در حالی که مدیر امور طرح و برنامه بانک مسکن از تهیه نقشه عملیاتی برای تامین مالی طرح اقدام ملی بانک مسکن خبر داده است، مدیرعامل بانک مسکن نیز درباره خدمات بانک مسکن در حوزه تامین مسکن گفته است که ۸۹۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به خانه‌اولی‌ها از محل فعالیت صندوق یکم پرداخت شده است. ابوالقاسم […]

در حالی که مدیر امور طرح و برنامه بانک مسکن از تهیه نقشه عملیاتی برای تامین مالی طرح اقدام ملی بانک مسکن خبر داده است، مدیرعامل بانک مسکن نیز درباره خدمات بانک مسکن در حوزه تامین مسکن گفته است که ۸۹۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به خانه‌اولی‌ها از محل فعالیت صندوق یکم پرداخت شده است.
ابوالقاسم رحیمی‌انارکی با ارایه گزارشی از عملکرد صندوق پس‌انداز یکم در چهار سال اخیر، گفت: تا کنون رقمی معادل ۸ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان تسهیلات خرید مسکن از محل صندوق پس‌انداز مسکن یکم به سپرده‌گذاران پرداخت شده است.
ابوالقاسم رحیمی‌انارکی مدیرعامل بانک مسکن ضمن اشاره به زمان شروع به کار صندوق پس‌انداز مسکن یکم که خرداد ماه سال ۹۴ بوده است، اعلام کرد: در ۴ سال اول فعالیت صندوق یکم نزدیک به ۵۹۵ هزار نفر در این صندوق افتتاح حساب و سپرده‌گذاری انجام دادند که البته روند ورود خانه‌اولی‌ها به صندوق طی این مدت از رشد یکسان برخوردار نبوده است بلکه در سال ۹۶ بیشترین حجم استقبال و تعداد ثبت نام و سپرده‌گذاری را در صندوق پس‌انداز مسکن یکم شاهد بودیم و البته در سال ۹۷ به دلیل رکود معاملات مسکن در تهران و شهرهای بزرگ از یک‌سو و رشد قیمت خانه از سوی دیگر، ورودی به صندوق یکم نیز تحت تاثیر قرار گرفت و در مقایسه با سال اوج (سال ۹۶) با کاهش مواجه شد.
رحیمی انارکی افزود: البته رشد استقبال از سپرده گذاری در صندوق پس انداز مسکن یکم در شهرهای کوچک در حداقل یکسال گذشته به قدری بوده که به لحاظ تعداد، آمار ثبت‌نام ماهانه خانه اولی‌ها در شهرهای کوچک تقریباً با تهران در ماه‌های اخیر برابری می‌کند.
مدیرعامل بانک مسکن در تشریح آمارهای سالانه ثبت نام (ورودی) در صندوق پس انداز مسکن یکم گفت: در سال اول تاسیس و شروع به کار این صندوق -از خرداد تا پایان سال ۹۴- در مجموع ۴۰ هزار فقره حساب توسط متقاضیان استفاده از تسهیلات یکم در این صندوق افتتاح شد. در سال دوم یعنی سال ۹۵ نیز در مجموع ۱۲ ماه تعداد ۱۳۵ هزار فقره افتتاح حساب در صندوق یکم صورت گرفت. در سال های ۹۶ و ۹۷ نیز به ترتیب ۲۱۷ هزار فقره و ۱۸۳ هزار فقره افتتاح حساب در این صندوق انجام شد که مطابق روند ثبت نام در این ۴ سال، میزان افتتاح حساب خانه اولی ها و همچنین سایر متقاضیان واجد شرایط در این صندوق در سال ۹۶ بیش از سه سال دیگر بوده است. همچنین در بهار امسال نیز حدود ۱۹ هزار فقره حساب جدید از سوی متقاضیان در این صندوق افتتاح شد.
گفتنی است در بافت‌های فرسوده برای استفاده از تسهیلات صندوق پس‌انداز مسکن یکم نیازی به خانه‌اولی بودن متقاضی نیست. این صندوق در حال حاضر بیشترین سقف تسهیلات خرید مسکن را با کمترین نرخ سود به متقاضیان پرداخت می‌کند.
رحیمی انارکی افزود: از خرداد سال ۹۴ تا پایان سال ۹۷ تعداد ۵۷۵ هزار و ۴۲۶ فقره حساب در صندوق پس انداز مسکن یکم افتتاح شد که ۳۱۰ هزار فقره از حساب‌ها مربوط به ساکنان شهرهای با جمعیت بیش از ۲۰۰ هزار نفر و ۱۴۸ هزار فقره دیگر نیز مربوط به شهر تهران بوده است. همچنین بیش از ۱۱۷ هزار حساب افتتاحی در این مدت نیز مربوط به شهرهای کوچک (شهرهای با جمعیت کمتر از ۲۰۰ هزار نفر) است.
مدیر عامل بانک مسکن درباره آخرین وضعیت صندوق یکم اعلام کرد: در تیر ماه امسال تعداد مانده حساب ها در این صندوق به ۳۵۵ هزار فقره و میزان ریالی مانده سپرده ها نیز به بیش از ۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان رسید که این آمار حکایت از جریان ورود و خروج متقاضیان به صندوق به معنای افتتاح حساب در هر ماه و همچنین دریافت تسهیلات از سوی سپرده گذاران قبلی در هر ماه دارد.
به گزارش جمله، قرار است که در قالب طرح اقدام ملی ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در مناطق مختلف کشور شامل شهرهای جدید، بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری و همچنین مناطق مختلف سایر شهرها (عمدتا شهرهای کوچک) ساخته و به متقاضیان واجد شرایط عرضه شود.

مشارکت بانک مسکن در تامین مالی طرح اقدام ملی
مدیر امور طرح و برنامه بانک مسکن نیز با توجه به متعهد بودن برای عمل به تعهدات قبلی و همیشگی خود نمی‌تواند به تنهایی و صرفا از طریق اتکا به منابع داخلی خود پروژه‌های بزرگ مقیاس همچون طرح ۴۰۰ هزار واحدی اقدام ملی را تامین مالی کند. محمدحسن مرادی بر نیاز به تهیه پلانی عملیاتی به منظور ارزیابی همه راه‌های ممکن برای تامین مالی این طرح تاکید کرده است.
محمدحسن مرادی درخصوص آخرین اقدامات انجام شده در بانک مسکن به‌منظور پیشبرد «طرح اقدام ملی» نیز گفت: از آنجا که به‌طور طبیعی بانک مسکن به عنوان تنها بانک عامل در این حوزه به تنهایی و صرفا با اتکا به منابع داخلی خود قادر به تامین مالی همه پروژه‌های تعریف شده در قالب طرح اقدام ملی نیست، بنا شده است، نقشه تامین مالی این طرح به صورت یک پلان عملیاتی تهیه شود و بانک مسکن پیشنهادات خود در این زمینه را به وزارت راه و شهرسازی ارائه کند.
وی توضیح داد: این نقشه تامین مالی شامل انواع روش‌هایی است که با استفاده از آن‌ها می‌توان پروژه‌های تعریف شده در قالب این طرح را تامین مالی کرد و یا به تامین مالی آن‌ها برای ساخت کمک کرد.
او خاطرنشان کرد: بانک مسکن متناسب با منابع در اختیار خود و با توجه به تعهداتی که در حوزه پرداخت انواع تسهیلات به متقاضیان و افراد واجد شرایط دارد در طرح اقدام ملی که به منظور تامین مسکن مورد نیاز خانوارها در مناطق مختلف کشور طراحی شده است حاضر به همکاری با مسوولان بخش مسکن در دولت است و برای مشارکت در تامین مالی این طرح آمادگی دارد؛ بنابراین از آنجایی که یک بانک با توجه به متعهد بودن برای عمل به تعهدات قبلی و همیشگی خود نمی‌تواند به تنهایی و صرفا از طریق اتکا به منابع داخلی خود پروژه‌های بزرگ مقیاس همچون طرح ۴۰۰ هزار واحدی اقدام ملی را تامین مالی کند نیاز است پلانی عملیاتی به منظور ارزیابی همه راه‌های ممکن برای تامین مالی این طرح تهیه شود.
وی ادامه داد: در این زمینه، اخیرا جلسه‌ای با حضور مسوولان بخش مسکن و مدیران بانک مسکن برگزار شد که در آن جلسه مقرر شد در بانک مسکن برنامه‌ای به منظور ارزیابی روش‌های ممکن برای تامین مالی این طرح ملی تهیه و به دولت ارائه شود که هم‌اکنون این طرح در زیرمجموعه‌های مربوطه در بانک مسکن در حال تهیه است.
مرادی خاطرنشان کرد: در این پلان عملیاتی تامین مالی تلاش خواهد شد با در نظر گرفتن همه محدودیت‌ها و امکاناتی که برای پرداخت تسهیلات به متقاضیان واجد شرایط در قالب طرح اقدام ملی در بانک مسکن وجود دارد سازوکارهایی به دولت پیشنهاد شود که در قالب آن‌ها بتوان با کمترین میزان اتکا به منابع دولتی اقدام به اجرای پروژه‌های تعریف شده کرد.
وی افزود: با این حال نباید از نظر دور داشت که بدون شک نظام بانکی و بانک مسکن برای پیشبرد طرح‌ها و برنامه‌هایی به این صورت به حمایت دولت و مسئولان بخش مسکن نیاز دارند و لازم است حمایت‌های موثر در این زمینه اعمال شود تا بانک نیز بتواند بدون لطمه خوردن به تعهداتی که همواره در بخش مسکن بر عهده دارد، سایر پروژه‌های تعریف شده در این بخش به منظور پیشبرد برنامه‌های خانه‌‌سازی دولت را نیز تامین مالی کند.