امروز مصادف با ۱۳ آگوست، زادروز فيدل كاسترو، رهبر انقلاب كوبا است؛ مردي كه پنج دهه در برابر دولت واشنگتن ايستاد و شكست نخورد. او که در اين روز در سال ۱۹۲۶ به دنيا آمده در سال ۱۹۵۹ رهبري كوبا را به دست گرفت و در اين كشور نظام سوسياليستي برقرار كرد. فیدل کاسترو در […]
امروز مصادف با ۱۳ آگوست، زادروز فيدل كاسترو، رهبر انقلاب كوبا است؛ مردي كه پنج دهه در برابر دولت واشنگتن ايستاد و شكست نخورد. او که در اين روز در سال ۱۹۲۶ به دنيا آمده در سال ۱۹۵۹ رهبري كوبا را به دست گرفت و در اين كشور نظام سوسياليستي برقرار كرد.
فیدل کاسترو در میان رهبرانی که همزمان با او در قدرت بودند، طولانیترین دوران زمامداری داشت، و با اینکه ایالات متحده تلاش زیادی برای خلاص شدن از دست او بخرج داد، نهایتا فیدل کاسترو در دوران زندگیاش شاهد فعالیت یازده رئیسجمهوری آمریکا بود.
وجود کاسترو به آنها یادآوری میکرد که با اینکه کمونیسم در اکثر نقاط جهان با شکست روبرو شده، اما درست زیر گوششان هنوز زنده است. او مصمم به سرنگون کردن حکومت باتیستا بود، حکومتی که نامش مترادف با فساد، انحطاط و نابرابری شدید بود. کوبا در آن دوران بهشت ثروتمندان عیاش بود و عملا توسط باندهای تبهکار اداره میشد، و فحشا، قمار و قاچاق مواد مخدر در آن فراگیر بود.
کاسترو و انقلابیون همراهش از پایگاهشان در کوههای سیئرا مائسترا یک مبارزه چریکی کلاسیک را سازماندهی کردند. شورشیان روز دوم ژانویه ۱۹۵۹ وارد هاوانا شدند. با پیروزی کاسترو و فرار باتیستا، کوبا صاحب دولت جدیدی شد، که ارنستو چه گوارا هم عضو آن بود. رهبران کوبا قول دادند زمینها را به مردم واگذار کنند و از حقوق فقرا دفاع کنند.
نگاه به شرق
کاسترو تأکید داشت که ایدئولوژی او قبل از هر چیز کوبایی است. او آن موقع میگفت: «ما به دنبال کمونیسم یا مارکسیسم نیستیم. بجای آن دموکراسی و عدالت اجتماعی میخواهیم، آنهم در چارچوب اقتصادی با برنامه”.
کاسترو خیلی زود مورد بیاعتنایی دوایت آیزنهاور، رئیس جمهوری آمریکا قرار گرفت، و طبق ادعای خودش، همین مسأله او را به آغوش اتحاد جماهیر شوروی و رهبر آن زمانش، نیکیتا خروشچف، انداخت. از آن به بعد کوبا به یکی از صحنههای جنگ سرد تبدیل شد.
در آوریل ۱۹۶۱ آمریکا تلاش کرد با بکارگرفتن ارتشی خصوصی متشکل از تبعیدیان کوبایی، حکومت کاسترو را سرنگون کند. ارتش کوبا در خلیج خوکها به مهاجمان حمله کرد، و ضمن کشتن بسیاری از آنها، هزار نفرشان را به اسارت گرفت. فیدل کاسترو به صورت یک ابرقدرت چنگ انداخته بود، و این برای آمریکا بخشودنی نبود.
یک سال بعد، هواپیماهای تجسسی آمریکا موشکهای شوروی را در راه انتقال به کوبا شناسایی کردند. ناگهان جهان در لبه پرتگاه جنگ هستهای تمام عیار قرار گرفته بود. جان اف کندی، رئیس جمهوری وقت آمریکا هشدار داد: «در آن جزیره محصور، مجموعهای از پایگاههای شلیک موشکهای تهاجمی در حال ساخت است. هدف از احداث این پایگاهها نمیتواند چیزی جز ایجاد توانایی انجام حمله هستهای در نیمکره غربی باشد”.
ابرقدرتها به چشمان یکدیگر خیره شده بودند، اما این خروشچف، رهبر شوروی، بود که اول پلک زد و موشکهایش را از کوبا بیرون کشید. البته در ازای این کار، آمریکا هم بطور مخفیانه سلاحهایش را از ترکیه خارج کرد.
حضور در آفریقا
فیدل کاسترو دیگر به دشمن شماره یک آمریکا تبدیل شده بود. سازمان سیا چند بار سعی کرد او را بقتل برساند، که معروفترین موردش عملیات مانگوس بود. در این عملیات قرار بود در سیگارهای برگ فیدل کاسترو مواد منفجره قرار داده شود. ایدههای عجیبتری هم وجود داشتند، از جمله طرحی برای ریختن ریش کاسترو با هدف دست انداختن او در انظار عمومی.
اتحاد شوروی پول زیادی به کوبا سرازیر میکرد، و بخش عمده محصول شکر این جزیره را میخرید. کشتیهای روسی مرتبا به بندرگاه هاوانا وارد میشدند و کالاهایی را که کوبا بخاطر تحریمهای تجاری آمریکا شدیدا به آنها نیاز داشت، با خود میآوردند.
با وجود اتکا به کمکها روسها، کاسترو کوبا را در رأس جنبش جدیدالتأسیس عدم تعهد قرار داد. اما در آفریقا او جانبدارانه عمل میکرد و نیروهای نظامیاش را در آنگولا و موزامبیک به کمک چریکهای مارکسیست فرستاد. اما دیگر دوره گورباچف بود و گلاسنوست (شفافیت) و پرسترویکا (تجدید سازمان)، و این برای انقلاب کاسترو فاجعهبار بود. مسکو خرید شکر از کوبا را قطع کرد و با این کار عملا اقتصاد کوبا را تعطیل کرد. کوبا هنوز تحت تحریمهای آمریکا بود و با قطع کمکهای حیاتی شوروی، کمبودهای دائمی و خالی شدن قفسههای فروشگاهها در کوبا اجتناب ناپذیر شد. با طولانیتر شدن صفهای مواد غذایی، تحمل مردم کمتر شد.
شکستها و دستاوردها
کشوری که فیدل کاسترو آن را پیشرفتهترین کشور جهان میخواند، در عالم واقعیت به دوران ارابه و درشکه برگشت. در اواسط دهه ۹۰ میلادی، صبر و تحمل بسیاری از کوباییها به پایان رسید. هزاران نفر از آنها از طریق دریا راه ایالت فلوریدای آمریکا را در پیش گرفتند. البته بسیاری از آنها در طول مسیر غرق شدند، اما این حرکت رأی عدم اعتماد خردکننده ای برای کاسترو بود.
کاسترو دستاوردهای داخلی قابل توجهی هم داشت. خدمات درمانی رایگان و باکیفیت در دسترس همگان بود، و نرخ مرگ و میر نوزادان این کشور با اکثر کشورهای پیشرفته جهان قابل مقایسه است. در سالهای پایانی حکومتش بنظر میرسید کاسترو قدری ملایمتر شده است. پاپ ژان پل دوم در سال ۱۹۹۸ در سفری تاریخی از کوبا دیدن کرد. انجام چنین سفری حتی پنج سال پیش از آن غیر قابل تصور بود.
اما توانایی کاسترو در تحریک آمریکا تا پایان با او بود. مثلا او توانست با ونزوئلا، که منابع نفتی عظیمی دارد، روابط نزدیکی ایجاد کند، و دوست نزدیکش، هوگو چاوز، خواهان استرداد یکی از برجستهترین دگراندیشان مخالف کاسترو شد. کاسترو بعد از انجام یک عمل جراحی در سال ۲۰۰۶، از قدرت کناره گرفت و از آن به بعد به ندرت در انظار عمومی ظاهر شد. او در ۲۵ نوامبر ۲۰۱۶ در سن ۹۰ سالگی درگذشت.