رئیسجمهور در جلسه ستاد ملی کرونا از «کم شدن مراعات مردم» در پیروی از مقررات مقابله با کرونا انتقاد کرد. حسن روحانی گفت: «اگر پیک به استانی بازگردد، مجبوریم محدودیتهای هفتههای اول را بازگردانیم.» روحانی همه را به رعایت تدابیر احتیاطی دعوت کرد و گفت: «اگر میخواهیم محدودیتها کاهش یابد، باید همه اصول […]
رئیسجمهور در جلسه ستاد ملی کرونا از «کم شدن مراعات مردم» در پیروی از مقررات مقابله با کرونا انتقاد کرد. حسن روحانی گفت: «اگر پیک به استانی بازگردد، مجبوریم محدودیتهای هفتههای اول را بازگردانیم.» روحانی همه را به رعایت تدابیر احتیاطی دعوت کرد و گفت: «اگر میخواهیم محدودیتها کاهش یابد، باید همه اصول را رعایت کنیم.» آمار کل مبتلایان به کرونا در ایران به نزدیک به ۱۸۵هزار نفر رسیده و ۸۷۳۰ نفر نیز تا کنون جان خود را بر اثر این بیماری از دست دادهاند. در این میان اما آنچه که مورد توجه افکار عمومی قرار دارد، عدم انتشار آمار استانی پیرامون شیوع کرونا در مناطق مختلف کشور است.
لاری سخنگوی وزارت بهداشت: «از روز جمعه تا ظهر روز ۲۴ خرداد ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۴۱۰ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۷۱۴ مورد بستری شدند».
به گزارش «جمله» سیما سادات لاری روز گذشته گفت: «مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۱۸۴ هزار و ۹۵۵ نفر رسید. متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۷۱ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۸ هزار و ۷۳۰ نفر رسید».
وی همچنین افزود: «خوشبختانه تا کنون ۱۴۶ هزار و ۷۴۸ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شده اند. ۲۷۵۵ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند».
ائتلاف ملی برای سلامت
روز گذشته همچنین حجت الاسلام حسن روحانی در جلسه ستاد مقابله با کرونا، اظهار کرد:« امروز یک وحدت و انسجام در حکمرانی کشور ایجاد شده است و دست یکدیگر را گرفتن به جای مشت گیری به وجود آمده است. امروز همه قوا و نیروها کنار هم هستند؛ در واقع ما کرونا را از یک تهدید به یک فرصت تبدیل کردیم و قواها و نهادها به یکدیگر نزدیک شد؛ یک ائتلاف ملی برای سلامت و معیشت مردم و در واقع یک ائتلاف ملی برای زندگی ایجاد شده است که یک دستاورد بزرگ بوده و نباید آن را از دست بدهیم».
روحانی در ادامه این جلسه با اشاره به نحوه شیوع بیماری کرونا خاطرنشان کرد: «این بیماری در یک کشور آغاز شد، به پیک رسید و از پیک عبور کرد و از دورازهای وارد کشور دوم و سوم شد و به همین صورت ادامه یافت. در ایران استانهایی به سرعت به پیک رسیدند مثل قم و گیلان و سپس سایر استانها به پیک رسیدند اما در نموداری که امروز نشان داده شده، بسیاری از استانهایی که به پیک رسیده بودند اکنون از پیک خارج شده و در شرایط فوق العاده نیستند؛ البته بیماری هنوز وجود دارد چند استان دیگر همان وضعیت را دارند و ما اکنون در پیک اول هستیم؛ خوزستان کم کم در حال عبور از پیک است و سایر استانها به تدریج وارد پیک شده و از آن عبور میکنند. وضعیت زرد، قرمز و سفید استانها ثابت نبوده و ممکن است شرایط تغییر کنند».
روحانی در ارتباط با ضرورت رعایت پروتکلهای بهداشتی در اماکن مذهبی، گفت: «در حرمهایی مثل حرم شاهعبدالعظیم حسنی، قم و جمکران مراعات خیلی خوب بوده؛ جای تشکر دارد که دستورالعمل های لازم را رعایت کردند. اما در برخی اماکن شرایط مناسب نبود؛ در حرم رضوی جمعیت بیشتر است، گزارشهای امیدوارکنندهای از فاصلهها، ماسک، تشکیل نماز جماعت نداشتیم. از همه مسئولین حرم رضوی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد و استانداری خواهش می کنم توجه لازم را داشته باشند تا همه ما وارد پیک این بیماری نشویم».
وی تصریح کرد: «اگر به پیک بیماری برگردیم مجبوریم همه گشایش هایی که ایجاد میکنیم را ببندیم. برای اینکه به آنجا نرسیم این همکاری ها باید به خوبی ادامه پیدا کند».
ابلاغ دستور برای عدم انتشار آمار استانی!
پس از ۱۱۵ روز از آغاز شیوع کرونا در دستورالعملی به دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور اعلام شد که پس از این، آمارهای استانی مربوط به تعداد مبتلایان و جانباختگان این ویروس فقط از سوی سخنگوی وزارت بهداشت اعلام خواهد شد.
اما سئوال اینجاست که چرا روند اعلام آمارهای استانی که در ۴ ماه گذشته به صورت روزانه از سوی رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی به خبرنگاران استانی، گفته میشد، حالا تغییر کرده است و این اتفاق چه پیامدهایی میتواند در بر داشته باشد؟
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز که مسئول اعلام آمارهای مربوط به بیماری کووید ۱۹ است، در گفتوگو با ایلنا میگوید: «بر اساس دستورالعمل وزارت بهداشت، از این پس آمارهای استانی مستقیماً به وزارتخانه اعلام میشود و این آمار از طریق دانشگاه علوم پزشکی شیراز در اختیار رسانهها و مردم قرار نمیگیرد».
عبدالرسول همتی با بیان اینکه وزارت بهداشت دلیل مشخصی برای این تصمیم اعلام نکرده است، میافزاید: «از دلیل تغییر سخنگوی وزارت بهداشت و همچنین تصمیم اخیر وزارتخانه نیز اطلاعی ندارم».
به باور این پزشک ، هنگامی که مردم از افزایش آمارهای مربوط به ابتلا و جانباختن بر اثر کروناویروس اطلاعی نداشته باشند، حساسیت کمتری نسبت به این بیماری خواهند داشت.
جانشین استاندار فارس در ستاد استانی مدیریت بیماری کرونا هم در گفتوگو با ایلنا با بیان اینکه وزارت بهداشت به دانشگاههای علوم پزشکی کشور دستور داده که آمارهای استانی مربوط به بیماری کرونا را اعلام نکنند، میگوید: «قرار بر این شده که تنها آمارهای کشوری از جزئیات بیماری کروناویروس اعلام شود».
عبدالرضا قاسمپور با بیان اینکه آمارهای مربوط به ابتلا و مرگومیر ناشی از کروناویروس باید «شفاف« باشد، میافزاید: «روند پیشین (که آمارهای استانی مربوط به کرونا از سوی دانشگاههای علوم پزشکی اعلام میشد) روندی بهتر بوده است».
قاسمپور با بیان اینکه از دلیل تصمیم اخیر وزارت بهداشت اطلاعی ندارد؛ خاطرنشان میکند: «شاید تلقی وزارت بهداشت این باشد که روند جدید از استرس مردم درباره آمارهای کرونا میکاهد».
معاون استاندار فارس در ادامه با بیان اینکه اگر مردم در جریان آمارهای دقیق کروناویروس نباشند؛ خیال خواهند کرد که این بیماری پایان یافته است، میگوید: «روش جدید در عدم اعلام آمارهای استانی، خطرناکتر از اعلام آمارهاست».
عبدالرضا قاسمپور سپس با اشاره به اینکه امروز در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا دلیل تصمیم جدید وزارت بهداشت را جویا خواهد شد، میافزاید: «به نظر میرسد اگر مردم در جریان آمارهای ابتلا و مرگومیر کروناویروس باشند، به مسائل بهداشتی بیشتر توجه خواهند کرد».
در نهایت باید به این نکته اشاره داشت که برخوردهای سلیقه ای و یا عدم اطلاع رسانی هدفمند پیرامون خطری که مردم را تهدید می کند، نمی تواند راهکار مناسبی برای برخرود و مواجهه با این بحران جهانی باشد. مردم حق دارند بدانند که چه خطری با چه میزان آنان را تهدید می کند. عادی انگاری و ارائه آمارهای هدفمند تنها پاک کردن مساله ای است که می تواند یک بحران انسانی را در پی داشته باشد. از این رو آنچه که جامعه از مسئولین انتظار دارد این است که حداقل در مورد بحران کرونا در کشور، که به طور مستقیم با سلامتی جامعه در ارتباط است، اندکی صداقت و شفافیت داشته باشند و از بیان حقایق موجود در این زمینه کوتاهی نکنند.