امتحان بزرگ ساکنان «خانه ملت»
امتحان بزرگ ساکنان «خانه ملت»

گروه سیاسی شاید یکی از مهم‌ترین تکالیف نمایندگان مجلس در دوره چهارساله نمایندگی، بررسی دقیق لیست وزرا تنها بر مبنای صلاحیت و شایستگی در جلسه رأی اعتماد به کابینه جدید و همچنین نظارت بر کار آنان و طرح سوال به‌موقع و استیضاح به‌دور از شتاب‌زدگی یا نگاه سیاسی است. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب […]

گروه سیاسی

شاید یکی از مهم‌ترین تکالیف نمایندگان مجلس در دوره چهارساله نمایندگی، بررسی دقیق لیست وزرا تنها بر مبنای صلاحیت و شایستگی در جلسه رأی اعتماد به کابینه جدید و همچنین نظارت بر کار آنان و طرح سوال به‌موقع و استیضاح به‌دور از شتاب‌زدگی یا نگاه سیاسی است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب طی یک دیدار ویدئوکنفرانسی در تیرماه سال گذشته مجلس یازدهم را از قوی‌ترین و انقلابی‌ترین مجالس پس از انقلاب خواندند وگفتند: «حضور جوانان پرانگیزه، پرایمان، پرتوان، تحصیل‌کرده و کارآمد در کنار شماری از مدیران انقلابی و دارای سوابق اجرایی و نیز شماری از پیش‌کسوتان دارای سوابق نمایندگی، مجلس یازدهم را به مجلسی بسیار خوب و امیدبخش تبدیل کرده است.» این تعریف و ستایش البته برای نمایندگان «خانه ملت» هم موجب افتخار است و هم مایه سنگین‌تر شدن مسئولیت و ما امیدواریم نمایندگان از عهده این تکلیف سنگین برآیند.

یکی از وظایف بزرگ نمایندگان در دومین سال انجام تکلیف نمایندگی، تشکیل کابینه نخست دولت سیزدهم است که انتخابات آن در روز ۲۸ خرداد گذشته برگزار شد و آیت الله سید ابراهیم رییسی به عنوان رییس قوه مجربه برای یک دوره چهارساله انتخاب شد.
رییس‌جمهور منتخب برابر قولی که به مردم داده و همچنین به پشتوانه آرای میلیونی که به دست آورد حق دارد مردانی را همسو با خود برگزیند و کابینه سیزدهم را شکل دهد، حقی که قانون اساسی که میثاق ملی ماست به وی داده است اما همان قانون اساسی به نمایندگان ملت در مجلس شورای اسلامی نیز حق داده «مو را از ماست بکشد» و از ورود افرادی که دانش و تجربه لازم را ندارند یا به درد وزارت‌خانه‌ای که برای آن در نظر گرفته شدند نمی‌خورند، جلوگیری کند تا در نهایت، شاهد شکل‌گیری یک کابینه همسو با گفتمان دولت اما کارآمد باشیم.
در این بخش کار نماینده تنها باید بر مبنای تخصص و شایستگی باشد و ورود نگرش سیاسی و سلیقه‌های فردی و دوستی و رفاقت، در نهایت می‌تواند منافع ملی را به مخاطره بیندازد.
درخصوص برخی افراد معرفی شده برای حضور در کابینه سیزدهم باید به دولت آیت الله رییسی گفت این افراد نیروهای مفیدی هستند اما نه برای وزارت‌خانه‌ای که معرفی شدند. فردی که تجربیات پژوهشی خوب و ماندگاری دارد بهتر است در همان مسیر به کار گرفته شود و یا مدیری که در صنعت نفت، سابقه کار دارد را نباید به حوزه عمران و ساخت و ساز آورد و این جابه‌جایی‌ها هم ستم به توان، تجربه و ظرفیت مدیریتی آن افراد است و هم در نهایت از توان عملیانی کابینه می‌کاهد.
اینجا وظیفه و تکلیف نمایندگان مجلس برجسته می‌شود و آنان نباید به این کوتاهی‌ها رأی اعتماد دهند و حتما هم با افرادی که برای این کرسی‌ها پیشنهاد شدند بنشینند و هم به رییس‌جمهوری و مشاوران مورد اعتماد وی مشورت بدهند و در نهایت رأی اعتماد به کسانی بدهند که دولت سیزدهم را به قوی‌ترین دولت چهل و سه سال اخیر تبدیل کند.
ساکنان «خانه ملت» اگر کوتاهی کنند و به این موضوع خطیر نگرشی دوستانه داشته باشند در کاهش کارآمدی کابینه و تجمیع مشکلات متعدد اقتصادی و افزایش درد و رنج مردم مقصر خواهند بود.
معنای این توصیه ما ابداً تقابل با دولت و شخص آیت الله رییسی نیست بلکه این بهترین نوع تعامل است که دولتی که وارت مشکلات بسیاری است کمک کنیم تا در مأموریت خود موفق باشد و یکی از بهترین شیوه‌های همراهی و تعامل مجلس این است که با شخص آیت الله رییسی همفکری کند و سطح و وزن و عیار کابینه را افزایش دهد.
کابینه سیزدهم اگر قوی و کارآمد باشد در آینده مجلس نیز با آن دچار تنش و تعارض نخواهد شد و کارهای مردم نیز به سر و سامان برمی‌گردد همکاری و هماهنگی قوا به‌ویژه دو قوه مجریه و مقننه بیشتر خواهد شد.
در روزهای گذشته که تردد نامزدهای وزارت‌خانه‌ها به کمیسیون‌های مجلس زیاد شد و بررسی صلاحیت‌های وزیران پیشنهادی آغاز شد، شاهد اظهارنظرهای مختلفی از سوی برخی نمایندگان بودیم و برخی گفتند این کابینه مناسب شرایط حساس کنونی نیست و برخی از نمایندگان نیز پیش‌بینی کردند ۹ تن از وزیران پیشنهادی از کسب رأی اعتماد باز می‌مانند و برخی نیز مدعی شدند دوسوم از کابینه موفق به جلب رأی اعتماد نمی‌شوند.
توصیه ما به نمایندگان مجلس و همچنین مشاوران و تصمیم‌گیران دولت سیزدهم و شخص آیت الله رییسی این است که حتماً با هم نشست‌های متعدد داشته باشند و با توجه به تأکیدی که رهبر معظم انقلاب درخصوص آغاز به کار زودتر کابینه داشتند، به گونه‌ای با هم هماهنگ باشند که در نهایت هم نیروهای کارآمدی برای کابینه سیزدهم معرفی شوند و هم در نخستین جلسه رأی اعتماد، همه اعضای هیأت وزیران از مجلس مجوز بگیرند.