زهرا ایرانشاهی با انجام آخرين پرواز هواپيمايي «هما» از مدينه به فرودگاه امام خميني (ره) در نخستين ساعات بامداد روز دوشنبه ۱۸ شهريورماه، پرونده یکی از تلاش‌های موفقیت‌آمیز این شرکت، بسته شد تا شاهدی باشد بر این ادعا که در شرایط نه چندان آسانِ اقتصاد کشور و اِعمال سنگ‌اندازی‌‌هایی نظیر اقدامات دولت عربستان برای محدودیت […]

زهرا ایرانشاهی
با انجام آخرين پرواز هواپيمايي «هما» از مدينه به فرودگاه امام خميني (ره) در نخستين ساعات بامداد روز دوشنبه ۱۸ شهريورماه، پرونده یکی از تلاش‌های موفقیت‌آمیز این شرکت، بسته شد تا شاهدی باشد بر این ادعا که در شرایط نه چندان آسانِ اقتصاد کشور و اِعمال سنگ‌اندازی‌‌هایی نظیر اقدامات دولت عربستان برای محدودیت پروازهای حج امسال، حمل‌ونقل هوایی همچنان به حیات خود با توان و کیفیت خدمات‌رسانی بیشتر ادامه خواهد داد.
به گزارش جمله، این حرکت زمانی شکل جدی‌تر خود را نشان می‌دهد که بدانیم از پنجشنبه هفته گذشته (یعنی ۲۱ شهریور ماه۹۸) نرخ جدید بلیت شرکت‌های هواپیمایی با کاهش قیمت، ارائه شده است. روندی که تا پیش از این دستکم درباره نرخ خدمات حمل‌ونقلی و یا در حوزه صنایع مشاهده نشده است.
بنابراین هیات دولت در جلسه روز چهارشنبه خود با پايان يافتن حج تمتع و بازگشت همه زائران خانه خدا به کشور از تلاش‌های شرکت فرودگاه‌ها و هواپيمايی جمهوری اسلامی ايران به حجاج قدردانی کرده است.
در جلسه هیات دولت به رياست حسن روحاني رئيس جمهوري، از تلاش‌هاي همه دستگاه‌هاي مسئول در اعزام و ارائه خدمات به حجاج بيت‌الله الحرام از جمله حوزه نمايندگي ولي فقيه، سازمان حج و زيارت، شرکت هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران «هما»، فرودگاه‌ها، نيروي انتظامي و کارگزاران حج عربستان قدرداني شد و با انجام آخرين پرواز هواپيمايي «هما» از مدينه به فرودگاه امام خميني (ره) در نخستين ساعت‌های بامداد روز دوشنبه ۱۸ شهريورماه، پرونده عمليات انتقال حجاج تمتع سال ۱۳۹۸ با انتقال ۸۸ هزار زائر بيت‌الله الحرام به کشورمان بسته شد. این در حالی است که محمد اسلامي، وزير راه و شهرسازی هم در پيامي با تجليل از دست‌اندرکاران پروازهاي حج، پايان عمليات پرواز حج را اعلام کرد و اين عمليات را عملياتي بي‌نظير در تاريخ کشورمان خواند که توسط هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران «هما» انجام شد.

کاهش نرخ بلیط هواپیما
این در حالی است که انجمن شرکت های هواپیمایی ایران نیز از روز پنجشنبه هفته گذشته، دامنه جدید نرخ بلیط هواپیما را بر روی سایت خود قرار داد. این دامنه بر اساس نرخ جدید دلار در سامانه نیما تهیه شده و نسبت به دامنه نرخ قبلی که از آذرماه سال گذشته تا روزهای پیش رعایت می شد، کاهش یافته است. بنا بر اعلام این انجمن، نرخ های جدید از امروز اجرایی شده است. به عنوان مثال در این نرخ نامه جدید، حداقل قیمت بلیط هواپیما در مسیر تهران-مشهد ۲۲۹ هزار و ۴۰۰ تومان و حداکثر نرخ این پرواز ۷۰۱ هزار و ۳۰۰ تومان است که نسبت به نرخ پیشین بیش از ۵۰ هزار تومان کاهش داشته است. همچنین در این فهرست نرخ پرواز تهران-شیراز در بازه ۲۲۶ هزار و ۶۰۰ تومان تا ۶۱۳ هزار و ۱۰۰ تومان، پرواز تهران – اهواز در بازه ۱۹۷ هزار و ۹۰۰ تومان تا ۶۸۹ هزار تومان، پرواز تهران-کیش در بازه ۲۵۲ هزار و ۷۰۰ تومان تا ۹۰۵ هزار و ۸۰۰ تومان و پرواز تهران-اصفهان در بازه ۱۷۳ هزار و ۴۰۰ تومان تا ۴۹۸ هزار و ۲۰۰ تومان قیمت گذاری شد اند. گفتنی است بنا بر اعلام شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران، این ۵ مسیر پر ترددترین مسیرهای پروازی در تیرماه سال جاری بوده اند. لازم به توضیح است که در این نرخ نامه، ارزان ترین قیمت کف بلیط ۱۷۳ هزار و ۴۰۰ تومان است که در تعداد زیادی از مسیرها از جمله تهران-اصفهان، تهران-اراک، اهواز-بوشهر و بندرعباس-کیش اجرایی می شود. بیشترین نرخ کف قیمت نیز متعلق به مسیر ارومیه-کیش با قیمت ۲۸۳ هزار و ۳۰۰ تومان است. کمترین قیمت در ستون حداکثر نرخ نیز متعلق به مسیرهایی چون اصفهان-ماهشهر و بندرعباس-ابوموسی با ۴۵۹ هزار و ۵۰۰ تومان و گران ترین نرخ مربوط به مسیر رشت-قشم با ۹۹۴ هزار و ۹۰۰ تومان است.
نکته مهم در این بین این است که در فهرست جدید اعلام شده در سایت انجمن شرکت های هواپیمایی، اشاره ای به ایرلاین های مختلف نشده و اینطور برداشت می شود که نرخ های جدید به صورت یکسان برای تمام شرکت های هواپیمایی لازم الاجرا است.

اجرای قانون مديريت بحران کشور
به فرودگاه ها ابلاغ شد
در حالی مديرعامل شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوايی ايران نیز در روزهای اخیر قانون مديريت بحران کشور را به منظور پیش بینی هرچه سریع تر بحران هایی نظیر زلزله، وقوع سیل و… به مديران و مديران کل ستادی و فرودگاهی کشور ابلاغ کرده که کاهش نرخ بلیت هواپیما بر همه مجموعه های درگیر در امر پرواز، تاثیر خواهد داشت.
سياوش اميرمکری در ابلاغ اين قانون براي اجرا به فرودگاه هاي کشور، همکاري شايسته با ارکان موضوع قانون مذکور به منظور تهيه پيوست ها، اسناد و برنامه هاي ملي و استاني مراحل مختلف چرخه مديريت بحران و نيز توجه ويژه به فصل سوم قانون فوق الذکر با عنوان «وظايف دستگاه هاي دولتي، غير دولتي، تعاوني ها و موسسات و نهادهاي عمومي غير دولتي» و همچنين تاکيد بر اصل پيشگيري، کاهش خطر و افزايش آمادگي در برابر بحران بر اساس نگرش علمي و استفاده حداکثري از ظرفيت هاي نرم افزاري و سخت افزاري در دسترس را از مديران فرودگاهي و ستادي خواسته است.
بنابر این از مجموع اقدمات صورت گرفته می توان نتیجه گرفت که به رغم اینکه نسبت به سایر شقوق حمل ونقلی، حمل ونقل هوایی از وابستگی بیشتری به خارج برخوردار است اما این وابسنگی نه تنها منجربه عقب ماندگی نشده بلکه توان عملیاتی این صنعت را در همه ابعاد خود، در مجموعه‌های دولتی یا بخش خصوصی به عنوان بال‌های کمکی یکدیگر، افزایش داده است.