گروه سیاسی یکی از وظایف و تکالیف دولتها ارتقای استانداردهای بهداشت و درمان برای افزایش سطح سلامت شهروندان است امری که مانند بسیاری از وظایف و تکالیف در دولت تدبیر و امید بر زمین ماند و فراموش شد. دولت تدبیر و امید در موضوعات مختلف تنها به مدیریت بحران -اقدام منفعلانه- روی آورد و […]
گروه سیاسی
یکی از وظایف و تکالیف دولتها ارتقای استانداردهای بهداشت و درمان برای افزایش سطح سلامت شهروندان است امری که مانند بسیاری از وظایف و تکالیف در دولت تدبیر و امید بر زمین ماند و فراموش شد. دولت تدبیر و امید در موضوعات مختلف تنها به مدیریت بحران -اقدام منفعلانه- روی آورد و از روشهای پیشگیرانه و فعال سر باز زد و یکی از نمونههای عینی این شیوه مدیریت را در برخورد با کرونا از ابتدا تا امروز که در میانه موج پنجم آن قرار داریم، دیدیم.
دولت تدبیر و امید اساساً در هیچ حوزهای مبتکرانه و خلاقانه عمل نکرد و دستِ پیش نگرفت و در بسیاری موارد در مراحل اولیه، به انکار مشکل پرداخت و مانند موضوع ارز آن را «حباب» توصیف کرد و به بیان سادهتر، وجود مشکل را به رسمیت نشناخت و زمانیکه دولت وجود مشکل را به رسمیت نشناسد اقدامی برای مواجهه علمی و منطقی با آن نیز نخواهد داشت، سراغ اصلاح زیرساختها نخواهد رفت و و کار به جایی میرسد که مانند کاهش نرخ ارز ملی و شیوع کرونا و اخیراً قطعی سراسری برق، کار که از کار گذشت و اصطلاحاً مشکل به وضعیت پیک یا اوج رسید، دولتمردان تازه در برابر حقیقت تسلیم شدند و به روش مدیریت بحرانی اقداماتی بهعمل آوردند، اقداماتی که عمدتاً در حد مسکّن با بُرد کوتاهمدت است.
درخصوص کرونا که امروز میتوان گفت ایران بدترین وضعیت را دارد و سویه هندی با نام دلتا در ایران از هند هم بیشتر قربانی میگیرد نیز به همین شیوه عمل کرد و وزیر بهداشت در آخرین سخنان خود، از کسانیکه در مورد استان سیستان و بلوچستان سیاهنمایی کردند به شدت انتقاد کرد و طبق معمول مدعی شد که همه چیز در کنترل است و اوضاع به آن بدی که میگویند نیست.
همین نگرش وزارت بهداشت موجب شد در تمام این ۱۷ ماه که کشور درگیر این بیماری بود، اقداماتی که خود انجام ندادند را ستودند و حتی به نقل از مدیران کشورهای فرضی گفتند که قصد دارند به ایران بیایند تا مدیریت بر کرونا را از وزارت بهداشت بیاموزند. عجیب اینجاست که امروز همه آن کشورها، موفق به کنترل کرونا با واکسیناسیون همگانی شدند و طی هفتههای اخیر محدودیتها را کم کردند در حالیکه دکتر نمکی که همواره از همه منتقدان طلبکار است، کشور را به پیک پنجم رساند و وضعیت شهرهای بسیاری در همه استانها قرمز شد.
اگر همین سطو را ما از قول خودمان مینوشتیم احتمالاً توسط وزیر بهداشت متهم به سیاهنمایی میشدیم یا توسط کیانوش جهانپور فحش نثارمان میشد برای همین تأکید داریم آنچه که نقل میکنیم از قول حسن روحانی است که اعتراف به وضعیت نامناسب کرد.
رییس جمهوری گفت: «متاسفانه ویروس هندی به استانهای جنوبی و شرقی اکتفا نکرد و وارد عمق کشور شده است، البته ورود آن به استانها متفاوت است و در مجموع شرایط، شرایط نامناسبتری نسبت به هفتههای گذشته است.
حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی در جلسه ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا اظهار کرد: متاسفانه در سال ۱۴۰۰ با ویروسهای خطرناکی که از کشورهای دیگر وارد ایران شد-گونه انگلیسی و اخیراً هم گونه هندی-، مواجه شدیم. آن مقطع از غرب کشور و عمدتا از عراق وارد شد که ویروس انگلیسی بود و در این ایام و ماههای اخیر گرفتاری ما از ویروس هندی است که از مرزهای شرقی وارد کشور شده است.
وی بیان کرد: همه تلاش این بود که این ویروس در استانهای جنوبی و شرقی کشور محبوس بمانند و جلوی آن را به داخل کشور بگیریم. تلاش زیادی شد و تاخیر هم انجام شد، اما متاسفانه این ویروس به استانهای جنوبی و شرقی اکتفا نکرد و وارد عمق کشور شده است؛ البته ورود آن به استانها متفاوت است و در مجموع شرایط، شرایط نامناسبتری نسبت به هفتههای گذشته بوده است.»
اگر در سخنان رییسجمهوری دقیق شویم پاسخی دندانشکن به اظهارات روز گذشته دکتر نمکی وزیر بهداشت است که تلاش داشت همه چیز را عادی جلوه دهد و بگوید شرایط در کنترل است و نیاز به واکسیناسیون سراسری در کوتاه زمان نداریم.
وزیر بهداشت روز گذشته درخصوص اعلام هشدارهایی که از سیستان آمد گفت: همین الان که عدهای در سیستان و بلوچستان بلوا میکنند، حداقل ۳۰۰ تا ۴۰۰ تخت خالی در سیستان و بلوچستان داریم و آنلاین میبینیم و رصد میکنیم.
البته یکی از نمایندگان استان سیستان و بلوچستان به وزیر پاسخ گفت. اسماعیل حسین زهی، نماینده خاش، به خبرگزاری ایلنا گفت با وجود ابتلای سه تا چهار نفر به کرونا در هر خانواده در سیستان و بلوچستان بیشتر مردم در خانههایشان «خوددرمانی انجام میدهند» و وقتی به بیمارستان مراجعه میکنند، به آنها گفته میشود که تخت نداریم..
پیام طبرسی، رییس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری نیز اقدامات وزیر را به باد انتقاد گرفت و گفت: مدیریت ما اشتباه است، چرا کشورهای دیگر با چنین چالشهایی درگیر نمیشوند؟ بله در برخی کشورها یک موج سنگین کرونا به وجود آمد، اما از اشتباهاتشان درس گرفتند و کنترل کردند. چرا در همین ترکیه که کنار ماست این اتفاقات رخ نمیدهد؟ چرا ترکیه توانسته ۵۰درصد جمعیتش را واکسینه کند اما ما نتوانستیم؟
وی افزود: تا زمانی که این اقدامات درست نشوند پشت سر هم با موجهای کرونا درگیر میشویم، ما الان به کشور موجخیر کرونا در دنیا تبدیل شدهایم. در گزارشهای سازمان جهانی بهداشت هم منعکس شده که متاسفانه ما نتوانستیم مدیریت خوبی در پیشگیری از کرونا نداشته باشیم. در بحث پیشگیری بهشدت دچار ضعفیم.
سخن آخر اینکه افکار عمومی نیز آنچه که امروز رییس دولت تدبیر و امید گفت را از ماهها قبل درک کرده بود و ادعاهای وزیر بهداشت را نیز چیزی جز نمایش کلامی و تبلیغات بیسود و فایده نمیداند، تبلیغاتی که حتی برای شخص دکتر نمکی نیز آوردهای نخواهد داشت.