ناصر نامدار کنفدراسیون فوتبال آسیا دیروز رسما برنامه بازیهای گروهی مسابقات فصل ۲۰۲۱ لیگ قهرمانان این قاره را اعلام کرد. طبق این برنامه مسابقات ۳ گروه از گروههای پنجگانه غرب آسیا از روز ۲۵ فروردین و مسابقات دو گروه دیگر از روز ۲۶ فروردین آغاز خواهد شد. ایران ۳ نماینده قطعی و یک نماینده […]
ناصر نامدار
کنفدراسیون فوتبال آسیا دیروز رسما برنامه بازیهای گروهی مسابقات فصل ۲۰۲۱ لیگ قهرمانان این قاره را اعلام کرد. طبق این برنامه مسابقات ۳ گروه از گروههای پنجگانه غرب آسیا از روز ۲۵ فروردین و مسابقات دو گروه دیگر از روز ۲۶ فروردین آغاز خواهد شد. ایران ۳ نماینده قطعی و یک نماینده در بخش پلی آف این فصل دارد. پرسپولیس، استقلال و تراکتور سهمیه قطعی دارند و فولاد خوزستان برای ورود به مرحله گروهی باید در مرحله پلی آف با تیم العین امارات بازی کند. با این حال و در شرایطی که کمتر از دو ماه تا شروع فصل جدید باقی مانده، یک ابهام بزرگ وجود دارد. مساله میزبانی! مشکل شیوع کرونا در منطقه هنوز حل نشده و همین باعث شده که AFC شرایط خاصی را برای میزبانی مسابقات در نظر بگیرید. فصل گذشته این کشور قطر بود که بار برگزاری مسابقات هر دو منطقه شرق و غرب را به دوش کشید و تجربه بزرگ و موفقی از خودش به جا گذاشت.
برای فصل پیش رو اما AFC روش دیگری را در پیش گرفته است. دیگر کشور قطر نمیتواند به تنهایی میزبان مسابقات باشد. چون فیفا به این کشور که میزبان جام جهانی ۲۰۲۲ است درباره کیفیت زمین چمن ورزشگاهها هشدار داده است. بنابراین AFC در فراخوانی از کشورهای داوطلب خواست درخواست میزبانی را رسما ارائه کنند. در واقع تصمیم بر این است که مسابقات هر گروه به صورت متمرکز در کشور یکی از تیمهای هر گروه برگزار شود. در حالی که به نظر میرسید قطر هم یکی از کشورهای درخواست کننده میزبانی باشد اما این کشور ترجیح داد در این فصل وارد ماجرای میزبانی نشود و تمرکزش را روی حفاظت از استادیومهای میزبان جام جهانی بگذارد. ایران، عربستان، امارات، ازبکستان و عراق کشورهایی هستند که درخواست میزبانی دادهاند. اما آیا ایرانیها شانسی برای میزبانی دارند؟
واقعیت این است که چند سالی میشود AFC علاقهای به میزبان شدن ایران در تورنمنتهای این قاره ندارد. ماجرا هم از اشغال سفارت عربستان و انصراف تیمهای این کشور از حضور در ایران شروع شد. امارات هم که روابط دیپلماتیک و ورزشی نزدیکی با عربستان داشت و دارد چند بار خواست راه عربستان را برود و جلوی ورود تیمهایش به خاک ایران را بگیرد. اما AFC با درخواست امارات موافقت نکرد. سال گذشته هم به بهانه ناامنی آسمان ایران برای پروازهای خارجی، ابتدا داوران و سپس بقیه تیمهای حاضر در مسابقات لیگ قهرمانان آسیا، طی اقدامی هماهنگ از AFC خواستند میزبانی مسابقات را از ایران بگیرد. درخواستی که تا حد زیادی به نتیجه هم رسید و قرار شد ابتدا باشگاههای ایرانی، بازیهای رفت را در زمین حریفان انجام بدهند و سپس در صورت بهتر شدن وضعیت بازیهای برگشت در ایران برگزار شود. اما شیوع ناگهانی کرونا همه چیز را به هم ریخت و بازیها با تاخیری چند ماهه به صورت متمرکز در قطر برگزار شد. مساله کرونا هنوز هم حل نشده و به همین دلیل کشورهای میزبان باید وضعیت خوبی از این جهت داشته باشند. وضعیت ایران در این مورد در حال حاضر خوب نیست.
همین چند روز پیش بود که وزارت بهداشت اعلام کرد خیز چهارم کرونا در ایران شروع شده و اتفاقا شدیدتر از خیزهای قبلی هم خواهد بود. واقعیت هم این است که دورنمای روشنی درباره میزان شیوع کرونا در ایران در فروردین ۱۴۰۰ وجود ندارد. نکته جالب اما این است که هر چهار نماینده ایران درخواست میزبانی دادهاند. حتی فولاد خوزستان که اول باید در پلی آف بازی کند. از طرفی استان خوزستان همین الان در وضعیت قرمز کرونا است و بسیار بعید است تا فروردین آینده به شرایط ایدهآلی برسد. وضعیت تراکتور تبریز هم مشخص نیست. در این گروه پاختاکور و شارجه امارات هم درخواست میزبانی دادهاند. اما یک بازی پلی آف مهم در این مساله تاثیرگذار است. مسابقهای که بین نیروی هوایی عراق و الوحده عربستان برگزار میشود و اگر تیم سعودی برنده باشد، عملا شانس میزبانی تراکتور از بین خواهد رفت. اما مساله پرسپولیس و استقلال هم داستان خودش را دارد. هر دو تیم ورزشگاه آزادی را به عنوان ورزشگاه خانگی معرفی کردهاند. پس دو تیم نمی توانند به صورت همزمان میزبان مسابقات باشند. در گروه استقلال، تیمهای تیمهای الاهلی عربستان، الدحیل قطر و الشرطه عراق هم حضور دارند. در این گروه به جز الدحیل درخواست رسمی برای میزبانی دادهاند حتی الشرطه عراق! به لحاظ منطقی شانس الاهلی عربستان برای میزبانی بیشتر از بقیه تیمهاست. چون هم امکانات بهتری دارد هم از لحاظ کرونا در وضعیت بهتری نسبت به ایران است. اما یک نکته مهم دیگر هم هست. گفته میشود الدحیل قطر به صورت استثنا برای میزبانی این گروه انتخاب شده است! اما اگر این طور هم نباشد شانس الاهلی عربستان بیشتر است. دیگر خودمان بهتر میدانیم که تهران برای پذیرایی و میزبانی همزمان از ۳ تیم دیگر امکانات کافی ندارد. حتی در حد زمین تمرین! پس خیلی بعید است که استقلال بتواند میزبان این گروه باشد.
با همه این بدبینیها در مورد شانس میزبانی تیمهای ایرانی در لیگ قهرمانان، به دلایل مختلفی شانس پرسپولیس کمی بیشتر از بقیه تیمهاست. اول این که در این گروه هیچ تیم عربستانی حضور ندارد و پرسپولیس معضل میزبانی از یک تیم عربستانی را ندارد. در این گروه فقط پرسپولیس و الوحده امارات درخواست میزبانی دادهاند و الریان قطر و گوای هند تمایلی برای میزبانی نداشتند. الوحده هم که درخواست میزبانی داده اول باید در مرحله پلی آف با تیم الزورای عراق بازی کند. اگر الوحده نتواند از مرحله پلی آف صعود کند، پرسپولیس شانس اصلی میزبانی این گروه است. مگر این که AFC به صورت پیش فرض برای الریان قطر هم شانس میزبانی در نظر گرفته باشد. به همه اینها مسائلی مثل حق پخش تلویزیونی و تبلیغات محیطی را هم اضافه کنید که AFC به تازگی حساسیت بیشتری در این باره روی ایران پیدا کرده است. فشردگی مسابقات هم کار را برای تیم میزبان سختتر خواهد کرد. طبق برنامه تیمها باید هر ۳ روز یک بار مسابقه بدهند و ایران سالهاست تجربه برگزاری مسابقاتی در این سطح و با این فشردگی را ندارد. ضمن این که سایر تیمها هنوز تمایل زیادی برای سفر به ایران ندارند و این مساله هم روی تصمیم AFC تاثیر خواهد گذاشت. با مرور این شرایط به این نتیجه میرسیم که بعید است که AFC میزبانی حتی یک گروه از مسابقات را به ایران بدهد.