دو واحد درسی یک ترم!
دو واحد درسی یک ترم!

  از هر منظری که بررسی کنیم نمی‌توان سهم دولت تدبیر و امید را در مشارکت پایین انتخابات روز جمعه و همچنین آمار بی‌سایقه آرای باطله نادیده بگیریم چون همین دولت بود که با مشارکت بالا، دولت را تحویل گرفت اما به وعده‌های انتخاباتی و شعارهای خود به‌ویژه در حوزه اقتصاد پشت‌پا زد و مردم […]

 

از هر منظری که بررسی کنیم نمی‌توان سهم دولت تدبیر و امید را در مشارکت پایین انتخابات روز جمعه و همچنین آمار بی‌سایقه آرای باطله نادیده بگیریم چون همین دولت بود که با مشارکت بالا، دولت را تحویل گرفت اما به وعده‌های انتخاباتی و شعارهای خود به‌ویژه در حوزه اقتصاد پشت‌پا زد و مردم را از اصلاح امور مأیوس ساخت.
روز گذشته، علی ربیعی در نشست خبری حاضر شد و به سوالات خبرنگاران پاسخ داد. سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره سهم ۱۴.۵ درصدی آرای باطله در انتخابات ریاست جمهوری و تفاوت آن با آرای دولت دوازدهم گفت:« این سوال شما در حقیقت دو واحد درسی یک ترم است. شاید پاسخ جامعی نتوانم ارائه کنم. رفتارشناسی رأی‌دهندگان بدون تردید امری تک‌علتی نبوده و تابعی از متغیرهایی از قبیل تغییرات جمعیتی، تحولات ارزشی، احساس موفقیت یا عدم موفقیت در رأی‌دهی، میزان نیل به هدف رأی‌دهندگان، امکان حضور در پای صندوق رأی، یافتن گرایشی نزدیک به ارزش‌های خود و نیز تابعی از سایر مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که لازم است بررسی و تحقیق شود.
وی همچنین افزود: من نه به‌عنوان سخنگوی دولت بلکه به‌عنوان یک جامعه‌شناس و کنشگر اجتماعی معتقدم باید آرای باطله باید مورد بررسی قرار گیرد و نگاه علمی داشته باشیم و چاره‌اندیشی کنیم.»
البته ما بسیار خرسندیم که سخنگوی هیأت دولت به فکر بررسی یکی از نشانه‌های نارضایتی مردم در دقیقه نود و در ۴۰ روز مانده به پایان دولت تدبیر و امید افتاد چون در همین حد هم به این دولت امیدوار نبودیم. ربیعی همچنین به کاهش اعتماد عمومی اشاره کرد اما نگفت این کاهش اعتماد یا به بیان دقیق‌تر، این اعتمادسوزی را چه کسی موجب شد؟
حقیقت این است که بخش اعظمی از آنچه که قهر با صندوق رأی خوانده می‌شود و همچنین بخش قابل‌توجهی از آرای باطله به نوع عمل و اقدام دولت تدبیر و امید به‌ویژه در ۳ سال آخر دولت ارتباط مستقیم داشت. دولت تدبیر و امید در موضوعات مختلفی در این سه سال، در لاک بی‌عملی و سکوت رفت و هرچه دلسوزان درخصوص مشکلات فرهنگی، اقتصادی و همچنین انواع آسیب‌ها هشدار دادند، کسی از دولت‌مردان حاضر به شکستن سکوت و ارائه ادله‌ای‌که افکار عمومی را قانع کند نشد، سکوتی که حکایت از دستان خالی دولت داشت و نه چیز دیگر.
دولت تدبیر و امید که در دوره نخست خوش درخشیده بود، از روزی به جاده خالی رفت که تلاش کرد همه مشکلات اقتصاد کشور را به برجام و سیاست خارجی بدوزد و در مقابل انتقادات هیچ نیازی به توضیح کوتاهی‌ها برای افکار عمومی و اصلاح رویه‌های نادرست ندید. آن دو واحد درسی در یک ترم را که سخنگوی دولت، مدعی است امروز فرصت توضیح ندارد را در این سه سال هم نداشت یا نخواست که داشته باشد.
به نظر برخی کارشناسان، دولت تدبیر و امید که هم در سال ۹۲ و هم در انتخابات ۹۶ آرای خوبی از مردم گرفت، نتوانست توقعات مردم و رأی‌دهندگان را بر آورده به خیر کند به همین دلیل سهم بالایی در قهر مردم با انتخابات و آرای باطله در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در روز جمعه ۲۸ خرداد دارد و نباید از بار مسئولیت شانه خالی کند. دولت تدبیر و امید مسئول مستقیم یأس و شکایت مردم است و اگر امروز سخنگوی دولت از پاسخ‌گویی فرار کند، فردا و فرداها نمی‌تواند از قضاوت تاریخ بگریزد.
علی ربیعی که با اشاره به کمبود وقت و زمان از پاسخگویی و مسئولیت‌پذیری شانه خالی کرد بهتر از هر کسی می‌داند بی‌تدبیری دولت در موضوعاتی چون برجام، فراموشی ظرفیت‌های داخلی اقتصاد، تورّم و نوسانات ارزی به‌ویژه در این چهار سال تا چه اندازه آتش در امید مردم انداخت و اعتمادسوزی کرد اما در همه این سه سال اخیر هرگاه مورد سوال واقع شدند، از پاسخ طفره رفتند و امروز هم مدعی هستند که زمان ندارند چون پاسخ به این سوالات، نیاز به یک ترم کامل درسی زمان دارد.
امروز این ۴۸ درصدی که پای صندوق حاضر شدند و رأی دادند نیز به اعتبار اصلاحاتی که آیت الله سید ابراهیم رییسی در قوه قضاییه انجام داد و با انجام سی سفر استانی در دوسال ریاست بر این قوه، از کارخانجات سراسر کشور بازدید کرد و مسیر را برای تولید باز کرد و موجی از امید در کشور به راه انداخت، آمدند و ما امیدواریم رییس دولت سیزدهم همین رویه را در قوه مجریه دنبال کند و اعتماد عمومی و انسجام اجتماعی را به جامعه بازگرداند و افکار عمومی را راضی و خرسند نگاه دارد تا ان‌شاالله در انتخابات مجلس شورای اسلامی ۱۴۰۲ یا انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۴ نرخ مشارکت به بالای ۷۰درصد بازگردد.
حقیقت تلخی است اما باید به آن اعتراف کرد که امروز اوضاع معیشتی و اقتصاد بخش قابل‌توجهی از شهروندان دچار آسیب جدی شده و دولت تدبیر و امید هرگز مسئولیت کارها و کوتاهی‌های خود را نپذیرفت و امیدواریم رییس‌جمهور منتخب همان‌گونه که در اولین نشست مطبوعاتی خود در مشهدالرضا(ع) وعده داد اقتصاد و تدبیر امور معیشتی شهروندان را در اولویت قرار می‌دهد، در یک برنامه کوتاه‌مدت این مشکلات را تدبیر کند و امید را به جامعه بازگرداند.