جمله: سازمان محیط زیست روز پنجشنبه میزبان نشست شورای هماهنگی شبکه تشکل های محیط زیستی و منابع طبیعی کشور بود. «به شدت نیازمند سمنهای غیرسیاسی و واقعی هستیم؛ چراکه بسیاری از تشکلهای مردمنهاد طرفدار محیط زیست نیستند، بلکه نفوذیهای جریانهای سیاسی در بخش محیط زیست بهشمار میآیند.» رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان این […]
جمله: سازمان محیط زیست روز پنجشنبه میزبان نشست شورای هماهنگی شبکه تشکل های محیط زیستی و منابع طبیعی کشور بود. «به شدت نیازمند سمنهای غیرسیاسی و واقعی هستیم؛ چراکه بسیاری از تشکلهای مردمنهاد طرفدار محیط زیست نیستند، بلکه نفوذیهای جریانهای سیاسی در بخش محیط زیست بهشمار میآیند.» رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان این مطلب به نیاز کشور به سرمایهگذاری کلان و بروزرسانی تکنولوژی جهت دستیابی به آرمانها در زمینه کاهش شدت انرژی مصرفی، در عین حال درباره سمنهای حوزه محیط زیست اشاره کرد و گفت: قطعا بدون مشارکت مردم، محیط زیست کشور نمیتواند از حق خود دفاع کند. محیط زیست مسلما حقوق خودش را دارد و نمیتوانیم محیط زیست را فدای توسعه کنیم.
مفهوم توسعه پایدار حد و حدود حفظ محیط زیست و توسعه را مشخص کرده است، اگر برای توسعه استراتژی داشته باشیم میتوانیم بر مبنای آن در حوزه توسعه پایدار عمل کنیم. البته ممکن است در این شرایط هم تندروهای هر دو طرف انتقاد داشته باشند، اما مسلما توسعه پایدار باعث میشود که نه سیخ بسوزد نه کباب. معاون رییس جمهور در ادامه با اشاره به اینکه کشور جوانی مثل ایران به دنبال شغل مولد است، افزود: بدون استراتژی برای توسعه، محیط زیست قربانی و فدای توسعه میشود یا حتی بالعکس ممکن است توسعه فدای محیط زیست شود. استراتژی سازمان محیط زیست، پیگیری سیاستهای توسعه پایدار است که در دنیا نیز به رسمیت شناخته شده است.
رییس سازمان محیط زیست با بیان اینکه مقام معظم رهبری بیش از ۱۵ یا ۲۰ بار نسبت به شدت انرژی کشور انتقاد کردهاند و در این باره گلایه داشتند، گفت: متاسفانه در حال حاضر ایران بعد از روسیه بالاترین شدت انرژی را در دنیا دارد. در روسیه شدت انرژی ۰.۳۲ و در ایران ۰.۲۳ است.
سرمایه گذاری هنگفت در بخش صنعت
به گفته کلانتری، به منظور کاهش شدت انرژی به سرمایه گذاریهای هنگفت در بخش صنعت نیاز داریم. متاسفانه در شرایط حاضر، امکان و توان برای تامین صدها میلیارد سرمایه گذاری به منظور نوآوری تکنولوژی و در نتیجه کاهش شدت انرژی فراهم نیست. اگر در بخشهایی مثل کاهش شدت انرژی، خواستهها برآورده نشده، به دلیل نبود سرمایهگذاری است. متوسط جهانی شدت انرژی ۰.۱۳ است و حتی در کشوری مثل عربستان سعودی شدت انرژی ۰.۱۴ برآورد شده است. در شرایط حاضر نمیتوانیم به وضعیت مشابه برخی کشورها دست یابیم، چون نیاز به سرمایه گذاریها و تکنولوژیهای برتر جهان داریم.
کلانتری با تاکید بر اینکه اگر بخواهیم آرمانها را در حوزه کاهش شدت انرژی برآورده کنیم، باید همه خودروسازهای داخلی را به دلیل نوع موتورها تعطیل کنیم ادامه داد: بنابراین با محدودیتهایی مواجه هستیم که مسلما عوارض و پیامدهایی مثل آلودگی هوا و افزایش گازهای گلخانهای دارد.
رییس سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه شاید در حوزه مصرف انرژی در ساختمانها و تاسیسات، یکی از پرمصرفترین کشورهای جهان باشیم، گفت: در آخرین نشریه مرکز انرژی دانشگاه شریف این طور آورده شده است که آلمان برای یک میلیارد دلار تولید ناخالص، ۱۰۰ هزار تن نفت مصرف میکند، در حالی که در ایران برای یک میلیارد دلار تولید ناخالص ۸۵۰ هزار تن نفت مصرف میشود. بنابراین در ایران برای تولید یک دلار، ۸.۵ برابر بیشتر از آلمان انرژی مصرف میشود که دلایل آن نبود تکنولوژی است.
وی تاکید کرد: اگر بخواهیم به اهداف تعیین شده در حوزه کاهش مصرف انرژی برسیم، باید صدها میلیارد دلار سرمایهگذاری جدید به منظور بروزرسانی تکنولوژیها و تغییر ساختار صنعت داشته باشیم که با شرایط کشور دسترسی به این مهم، مقدور نیست.
محیط زیست طبیعی
کلانتری با تاکید بر اینکه متاسفانه محیط زیست طبیعی کشور ما نیز وضعیت مشابه با محیط زیست انسانی دارد و در شرایط خوبی به سر نمیبرد، اظهار کرد: موقعیت جغرافیایی ایران در کره زمین به شکلی است که بیش از ۲.۵ برابر تبخیر جهانی را دارد و میزان بارشها کمتر از یک سوم بارش جهانی و حدود ۲۸ درصد متوسط بارش جهان است. همین دو مولفه باعث شوری و قلیایی شدن خاک ایران میشود. رییس سازمان محیط زیست با بیان اینکه تامین مواد غذایی برای ۸۰ میلیون جمعیت ایران به منابع محدود طبیعی فشار وارد میکند، گفت: ظرفیت تولید محدود است و از سوی دیگر سیاستهایی که به بخش کشاورزی تحمیل میشود، آسیبهای شدیدی به محیط زیست و منابع طبیعی کشور وارد میکند. کاهش سطح آبهای زیرزمینی و آبهای سطحی، خشکی رودخانهها و تالابها از جمله عوارض ناشی از فشار به منابع طبیعی است که همه اینها منجر به وخیمشدن وضعیت محیط زیست کشور میشود. کلانتری تاکید کرد: ایران از جمله کشورهایی است که بالاترین میزان فرسایش خاک، فرسایش پوششی گیاهی، شور شدن خاک در کنار کشورهایی مثل هند و چین و تولید گردوغبار را دارد.
وی تاکید کرد: حیات وحش نیز قربانی دیگر سیاستهای غلط توسعهای کشور شده است؛ اخیرا هم به دلیل گرانی قیمت گوشت که به حدود ۱۰۰ هزار تومان رسید، یورش به حیات وحش بیشتر شد.
مشارکت مردمی
رییس سازمان محیط زیست گفت: عاقلانه نیست که انتظار داشته باشیم ۳۰۰۰ محیطبان بتوانند محیط زیست کشور را صیانت کنند. بنابراین چاره کار آن است که همه مردم در حفظ محیط زیست پای کار باشند. ضمن اینکه فعالیت در حوزه محیط زیست باید بدون سیاسی کاری و بدون ایجاد ترس و وحشت و بدون حزبگرایی باشد؛ چون چپ و راست به هوا و آب سالم نیاز دارد.
رییس سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه تضاد بین محیط زیست و توسعه امری طبیعی است، گفت: در سازمان محیط زیست سعی داریم توسعه پایدار را عملیاتی کنیم و تسلیم هیچ یک از نگاههای افراطی نشویم؛ به هرحال باید بپذیریم که بیشترین بیکاری در قشر تحصیلکرده وجود دارد که برای ایجاد شغل برای هر یک از اینها ۱۲۰ هزار دلار سرمایهگذاری نیاز است که مجموعا حدود ۳۰۰ میلیارد دلار میشود.
وی تاکید کرد: به شدت نیازمند سمنهای غیرسیاسی و واقعی هستیم؛ بی رودربایستی بگویم که بسیاری از تشکلهای مردمنهاد وابسته به چپ یا راست هستند؛ اینها طرفدار محیط زیست نیستند بلکه نفوذیهای جریانهای سیاسی در بخش محیط زیست بهشمار میآیند. البته برخی از تشکلهای محیط زیستی و منابع طبیعی کشور به دنبال محیط زیست واقعی هستند.