تحقق آرزوی بازگشت به شرایط عادی در گروِ  افزایش سرعت واکسیناسیون در ایران
تحقق آرزوی بازگشت به شرایط عادی در گروِ  افزایش سرعت واکسیناسیون در ایران

مائده مطهری زاده وزارت بهداشت در حالی هر ازگاه، از شکسته شدن رکورد تزریق روزانه واکسن در کشور خبر می‌دهد که براساس آخرین نتایج یکی از منابع رسمی بین‌المللی تا ابتدای شهریورماه، سرعت واکسیناسیون در ایران با کشورهای آفریقایی برابری می‌کند. این داده‌های آماری، از واکسیناسیون کمتر از ۲۸ نفر به ازای هر ۱۰۰ نفر […]

مائده مطهری زاده
وزارت بهداشت در حالی هر ازگاه، از شکسته شدن رکورد تزریق روزانه واکسن در کشور خبر می‌دهد که براساس آخرین نتایج یکی از منابع رسمی بین‌المللی تا ابتدای شهریورماه، سرعت واکسیناسیون در ایران با کشورهای آفریقایی برابری می‌کند.
این داده‌های آماری، از واکسیناسیون کمتر از ۲۸ نفر به ازای هر ۱۰۰ نفر در ایران حکایت دارد.
بر پایه این تحقیق، میزان واکسیناسیون در کشورهای توسعه یافته و صنعتی، فراتر از مقیاس ۱۰۰ نفر بوده و به بازه‌‌ای میان ۱۰۴ تا ۱۳۴ نفر و حتی ۲۳۴ نفر در هر ۱۰۰ نفر می‌رسد.
برای آنکه بدانیم سایر کشورها، به چه میزانی از سرعت واکسیناسیون در روز رسیده‌اند فقط کافی است به هندوستان نگاهی بیندازیم.
کشوری که در اردیبهشت‌ ماه یعنی همین چهار ماه قبل، با ابتلای روزانه ۳۰۰ هزار نفر، رکورد جهانی مبتلایان به کرونا را به نام خودش ثبت کرده بود، در شنبه‌ای که گذشت با تزریق ۱۰ میلیون دوز واکسن به ۱۰ میلیون نفر، رکورد تزریق روزانه واکسن در یک روز را در جهان شکست.
نارندرا مودی نخست وزیر هند نیز از این موضوع به عنوان شاهکاری مهم برای ملت یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفری یاد کرد. وی در پیام توییتری خود نوشت: با تشکر از کسانی که واکسن می‌زنند و کسانی که موجب واکسیناسیون موفق در کشور می‌شوند.
لازم به ذکر است که سرعت بخشیدن به روند واکسیناسیون در هند در حالی روند صعودی پیدا کرده است که دولت این کشور به علت موج سنگین مرگ‌ومیر ناشی از کرونا در ماه‌های آوریل و مه به شدت مورد انتقاد قرار گرفته بود.
همچنین دولت هند قصد داشت تا پایان سال جاری میلادی حدود ۱.۱ میلیارد نفر را واکسینه کند اما کمبودها و بوروکراسی اداری، احتمال تحقق این هدف را کاهش داده است. حدود ۱۵ درصد از مردم هند از زمان آغاز واکسیناسیون در ژانویه دز دوم واکسن دریافت کرده‌اند.
  آمار فوتی کرونایی در سیستان و بلوچستان به صفر رسید
معجزه واکسیناسیون فوری و گسترده در فروکش کردن میزان مرگ‌ومیر کرونایی را در نمونه داخلی هم می‌توان دید. آنگاه که استان سیستان و بلوچستان در خرداد و تیر، با مرگبارترین روزهای کرونایی دست و پنجه نرم می‌کرد و پای کرونای دلتا هنوز به بسیاری از استان‌‌های کشور باز نشده بود کسی شاید فکرش را هم نمی‌کرد که با بسیج نیرو و امکانات برای رسیدن به هدف واکسیناسیون فوری و گسترده، به فاصله کمتر از دو ماه، آمار فوتی‌های کرونایی در این استان به صفر برسد! دلیل این مساله نیز بسیار ساده است؛ واکسیناسیون کووید-۱۹ در سیستان و بلوچستان طی دو ماه‌ اخیر گسترش قابل توجهی داشته و هم‌اکنون در این استان واکسیناسیون افراد ۳۵ ساله و بالاتر نیز انجام می‌شود که این مساله، میزان مرگ‌ومیر را با کاهش قابل توجهی روبه‌رو کرده است.
  تقویت امید به روزهای خوب آینده با واکسیناسیون گسترده و فوری
این نتایج درخشان و امیدوارکننده واکسیناسیون فوری و گسترده در فروکش کردن آمار بستری و مر‌گ‌های کرونایی در حالی است که همچنان برخی سعی بر این دارند که با انواع لطایف‌الحیل مردم را از تزریق واکسن منصرف کنند.
از حرف و حدیث‌های دوستان و آشنایان و همسایگان مبنی بر ابتلای خفیف تا شدید به کرونا در اثر تزریق واکسن‌های مختلف گرفته تا بی‌اثر یا کم‌اثر نشان دادن واکسن‌های موجود در کشور در برابر جهش‌های جدید کرونا تا تبلیغات علیه واکسن‌‌های معتبر موجود در جهان از سوی رسانه ملی، (همچون برجسته‌سازی فوت دو ژاپنی در اثر تزریق واکسن مدرنا و یا توقفِ تزریقِ بیش از یک و نیم میلیون دوز واکسن مدرنا در ژاپن به دلیل آلودگی).
هرچند که مخالفان و منتقدان واکسن در جهان، از همان ابتدا، با شنیدن نخستین زمزمه‌های کشف و تولید واکسن در دنیا، بخشی از افکار عمومی را در جهان به خود معطوف داشتند و توانستند آن دسته از مردم را که گوش‌شان به جای حرف‌های دانشمندان و پزشکان متخصص عفونی و ویروس‌شناسی، به حرف‌های غیرعلمی و غیرکارشناسانه بدهکار است را با خود همراه کنند و با برجسته‌سازی (هر یک نفر مرگ در میلیون) بر اثر تزریق یکی از واکسن‌‌های دنیا، که تا حدودی امری طبیعی است، بخشی از آحاد جامعه را نسبت به تزریق واکسن بدبین کنند، اما رفته رفته با روشن شدن نتایج موفقیت‌‌آمیز کشورها در کاهش قابل ملاحظه آمار مرگ‌ومیر کرونایی، آن ترس‌ها و بدبینی‌ها نیز کم کم جای خود را به امیدواری و خوش‌بینی برای رسیدن به روزهای خوب آینده داد.
  خطر همچنان در کمین!
البته یادمان نرود در ایران هنوز تا رسیدن به مرحله ایمنی قطعی و پایدار فاصله زیادی داریم چراکه هنوز هم بخش عمده‌ای از جامعه در برابر ویروس کرونا واکسینه نشده‌اند و بسیاری هنوز دوز اول واکسن را نیز دریافت نکرده‌اند و مادامی که واکسیناسیون سرعت بیشتری نگیرد و هر روز تعداد افراد بیشتری را ایمن نکند، نمی‌توان به برخی موضوعات فکر هم کرد چه رسد به عمل!
آنطور که در خبرها آمده است وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در سفر اخیر خود به عراق به رایزنی با مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر این کشور برای هموار کردن مسیر ایرانیان جهت شرکت در راه‌پیمایی اربعین حسینی پرداخته است و این در حالی است که برخی خبرها به نقل از نخست وزیر عراق حاکی از اوج گرفتن کرونای دلتا در عراق دارد و همچنین یادمان نرود، نخستین موارد ابتلا به کرونای دلتا در ایران نیز به دلیل ورود بی‌ضابطه و غیرکنترل‌ شده افراد از مرز عراق در خوزستان مشاهده شد؛ همان‌ها که راه ورودشان به ایران با خرید و فروش تست منفی کرونا باز شده بود و چه بسا اگر قوانین سختگیرانه‌ای در این باره وضع شده و برای برخورد با خاطیان و متخلفان ضمانت اجرایی وجود داشت، ایران دیرتر با موج سهمگین کرونای دلتا مواجه می‌شد!
حالا نیز در شرایطی که کرونای دلتا در کشور هنوز قربانی می‌گیرد و کرونای لامبدا نیز به گفته کارشناسان وزارت بهداشت در کشورهای همسایه ایران مشاهده شده و عنقریب به ایران می‌رسد، آیا هموار کردن مسیر راه‌پیمایی اربعین حسینی محلی از اعراب دارد؟
بازگشایی مدارس در مهر یا آبان ماه نیز از جمله اقداماتی است که با توجه به نزدیک بودن خطر مواجهه با پیک ششم کرونا در کشور، از سوی کارشناسان و متخصصان مردود و غیر قابل قبول دانسته شده است.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در حالی از پیش‌بینیِ بازگشایی مدارس در اول آبان‌ماه و همچنین دایر بودن٣٠ تا ۴٠ درصد مدارس به صورت حضوری از ابتدای مهر ماه خبر داده است که دکتر حمید سوری رییس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کرونا بازگشایی مدارس در این روزهای سخت و سیاه کرونایی را غیرممکن ارزیابی کرده است. وی با بیان اینکه قطعا در چند هفته آینده امکان بازگشایی مدارس وجود ندارد، گفت: تا زمانِ آماده شدن بسترها و زیرساخت‌های لازم باید صبر کنیم، زیرا هرگونه شتابزدگی در این روزهای حساس، به بحرانی‌تر شدن وضعیت همه‌گیری کرونا در کشور می‌انجامد.
دکتر سوری با اشاره به اینکه ما همچنان در روند پیک پنجم قرار داریم و هیچ کشوری در این شرایط مدارس را باز نمی‌کند یا اجتماعات را آزاد نمی‌گذارد، تصریح کرد: این کارها عملا دامن زدن به اپیدمی در شرایط بسیار حاد است و راهکارهایی که برای بازگشایی مدارس می‌بایست انجام شود، هنوز صورت نگرفته است.
به گفته این پزشک متخصص، بازگشایی مدارس یا بازگشت به شرایط عادی جامعه، سازوکارها و اقداماتی دارد و باید انجام شود که فقط با یک نامه از ستاد کرونا یا وزارت بهداشت نباید ادعا کرد که می‌توان مدارس را باز کرد.
  مراقب باشیم درون گرداب جهش‌های شدیدتر کرونا ویروس نیفتیم
آرزوی بازگشت به شرایط عادی زندگی، (شرایط قبل از کرونا) برای ایرانیان نیز همچون سایر مردم جهان، یک امر طبیعی است اما آنچه که در حال حاضر تحقق این آرزو را برای ما در ایران دست‌‌کم در شرایط فعلی غیرممکن و دور از انتظار کرده است، سرعت نگرفتن تزریق واکسن خوب و معتبر به همه ایرانیان از هر سن و قشری است و بدیهی‌ست تا پایان مراحلِ واکسیناسیون سراسری و واکسینه شدن دست‌کم هفتاد درصد جمعیت ایران در برابر کرونا ویروس، هرگونه تجمع و فعالیت آزادانه و بدون در نظر گرفتن پروتکل‌های بهداشتی، به معنای افتادن درون گرداب جهش‌های شدیدتر و مرگبارتر کووید ۱۹ خواهد بود.