با رشد و توسعه هرچه بیشتر شهرنشینی در دهه اخیر در کشور، ظرفیت گسترش کلان‌شهرها به اتمام رسید و با ایجاد شهرک‌ها و شهرهای اغماری چالش‌ها و نیازهای مربوط به آنها نیز سربر آورد. حالا پس از یک دهه این شهرها هرکدام تبدیل به شهر جدیدی شده‌اند که ظرفیت برگزاری صدها نشست را دارند. در […]

با رشد و توسعه هرچه بیشتر شهرنشینی در دهه اخیر در کشور، ظرفیت گسترش کلان‌شهرها به اتمام رسید و با ایجاد شهرک‌ها و شهرهای اغماری چالش‌ها و نیازهای مربوط به آنها نیز سربر آورد. حالا پس از یک دهه این شهرها هرکدام تبدیل به شهر جدیدی شده‌اند که ظرفیت برگزاری صدها نشست را دارند.
در همین زمینه نشست هم‌اندیشی مدیران عامل شهرهای جدید اندیشه، پرند، پردیس، هشتگرد، امیرکبیر، بهارستان، فولادشهر، صدرا، سهند، عالیشهر و گلبهار با حضور حبیب‌اله طاهرخانی معاون وزیر راه‌وشهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید با محوریت ارائه گزارش شهرها از آخرین وضعیت پروژه‌های مسکن مهر، برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن، درآمد، برنامه افتتاح و آغاز عملیات اجرایی شهرها به مناسبت هفته دولت برگزار شد.
معاون وزیر راه‌وشهرسازی، آغاز عملیات اجرایی پروژه‌های برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن را مهم‌ترین بخش این برنامه دانست و گفت: از مجموع ۲۰۰ هزار واحد، ۱۴۵ هزار واحد (معادل ۷۳ درصد) تاکنون مکانیابی و تعیین و تکلیف شده و ۵۵ هزار واحد باقیمانده (برابر با ۲۷ درصد) در مرحله کارشناسی و اخذ مجوزهای لازم هستند.
طاهرخانی در این جلسه با بیان اینکه برنامه اقدام ملی و بحث فروش اقساطی پروژه های مسکن مهر به عنوان موتور حرکتی شرکت عمران شهرهای جدید محسوب می شوند گفت: در این راستا شهرها و مجموعه ستاد شرکت مادر باید تلاش خود را افزایش داده و با بالابردن شتاب عملیات اجرایی، این برنامه ها را هرچه سریع تر به نتیجه قابل قبولی برسانند.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید با تأکید براینکه وزیر راه و شهرسازی نسبت به انجام اقدامات و پیشبرد اهداف در حوزه فروش اقساطی و برنامه اقدام ملی حساسیت بسیار بالایی دارد گفت: ما در بحث فروش اقساطی ظرفیت بالایی داشته و باید هرچه سریعتر در این زمینه به نتیجه مشخص و اهداف تعیین شده برسیم.
معاون وزیر راه‌وشهرسازی در ادامه سخنان خود آغاز عملیات پروژه های ساخت در برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن را مهمترین بخش این برنامه دانست و گفت: از مجموع ۲۰۰ هزار واحد، ۱۴۵ هزار واحد (معادل ۷۳ درصد) تاکنون مکانیابی و تعیین و تکلیف شده و ۵۵ هزار واحد باقیمانده (برابر با ۲۷ درصد) در مرحله کارشناسی و اخذ مجوزهای لازم هستند.
وی با تاکید بر اینکه افزایش تعداد پروژه های ساخت از مسائل ویژه در دستور کار شرکت عمران شهرهای جدید به شمار می رود گفت: تمامی قراردادهای مربوط به ساخت باید تا هفته دولت عملیاتی شده و به مرحله خوبی برسد، از این رو از تمامی شهرها انتظار داریم با دقت و تلاش لازم و برنامه ریزی مناسب این پروژه ها را به جایگاه قابل قبولی برسانند.
به گفته وی در این راستا رضایت مردم و بازتاب اقدامات صورت گرفته در شهرها نکته بسیار مهمی است که باید با اجرای نظم و کنترل رفتار نیروهای زیرمجموعه به بهترین شکل گزارش شود.
این مقام مسئول نحوه مواجهه با مردم و پیمانکاران را امری بسیار مهم و با اهمیت در این حوزه دانست و گفت: نیروهایی که در صف اول برخورد با مردم هستند باید کاملا توجیه شده و تمامی ناهماهنگی های موجود در سیستم مدیریت باید از میان برداشته شود.

روند مثبت فروش عرصه در پردیس به ایجاد درآمد پایدار و تامین مالی پروژه‌ها می‌انجامد
طاهرخانی همچنین در نشست بررسی وضعیت پیشرفت پروژه‌های عمرانی شهر جدید پردیس، روند فروش عرصه در شهر جدید پردیس را مثبت ارزیابی کرد و گفت: این روند باعث ایجاد درآمد پایدار به منظور تزریق منابع به پروژه‌ها می‌شود.
مدیران طرح فازهای مسکن مهر نیز در این نشست به تفکیک گزارشی دقیق از میزان عملیات‌های انجام شده در شش‌ماه اخیر و پیشرفت پروژه‌ها در بخش‌های ساخت، آماده‌سازی و محوطه‌سازی ارائه کردند.
در ادامه مشاور عالی مدیرعامل شرکت عمران از وضعیت کارگزاری مسکن مهر و تخصیص واحدها و تحویل قراردادها به اعضای مجمع شرکت مادر ارائه داد. پیرفرشی همچنین خبر از استقبال چشم‌گیر فروش نقدی عرصه با اعمال تخفیفات داد که باعث تزریق منابع نقدی مناسبی به پروژه‌ها می‌شود.
مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید پردیس نیز در بخش دیگری از این نشست با اشاره به پیشرفت خوب پروژه‌ها در تمام فازها از پیگیری‌های جدید شرکت برای خرید نصبیات پروژه‌ها خبر داد و گفت: بخش عمده‌ای از نصبیات با توافق شرکت‌های تولیدی داخلی در حال خرید می‌باشد.
استفاده حداکثری از فرصت باقی‌مانده در فصل کاری برای تکمیل محوطه‌سازی‌ و آماده‌سازی پروژه‌ها، موضوع مهم دیگری بود که هدایت به آن اشاره و اعلام کرد: طبق برنامه تا پایان سال تمامی معابر اصلی فاز پنج و ۹ قدیم کامل خواهند شد و در فاز ۱۱ نیز عملیات محوطه‌سازی به زودی سرعت بیشتری پیدا خواهد کرد.
در پایان معاون وزیر راه و شهرسازی بار دیگر به صحبت پرداخت و از نگاه ویژه شرکت مادر به موضوعات پردیس و تسهیل سریع امور مربوط به این شهر در مجمع شرکت مادر خبر داد.
طاهرخانی روند تکمیل پروژه‌های مسکن مهر پردیس را عامل افزایش امیدواری در فضای عمومی دانست و از ضرورت تامین خدمات سریع روبنایی و ایجاد امکانات رفاهی برای ساکنان گفت.
وی روند فروش عرصه در پردیس را مثبت ارزیابی کرد و گفت: این موضوع باعث ایجاد درآمدی پایدار برای تزریق منابع به پروژه‌ها خواهد شد.
معاون وزیر راه و شهرسازی از تصویب افزایش تسهیلات مسکن مهر در شورای پول و اعتبار خبر داد و گفت: باید به صورت هدفمند تزریق اعتبارات صورت بگیرد تا بتوان به زودی پرونده مسکن مهر را بست.
وی همچنین برنامه اقدام ملی در تولید و عرضه مسکن مهر را اولویت جدی وزارت راه و شهرسازی دانست و خواستار حساسیت بیشتر در پیگیری‌ شروع ساخت پروژه‌ها شد.
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید پس از این جلسه به همراه اعضای مجمع و مدیرعامل شرکت عمران بازدیدی از کلیه فازهای مسکن مهر پردیس به عمل آورد.

بیشترین و کمترین جمعیت در شهرهای جدید کدامند؟
در حال حاضر ۱۷ شهر جدید در سطح کشور ایجاد شده که در بین آنها هشتگرد در استان البرز با ۶۷۵ هزار نفر بیشترین و مهاجران استان مرکزی و رامشار چهارمحال و بختیاری با ۶۰ هزار نفر کمترین جمعیت مصوب را دارند.
در حال حاضر ۱۷ شهرجدید دولتی با تخمین حدود ۴ میلیون جمعیت در ۴۰ هزار هکتار زمین دولتی (مطابق طرح‌های مصوب) در حال ایجاد هستند و در این شهرها ۸۰۰ هزار نفر سکنی گزیده‌اند و پیش‌بینی می‌شود جمعیت شهرهای جدید تا ۵ سال آینده به بیش از ۲٫۵ میلیون نفر برسد. هم‌چنین قرار است ۸ شهر جدید دیگر ساخته شود که در مرحله‌ مطالعات قرار دارند.
اغلب ۱۷ شهر موجود که در کنار شهرهای مادر احداث شده‌اند چندین هدف را در پیش دارند که اجرای طرح کالبدی ملی و توزیع متناسب جمعیت و اشتغال در سطح کشور در ارتباط با هدفهای استراتژیک و محدودیت منابع آب و خاک و انرژی، ایجاد مناطق مسکونی برای کارکنان یک یا چند فعالیت جدیدالاحداث اقتصادی و جمعیتی و کمک به اجرای کمی و کیفی برنامه‌های توسعه مسکن و ایجاد تعادل در بازار مسکن از آن جمله‌اند.
علاوه بر ۱۷ شهر جدید در دست احداث، هشت شهر جدید دیگر با جمعیتی بالغ بر ۶۵۵ هزار نفر در مرحله تصویب و طراحی به سر می‌برند که در حال حاضر مطالعات امکان‌سنجی و مکان‌یابی و طراحی آنها به همراه شهرک‌های دولتی در حال انجام است. در عین حال امکان‌سنجی ایجاد مجتمع‌ها و شهرک‌های موضوعی از قبیل پارک علم و فناوری و شهرک علمی – تحقیقاتی، ورزشی، گردشگری و… در اراضی دولتی برای تنوع بخشی به نقش و عملکرد و غنای هویتی شهرهای جدید نیز در دستور کار قرار داده شده است.
احداث شهرک و شهرجدید توسط بخش غیردولتی در مقررات پیش بینی و با استقبال خوبی مواجه شده که در این راستا تاکنون پروانه احداث یک شهرجدید و ۴ شهرک صادر و ۵ مورد نیز فرایند امکان سنجی و مکانیابی و طراحی را طی می‌کند. ضمن این‌که پروانه احداث دو شهرک ابریشم و گهرباران نیز بنام اداره‌کل راه و شهرسازی استان‌ها صادر شده است.