شرایط ناپایدار!
شرایط ناپایدار!

    به گزارش «جمله» سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت روز گذشته ضمن اعلام آخرین آمار رسمی پیرامون کرونا در کشور اظهار کرد: « استان‌های مازندران، تهران، قم، گلستان، خراسان شمالی، اردبیل، اصفهان، البرز، خراسان رضوی، کرمان، سمنان، آذربایجان شرقی، مرکزی، یزد و گیلان در وضعیت قرمز قرار دارند». بر اساس این گزارش، استان‌های […]

 

 

به گزارش «جمله» سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت روز گذشته ضمن اعلام آخرین آمار رسمی پیرامون کرونا در کشور اظهار کرد: « استان‌های مازندران، تهران، قم، گلستان، خراسان شمالی، اردبیل، اصفهان، البرز، خراسان رضوی، کرمان، سمنان، آذربایجان شرقی، مرکزی، یزد و گیلان در وضعیت قرمز قرار دارند».
بر اساس این گزارش، استان‌های فارس، ایلام، لرستان، هرمزگان، زنجان، قزوین، آذربایجان غربی، بوشهر، همدان، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد هم در وضعیت هشدار قرار دارند.

لزوم جدی گرفتن پروتکل های بهداشتی
در همین رابطه معاون کل وزارت بهداشت، بر رعایت پروتکل های بهداشتی برای نزولی شدن آمار کرونا در کشور تاکید کرد.
ایرج حریرچی، صبح سه شنبه در برنامه «چاپ اول» شبکه خبر، افزود: «با توجه به مشکلات اقتصادی، هیچ وقت شرایط سفت و سختی در کشور ایجاد نکردیم».
معاون کل وزارت بهداشت، ادامه داد: «ماه رمضان و تعطیلات نوروز باعث کاهش روند ابتلاء شد و ثابت گردید که ترس مردم از کرونا منجر به روند نزولی آمار بیماری گردید». وی افزود: «موارد جدید ابتلاء به دنبال رها شدن پروتکل‌های بهداشتی از اواسط خرداد رخ داد». معاون کل وزارت بهداشت تاکید کرد: «در خرداد تا تیر به حدود ۲۰ درصد رسید و در حال حاضر به حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد رسیده است».
وی افزود: «وقتی ۵۰ درصد مردم رعایت نکنند، زحمات آن ۵۰ درصد را که رعایت می‌کنند، زیر سوال می‌برد».
حریرچی گفت: «موارد بستری روزانه ما به دو هزار مورد کاهش یافته بود و سرایت پذیری کرونا الان به ۳ الی ۹ برابر رسیده است اما شدت بیماری زایی آن هنوز ثابت نشده است». وی با اشاره به کاهش ۲۵ درصدی موارد بستری‌ها، افزود: «این کاهش آمار دلیل نمی‌شود که رعایت پروتکل‌های بهداشتی را نادیده بگیریم».
با توجه به نزدیکی ماه محرم و نگرانی‌ها از افزایش شمار مبتلایان و قربانیان به‌دلیل شرکت در مراسم ویژه این ماه، سعید نمکی، وزیر بهداشت خواستار ماه محرمی «سرشار از خرد و شعور» شده است.
وی اضافه کرده که برای جمهوری اسلامی، «مهم است که دشمن نتواند بگوید که نظام سلامت یا سرسپرده تحجر شده یا خود جزئی از تحجر بوده است.»
علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونا در تهران نیز با بیان اینکه مدیریت کرونا در مدارس، «امکان‌پذیر» نیست، گفته «هر گونه تصمیم‌گیری برای بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها اقدام زودرسی است و می‌تواند مخاطره‌آمیز باشد.»
*نباید به این شرایط خوشبین بود
زهرا صدراعظم نوری، رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران، می‌گوید «آمار مبتلایان به کووید ۱۹ در روزهای گذشته، به علت جدی گرفتن استفاده از ماسک و رعایت پروتکل‌های بهداشتی کم‌تر شده، اما نباید به ادامه این کاهش در روزهای آینده خوشبین بود».
خبرگزاری فارس به نقل از او می‌نویسد: «ترددها در سطح شهر با لغو طرح ترافیک بیشتر شده و آمار مسافرت‌ها نیز همزمان با تعطیلی‌های اخیر افزایش یافته است و این موضوع نشان می‌دهد روند کاهش آمار مبتلایان چندان پایدار نیست و بزودی افزایش می‌یابد.»
صدراعظم نوری یادآوری کرده که «لغو طرح ترافیک، باعث ترددهای غیرضروری و آلودگی هوا می‌شود که نهایتا به زیان بیماران قلبی و تنفسی است».
او از قول معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران، عنوان کرده که لغو طرح ترافیک فقط سبب کاهش سه درصدی مسافران مترو شده است: «این موضوع نشان می‌دهد که لغو طرح ترافیک نتوانسته در کاهش تعداد مسافران مترو تغییر چندانی ایجاد کند.»
استان تهران، از هفتم مرداد جزو مناطق قرمز معرفی می‌شود. این در حالی است که استاندار تهران قبلا می‌گفت وضعیت هشدار تهران، به دلیل پیچیدگی‌های این شهر و آمد و رفت از شهرهای مجاور، به معنای شرایط قرمز است.
بدبینی مردم نسبت به مهار کرونا
یک نظرسنجی تلفنی که به سفارش مرکز مطالعات اجتماعی شهرداری تهران انجام شده، بیانگر بدبینی اکثر مردم پایتخت نسبت به مهار ویروس کرونا در کوتاه‌مدت است. مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) می‌گوید: «نگرانی شهروندان تهرانی از ابتلای خود یا خانواده‌‌هایشان به ویروس کرونا در نیمه دوم مرداد ۹۹ افزایش یافته است.»
۵۹.۵ درصد از پرسش‌شوندگان در جواب این سوال که اوضاع چه زمانی به حالت عادی بر می‌گردد، گفته‌‌اند: «از سال آینده به بعد.» تنها ۴ درصد خوشبین بوده‌اند که تا پایان تابستان ویروس کرونا مهار شود. پیش‌بینی ۷.۶ درصد آنها تا پایان زمستان و ۵.۹ درصدشان تا پایان پاییز بوده است.
در این نظرسنجی ۱۰۸۰ نفر از شهروندان بالای ۱۸ سال مورد پرسش قرار گرفته‌اند. ۵۱ درصد این افراد گفته‌اند که به “میزان زیاد” نگران سلامتی خود و خانواده‌ خود هستند.

نوسان استفاده از ماسک
سخنگوی وزارت بهداشت در تازه‌ترین اعلام، میزان استفاده از ماسک توسط مردم در اماکن عمومی، ادارات، بانک‌ها و مراکز خرید استان را ۷۸ درصد، در وسایل حمل و نقل درون‌شهری و برون‌شهری ۷۳ درصد اعلام کرد. به گفته سیما لاری، میزان استفاده از ماسک توسط متصدیان و شاغلان در واحد‌های صنفی و صنعتی ۷۵ درصد و توسط شاغلان ادارات و بانک‌ها تا ۹۰ درصد است. بیشترین میزان رعایت پروتکل‌ها در بیمارستان‌ها و کمترین میزان در آرامستان‌ها، پاساژ‌ها و مراکز پلیس عنوان شده که ۱۰ درصد است.

فشار و جریمه، رویکرد جدید وزارت بهداشت!
روز گذشته دکتر سعید نمکی در نشست مجازی با وزرای بهداشت کشورهای منطقه مدیترانه شرقی گفت: « تا اردیبهشت ماه در کاهش مرگ و میر و موارد ابتلای کرونا در اوج تحریم‌های سخت و ظالمانه ای که بر ما اعمال شد، دستاورد بی نظیری داشتیم که در دنیا مورد توجه ویژه قرار گرفت. اما، متاسفانه با ساده انگاری و عادی انگاری و با بی‌توجهی که بارها اعلام کردم که این ویروس را ساده نپندایم زیرا در دقیقه‌های نود از گوشه های این زمین گل خواهیم خورد و ممکن است بعد از کسب چندین امتیاز، ضربه فنی شویم؛ متاسفانه این اتفاق به گونه‌ای روی داد. ما با غفلت از برخی ابعاد و ساده انگاری برخی مردم و برخی دستگاه‌ها دچار خیز جدید بیماری شدیم».
وزیر بهداشت تصریح کرد: «امروز در حال بازگشت به شرایط کاهش بستری و مرگ و میرها هستیم که حاصل دو پدیده است؛ اول رعایت مجدد مردم در شیوه نامه های بهداشتی و دوم تلاشی که بی‌وقفه و شبانه روزی همکارانم در سراسر کشور داشتند. امروز همکارانم در فشار شش ماهه دچار خستگی شدند؛ گرچه هنوز با محبت و جانفشانی خدمت می کنند؛ از بهورزان و تکنسین‌های اورژانس تا آزمایشگاهیان و پزشکان و پرستاران و… هنوز هم عاشق خدمت هستند، اما باور کنید به قول حضرت حافظ “خستگان را چو طلب باشد و قوت نبود، گر تو بیداد کنی شرط مروت نبود”»..
نمکی تاکید کرد: «در کنار خواهش‌های مستمر، رویکرد جدیدمان فشار و جریمه است و اگر کسی حریم و قانون شکنی کند و زیان و ضرر وارد کند، قطعا باید به شکل محکم با او برخورد کرد و اگر پروتکل‌ها و شیوه نامه ها را شکست، باید برخورد سنگین کرد. کسی که می گوید خسته شدم و نمی‌توانم ماسک بزنم، پس آن پزشک و پرستار ساعت‌ها این شرایط را چگونه باید تحمل کنند؟ اینکه برای هواخوری به جایی برویم و از زحمات عزیزان کادر درمان غافل شویم، درست نیست. خواهشم آن است که باز هم مردم در اعتلای رفتار بهداشتی خود تلاش کنند و از همه مسوولان اعم‌ از نیروهای نظامی، انتظامی، قضایی و همه می‌خواهم در این شرایط سخت به یاری ما بیایند و نگذارند با شکستن پروتکل بار سنگین عزیزان ما در عرصه سلامت سنگین تر شود».
سه روز قبل، انوشیروان محسنی بندپی، از «یک سری محرومیت‌ها از خدمات عمومی» برای عدم استفاده از ماسک خبر داده و گفته بود که استفاده از ماسک نزد کارکنان دولت ۸۰ درصد است.
ایرج حریرچی، معاون کل وزیر بهداشت، پیش‌تر گفته بود که از ۸۲ میلیون جمعیت کشور، ۷۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در مناطق قرمز زندگی می‌کنند و “فاجعه اصلی” در تهران رخ داده است.
هشدارها و حذرباش‌های بهداشتی در حالی بیان می‌شوند که حسن روحانی تکرار می‌کند، برقراری محدودیت‌های شدید در جامعه ایران ممکن نیست و مردم عدم برگزاری عزاداری‌ محرم را نیز تحمل نخواهند کرد. مینو محرز،‌ عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا، با ابراز تاسف از “شل گرفتن” پاندمی گفته است: «ویروس کرونا قوی و واگیرتر شده و پاییز بسیار بدی خواهیم داشت.»