اهم اقدامات انجام شده در دفتر مقررات ملی وکنترل ساختمان وزارت راه و شهرسازی، همکاری در تهیه برنامههای پنجساله توسعه و اصلاح قوانین و آییننامهها و شهرسازی، صنعتیسازی و فناوریهای نوین در دولت تدبیر و امید بوده است. دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان یکی از دفاتر زیر مجموعه معاونت […]
اهم اقدامات انجام شده در دفتر مقررات ملی وکنترل ساختمان وزارت راه و شهرسازی، همکاری در تهیه برنامههای پنجساله توسعه و اصلاح قوانین و آییننامهها و شهرسازی، صنعتیسازی و فناوریهای نوین در دولت تدبیر و امید بوده است.
دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان یکی از دفاتر زیر مجموعه معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی طی گزارشی مهمترین اقدامات آن دفتررا در دولتهای یازدهم و دوازدهم (دولت تدبیر و امید) در هشت بخشِ همکاری در تهیه برنامههای پنجساله توسعه جمهوری اسلامی ایران و اصلاح قوانین و آییننامهها، نظارتعالیه، تدوین مقررات ملی ساختمان، آموزش و ترویج، آزمونهای ورود به حرفه، دبیرخانه دائمی مسابقات معماری و شهرسازی، صنعتیسازی و فناوریهای نوین، و اطلاع رسانی، تشریح کرد.
بنا بر اعلام دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان، آن دفتر در خصوص همکاری در تهیه برنامههای پنجساله توسعه جمهوری اسلامی ایران و اصلاح قوانین و آییننامهها به این موارد اقدام کرد: راهبری و برگزاری جلسات برای تهیه برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران ۱۳۹۵-۱۳۹۰ در بخش مسکن و ساختمان، راهبری و برگزاری جلسات برای تهیه برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران ۱۴۰۰-۱۳۹۶ در بخش مسکن و ساختمان، راهبری و برگزاری جلسات برای تهیه آییننامههای اجرایی قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی در بخش ساختمان و شهرسازی، راهبری در تهیه آییننامههای اجرایی برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران ۱۳۹۵-۱۳۹۰ در بخش مسکن و ساختمان، راهبری در تهیه آییننامههای اجرایی برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران ۱۴۰۰-۱۳۹۶ در بخش مسکن و ساختمان،همکاری با سایر دستگاههای ذیربط در حوزه سیاستگذاری بخش انرژی در ساختمان به منظور کاهش مصرف انرژی، همکاری در تهیه آئیننامههای اجرایی قانون هوای پاک، همکاری در تهیه آئیننامههای اجرایی قانون مدیریت بحران و اصلاح قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان.
نظارت عالیه-نظارت عالیه که به استناد ماده ۳۵ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان برعهده وزارت راه و شهرسازی است از سنوات گذشته از طریق ادارات کل راه و شهرسازی استانها انجام و گزارشات دورهای آن بصورت مکتوب به این دفتر جهت بررسی و اعلام نظر ارسال میشد، از سال ۱۳۹۶ و پیرو همکاریهای انجام شده فیمابین دفتر و ادارات کل راه و شهرسازی استان سامانه نظارت عالیه (سنامک) به شکل الکترونیکی طراحی شده و تاکنون نسخههای جدید سامانه تهیه و در حال بهرهبرداری است. در این سامانه شاخصهایی به شکل چک لیست از مباحث مقررات ملّی ساختمان تهیه شده است که کارشناسان نظارت عالیه ادارات کل راه و شهرسازی استان در حین انجام بازدیدهای موردی از ساختمانهای دردست احداث، آنها را تکمیل میکنند. گزارشهای کارشناسی متعددی حسب مورد میتوان از سامانه استخراج نمود.
تدوین مقررات ملّی ساختمان-برای وضع مقررات ملّی ساختمان و تدوین و بازنگری مباحث، پیرو دستور وزیر راه و شهرسازی دولت یازدهم، وظیفه تدوین مقررات ملی ساختمان از سال ۱۳۹۲ به مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی محول شد. در سال ۱۳۹۹ به منظور اعمال سیاستهای حاکمیتی در تدوین مباحث، این وظیفه به معاونت مسکن و ساختمان و این دفتر محول شد.
اقدامات انجام شده در این بخش نیز شاملِ تهیه و تدوین شیوهنامه نحوه تدوین مقررات ملّی ساختمان، تشکیل دوره هفتم شورای تدوین مقررات ملّی ساختمان با ساختار جدید و تشکیل جلسات، تدوین پیشنویس مباحث جدید از جمله مبحث ۲۳ با موضوع الزامات ترافیک ساختمانها، مبحث ۲۴ برای موضوعات شهرسازی در ساختمان و مبحث ۲۵ برای موضوعات نقشهبرداری، در طی سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۹ پیشنویس مباحث مختلف که توسط مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تدوین شده جهت بررسی و اظهارنظر و ابلاغ توسط وزیر به معاونت مسکن و ساختمان ارسال شده است. این مباحث توسط کمیتههای تخصصی دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان بررسی و نظرات اصلاحی به مرکز ارسال شده است.
همچنین، سال ۱۳۹۸ پیوست ۶ آییننامه طراحی ساختمانها در برابر زلزله- استاندارد ۲۸۰۰- با موضوع طراحی لرزهای و اجرای اجزای غیرسازهای معماری توسط دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان با همکاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تدوین و ابلاغ شد. دفتر مقررات ملّی و کنترل ساختمان با تهیه چک لیست بررسی رفتار اجزای غیرسازهای معماری از ابتدای سال ۱۳۹۶ و ابلاغ آن به ادارات کل راه و شهرسازی استانها و همچنین با درج چک لیست مذکور در سامانه نظارت امور مقررات ملّی و کنترل ساختمان (سنامک) توسط ناظرین عالیه استانها نسبت به پایش و تجزیه و تحلیل عملکرد اجزای غیرسازهای معماری اقدام کرده است. از دی ماه سال ۱۳۹۶ با برگزاری جلسات تخصصی با اساتید دانشگاهی و کارشناسان مجرب پیرامون موضوع موصوف نسبت به تهیه پیشنویس طراحی لرزهای و اجرای اجزای غیرسازهای معماری اقدام نموده که در نهایت با تصویب اعضای کمیته دائمی «آییننامه طراحی ساختمان در برابر زلزله استاندارد ۲۸۰۰” در قالب پیوست ششم با عنوان «طراحی لرزهای و اجرای اجزای غیرسازهای معماری» از تاریخ ۵ تیرماه ۱۳۹۸توسط وزیر راه و شهرسازی برای اجرا و رعایت آن در پروژههای ساختمانی ابلاغ شد. در ادامه فیلم مستندی نیزدرخصوص این پیوست برای راهنمایی و آموزش مهندسان تهیه شده است.
با توجه به پایش میزان رعایت مهار اجزای غیرسازهای در پروژههای ساختمانی استانها، تصاویر و نقشههای اجرایی ثبت شده از پروژههای در حال ساخت و ساز در سامانه موصوف دلایل پایین بودن میزان رعایت مفاد مندرج در پیوست ششم آییننامه مذکور، عدم طراحی درست و عدم رعایت جزییات اجرایی صحیح و بعضاً ابلاغ جزییات و نقشههای نادرست و مغایر از سوی مراجع ذیصلاح با مفاد مندرج در پیوست ششم آیین نامه فوقالذکر است.