فضای مه‌گرفته سیاست!
فضای مه‌گرفته سیاست!

سرویس سیاسی به باور ما تا امروز فضای سیاسی در داخل جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه به این اندازه مه‌گرفته و مبهم نبود و در حالی‌که نفس عمر دولت مستقر به شمارش افتاده و برابر شرایط مشابه، همه چیز باید روشن و همراه با تعامل باشد، به نظر می‌رسد کینه و کدورتی در زیر اتفاقات این […]

سرویس سیاسی

به باور ما تا امروز فضای سیاسی در داخل جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه به این اندازه مه‌گرفته و مبهم نبود و در حالی‌که نفس عمر دولت مستقر به شمارش افتاده و برابر شرایط مشابه، همه چیز باید روشن و همراه با تعامل باشد، به نظر می‌رسد کینه و کدورتی در زیر اتفاقات این روزها در جریان است که هرازگاهی در اظهارنظرهای غیرمستقیم خود را نشان می‌دهد.

حسن روحانی در جلسه روز گذشته هیأت دولت به‌طور ضمنی از منتقدان گله کرد و با اشاره به این‌که امیدواریم از ۱۲ مرداد به بعد هماهنگی کاملی بین سه قوه کشور ایجاد شود و با هماهنگی‌های لازم، وضع بهتر شود، گفت: متاسفانه دولتش مانند مرغی بود که در عروسی و عزا سربریده می‌شود.
وی همچنین توضیح داد: در داخل برخی مشکلات وجود دارد که می‌شود حل و فصل کرد اگر همه با هم هماهنگ باشند و دستگاه قانون‌گذاری، دولت، همه با هم باشند، آن مشکلات از بین می‌رود و ما امیدواریم از ۱۲ مرداد، هماهنگی کاملی بین سه قوه ایجاد شود.
حسن روحانی سپس طعنه زد که البته بعضی‌ها از شغل‌شان می‌افتند و بیکار می‌شوند چون دیگر انتقاد‌های عجیب و غریب و غیرمنصفانه آن‌ها از دولت تعطیل می‌شود اما در عین حال یک هماهنگی است، به قول معروف از یک تفکر، جناح و فکر، ان‌شاء الله امیدواریم وضع بهتر شود.
وی سپس با اشاره به بلاتکلیف ماندن لوایح موسوم به «اف. ای. تی. اف» در مجمع تشخیص مصلحت نظام، گفت: تا این موضوع حل نشود روابط بانکی ما با دنیا حل نخواهد شد و هیچ سرمایه‌گذاری اعم ازداخلی و خارجی حاضر به سرمایه‌گذاری در طرح‌ها و پروژه‌ها نخواهد شد.
رییس‌جمهور با بیان اینکه نباید مسایل اساسی کشور را فراموش کنیم و به فرعیات بچسبیم، اظهار داشت: برق در دولت یازدهم و دوازدهم به اندازه دولت‌های پیشین اضافه شد لذا از نمایندگان مجلس و مسئولین قوه قضاییه خواهش می‌کنم که از بیان حرف‌های غیردقیق در این زمینه خودداری کنیم.
روحانی با اشاره به تأثیر خشکسالی، افزایش گرمای هوا و افزایش تولید بخش صنعتی در ایجاد مشکلات برقی، اظهار داشت: وقتی مصرف بخش صنعتی نسبت به سال گذشته ۱۰ درصد افزایش یافته است معنایش این است که صنعت کشور توسعه پیدا کرده است و بخاطر توسعه در این عرصه‌ها بود که توانستیم در جنگ اقتصادی پیروز شویم و امروز هم برای رفع مشکلات موجود در برق کشور تصمیماتی اتخاذ کردیم که برخی مراکز بزرگ صنعتی برای ۲، ۳ هفته تعطیل شده یا ساعات کاری خود را کاهش دهند.
از دیگرسو اصولگرایان هم در روزنامه‌های رسمی خود خبر از هزینه‌تراشی دولت حسن روحانی برای دولت سیزدهم گفتند و برخی روزنامه‌ها مانند کیهان در این زمینه هشدار دادند و خواستار ورود دستگاه‌های نظارتی شدند و برخی از رسانه‌های این خط فکری نیز دائماً از اصلاح‌طلبان و فعالان رسانه‌ای می‌خواهند مطالبه‌گری‌های ویژه نکنند و سطح توقعات مردم را از دولت آینده بالا نبرند تا مبادا دولت سیزدهم در زیر بار همین توقعات بماند و زمینه برای گسترش نارضایتی و یأس مردم از دولت آیت الله سید ابراهیم رییسی فراهم شود.
مخالفان رییس دولت تدبیر و امید در رسانه‌های خود مدعی هستند این دولت در ماجرای قطعی برق، کرونا، محیط‌زیست و آخرین بودجه تصویبی به فکر ناراضی‌تراشی و ضربه زدن به دولت سیزدهم است و قصد و منظور دیگری ندارد و از دستگاه قضا خواستند پس از اتمام دولت وی را مورد تعقیب قضایی قرار دهد.
در همین زمان معاون قضایی دادستان‌کل کشور نیز نسبت به برخی اقدامات مشابه و مشکوک درخصوص فروش معادن کشور با اوراق قرضه و اجیرکردن اوباش برای به آتش‌کشیدن مراکز دولتی توسط دولتی‌ها هشدار جدی داد و گفت: این سید خدا -رییس‌جمهور منتخب- دولت را با خزانه خالی تحویل می‌گیرد و لازم است دادستان‌های سراسر کشور ورود کنند و مانع از بدهکارکردن بیشتر دولت سیزدهم شوند.
همه این اظهارات که طرفین بر حقانیت خود تأکید دارند و طرف مقابل را بی‌تدبیر یا بی‌برنامه معرفی می‌کنند و دور جدید دستگیری مدیران سوءاستفاده‌گر دولتی که در برخی استان‌ها آغاز شد و مشکلاتی چون پیک پنجم کرونای هندی و بی‌برقی ادامه‌دار و از همه مهم‌تر اوضاع ناگوار معیشتی و فقر مردم که راه درمانی در کوتاه‌مدت ندارد، نشان از اوضاع سیاسی شکننده دارد و این انتقال قدرت، در متن و بطن خود در میان خواص خالی از تنش و دلخوری نخواهد بود.
حقیقت این است که گرانی‌گاه و مرکز ثقل مشکلاتی که سیدابراهیم رییسی با آن مواجه است به اقتصاد و معیشت مردم مربوط است و در اقتصاد شورت‌کات -راه میان‌بُر- وجود ندارد و هر برنامه اصلاحی در این زمینه به زمان کافی نیاز دارد تا به بار بنشیند و حاصل دهد و براین اساس باید صادقانه اعتراف کنیم که دولت رییسی اوضاعی را تحویل می‌گیرد که خزانه پیش‌خور شده و منابع درآمدی دولت به حداقل خود رسید، تنش‌های آبی و پیک پنجم کرونا همه کشور را گرفته و مشکلاتی که باید به‌ روز و به ثانیه تعین تکلیف و مدیریت شوند کم نیستند از قطعی برق و کمبود آب تا کرونا و مشکلات کارگری و اعتراضاتی که ریشه همه آن‌ها در مسائل صنفی و درد همه درد اقتصاد و معیشت است و نمی‌توان در کوتاه‌مدت آن را حل کرد.
باید به موارد گفته شده «رنج و تابِ رو به اتمام مردم» را نیز اضافه کرد و هرگونه توقف کارها و پیچیدگی اوضاع موجبات رنج بیشتر مردم را فراهم می‌کند و از رییس دولت سیزدهم می‌خواهیم از هم‌اکنون با جمعی از نخبگان و کارشناسان زبده بنشیند و مشکلاتی بر سر راه کشور و همچنین معیشت روزمره مردم است را تدبیر کند.
یکی از وجوهی که در دولت‌های گذشته مورد غفلت قرار گرفت همین ظرفیت نخبگانی بود که تنها به این جُرم که به جریانات سیاسی وابسته نبودند، به‌طور جدی به بازی گرفته نشدند و از ظرفیت فکر نخبگان بهره لازم برده نشد و یکی از دلایل مهاجرت نخبگان نیز همین بود و از دولت سیزدهم انتظار بیشتری در این بخش داریم ضمن این‌که حاصل و نتیجه این اقدام خردمندانه در ابتدا به جیب دولت سیزدهم می‌رود به این شکل که نخبگان، کارآمدی و کارآیی دولت را افزایش می‌دهند و این اقدام به افزایش رضایت عمومی منجر می‌شود و اعتبار و جایگاه دولت سیزدهم و شخص آیت الله رییسی را در نزد افکار عمومی ارتقا می‌دهد.