضائیه، کمیسیون مجلس شورای اسلامی، سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، وزارت کشور، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، بانک مرکزی، شهرداری تهران، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، سازمان حفاظت از محیط زیست، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، وزارت دادگستری، وزارت اطلاعات، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت صنعت و معدن و تجارت، وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت علوم و تحقیقات، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی، شرکت آب و فاضلاب و نیروهای مسلح تشکیل شد. هماکنون نیز طرح ۴۰۰ هزار واحدی اقدام ملی و ساخت ۲۰۰ هزار واحد توسط شهرهای جدید، ۱۰۰ هزار واحد توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و ۱۰۰ هزار واحد توسط شرکت بازآفرینی شهری در راستای اجرای طرحهای احداث مسکن به روش مشارکتی در جریان است.
گفتنی است که روش مشارکتی به این شیوه است که شرکت عمران شهرهای جدید با همکاری انبوهسازان یا توسعهگران به ساخت واحدهای مسکونی در شهرهای جدید اقدام میکند. زمین و پروانه از شرکت عمران شهرهای جدید به انبوهسازان و توسعهگران، ارایه و در مقابل سرمایهگذاری و ساخت نیز توسط انبوه سازان انجام میشود.