باوجود بحرانهای سیاسی و تنگناهای اقتصادی بر تعداد میلیونرها در آمریکای شمالی، اروپا و آسیا سال به سال افزوده میشود. شمار میلیونرها در آمریکا در دوران زمامداری ترامپ افزایش بیسابقهای داشته است. اینکه ثروتمندها همیشه ثروتمندتر میشوند، پدیده تازهای نیست. اما اینکه سال به سال بر تعداد ثروتمندها افزوده میشود، آن هم […]
باوجود بحرانهای سیاسی و تنگناهای اقتصادی بر تعداد میلیونرها در آمریکای شمالی، اروپا و آسیا سال به سال افزوده میشود. شمار میلیونرها در آمریکا در دوران زمامداری ترامپ افزایش بیسابقهای داشته است.
اینکه ثروتمندها همیشه ثروتمندتر میشوند، پدیده تازهای نیست. اما اینکه سال به سال بر تعداد ثروتمندها افزوده میشود، آن هم در شرایطی که اوضاع اقتصادی جهان چندان به سامان نیست، از منظر اجتماعی پدیدهای قابل توجه است.
پنجشنبه گذشته گزارش شمار «میلیونرهای دلاری» جهان (World Wealth Report) منتشر شد؛ گزارشی که حکایت از افزایش بیسابقه تعداد میلیونرها در جهان دارد. مهمترین نکته مطرح شده در این گزارش این است که برای نخستین بار پس از سال ۲۰۱۲ نرخ رشد شمار میلیونرها در آمریکای شمالی و اروپا از آسیا پیشی گرفته است.
شمار میلیونرها در آمریکا در دوران زمامداری دونالد ترامپ افزایش بیسابقهای داشته است. افزایش شمار میلیونرها در آمریکا ناشی از سیاست تخفیفهای مالیاتی است که دولت ترامپ اجرا کرده است. افزون بر آن، برخلاف بسیاری از دیگر نقاط جهان، وضعیت حاکم بر بازارهای بورس این کشور در سال گذشته میلادی بسیار درخشان بوده است. به عنوان نمونه شاخص سهام S&P از رشدی ۲۹ درصدی برخوردار بوده است. شاخص داو جونز در سال ۲۰۱۹ رشدی ۲۲ درصدی و نزدک (Nasdaq) حتی رشدی ۳۵ درصدی داشته است.
نگاهی به آمار میلیونرهای دلاری
تعداد میلیونرها در آمریکا در سال ۲۰۱۹ حدود ۶۰۰ هزار نفر افزایش یافته است. به این ترتیب، شمار میلیونرهای آمریکا به پنج میلیون و ۹۰۰ هزار نفر رسیده است. مقایسه آمار میلیونرهای آمریکا در سال ۲۰۱۹ با سال پیش از آن حکایت از رشدی ۱۱ درصدی دارد. این در حالی است که جنگ تجاری با چین و با برخی دیگر از کشورهای اروپایی تاثیراتی منفی بر اقتصاد این کشور داشته است.
توجه به وضعیت میلیونرها در آلمان حتی جالبتر از سایر کشورها است. آلمان در سال ۲۰۱۹ با خطر رکود اقتصادی روبهرو بود و اقتصاد این کشور در آن سال رشدی در حدود شش دهم درصد داشته است. بهرغم آن، شمار میلیونرها در این کشور نیز افزایش بیسابقهای داشته است. نرخ افزایش شمار میلیونرها در آلمان در سال ۲۰۱۹ بر اساس آماری که منتشر شده، ۱۴ برابر نرخ رشد اقتصاد این کشور بوده است. آلمان پس از آمریکا و ژاپن بیشترین تعداد میلیونرهای جهان را دارد. شمار میلیونرهای آلمان در این سال به بیش از یک میلیون و ۴۷۰ هزار نفر رسیده است.
پس از کشورهای آمریکا، ژاپن و آلمان کشورهای چین و فرانسه قرار دارند. بر اساس گزارش منتشر شده، بیشترین تعداد میلیونرها در جهان در کشورهای آسیایی زندگی میکنند. تعداد میلیونرهای آسیا در سال ۲۰۱۹ به شش میلیون و ۵۰۰ هزار نفر رسیده است. مجموع دارایی ثروتمندان در آسیا به بیش از ۲۲ هزار میلیارد دلار رسیده است.
افزایش شمار میلیونرها در آسیا، اروپا و آمریکای شمالی در شرایطی صورت میگیرد که بنا بر آمار و اطلاعات منتشر شده، تعداد میلیونرهای دلاری در آفریقا از سال ۲۰۱۲ به این سو تقریبا ثابت مانده است. روند شمار میلیونرهای دلاری در جهان و بهویژه در قارههای یاد شده از سال ۲۰۱۲ به این سو، سیری صعودی داشته است.
پیشبینی این موضوع که در سال ۲۰۲۰، شیوع کرونا چه تاثیری بر این روند خواهد داشت، در شرایط کنونی دشوار است. اما در قدرت های برتر اقتصاد جهان از آمریکا گرفته تا بریتانیا و فرانسه و آلمان، وزرای اقتصاد و دارایی نقش مهمی در هفته و ماه های آینده بازی خواهند کرد.
چالش اصلی این است که ویروس کرونا همچنان وجود دارد و راه حل مشخصی نیز برای مبارزه با آن یافت نشده است. در چنین وضعیتی چگونه میتوان به بحران بهداشت عمومی پاسخ داد و همزمان با رکود شدید اقتصادی نیز مقابله کرد.
یکی از راههایی که اغلب کشورهای صنعتی درگیر با شیوع کرونا در پیش گرفتهاند معافیتهای مالیاتی است. در آمریکا و اقتصادهای مهم اروپایی از جمله فرانسه و آلمان دولت به برخی از صنایعی که بیشترین ضرر را متحمل شدهاند وامهای بلندمدت و کوتاه مدت میدهد. در ایالات متحده وزیر خزانه داری، استیون منوچین هسته مرکزی مقابله با بحران را روی «امنیت اقتصادی» استوار کرده است. به گفته صندوق بینالمللی پول، ایالات متحده برای جبران ضررهای ناشی از شیوع ویروس کرونا باید بیش از ۲.۳ تریلیون دلار هزینه کند.
قدرت بیبدیل اقتصاد اروپا هرچند کمتر از دیگر همسایههایش چون ایتالیا و فرانسه درگیر شیوع ویروس کرونا شده، ولی این ویروس زیانهای فراوانی به اقتصاد این کشور وارد کرده است. به همین دلیل مقامات دولت آلمان تصمیم گرفتهاند ۵ درصد از درآمدسالانه کشور را به مبارزه با بحرانهای ناشی از شیوع کرونا اختصاص دهند. صندوق بینالمللی پول میگوید که دولت امانوئل ماکرون هم، مانند دولت آنگلا مرکل ناگزیر است برای نجات اقتصاد دستکم ۵ درصد از درآمدسالانه کشور را برای صنایع به خطر افتاده هزینه کند.