بخش مسکن در ایران و در پی بروز برخی مشکلات در اقتصاد کشور، از جمله نوسانات ارزی و ریالی و بروز اشکالاتی در فروش نفت و… دچار نارساییهایی شد. درواقع مساله تحریمها، کاهش فروش نفت، کاهش ارزش پول ملّی و سایر مشکلات اقتصادی در یک سال گذشته سبب تشدید مشکل تولید و عرضه مسکن در […]
بخش مسکن در ایران و در پی بروز برخی مشکلات در اقتصاد کشور، از جمله نوسانات ارزی و ریالی و بروز اشکالاتی در فروش نفت و… دچار نارساییهایی شد. درواقع مساله تحریمها، کاهش فروش نفت، کاهش ارزش پول ملّی و سایر مشکلات اقتصادی در یک سال گذشته سبب تشدید مشکل تولید و عرضه مسکن در کشور شده است. در کنار این مشکلات، از مشکل بنیادی حوزه مسکن که همانا تبدیل مسکن به کالای سرمایهای بر خلاف کشورهای دیگر دنیا است نیز نباید غافل شد. بخش مسکن در اکثر کشورها کالای سرمایهای محسوب نمیشود و شدیدترین کنترلها بر این بخش صورت میگیرد.
حالا وزیر راه و شهرسازی کشورمان نیز از مردم خواسته است تا از بین نرفتن نوسانات قیمت مسکن از خرید آن امتناع کنند.
محمد اسلامی با بیان اینکه تلاطم امروز بازار مسکن مربوط به بخش مسکن نیست، گفت: با توجه به التهاب بازار مسکن و وجود سوداگری و دلالی در این بخش، مردم از خرید خانه خودداری کنند تا شرایط عادی بر این بازار حاکم شود.
اسلامی بیان کرد: تلاطم امروز بازار مسکن مربوط به بخش مسکن نیست بلکه ناشی از سوداگری و دلالی است که مثل یک آفت بزرگ، به جان مملکت افتاده و به زندگی مردم در همه بخشها آسیب میرساند.
وی اظهار کرد: بهتبع این آسیب کلان، بخش مسکن هم امروز به این آفت مبتلا شده و نکته مهم این است که مردم باید متناسب با وضع موجود احتیاط کرده و خرید نکنند تا شرایط آرام شود و در وضعیت هیجانی تصمیم نگیرند.
وزیر راه و شهرسازی در ادامه درباره ساماندهی برخی سایتهای اینترنتی خرید و فروش مسکن گفت: در این خصوص با وزارت ارتباطات و پلیس فتا هم برای کنترل و نظارت سایتها هماهنگی لازم انجام شده چراکه قیمتهای ارائهشده در این فضاها، جنبه کارشناسی نداشت و فقط عملیات روانی بود که از بیرون کشور هدایت میشود تا زندگی و روحیه مردم را تخریب کند و شرط عقل ایجاب میکند که مردم در شرایط وجود هیجان در بازار، خویشتنداری کنند.
در دولت یازدهم و دوازدهم اقدامات موثری برای احداث مسکن مهر انجام شده است
وزیر راه و شهرسازی همچنین درخصوص مسکن مهر و نگاه مسئولان به آن گفت: اظهارنظر و بحث کارشناسی راجع به هر پروژهای یک اتفاق طبیعی است و مانند مراجعه بیمار به دو طبیب است که شاید یک پزشک یک نظر و پزشک دیگر نظر دیگری داشته باشد. در دورههای مختلف، نظرات مختلفی درخصوص مسکن مهر وجود داشته و هر کسی میتواند در این زمینه اظهارنظر خود را بیان کند، در دولت یازدهم و دوازدهم اقدامات موثری برای احداث مسکن مهر انجام شده است.
اسلامی ادامه داد: قرار بوده است ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار مسکن مهر ساخته و به مردم واگذار شود. از این تعداد ۸۷۰ هزار مورد در دولت دهم احداث و واگذار شده است و یک میلیون و ۱۰۰ هزار مسکن در دولت یازدهم و دوازدهم تکمیل و به افراد واگذار شده است. در واقع حدود یک میلیون و ۹۰۰ هزار مسکن ساخته و تحویل خانوادهها شده است و فقط ۵۰۰ هزار واحد مسکن هنوز تعیین تکلیف نشدهاند.
اسلامی با بیان اینکه از زمان حضور وی در وزارت راه و شهرسازی دستور داده شده است تکلیف ۵۰۰ هزار واحد مسکونی باقی مانده مشخص شود عنوان کرد: هر اظهار نظری در این زمینه ارائه شده است صرفا اظهار نظر شخصی بوده و کار تکمیل پروژهها در حال انجام است. در حال حاضر به این روند شتاب دادهایم و امیدواریم واحدهای باقیمانده در ارتباط با مسکن مهر تا پایان سال جاری تکمیل و به مردم واگذار شود. این واحدها جدای از واحدهای مسکونی دارای مشکل حقوقی و قضایی است که هنوز تکلیف آنها مشخص نیست.
وزیر راه و شهرسازی درباره برنامههای تولید مسکن در دوره وزارتی خود توضیح داد: برنامه ما تولید ۴۰۰ هزار واحد مسکونی است که این واحدها تا پایان دولت دوازدهم ساخته و واگذار خواهد شد. از ۴۰۰ هزار واحد اشاره شده در چند ماه گذشته فرآیند ساخت ۱۷۰ هزار واحد آغاز و به صورت روزانه پروژههای جدید شروع خواهد شد. چرخه عرضه و تولید مسکن متعاقب الگوی مصرف ویژه اقشار ضعیف و متوسط شتاب داده خواهد شد تا عرضه و تقاضای مسکن تقویت شود. در این زمینه تمهیداتی مانند عرضه زمین پیشبینی شده که قرار است زمین به سهولت در اختیار سازندگان قرار گیرد.
وی ادامه داد: برای تأمین منابع مالی این طرح بر اساس مصوبه صندوق پول و اعتبار ۸۰ درصد پول ساخت و ساز را بانکها به سازندگان وام میدهند و نکته قابل توجه این است که این وام قابل انتقال به خریداران است. میزان وام در نظر گرفته شده برای احداث مسکن، ۱۶۰ میلیون در تهران و ۱۲۰ میلیون در کلانشهرها و در سایرشهرها ۱۰۰ میلیون تومان است.
محمد اسلامی با بیان اینکه یکی دیگر از برنامههای وزارت راه و شهرسازی مربوط به جامعه هدف است تصریح کرد: در این راهکار ارگانهای دولتی یا بنگاهها با یک سیستم پس انداز میتوانند جریان خانه دار شدن جوانان را از طریق صندوق پس انداز سرعت بخشند. همچنین در این راه به ارگانهایی که زمین ندارند، زمین میدهیم. راهکار آخر هم صدور کارت اعتباری مصالح است تا بتوانیم با ارائه آن به سازندگان، قیمت تمام شده مسکن را کاهش دهیم.
وزیر راه و شهرسازی در پایان درباره افزایش قیمت مسکن گفت: قیمت مسکن متأثر از جو روانی است و باید به این نکته توجه شود که قیمتهای همه گروههای کالا و خدمات افزایش یافته است. شهروندان بدانند حباب برخی قسمتهای مؤثر بر مسکن ترکیده و قیمتها در بخشهایی به نرخ واقعی خود نزدیک شده است. قیمت مسکن در چند ماه اخیر افزایش یافته اما معاملهای انجام نمیشود. این موضوع باعث رکود در بازار مسکن شده است و اعلام میکنم طبق برنامهریزیها هدف دولت این است که بسیاری از متقاضیان مسکن راصاحب خانه کند.