جلسه هماندیشی رئیس مرکز تحقیقات راه مسکنوشهرسازی و معاون سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری جلسه مشترک هماندیشی با محوریت بررسی موضوع خشت و سازههای خشتی در بافت ثبت شده یونسکو شهر یزد با حضور رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزار شد. در […]
جلسه هماندیشی رئیس مرکز تحقیقات راه مسکنوشهرسازی و معاون سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری
جلسه مشترک هماندیشی با محوریت بررسی موضوع خشت و سازههای خشتی در بافت ثبت شده یونسکو شهر یزد با حضور رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزار شد. در این جلسه، محمد شکرچیزاده رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، محمدحسن طالبیان معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و هیات همراه و جمعی از مدیران و پژوهشگران مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و رئیس و کارشناسان موسسه علمي كراتر فرانسه حضور داشتند و به تبادل نظر پیرامون موضوعات جلسه پرداختند.
در ابتدای این جلسه، شکرچیزاده رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به این مطلب که مقوله تابآوری ابنیه تاریخی و ارزشمند موضوعی است که از گذشته مورد توجه بوده است، نگاه ویژه به آن را به عنوان یک وظیفه ملی ضروری دانست و گفت: با توجه به وقوع حوادث و بلایایی چون زلزله و سیل در کشور، ما موظف به حفظ و حراست از بناها و ابنیههای تاریخی هستیم و بر همین اساس یکی از وظایف مرکز تحقیقات نیز تدوین ضوابط، آییننامهها و دستورالعملها در این حوزه است.
وی ادامه داد: با وجود تجارب وقوع سیل و زلزله در کشور، مصالح خشتی برای ساختمانسازی آنچنان مورد قبول قرار نگرفته است و قاعدتا اگر بخواهیم ابنیهای خشتی را بر اساس آییننامههای ۲۸۰۰ یا مقررات ملی مورد قبول قرار دهیم، نیاز هست تا مطالعات پایه در این زمینه انجام شده و حدود و ثغور آن مشخص شده باشد.رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ادامه داد: در همین رابطه قطعا مطالعات و تجارب بینالمللی هم در این زمینه وجود دارد که با یک محدوده مشخص اجازه این کار را دادهاند اما در کشور ما این کار انجام نشده و باید آغاز گردد. در مرکز تحقیقات، اقداماتی در این زمینه انجام شده است و ما علاقمندیم تا بازشناسی جایگاه خشت در سازه و معماری را به عنوان یک محور موضوعی در دستور کار قرار دهیم. ابعاد این موضوع نیز به نحوی است که باید از تجارب کارشناسان بینالمللی و دیگر کشورها استفاده کنیم.
شکرچیزاده افزود: از دیدگاه عمده صاحبنظران زلزله، ساختمانهای خشتی به عنوان ساختمانهای مقاوم در برابر زلزله بویژه زلزلههای با ریشتر ۶ و بالاتر چندان قابل تامل نیستند. ما علاقمندیم تا از اقدامات و تجربیات سازمان میراث فرهنگی آگاهی یافته و با برقراری ارتباط تخصصی میان این سازمان و بخشهای تخصصی مرکز تحقیقات، اقدامات کارگشا و ملی را در این حوزه انجام دهیم. محمدحسن طالبیان معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز در بخش دیگری از جلسه هماندیشی امروز با تاکید بر ضرورت هماندیشی میان سازمان میراث فرهنگی و مرکز تحقیقات بر اساس شرفیتها و توانمندیها و با هدف تابآوری میراث فرهنگی و ابنیه در کشور، گفت: از مدتها قبل، تدوین ضوابط برای ساخت وساز ساختمانهای خشتی به عنوان یک نیاز ضروری در دستور کار سازمان میراث فرهنگی، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، اداره راه و شهرسازی و دانشگاه یزد قرار گرفته است. ما در میراث فرهنگی اقدامات بسیاری را به انجام رساندهایم و تجارب و دانش خوبی در این زمینه در کشور وجود دارد که نیازمند یکپارچهسازی است. بایستی برای ادامه مسیر یک برنامه دقیق را تعریف نماییم تا به اهداف مورد نظر دست یابیم. معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: اینکه برای خشت چه اتفاقی بیفتد و ضوابط آن تدوین گردد یک کار بسیار بزرگ برای پایداری، محیط زیست و آینده کشور است.
طالبیان در خصوص تدوین برنامه جهت آغاز همکاریهای مشترک در حوزه سازهها و ابنیههای خشتی گفت: برنامه ما و درخواست ما این است که در کوتاه مدت و در بازه ۶ ماهه بتوانیم در یزد تغییرات عمده ایجاد کنیم. از مرکز تحقیقات میخواهیم که به ما بگوید برای ساختمانهای خشتی در یک یا دو طبقه چه کاری باید انجام دهیم. تدوین یک ضابطه برای ساختمانهای خشتی برای ما بسیار مهم است. علاقمندیم تا در کوتاهمدت در این حوزهها همکاریهای خود را با مرکز تحقیقات توسعه دهیم و در فاز بعدی اقدامات بلندمدت را به انجام برسانیم.
مدیران و کارشناسان حاضر در جلسه هماندیشی صبح امروز نیز در تبیین محورها و موضوعات مورد بحث، دیدگاهها و نظرات کارشناسی خود را به منظور تبادل نظر فیمابین طرح نمودند.
در همین راستا، علی بیتاللهی رئیس بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات با اشاره به تعیین پهنههای گسلی ۶ شهر مهم کشور که بناهای تاریخی زیادی را هم در خود جای دادهاند، گفت: در حریم گسلها، بسیاری از ساختمانهای متعلق به میراث فرهنگی کشور وجود دارند که بایستی برای حفظ و حراست از آنها تمهیداتی اندیشیده شود. این موضوع میتواند به عنوان یک کار مشترک در دستور کار فیمابین قرار گیرد.
در پایان این جلسه مقرر شد با توجه به مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی، اداره کل مسکن وشهرسازی یزد از محل ۱% اعتبارات پژوهشی خود، در حمایت از تحقیقات مورد نیاز برای طرح موضوع جلسه سرمایهگذاری نماید. همچنین سازمان میراث فرهنگی، تامین هزینه اجرایی مدلهای میدانی طرح در محل را در اعتبارات خود مدنظر قرار دهد. در همین رابطه مقرر شد، هماهنگیهای لازم برای بهرهگیری از حمایت مادی و معنوی موسسه کراته به عمل خواهد آمد. در این جلسه همچنین مقرر شد تا اقدامات کوتاهمدت برای انجام یک فعالیت منسجم ۶ ماهه به منظور رفع مشکلات موجود برای احداث بناهای خشتی در یزد با همکاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، دانشگاه یزد و سازمان میراث فرهنگی صورت پذیرد. همچنین کارگروهی متشکل از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، دانشگاه یزد، سازمان میراث فرهنگی و اداره کل مسکن و شهرسازی یزد تشکیل گردد.
تهیه پیشنویس از ضوابط و دستورالعملهای مورد نیاز برای این موضوع و انعقاد تفاهمنامه چند دستگاهی با موضوع خشت و با حضور موسسه آموزشی کراته از دیگر مصوبات این جلسه بود.