واکنش‏ها و بازتاب ها درباره«خرابکاری» در نطنز
واکنش‏ها و بازتاب ها درباره«خرابکاری» در نطنز

      رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به ایسنا اقدام تروریستی روز یکشنبه در سایت نطنز را «خرابکاری» خواند و گفت: قطعا این اقدام خرابکاری بود. حادثه ای نبود که اتفاقی روی داده باشد. سیستم های امنیتی به این مساله ورود پیدا کردند. به گزارش ایسنا، علی اکبر صالحی در حاشیه مراسم افتتاح […]

 

 

 

رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به ایسنا اقدام تروریستی روز یکشنبه در سایت نطنز را «خرابکاری» خواند و گفت: قطعا این اقدام خرابکاری بود. حادثه ای نبود که اتفاقی روی داده باشد. سیستم های امنیتی به این مساله ورود پیدا کردند.

به گزارش ایسنا، علی اکبر صالحی در حاشیه مراسم افتتاح مرکز ملی فناوری کوانتوم در سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این که حادثه روز یکشنبه ارتباطی با حادثه تیرماه سال ۹۹ مرتبط با مرکز مونتاژ سانتریفیوژها دارد گفت: خیر این دو حادثه از هم جدا هستند.
صالحی با اشاره به حادثه تروریستی اخیر در نطنز اظهار کرد: دشمن دلش می‌خواهد یاس و ناامیدی را در دل ملت ما بکارد اما کور خوانده است.
وی ادامه داد: آنها (دشمن) در گزارش‏هایی که می‏دهند، می‏گویند ۹ ماه فعالیت‏های هسته‏ای را در نطنز عقب انداخته‏ایم، اما من به شما می‏گویم، ظرف چند روز آینده شاهد خواهید بود بخش قابل توجهی از خرابکاری‏هایی که دشمن انجام داده بود، جبران خواهد شد.
وی تاکید کرد: این کشور باز نمی‌ایستد و هر کاری کنند ما با قوت و قدرت جلو می‏رویم. بهترین نوع بازدارندگی حفظ نشاط، روحیه و آمادگی است تا به دشمن نشان دهیم که این ملت تسلیم ناپذیر است.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: بار قبل (اقدام تروریستی در تیرماه ۹۹) هم که اقدام خبیثانه کردند و سالن مدرن مونتاژ سانتریفیوژ را از بین بردند، بخش قابل توجهی از آن سالن را احیا و این سالن را سرپا کردیم، ضمن اینکه در دل کوه داریم سالن‏های متعدد و پیشرفته می‏سازیم.
صالحی خاطرنشان کرد: البته بگویم که ما از نظر حفاطتی و امنیتی اقدامات جدی را به کار گرفتیم. سیستم‏های امنیتی ما به ریشه‌یابی اتفاق اخیر رسیدند و خودشان بعدا اطلاع‌رسانی می‏کنند اما سرنخ ها پیدا شده است.
وی تصریح کرد: در صنعت هسته‏ای کارهای ایذایی ما را متوقف نمی‌کند و این شعار نیست. من هیچ وقت اهل شعار نبودم آنچه گفتم را اعتقاد داشتم و به آن عمل کردم. همین امروز سیستم برق اضطراری در نطنز راه اندازی شد و ظرف روزهای آینده سیستم برق اصلی هم وصل می‏شود و بقیه امور پیش می‏رود. همین الان غنی‌سازی در نظنز با قوت انجام می‏شود و متوقف نشده است.
وی ادامه داد: بخشی از ماشین‌ها به خاطر حادثه روز گذشته از مدار خارج شدند و بخشی باید بازنگری شود و آنهایی که آسیب دیدند جایگزین می‏شوند. این را بگویم هر اتفاقی که افتاده است جبرانش چندین درصد بالاتر بوده است. ما بعد از حادثه اخیر هم، جبرانش را ۵۰ درصد بیشتر خواهیم کرد.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: راه مقابله ما راه شرافتمندانه و کوشش و تلاش است، ولی راه آنها خبیثانه است. جبران اتفاقات روی داده، بازگرداندن گذشته نیست بلکه جبران گذشته به علاوه اقدامات دیگر است که بعدا اطلاع رسانی می‏شود.
صالحی در ادامه از راه اندازی مرکز پزشکی هسته‏ای اطفال در بخش اطفال بیمارستان امام خمینی در اوایل اردیبهشت خبر داد و گفت: این مرکز برای اولین بار در سطح کشور ایجاد می‏شود و با همکاری و حمایت سازمان انرژی اتمی انجام شده است.
معاون رئیس جمهور در ادامه در پاسخ به این پرسش که برخی گفته اند در واکنش به اقدام تروریستی روز گذشته مذاکرات در وین باید متوقف شود؟ گفت: هر چیزی جای خودش. مذاکرات جای خود. اقدامات ایذایی دشمن نشان از توفیقات فعالیت‏های صلح آمیز هسته‏ای کشور است که به عنوان یک پشتواته قوی برای مذاکره‌کنندگان کشور بود. اینها فکر می‏کردند با این کار می‏توانند این پشتوانه را تضعیف کنند که قطعا اشتباه کردند. پشتوانه ما قوی تر شد و مذاکرات همه سر جای خودش است.
وی افزود: سانتریفیوژهایی که صدمه دیدند را با هم نوع خودش جایگزین می‌کنیم اما گفتم با اصلاحاتی که کیفیت و کارآمدی سانتریفیوژها را حداقل ۵۹ درصد بالا می‏برد.
وی در پاسخ به اینکه بخش آسیب دیده در نظنز، همان بخشی است که سال گذشته در تیرماه آسیب دید؟ اظهار کرد: اینها دو حادثه جدا هستند. سالن مونتاژ را احیا کردیم و تعداد مونتاژ سانتریفیوژهای نسل جدید ما در حد قابل قبولی بالا رفته است و عملا اتفاق سال گذشته را جبران کردیم.
صالحی در پاسخ به اینکه ماشین‏های آسیب دیده عمدتا IR1 بوده است گفت: عمدتا IR1 بوده اند، اما گفتم این ماشین ها که جایگزین می‏شوند با راندمان بالای ۵۰ درصد خواهد بود. دشمن بفهمد هر قدم ایذایی را بردارد ما به قبل برنمی‌گردیم بلکه به وضعیت بالاتر می‏رویم.
وی همچنین گفت که درباره حادثه دیروز مراتب را به آژانس اطلاع دادیم.
صالحی در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر این که سوختی که قرار است برای راکتور تهران ساخته شود در سطح دنیا شناخته شده است؟ گفت: در دنیا هم تازه وارد عرصه ساخت این نوع سوختی شده‌اند که قرار است ما برای راکتور تهران بسازیم. نوع جدیدی از سوخت ۲۰ درصد است و مرکز نظام ایمنی ما ملاحظات ایمنی و فنی را در نظر می‏گیرد. صالحی درباره اتفاقی که برای بهروز کمالوندی روز یکشنبه اتفاق افتاده است گفت: حادثه ناگواری بود اتفاقی که برای برادر عزیزمان آقای کمالوندی روی داد. ما برای بازدید به نطنز رفته بودیم که ناگهان کنترل را از دست دادند و افتادند. مچ پایشان آسیب دید و مقداری از سر و نزدیک چشم آسیب دیدند. اقداماتی در کاشان برای ایشان انجام شد و به زودی به تهران منتقل می‏شوند و در کل حال عمومی شان خوب است.

جزئیات بروز حادثه جسمانی برای کمالوندی در” نطنز ”
سخنگوی سازمان انرژی اتمی توضیحاتی را در مورد جزئیات حادثه‏ای که حین بازدید از مجتمع هسته‏ای نطنز برای وی پیش آمد، ارائه کرد.
بهروز کمالوندی گفت: بعد از حادثه‏ای که برای سایت نطنز به وجود آمده بود برای بازدید می‌رفتیم که در مسیر هم اطلاع رسانی می‏کردم تا بعد از مشخص شدن علل حادثه با رسانه ها صحبت کنم.
وی تصریح کرد: حین بازدید، مقدار زیادی آلومینیوم پخش شده بود که در واقع روی دریچه‏ای را گرفته بود، دریچه هم مانند دودکشی بود که برای طبقه پایین باشد و ارتفاع حدود ۷ متر و خورده‏ای داشت که پای بنده روی آلومینیوم رفت و پایین افتادم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه توضیح داد: زمانی که به پایین افتادم چون کسی به من دسترسی نداشت برای مدتی تنها بودم و تا بعد من را به بالا رساندند . پس از آن من را به بیمارستان بردند و در آنجا اقدامات اولیه تشخیصی، عکسبرداری و ام آر آی انجام دادند که مشخص شد پای راستم دچار شکستگی شده و شکستگی پای چپم کمتر بود. همچنین به گونه من ضربه خورده بود. اما چون کلاه ایمنی داشتم به ناحیه سر آسیب نرسیده بود که اگر این طور می‏شد می‏توانست آسیب خیلی خطرناک باشد.
کمالوندی افزود: دوره نقاهت ممکن است چند هفته طول بکشد چون پایم را آتل بستند و از ناحیه کمر هم ۳ ،۴ مورد شکستگی مختصر دارد که باید ثابت باشم و تکان نخورم.
کمالوندی ادامه داد: هر آنچه لازم بود در این مدت زمان کمتر ۲۴ ساعت تمامی اقدامات لازم را کادر پزشکی انجام دادند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در حال حاضر وضعیت جسمی وی خوب است گفت: بله. انشاءالله بتوانیم کار را ادامه دهیم. ما دشمنان سرسختی داریم و در این راه شهید داده‌ایم. از جمله شهید علی محمدی، شهریاری، احمدی روشن، و رضایی نژاد.
کمالوندی خاطرنشان کرد: ۴۰ سال تجربه دیپلماتیک دارم ۸ سال هم در این صنعت (هسته‏ای) هستم. این اندازه این صنعت عمق و نفوذ دارد و بیدی نیست که با این بادها بلرزد.
وی تاکید کرد: قطعا ما پیروز هستیم . البته تخصص این عزیزان را می‏بینیم که توام با ایثار و دلسوزی هستند و وقتی شما سرمایه این چنینی دارید پیروزی برایتان قطعی است و تردیدی ندارم که انشاالله به اهدافمان می‏رسیم.

شناسایی هویت عامل اختلال در سیستم برق سایت نطنز
هویت فردی که با ایجاد اختلال در سیستم برق مجتمع غنی‌سازی شهید احمدی‌روشن نطنز باعث قطع برق‌رسانی به یکی از سالن‌های این مجتمع شده بود، شناسایی شده است.
به گزارش ایسنا، یک مقام مطلع در وزارت اطلاعات به «نورنیوز» گفت: هویت فردی که با ایجاد اختلال در سیستم برق مجتمع غنی‌سازی شهید احمدی‌روشن نطنز باعث قطع برق‌رسانی به یکی از سالن‌های این مجتمع شده بود، شناسایی شده است.
او افزود: اقدامات لازم برای دستگیری عامل اصلی اختلال در سامانه برق مجتمع نطنز در دست انجام است.
این مقام مطلع با اشاره به گزارش گروه فنی بررسی‌کننده حادثه تصریح کرد: چگونگی ایجاد اختلال در سیستم برق‌رسانی نیز از سوی گروه فنی مشخص شده و از دیروز مجموعه اقدامات لازم برای بازگرداندن سالن آسیب‌دیده به مدار فعالیت مجدد آغاز شده است.

نیویورک تایمز: حادثه اخیر نطنز، غنی سازی هسته‏ای ایران را ۹ ماه عقب انداخت
روزنامه نیویورک تایمز آمریکا به نقل از ۲ مقام اطلاعاتی آمریکا و اسراییل که نامشان را فاش نکرده مدعی شده دلیل قطع برق گسترده روز یکشنبه در سایت غنی سازی نطنز ایران، یک انفجار بزرگ در اثر یک عملیات خرابکارانه و عمدی بوده و به پروژه غنی‌سازی هسته‏ای این کشور آسیب‏های جدی زده و جبران خسارات آن دست‌کم ۹ ماه زمان خواهد برد.
به گزارش عصرایران، این روزنامه آمریکایی در گزارشی با اشاره به قطع برق سایت نطنز نوشت این رویداد طبیعی نبوده و به احتمال زیاد حاصل عملیات خرابکارانه اسراییل در این تاسیسات بوده است.
عملیات‏هایی که سابقه دار است و سال گذشته نیز اسراییل در اقدامی مشابه مرکز مونتاژ سانتریفوژهای پیشرفته در سایت نطنز را منفجر کرده بود.
نیویورک تایمز درباره حادثه روز یکشنبه نطنز نوشت: مقامات ایرانی آن را اقدامی “خرابکارانه” خوانده اند که به نظر آنها توسط اسرائیل انجام شده است.
این رویداد می‏تواند تردیدها و شبهات بیشتری را در رابطه با تلاش‌های دیپلماتیک برای بازگشت آمریکا به برجام پدید آورد.
ایران به طور دقیق نگفته که چه عواملی باعث قطع برق سایت نطنز شده است، اما مقامات اطلاعاتی آمریكا و اسرائیل گفتند كه این رویداد حاصل عملیات خرابکارانه اسراییل بوده است.
دو مقام اطلاعاتی که در جریان خسارات وارده هستند به نیویورک تایمز گفتند که این انفجار بزرگ باعث انهدام کامل سیستم برق داخلی و مستقل – و به شدت محافظت شده – سانتریفیوژهای زیرزمینی غنی سازی اورانیوم شده است.
این مقامات گفتند که این انفجار ضربه شدیدی به توانایی ایران در غنی سازی اورانیوم وارد کرده و بازیابی تولید نطنز ممکن است حداقل ۹ ماه طول بکشد.
در این صورت، اهرم‏های ایران در مذاکرات جدیدی که برای بازگشت آمریکا به برجام در جریان است، می‏تواند به طور قابل توجهی به خطر بیفتد. ایران گفته است تا زمان لغو تحریم‏های اعمال شده توسط ترامپ حاضر به هیچ گفتگو و مذاکره‏ای با آمریکا نیست.
گفتنی است حادثه جدید در سایت نطنز همزمان با سفر وزیر دفاع آمریکا به اسراییل در روز یکشنبه انجام شده است.
مقامات اسراییلی بارها نگرانی و ناراحتی خود از تصمیم دولت بایدن درباره احیای برجام را اعلام کرده اند و تاکید کرده اند فشارهای اقتصادی و تحریمی علیه ایران باید همچنان به شدت سابق ادامه یابد.
علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران ، دیروز حادثه در سایت نطنز را یک اقدام در راستای “تروریسم هسته ای” توصیف کرد و گفت جامعه جهانی باید با این تهدید مقابله کند.

روسیه: امیدواریم حادثه نطنز به هدیه‌ای برای دشمنان برجام تبدیل نشود
سخنگوی وزارت خارجه روسیه تاکید کرد که این کشور از نزدیک درحال دنبال کردن شرایط پیرامون سایت هسته‌ای نطنز می‌باشد.
به نقل از اردوپوینت، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز دوشنبه ابراز امیدواری کرد که حادثه در سایت هسته‌ای نطنز باعث تضعیف مذاکرات درخصوص احیای برنامه جامع اقدام مشترک نشود.
وی در این باره گفت: ما از نزدیک گزارش‌های رسانه‌ای و بیانیه‌ها از سوی مقامات ایرانی در رابطه با وضعیت در تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم در نطنز – که اتفاق جدی در آن به وقوع پیوسته است – را دنبال می‌کنیم. ما مطمئن هستیم که علت این حادثه از سوی طرف ایرانی به طور کامل بررسی خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه ادامه داد: ما امیدواریم که اتفاق روی داده به “هدیه‌ای” برای دشمنان برجام تبدیل نشود و گفت‌وگوها در وین برای احیای این توافق را تضعیف نکند.
زاخارووا تاکید کرد درصورتی که این حادثه حمله‌ای عمدی بوده باشد، باید قویا محکوم شود.
وی در این رابطه تصریح کرد: در چنین شرایطی تنها تهدیدات علیه ایمنی هسته‌ای – که متخصصین ایرانی به جا و به طور حرفه‌ای به آن رسیدگی کردند – باعث نگرانی نمی‌شوند. اگر تایید شود که اقدامات عمدی شخصی باعث این حادثه شده باشد، باید قویا محکوم شود.

واشنگتن: در حادثه نطنز دخالتی نداشتیم
یک مقام ارشد آمریکایی مدعی شد که کشورش در حادثه اخیر در سایت هسته‏ای نطنز دخالتی نداشته است.
به گزارش ایسنا، به نقل از واشنگتن پست، یک مقام ارشد دولت بایدن در واکنش به حادثه در سایت هسته‌ای نطنز گفت: ما گزارش‌ها درخصوص یک حادثه در تاسیسات غنی‌سازی نطنز در ایران را مشاهده کرده‌ایم. ایالات متحده هیچ دخالتی نداشته است و چیزی برای اضافه کردن به حدس و گمان ها درخصوص علت این حادثه نداریم.

واکنش اتحادیه اروپا به حادثه ” نطنز ”
اتحادیه اروپا به حادثه روز یکشنبه تاسیسات غنی سازی نطنز واکنش نشان داد و اعلام کرد که این اقدام ممکن است اقدامی تخریبی باشد.
به گزارش ایسنا به نقل از الجزیره، اتحادیه اروپا در واکنش به حادثه روز یکشنبه تاسیسات نطنز اعلام کرد که هرگونه تلاش برای ممانعت از گفت‌وگوهای هسته‌ای ایران را نمی پذیریم.
اتحادیه اروپا تاکید کرد که ابهامات موجود در رابطه با حادثه نطنز باید به طور عمیق و فوری شفاف سازی شود.
این اتحادیه همچنین اعلام کرد که حادثه نطنز ممکن است اقدامی تخریبی باشد.
اتحادیه اروپا در ادامه خاطرنشان کرد که مساله توافق هسته‏ای ایران باید از طریق گفت‌وگو حل شود نه عملیات هجومی.
به گزارش ایسنا، سعید خطیب زاده،سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در پاسخ به سوالی در مورد اتفاق اخیر در نطنز و اینکه گفته می‏شود این اتفاق از سوی صهیونیست ها صورت گرفته و با توجه به این مسائل برخی در داخل کشور معتقدند که باید مذاکرات هسته‏ای از سوی ایران در اعتراض به این تحولات متوقف شود، ادامه داد: اتفاق ناگواری در نطنز رخ داد و بارها رژیم صهیونیستی از قبل درباره این مسائل صحبت می‏کرد و این روزها نیز از منابع متعدد شنیده می‏شود که تأیید می‏کنند این رژیم پشت این داستان بوده است.
خطیب زاده ادامه داد: خوشبختانه در پی وقوع این حادثه هیچ آسیب انسانی یا محیط زیستی بوجود نیامده است ولی قطعا می‏توانست به فاجعه‏ای بیانجامد که جنایت علیه بشریت است و انجام چنین اقداماتی از ذات گردن کش رژیم صهیونیستی به دور نیست.
وی با اشاره به برخی تحلیل ها در مورد اهداف رژیم صهیونیستی در ارتباط با انجام این موضوع گفت: اگر هدف این بوده که توان هسته‏ای ایران محدود شود برعکس باید بگویم تمام سانتریفیوژها که روز گذشته از مدار خارج شدند از نوع IR۱ بودند و سانتریفیوژهای پیشرفته جایگزین آن ها خواهند شد.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی: در ارتباط با سانحه نطنز، با مقامات ایران در تماسیم
سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی در گفت‌وگویی به سانحه رخ داده در تاسیسات غنی سازی نطنز اشاره کرده و گفت که آژانس از آن مطلع است.
به گزارش خبرگزاری ریانووستی، فردریک دال روز دوشنبه به این خبرگزاری روسی در باره سانحه رخ داده در تاسیسات غنی سازی نطنز گفت: ما از گزارش دیروز رسانه ها درباره نطنز باخبریم و با مقامات ایران در این باره در تماسیم.

“خرابکاری در نطنز در بحبوحه مذاکرات احیای برجام” از نگاه آسوشیتدپرس
خبرگزاری آسوشیتد در گزارشی، رخ دادن سانحه نطنز را در خلال مذاکرات وین برای احیای برجام مورد توجه قرار داد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی درباره سانحه پیش آمده در تاسیسات غنی سازی نطنز نوشت: حمله روز یکشنبه در نطنز در موقعیتی رخ داد که قدرت‏های جهانی سعی می‏کنند درباره بازگشت ایران و آمریکا به توافق هسته‏ای تهران مذاکره کنند. این خرابکاری خطر تاثیر گذاشتن بر این مذاکرات و تشدید بیشتر تنش‏های منطقه در خاورمیانه را در بر دارد.
آسوشیتدپرس در ادامه این گزارش نوشت: نطنز، در اصفهان که استانی در مرکز ایران است، میزبان تاسیسات اصلی غنی سازی ایران است. ایران یک تاسیسات فعال انرژی اتمی در بوشهر دارد که با کمک روسیه در سال ۲۰۱۱ راه اندازی شد. ایران پیش از این رآکتور آب سنگین اراکش را بازطراحی کرد تا پلوتونیوم تولید نکند. تاسیسات فردوی آن نیز در منطقه‏ای کوهستانی قرار دارد. تهران هنوز در رآکتور تحقیقاتی تهران فعالیت می‏کند.
همچنین در این گزارش آمده است: ایران از زمان خروج آمریکا از توافق هسته‏ای در قبال این اقدام، تعهدات مرتبط با غنی سازی اورانیوم در توافق را کاهش داد و در حال استفاده از سانتریفیوژهای پیش رفته، افزایش ذخایر و غنی سازی تا خلوص ۲۰ درصد-مرحله‏ای فنی که با تسلیحات فاصله دارد، است.
این گزارش می‏افزاید: جو بایدن رئیس جمهور آمریکا که در ماه ژانویه روی کار آمد، گفت می‏خواهد به توافق هسته‏ای بازگردد. کشورهای مرتبط مذاکرات را هفته ی گذشته در وین شروع کردند تا راهی برای پیشبرد امور پیدا کنند. اسرائیل که با وجود بنیامین نتانیاهو نخست وزیر آن وعده داده است که هیچ گاه نگذارد توافق احیا شود، تا حد زیادی به ایجاد کارزاری مخفیانه برای مورد هدف قرار دادن ایران مظنون است.
آسوشیتد پرس در بخش دیگری از این گزارش مطرح کرد: اثرات بلندمدت این سانحه روی برنامه هسته‏ای ایران، به طور کلی، مشخص نیست. اگر حملات سانتریفیوژها را در نطنز متوقف کند، سانتریفیوژهای فردو هنوز فعالند. علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز یکشنبه وعده داد که فناوری هسته‏ای ایران توسعه پیدا می‏کند.
آسوشیتد پرس علاوه بر این نوشت: این خرابکاری در دوران حساس در دولت حسن روحانی رخ داد که سعی می‏کند از طریق مذاکرات وین، توافقی که در دولت او امضا شده را باز گردادند.

عضو کمیسیون امنیت ملی: سانتریفیوژهای قدرتمندتری در نطنز نصب می‌شود
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به حادثه تروریستی نطنز اظهار کرد: بر اساس گزارش هایی که روز یکشنبه در اختیار کمیسیون قرار گرفت سانتریفیوژهایی که از مدار خارج شدند از نوع IR۱ بوده و ایران این تاسیسات را با انواع جدید تر و پیشرفته تر جایگزین خواهد کرد.
روح الله حضرت پور افزود: این خرابکاری تاثیر قابل توجهی بر قدرت هسته ای کشور ندارد و خود رژیم صهیونیستی نیز این را می‌دانست؛ به عقیده من اسراییل از صبر استراتژیک جمهوری اسلامی ایران به تنگ آمده و هدف اصلی این اقدامات ضربه زدن به صبر پر از حکمت ملت ایران است.