سارا ایرانی / تا انتهای سال گذشته، ۱۹ طرح بازآفرینی شهری با هدف تحقق راهبرد های ترمیمی و بهسازی و نوسازی شهری امسال در استان مرکزی اجرایی شده است. چهار طرح مشارکتی، چهار طرح مطالعاتی و ۱۱ طرح روبنایی و زیربنایی شاکله برنامه های اجرایی بازافرینی شهری استان مرکزی در سال گذشته را […]
سارا ایرانی /
تا انتهای سال گذشته، ۱۹ طرح بازآفرینی شهری با هدف تحقق راهبرد های ترمیمی و بهسازی و نوسازی شهری امسال در استان مرکزی اجرایی شده است. چهار طرح مشارکتی، چهار طرح مطالعاتی و ۱۱ طرح روبنایی و زیربنایی شاکله برنامه های اجرایی بازافرینی شهری استان مرکزی در سال گذشته را شامل می شد که این طرح ها با قدرت همچنان در حال انجام هستند.
این طرح های مشارکتی شامل عملیات اجرایی ۳۳۶ واحدی باغ خلج در اراک، هفت هکتاری دلیجان، مجتمع کوی علوی ساوه و تجاری مسکونی اراک است. ۳۳۶ واحد ساختمانی نیز در حوزه بازآفرینی شهری با عنوان مهر و ماه در باغ خلج اراک اجرایی شده که به پایان رسیده اند.
در این میان، طرح آماده سازی تجاری و مسکونی هفت هکتاری دلیجان نیز از دیگر طرح های مشاکتی بازآفرینی شهری استان است که سال گذشته به پایان رسیده است و سهم دولت در این طرح ۸۲ درصد و سهم شریک ۱۷ درصد پیش بینی شده است. عملیات اجرایی تجاری، مسکونی و خدماتی کوی علوی ساوه نیز از دیگر طرح های مشارکتی بازآفرینی استان است که بخش مسکونی آن با ۱۵۱ واحد کامل شده و امسال به بهره برداری می رسد.
طرح تجاری مسکونی اراک نیز از دیگر طرح های مشارکتی بازآفرینی است که اواخر سال گذشته به بهره برداری رسید.
گفتنی است که مجموع اعتبارات بازآفرینی شهری استان مرکزی در سال گذشته ۳۶۱ میلیارد و ۳۱۸ میلیون ریال بود که سهم اراک از آن ۲۶۱ میلیارد و ۷۱۸ میلیون ریال تعریف شده است.
از مجموع اعتبارات تخصیصی ستاد بازآفرینی شهری استان مرکزی ۷۲ درصد اعتبار سهم ستاد اراک و ۲۸ درصد مربوط به شهرستان ساوه است و طرح های بازآفرینی شهرداری اراک نیز سال ۹۷ از کل اعتبار تخصیصی این شهرستان ۶۴ و هفت صدم درصد را شامل شده است.
این در حالی است که ۴۵۴ هکتار از وسعت کلانشهر اراک سکونتگاه غیررسمی است که بیشتر این مناطق با کاربری های غیرمسکونی، بدون مجوز شهرداری و رعایت اصول شهرسازی ایجاد شده و در این مناطق مدرسه، فضاهای فرهنگی و ورزشی نیز یا وجود ندارد و یا در حد ناچیز است و ۲۳ درصد از جمعیت ۶۰۰ هزار نفری کلانشهر اراک در محله های حاشیه ای سکونت دارند.
روند اقدامات بازآفرینی در شهر اراک مثبت است
حالا در روزهای گذشته و طی سفر مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران به اراک، روند بازآفرینی در این استان بررسی شده است. درواقع با حضور مهدی عبوری معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیر عامل شرکت بازآفرینی شهری ایران و محمدحسن آصفری نماینده مردم شریف شهرهای اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی، طرحها، برنامهها و پروژههای بازآفرینی اراک مورد بررسی قرار گرفته است.
در این نشست که حسین الماسی معاون فنی و نظارت، زهرا اسکندری مدیر کل دفتر ستادملی بازآفرینی شهری پایدار نیز حضور داشتند، گزارشی از اقدامات انجام شده در زمینه پروژههای بازآفرینی در شهرستان اراک توسط مدیر کل دفتر ستادملی بازآفرینی شهری پایدار بیان گردید.
درادامه این نشست مهدی عبوری معاون وزیر راه و شهرسازی، با مثبت ارزیابی کردن روند اقدامات بازآفرینی در شهر اراک بر پیگیری تکمیل پروژههای بازآفرینی در این شهرستان توسط مسئولان استانی و محلی تاکید کردند.
محمدحسن آصفری نماینده مردم شریف شهرهای اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی نیز ضمن قدردانی از حمایتهای دکتر عبوری معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیر عامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، خواستار ادامه این حمایت ها و توجهات دولت در این شهرستان در حوزه بازآفرینی شد.
بهره برداری از طرح مشارکتی ۳۳۶ واحدی بازآفرینی شهری اراک
مرداد ماه امسال طرح مشارکتی ۳۳۶ واحدی بازآفرینی شهری اراک با حضور محمد اسلامی وزیر راه وشهرسازی، استاندار مرکزی به بهرهبردای رسید. این طرح در زمینی به وسعت ۱۷ هزار و ۶۰۰ متر مربع و با زیربنای ۴۸ هزار و ۴۳۰ متر مربع در ۶ بلوک هشت تا ۱۰ طبقه به بهرهبرداری رسید.
فضای مسکونی این طرح ۳۱ هزار و ۹۲۰ متر مربع، واحدهای تجاری ۵۰۰ متر و مجتمع فرهنگی آن ۲۰۰ متر مربع وسعت دارد. بازآفرینی یکی از رویکردها و رهیافتها در موضوع مدیریت شهری است که از سال ۱۹۶۰ میلادی در دنیا مطرح شده است.
گفتنی است که شکلگیری طرح بازآفرینی شهری به ابتدای دولت یازدهم بر می گردد که سند ملی راهبردی احیا، بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری در هیئت دولت مورد تصویب قرار گرفت.
بنابر اعلام سازمان عمران و بازآفرینی شهرداری اراک، اجرای ۱۳ طرح نوسازی و بهسازی عرصه های فرسوده و راهبردهای مشارکت جویانه در محله های حاشیه ای و بافت های فرسوده اراک، چهره این مناطق را متحول کرده است.
این طرح ها با مجموع اعتبار ۱۶۹ میلیارد و ۳۳۰ میلیون ریال با محوریت شهرداری اراک از سال گذشته در مناطق حاشیه ای قنات ناصری، کوی سجادیه، کوی امام علی (ع)، شهدای صفری، باغ خلج و محله بازار در دستور کار قرار گرفته و بخشی از آنها پیش از این به بهرهبرداری رسیده است.
اسن در حالی است که ۳۰محله در شهرهای اراک و ساوه شناسایی شده که نیازمند اجرای طرح بازآفرینی شهری و ساماندهی بافتهای فرسوده است. در حال حاضر ۱۷ محله هدف در ساوه و ۱۳ محله در اراک شناسایی شده که ساماندهی این بافتهای فرسوده و غیررسمی در اولویت کار اداره کل راه و شهرسازی قرار دارد.
در این حوزه اعتباری بیش از ۳۷ میلیارد تومان درنظر گرفته شده که ۷ میلیارد تومان آن تخصیص یافته و جذب شده است. همچنین ۴۰ میلیارد تومان تسهیلات برای بافتهای فرسوده استان در نظر گرفته شده است. در محلههای هدف بازآفرینی شهری تا به امروز برای ۷۰۰ قطعه سند تکبرگی صادر شده و همچنین ۳۹ متقاضی از اهالی منطقه شهرک علی بن ابیطالب(ع) اراک مدارک خود را دریافت کرده اند. نقشه ۳۵۰۰ قطعه تهیه شده و ۱۲۰۰ قطعه در سامانه ثبت درج شده است.
بنابراین طرح، به دنبال انعقاد قرارداد بین وزارت راه و شهرسازی با بانک مربوطه، مقرر شده که به ازای ساخت هر واحد مسکونی جدید در محلههای هدف بازآفرینی شهری، ۴۰ میلیون تومان وام با نرخ سود ۸ درصد پرداخت شود.
این در حالی است که در راستای اجرای طرح بازآفرینی امید و ایجاد مسکن در بافت های فرسوده در اراک و ساوه دو یا سه پروژه موفق انجام شده البته اینگونه پروژه ها باید گستردگی و سرعت بیشتری پیدا کنند. چراکه دولت تصمیمات حمایتگرانه ای در رابطه با طرح بازآفرینی شهری در زمینه تسهیلات بانکی و امکاناتی که دستگاههای خدمات شهری موظف هستند در اختیار قرار دهند، انجام داده است. از سال گذشته، سازمان برنامه و بودجه نیز بخشی را از منابع تبصره ۱۸، برای یارانه تسهیلات در این رابطه تخصیص داده است.