تا «شنبه» زنده بمانید!
تا «شنبه» زنده بمانید!

    آرین پارسی نژاد – روزنامه نگار /   حدود ۹ ماه از شیوع کرونا در کشور می گذرد. در این مدت متخصصان، پزشکان، کادرهای درمانی و حتی عده زیادی از مردم، نسبت به روزهای نخست، آگاهی بیشتری از ویروس کووید_۱۹ دارند. آنها می دانند که این ویروس منحوس چه ساختاری دارد و از […]

 

 

آرین پارسی نژاد –
روزنامه نگار /

 

حدود ۹ ماه از شیوع کرونا در کشور می گذرد. در این مدت متخصصان، پزشکان، کادرهای درمانی و حتی عده زیادی از مردم، نسبت به روزهای نخست، آگاهی بیشتری از ویروس کووید_۱۹ دارند. آنها می دانند که این ویروس منحوس چه ساختاری دارد و از چه طریقی می تواند منتقل شود. این در حالی است که همچنان مسئولان گمان می کنند، ویروس کووید_۱۹ موجودی است که از آنان حرف شنوی داشته باشد و یا تحت تاثیر شعارهایشان قرار گیرد. گویا مسئولان تلاش می کنند با تهدید کرونا به اعمال محدودیت ها، او را از تاخت و تاز در شهرها بازدارند، در حالی که این ویروس چینی نه درکی از زبان سیاسی مسئولان کشور ما ندارد و نه مرعوب شعارهای هر روزه آنان می شود.

به گزارش «جمله» روز گذشته در حالی آمار جانباختگان از مرز ۴۱ هزار تن گذشت که جلسه ستاد مقابله با کرونا همچون روزهای گذشته بدون نتیجه به پایان رسید. روز گذشته بسیاری از مردم انتظار داشتند با توجه به دو برابر شدن تعداد مبتلایان و تلفات ناشی از کرونا، شاهد اقدامی جدی از سوی دولت و ستاد ملی مقابله با کرونا باشند. اقدامی که کمترین آن، تعطیلی دو هفته ای پایتخت و برخی از مراکز استان ها بود. اما با اینحال این جلسه نیز تنها به بیان برخی نکات تکراری به پایان رسید.
حسن روحانی رئیس جمهور، در نشست روز شنبه ۲۴ آبان ستاد ملی مقابله با کرونا از اعمال محدودیت‌های شدید و بی‌سابقه‌ای خبر داد که قرار است از اول آذر ماه به اجرا گذاشته شود.
حسن روحانی با اشاره به لزوم اعمال محدودیت های بیشتر برای مقابله با شیوع ویروس کرونا گفت: از شنبه هفته آینده یعنی اول آذر طرحی اجرا می‌شود که مربوط به کل کشور است و البته در هر شهر بنا بر اقتضائات آن شهر اجرا می‌شود و کلیت آن تا پایان کرونا ادامه خواهد داشت.
بر این اساس تا یک هفته دیگر باید شاهد ادامه تاخت و تاز کرونا در سطح شهرها باشیم تا شاید روزی آن شنبه مورد نظر رئیس جمهور فرا رسد.
با شروع موج سوم شیوع کرونا در ایران که از اواخر شهریور ماه آغاز شد و از دو موج قبلی بسیار شدیدتر است، در حدود ۹۰ شهر محدودیت‌هایی نسبی اعمال شد که از هفته گذشته شامل مرکز استان‌ها هم شده است.
با وجود این محدودیت‌ها، در آبان ماه شمار مبتلایان و قربانیان بیماری کووید_۱۹ به شکل بی‌سابقه‌ای افزایش یافت و این روند همچنان ادامه دارد.
سخنگوی وزارت بهداشت روز شنبه اعلام کرد در شبانه‌روز گذشته ۱۱ هزار و ۲۰۳ مورد ابتلای جدید به کرونا شناسایی شده و ۴۵۲ بیمار مبتلا به کووید_۱۹ جان خود را از دست داده‌اند.
این چهارمین روز پیاپی است که شمار مبتلایان جدید از ۱۱ هزار نفر فراتر بوده و طی یک هفته اخیر هیچ روزی شمار قربانیان از ۴۵۰ نفر کمتر نشده است.
به گفته سیما سادات لاری در شبانه روز گذشته مانند هفته‌های اخیر ۲۷ استان ایران در وضعیت قرمز کرونایی و چهار استان دیگر در وضعیت هشدار قرار دارند. مطابق آمار رسمی، تعداد مجموع موارد ابتلا در ایران به مرز ۷۵۰ هزار نفر نزدیک شده و شمار قربانیان از ۴۱ هزار نفر گذشته است.

اجرای محدودیت تردد بین شهرها
در همین رابطه علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ابلاغیه‌ای خطاب به به معاونان وزیر راه و مدیران عامل سازمان‌های بنادر، راهداری، راه آهن و هواپیمایی، از ممنوعیت جابه جایی مسافران دارای تست کرونای مثبت با هواپیما، قطار، اتوبوس و شناور مسافری از چهارشنبه ۲۸ آبان بدون داشتن تست منفی کرونا خبر داد.
به گفته رئیسی، این ممنوعیت بر اساس مصوبه ستاد ملی کروناست و باید بر اساس این مصوبه، سامانه‌های فروش بلیت با هماهنگی وزارت ارتباطات، به سامانه‌های آزمایشگاه‌های وزارت بهداشت متصل شده و افراد مبتلا یا بهبود یافته بر اساس کد ملی، شناسایی شوند.
طی روزهای اخیر گرچه اعلام شده بود که تردد بین شهرها با محدودیت مواجه است، اما بر اساس آنچه که مشاهده می شود، گویا این محدودیت تا این لحظه تنها مختص خودروهای شخصی بوده است، چرا که بسیاری از پایانه های مسافربری از جمله پایانه غرب و شرق تهران، اتوبوس های بین شهری همچنان اقدام به جابجایی مسافران «بدون رعایت پروتکل های بهداشتی» می کنند و در این بین هیچ نظارتی نیز بر آنان دیده نمی شود.

دو برابر شدن ابتلا و مرگ تا دو هفته دیگر
ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت شب گذشته در یک برنامه تلویزیونی از برآوردهایی خبر داد که مطابق آنها موارد ابتلا، بستری و مرگ در ارتباط با کووید۱۹ در ایران طی دو هفته آینده تا دو برابر افزایش می‌یابد.
حریرچی پیش از این بارها یکی از راه‌های مقابله با شدت گرفتن شیوع ویروس کرونا در ایران را تعطیلی دو هفته‌ای کل کشور اعلام کرده است. این درخواستی است که بسیاری دیگر از کارشناسان، از جمله تعدادی از اعضای ارشد کمیته علمی ستاد ملی نیز مطرح کرده‌اند.
با این حال ستاد ملی مقابله با کرونا در نشست روز شنبه خود تصمیم گرفت اعمال محدودیت‌های شدید را از آغاز هفته دیگر اجرایی کند.
در همین حال گزارش‌هایی منتشر شده مبنی بر این که وزیر بهداشت، سعید نمکی به دلیل مخالفت حسن روحانی با تعطیلی همه کسب و کارهای غیرضروری و اعمال محدودیت‌های شدید از سمت خود استعفا داده است. در عین حال علیرضا معزی، معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهوری پس از پایان جلسه روز شنبه گفته گزارش‌ها از استعفای سعید نمکی، وزیر بهداشت، «چیزی فراتر از اخبار جعلی نیست».
دکتر نمکی چهار روز پیش در جلسه‌ای با چند مقام بهداشتی گفته بود: «امروز دیگر روز مماشات یا قصور و کوتاه آمدن نیست. دیگر نباید ته رودخانه، مجروح و جنازه جمع کنید و اگر در سرچشمه اتفاقی در حال رخ دادن است، باید ورود کنید».
وزیر بهداشت یک ماه پیش هم گفته بود: «بنده در مصالح مملکت و سلامت مردم با هیچ کس مماشات نکرده و نخواهم کرد. من وزیر بهداشت همه مردم اعم از شیعه، سنی، زرتشتی، کلیمی، مسیحی، لامذهب، اصولگرا، اصلاح طلب و حتی زندانیان محکوم به اعدام هستم».
مقام‌های وزارت بهداشت از آغاز شیوع کرونا در کشور تا امروز، از بی‌توجهی دیگر نهادهای قدرتمند به هشدارهایشان انتقاد می‌کنند. یکی از این موارد درخواست وزیر بهداشت برای توقف پروازهای شرکت هواپیمایی ماهان به چین بود که هرگز جدی گرفته نشد و هواپیماهای این شرکت بدون توجه به هشدارها، به طور کامل در خدمت دولت چین برای جابجایی اتباع این کشور قرار داشتند.

افزایش چشمگیر آمار فوت‌شدگان در تهران
در حالی که همچنان خبری جدی از اعمال محدودیت ها و تعطیلی پایتخت شنیده نمی شود، برخی منابع از افزایش چشمگیر آمار جانباختگان در تهران خبر می دهند. یکی از مدیران بهشت زهرا به “آسوشیتدپرس” می‌گوید: «تمام ۵۰ سال گذشته یک طرف و هفته‌های اخیر طرف دیگر‌». او می‌گوید: «نه در دوره وقوع زلزله‌ها و نه هنگام وقوع جنگ هشت ساله ایران و عراق سیل اجسادی که به بهشت زهرا آورده می‌شدند تا این اندازه زیاد نبوده‌اند». او در ادامه می‌افزاید: « در طول ۲۶۰ روز گذشته، بهشت زهرا با بحران مواجه بوده و مشخص نیست این بحران تا چند ماه دیگر ادامه خواهد یافت». این خبرگزاری می‌افزاید: «با بیش از ۱.۶ میلیون جسد به خاک سپرده شده در مساحتی ۵ کیلومتر مربعی یا ۱.۳۲۰ هکتاری بهشت زهرا یکی از بزرگترین گورستان‌ها در جهان است‌. با این حال، این گورستان به اندازه کافی برای جای دادن فوت‌شدگان بر اثر کرونا کافی نیست».
منابع پزشکی ایران گزارش داده اند که بیش از ۴۰ هزار نفر بر اثر کرونا جان‌شان را از دست داده‌اند. آمار به قدری بالاست که حتی در یک روز رکورد فوت‌شدگان ظرف مدت ده ماه شکسته شده است.
مقام مسئول بهشت زهرا می‌گوید در حالت معمول روزانه ۱۵۰ تا ۱۷۰ جنازه پذیرش می‌شدند اما اکنون به طور میانگین با ۳۵۰ جنازه در روز مواجه هستند‌.
روحانی‌ای که مسئول خواندن نماز میت و اجرای احکام در مورد جنازه‌ها در بهشت زهرا است، می‌گوید «روزانه برای بیش از ۲۵ تا ۳۰ جنازه نماز می‌خواند».
او می‌گوید: « ۱۲ نفر دیگر نیز همانند او کار مشابهی را انجام می‌دهند» که نشان‌دهنده افزایش چشمگیر آمار فوت‌شدگان بر اثر کرونا است.
در نهایت با توجه به مصوبات روز گذشته ستاد ملی مقابله با کرونا و اظهارت رئیس جمهور مبنی بر اجرای دقیق محدودیت ها از «شنبه» اول آذر ماه، شهروندان و هموطنان باید تلاش کنند تا آن شنبه موعود سلامتی و جان خود را حفظ کنند.