یک شهروند ۲۷ ساله در تبریز به خبرنگار ایسنا گفته، مبلغی را پس انداز کرده بودم که بعد از فارغ التحصیلی از آن به عنوان یک منبع برای اشتغال استفاده کنم اما اکنون نه تنها با آن پول توان ایجاد شغلی را ندارم بلکه سرمایهام با تورم فعلی هیچ ارزشی ندارد. برای آینده خود برنامه […]
یک شهروند ۲۷ ساله در تبریز به خبرنگار ایسنا گفته، مبلغی را پس انداز کرده بودم که بعد از فارغ التحصیلی از آن به عنوان یک منبع برای اشتغال استفاده کنم اما اکنون نه تنها با آن پول توان ایجاد شغلی را ندارم بلکه سرمایهام با تورم فعلی هیچ ارزشی ندارد. برای آینده خود برنامه ریزی کرده بودم ولی در این شرایط همه آرزوهایم برباد رفته است.
یکی از دانشجویان دانشگاه تبریز معتقد است، مردم ایران با کمترین توقع زندگی خود را ادامه میدهند؛ زمانی که با ۱۰۰ هزار تومان فقط قادر به خرید سه قلم کالا هستیم زندگی و حتی درس خواندن در این جامعه سخت میشود.
یکی از بازاریان تبریز نیز گفته، بازار با توجه به کم شدن قدرت خرید مردم، اثرات تحریمها، کمبود برخی اجناس و کمبود خرید و فروش بدترین روزهایش را سپری میکند؛ از سویی نیز بالارفتن مخارج، نرخ اجاره بها و گرانی اجناس مصرفی، زندگی را سخت کرده است. بنده به عنوان فردی از قشر متوسط جامعه دیگر توان تامین استاندارهای زندگی خود را ندارم.
صالحی یک کارگر ساختمانی بوده و یک پسر ۱۴ ساله و یک دختر ۷ ساله دارد، اضافه کرده، وقتی میبینم شرایط اقتصادی کشور سخت است، مجبور میشوم دایره توقعات و خواستههایم را کم کرده و یا خواستههای فرزندانم را محقق نکنم.
او ادامه میدهد: از زمان طلوع تا غروب آفتاب در ساختمان مشغول کار هستم و شبها نیز مسافرکشی میکنم تا یک لقمه نان حلال به دست آورم و نمی توانم برای خانوادهام وقت کافی بگذارم.
صالح قلی پور، روانشناس در رابطه با تاثیرات اقتصاد کنونی در کشور بر روی جامعه آذربایجان شرقی گفت: امنیت مالی یکی از مهمترین نیاز انسان هاست، منظور از امنیت مالی این است که افراد توانایی تامین نیازهای اساسی در زمان حال و آینده را داشته باشد.
او ادامه داده، فشارهای اقتصادی پیامدهای متفاوتی دارد، این پیامدها هم روی فرد و خانواده و پس از آن بر جامعه تاثیر میگذارد، وقتی از نظر اقتصادی فرد به مشکل بخورد امنیت مالی او نیز به خطر میافتد و نسبت به آینده خود و تغییرات شرایط کشور نگران می شود؛ از اینکه نتواند با شرایط کشور خود را تطبیق دهد قدرت سازگاری و مدیریت مالی افراد کاهش مییابد.
وی با بیان اینکه فشارهای اقتصادی منجر به بروز اختلالاتی نظیر طلاق، پرخاشگری، مشکلات زناشویی و … میشود، افزود: همین فشارها است که باعث بروز رفتارهایی در فرد میشود که قابل پیشبینی نیست و ممکن است فرد به خود، خانواده و یا افراد جامعه آسیب برساند؛ به عنوان مثال اگر انسان نتواند یک لقمه نان به دست بیاورد، اقدام به سرقت نیز میکند.
این روانشناس با بیان اینکه در چنین شرایطی افراد چه در فعالیتهای کاری و چه در اجتماع تغییرات مختلفی را تجربه میکند، خاطرنشان میکند: در این شرایط افراد شاغل در برخی مشاغل به تدریج احساس میکنند که زیر فشارند و در نتیجه منجر به فرسودگی شغلی و نارضایتی از محیط کار، بدبینی، خشم، نا امیدی و پایدار ماندن علائم خستگی عاطفی در شخص میشود.
موسی نیرومند، جامعه شناس نیز اظهار کرد: در حوزه بازخوردهای اجتماعی به نابسامانیهای اقتصادی باید ببینیم مردم چقدر اقتصادی زندگی کرده و میاندیشند و چقدر خود را مسئول می دانند و تا چه میزانی تعلق اجتماعی داشته و در خروج جامعه از اقتصاد نابسامان نقش قبول میکنند.
وی با بیان اینکه مردم اقتصادی به خوبی قادرند شرایط و بحرانهای اقتصادی را کنترل و مدیریت کنند، خاطرنشان کرد: حال که اقتصاد در ارتباط با فضای ناعادلانه و ظالمانه بیرون از کشور دچار مشکل شده باید تاب آوری مردمی را بالا برد و مردم بیشتر نقش بپذیرند.
این جامعه شناس معتقد است، نابسامانی های اقتصادی عمدتا در تجارب تاریخی محل خلاقیت و توسعه و رشد اقتصادی ملتها بوده و باید به آن به عنوان فرصت نگاه کرد. وی خاطرنشان کرد: زمانی یک پدیده تبدیل به تهدید اجتماعی میشود که به صورت مناسب تعریف، مطالعه، تحلیل و کنترل نشود. ضمنا تجارب تاریخی نشان می دهد پدیده ها در جامعه می توانند به عنوان فرصتهای بی نظیر در توسعه باشند/ایسنا.