بسیاری از مناطق آذربایجان شرقی دراین ایام پراز عطر گل محمدی هستند از مرند تا مراغه، از آذرشهر تا اسکو، از اهر تا کلیبر؛ ولی متاسفانه صنایع تبدیلی بعد از گذشت سالیان هنوز شکل نگرفته است. اینجا دیار گل محمدی است؛ از راههای پیچ در پیچ که بگذری، سایه سار درختان بلند قامت و آواز […]
بسیاری از مناطق آذربایجان شرقی دراین ایام پراز عطر گل محمدی هستند از مرند تا مراغه، از آذرشهر تا اسکو، از اهر تا کلیبر؛ ولی متاسفانه صنایع تبدیلی بعد از گذشت سالیان هنوز شکل نگرفته است.
اینجا دیار گل محمدی است؛ از راههای پیچ در پیچ که بگذری، سایه سار درختان بلند قامت و آواز خوش پرندگان، تو را به میهمانی گل سرخ دعوت میکند. چیزی به جز سرسبزی بی انتها، هم نوایی شر شر چشمه و عطر ناب گل محمدی دیده نمی شود؛ درست همین جاست که روستای گنبرف، خودی از خود نشان میدهد.
بعد از ایام فصل بهار، اکثر باغ داران در آذربایجان شرقی به برداشت گل محمدی مشغول هستند در این قسمت گزارش نیز سری به بزرگترین مجتمع کشت و صنعت گیاهان دارویی در شهرستان مرند زدیم.
موسس مجتمع کشت و صنعت گیاهان در شمال غرب کشور ضمن تأکید بر اینکه این مجتمع به عنوان بزرگترین مجتمع کشت و صنعت گیاهان در شمال غرب کشور شناخته شده است، بیان میکند: بخش مطالعات و امکان سنجی این مجتمع از سال ۸۴ و بخش عملیاتی از سال ۹۴ آغاز شده است. سال قبل با اولین برداشت نوبرانه که در مرداد ماه سال ۱۳۹۵ به زیرکشت رفته بود در سال ۱۳۹۷، بالای ۴ تن هکتار برداشت گل محمدی داشتیم که طبق پیش بینی که میشود در سال جاری برداشت بیشتری خواهیم داشت.
محمدرضا بذلی ادامه میدهد: این مزرعه یک مزرعه دانش بنیان است که به صورت علمی طراحی شده و در سال ۱۳۹۵، بعد از عملیات اصلاح و جابجایی خاک، اولین بوتههای گل محمدی اصلاح شده به زیر کشت رفته است؛ در حال حاضر نزدیک به ۶ هکتار مورد بهرهبرداری واقع شده و نزدیک بر ۳ هکتار نیز آماده کشت کردهایم. میزان اشتغال به صورت مستقیم (دائمی و فصلی) ۶۰ نفر میباشد که با کامل شدن تجهیزات، پیش بینی میشود بالای ۱۰۰ نفر مشغول به کار شوند. معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی ضمن تأکید بر اینکه ۱۱۰۰ هکتار گل محمدی بارور در مجموع استان وجود دارد ادامه میدهد: طبق برآورد اولیه تولید، ۴۴۰۰ تن گل محمدی در استان ما تولید میشود که عملکرد متوسط آن، ۴ هزار تن است و گفتنی است استان ما از نظر سطح، ۱۰ درصد را شامل میشود.
علی رخ افروز با اشاره بر اینکه استان آذربایجان شرقی، مقام پنجم را در تولید گل محمدی به خود اختصاص داده است اضافه میکند: در استان آذربایجان شرقی، ۲۰ واحد در زمینه فرآوری گلاب، اسانس، عرقیجات و بستهبندی گیاهان دارویی فعالیت دارند هم چنین در شهرستانهای اسکو، شهرک سلیمی و بستان آباد در زمینه گلاب گیری نیز فعالیت دارند که محصولات آنها به کشورهای خلیج فارس، آسیای میانه و روسیه صادر میشود.
در استان آذربایجان شرقی، ۲۰ واحد در زمینه فرآوری گلاب، اسانس، عرقیجات و بستهبندی گیاهان دارویی فعالیت دارند هم چنین در شهرستانهای اسکو، شهرک سلیمی و بستان آباد در زمینه گلاب گیری نیز فعالیت دارند که محصولات آنها به کشورهای خلیج فارس، آسیای میانه و روسیه صادر میشود.
وی بیشترین سطح زیر کشت گل محمدی را متعلق به شهرستانهای اسکو، آذرشهر، مرند و مراغه معرفی کرده و ادامه میدهد: برداشت گل محمدی به هر دو صورت غنچه چینی و تازه چینی انجام گرفته و ۳۰ درصد محصولات گل محمدی در مصارف خانگی برای تهیه مربا و شربت مورد استفاده قرار میگیرد و ۷۰ درصد در زمینه فرآوری گلاب، اسانس و عرقیجات مورد مصرف قرار میگیرد.
رخ افروز اضافه میکند: در رابطه با مزایای کشت گل محمدی میتوان به کم آب بودن آن به خصوص در حوضه دریاچه ارومیه اشاره کرد؛ از دیگر این مزایا نیاز نداشتن به زمین زارعی غنی، اشتغال دائم و فراهم کردن اشتغال برای بانوان اشاره کرد؛ با برآورد انجام گرفته ۳۰ میلیون تومان در هر هکتار برای بهره بردار امکان درآمدزایی را فراهم میکند.
آذربایجان سرزمینی است پر از زیباییها که باید به هر گوشه گوشه آن سفر کرد تا راز هر مزرعه برایت فاش شود. امروز روز خوب و خاطره سازی را با عطر دل انگیز گلهای محمدی در روستای گنبرف داشتم؛ گونی گونی گل سرخ محمدی بر دوش مردان این روستا و یا سطل پر از گل بر دست دختران کم سن و سال، تصویر نابی را برایم رقم زد تصویری که حکایت از تلاش اهالی این روستا برای زنده نگه داشتن نام و آوازه این روستایی اما همواره وجود برخی مشکلات و توجه ناکافی در رسیدگی به آن، قدری روستاییان را دل آزرده میکند قطعاً چنین روستاهایی بهترین مکان برای جذب گردشگر و رونق اقتصادی در این منطقه است امید که با رسیدگی به وضعیت راه روستای گنبرف، شاهد تحول عظیمی در گردشگری این منطقه باشیم/مهر.