تا پیش از این، امکان افزایش سقف تسهیلات مسکن به خاطر احتمال تورم و رشد قیمت مسکن و بالاتر رفتن نرخ سود امکان اجرایی شدن نداشت. بنابراین در اردیبهشت ماه امسال، مدیرعامل بانک مسکن از پیشنهاد منطقهای شدن (یا شناور شدن) تسهیلات مسکن بر مبنای توانایی اقساط دهنده خبر داد و گفت که این طرح […]
تا پیش از این، امکان افزایش سقف تسهیلات مسکن به خاطر احتمال تورم و رشد قیمت مسکن و بالاتر رفتن نرخ سود امکان اجرایی شدن نداشت. بنابراین در اردیبهشت ماه امسال، مدیرعامل بانک مسکن از پیشنهاد منطقهای شدن (یا شناور شدن) تسهیلات مسکن بر مبنای توانایی اقساط دهنده خبر داد و گفت که این طرح برای بررسی بیشتر و احتمال اجرایی شدن به بانک مرکزی میرود. حالا اما بانک مسکن در مورد پروژه مسکن مهر خبر داده است که روند تسهیلاتدهی پرسرعت این بانک به پروژه های نیمه تمام طرح مسکن مهر با مصوبه جدید شورای پول و اعتبار شتاب بیشتری میگیرد.
درواقع بانک مسکن به عنوان تنها بانک عامل تامین کننده منابع مالی طرح مسکن مهر از ابتدای اجرای این طرح تاکنون، طی سالهای گذشته از تمامی ظرفیت تسهیلاتدهی خود برای تامین اعتبار لازم واحدهای مسکونی در قالب این طرح استفاده کرده است. به گونهای که مطابق با جدیدترین اطلاعات مربوط به کارنامه تسهیلات دهی این بانک به طرح مسکن مهر مشخص شده است از ابتدای اجرای طرح مسکن مهر تا پایان خردادماه سال جاری به ۳ میلیون و ۱۱۳ هزار و ۸۰۸ واحد مسکن مهر به ارزش ۵۳ هزار و ۲۹۹ میلیارد و ۵۸۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تسهیلات مسکن مهر پرداخت شده است.
جزئیات گزارش عملکرد دوره زمانی مورد اشاره حاکی از آن است که از ابتدای اجرای طرح مسکن مهر در کشور تا پایان سه ماهه سال جاری از تعداد ۳ میلیون و ۱۱۵ هزار و ۵۶۸ واحد مسکن مهر معرفی شده به شعب بانک مسکن، به تعداد ۳ میلیون و ۱۱۳ هزار و ۸۰۸ واحد تسهیلات پرداخت شده است.
این کارنامه عملکرد نشان میدهد از میان ۳۱ استان کشور، استان تهران با ۵۳۳ هزار و ۵۰۰ واحد در رتبه نخست تسهیلات مسکن مهر به لحاظ تعداد واحد قرار دارد. مطابق با این گزارش به دست آمده، از ابتدای اجرای این طرح تا پایان بهار امسال، تعداد ۵۳۳ هزار و ۵۰۰ واحد مسکن مهر به ارزش ۱۰ هزار و ۱۷۴ میلیارد و ۹۲۶ میلیون و ۳۰۰ هزار تسهیلات از سوی بانک مسکن دریافت کردهاند.
نکته مهم در روند تکمیل و تامین اعتبار پروژه های مسکن از سوی بانک مسکن آن است که این بانک علاوه بر تهران، به سایر استان های کشور نیز برای خانه دار کردن متقاضیان خرید این واحدهای مسکونی توجه ویژه داشته است. چنانکه آمار و اطلاعات به دست آمده بیانگر آن است که پس از تهران، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و اصفهان به ترتیب سه رتبه نخست پرداخت تسهیلات مسکن مهر را داشته اند.
براین اساس، از ابتدای اجرای طرح مذکور تا پایان بهار امسال، ۲۳۲ هزار و ۱۵۶ واحد مسکن در خراسان رضوی، ۱۹۲ هزار و ۷۴۴ واحد مسکن مهر در آذربایجان شرقی و ۱۶۹ هزار و ۲۷ واحد مسکن مهر در استان اصفهان مجهز به تسهیلات مسکن مهر از سوی شعب بانک مسکن در این استان ها شده اند.
در عین حال، استان های فارس، خوزستان، مازندران و گیلان نیز به ترتیب در رتبه های بعدی اخذ تسهیلات مسکن مهر به لحاظ تعداد واحد قرار دارند.
هم راستا با روند پرسرعت تسهیلات دهی بانک مسکن به پروژه مسکن مهر در استان های مختلف کشور از ابتدای اجرای این طرح تاکنون، بانک پس از تاکید ویژه دولت برای تکمیل و تحویل تمامی واحدهای مسکونی پیش بینی شده در قالب طرح مسکن مهر تا پایان دولت دوازدهم و ابلاغ مصوبه جدید شورای پول و اعتبار برای افزایش سقف تسهیلات واحدهای مسکن مهر در هفته گذشته، مدیر عامل بانک مسکن نیز بر شتاب پرداخت تسهیلات مسکن مهر تاکید ویژه ای داشته است.
از این رو قرار است تا پایان پرونده طرح مسکن مهر، بانک مسکن به همراه دولت از این طرح حمایت مالی ویژه ای انجام دهد.
مطابق با مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار، قرار است در راستای شتاب بخشیدن به تکمیل واحدهای مسکن مهر برای ۲۰۰ هزار واحد مسکن مهر در حال ساخت که دست کم پیش رفت فیزیکی ۷۰ درصدی دارند اما به مرحله تکمیل و افتتاح نرسیده اند، سقف تسهیلات مسکن مهر از ۴۰ میلیون تومان فعلی به حداکثر ۵۰ میلیون تومان افزایش پیدا کند.
رشد ۲۰ درصدی مبلغ تسهیلات اعطایی بانکها در پایان سال ۹۷ نسبت به ۹۶
بررسی آمار عملکرد بانکها و موسسات اعتباری کشور در سال ۹۷ نشان میدهد که مانده تسهیلات اعطایی بانکها و موسسات اعتباری در پایان سال ۱۳۰۰۱.۷ هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به اسفند سال ۹۶ که ۱۰۸۲۳.۲ هزار میلیارد ریال بود ۲۰.۱ درصد افزایش یافته است.
در این میان ۶ درصد از کل تسهیلات اعطایی بانکها و موسسات اعتباری را تسهیلات قرضالحسنه تشکیل داده و حجم عمده عملکرد تسهیلاتی بانکها مربوط به مشارکت مدنی با ۳۱.۳ درصد و فروش اقساطی با ۲۹.۶ درصد است.
به لحاظ عددی در پایان سال گذشته ۷۸۴.۹ هزار میلیارد ریال از کل تسهیلات اعطایی بانکها و موسسات اعتباری کشور قرضالحسنه بوده که این میزان نسبت به اسفند ماه سال ۹۶ که ۵۹۵.۲ هزار میلیارد ریال بوده، ۳۱.۹ درصد رشد نشان میدهد.
وضعیت بانکهای تجاری
بر پایه این گزارش، تسهیلات پرداخت شده در بانکهای تجاری کشور در پایان سال ۹۷ متفاوت بوده به نحوی که ۸۷.۹ درصد از وامهای بانکهای تجاری قرضالحسنه بوده که رقم آن ۱۶۷.۹ هزار میلیارد ریال بود. میزان تسهیلات اعطایی قرضالحسنه بانکهای تجاری در اسفند سال قبل از آن ۱۲۷.۹ هزار میلیارد ریال بوده است.
در بانکهای تجاری کشور، سهم عمده تسهیلات پرداختی مربوط به فروش اقساطی به میزان ۴۰.۴ درصد است که رقم آن ۸۵۸.۸ هزار میلیارد ریال در پایان سال ۹۷ بوده است. این میزان در اسفند سال ۹۶ معادل ۵۵۱ هزار میلیارد ریال بود.
همچنین ۱۴.۸ درصد تسهیلات بانکهای تجاری به رقم ۳۱۴ هزار میلیارد ریال در پایان سال ۹۷ به صورت مشارکت مدنی پرداخت شده که این رقم در اسفندماه سال قبل از آن ۳۸۶ هزار میلیارد ریال بوده است. به صورت کلی، سهم عمده تسهیلات پرداختی بانکهای تجاری در پایان سال ۹۷ به فروش اقساطی و مشارکت مدنی اختصاص یافته است.
وضعیت بانکهای تخصصی
همچنین بررسی عملکرد بانکهای تخصصی در پرداخت تسهیلات به بخشهای مختلف در پایان سال ۹۷ نشان میدهد که ۲.۹ درصد تسهیلات اعطایی به میزان ۸۰.۳ هزار میلیارد ریال در قالب قرضالحسنه پرداخت شده است. این رقم در پایان سال قبل از آن ۵۹.۵ هزار میلیارد ریال بود که بیانگر رشد ۳۵ درصدی است.
بزرگترین بخش تسهیلات پرداخت شده در بانکهای تخصصی کشور مربوط به فروش اقساطی میشود به نحوی که در پایان سال گذشته ۵۴.۱ درصد کل تسهیلات اعطایی این بانکها به رقم ۱۴۷۵.۵ هزار میلیارد ریال در بخش فروش اقساطی بوده و این رقم در اسفندماه سال ۹۶ به میزان ۱۳۶۳.۲ هزار میلیارد ریال بود.
بانکهای تخصصی نیز در بخش مشارکت مدنی تسهیلات قابل توجهی پرداخت کردهاند به نحوی که ۱۴.۸ درصد کل منابع تسهیلاتی این بانکها در پایان سال ۹۷ به میزان ۴۰۳.۳ هزار میلیارد ریال در این بخش پرداخت شده است.
وضعیت بانکهای غیردولتی و موسسات اعتباری
در بخش بانکهای غیردولتی و موسسات اعتباری نیز ۶.۶ درصد تسهیلات پرداخت شده در پایان سال ۹۷ به میزان ۵۳۶.۷ هزار میلیارد ریال به عنوان قرضالحسنه و ۴۱.۲ درصد کل اعتبارات ارائه شده به متقاضیان در بخش مشارکت مدنی به رقم ۳۳۵۳.۴ هزار میلیارد ریال بوده است.