ساز اقتصاد را کوک کنید
ساز اقتصاد را کوک کنید

  گروه سیاسی تا امروز تیم اقتصادی آیت الله سید ابراهیم رییسی شکلی کامل به خود گرفت و از «محمد مخبر دزفولی» معاون اول رییس‌جمهوری به‌عنوان فرمانده تیم اقتصادی دولت سیزدهم یاد می‌شود و «احسان خاندوزی» نیز وزیر امور اقتصادی و دارایی است و «سعید میرکاظمی» نیز رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی است و در […]

  گروه سیاسی
تا امروز تیم اقتصادی آیت الله سید ابراهیم رییسی شکلی کامل به خود گرفت و از «محمد مخبر دزفولی» معاون اول رییس‌جمهوری به‌عنوان فرمانده تیم اقتصادی دولت سیزدهم یاد می‌شود و «احسان خاندوزی» نیز وزیر امور اقتصادی و دارایی است و «سعید میرکاظمی» نیز رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی است و در نهایت «محسن رضایی» و «فرهاد رهبر» نیز با عنوان معاون و دستیار اقتصادی رییس‌جمهوری به این تیم اضافه شدند.
به نظر می‌رسد سیاست‌سازان حوزه اقتصادی در دولت سیزدهم تعیین شدند و دیگر قرار نیست فرد دیگری به این تیم اضافه شود و ضمناً مخبر نیز مدیریت و رهبری این تیم را بر عهده خواهد داشت اما چرا این تیم مهم است و چرا باید ساز اقتصاد را کوک کرد؟
تیم اقتصادی دولت سیزدهم به این دلیل اهمیت دارد که رییس‌جمهوری هم در شعارهای انتخاباتی خود و هم در جریان گرفتن رأی اعتماد از مجلس، بارها اعلام کرد که «اقتصاد و معیشت مردم» در اولویت نخست است و باید کاری کنیم که این فشار از دوش مردم برداشته شود ضمن این‌که برخی دهک‌ها در شرایط خاص و خطرناک کرونایی، به اندازه‌ای آسیب دیدند و ضربه خوردند که بعضاً توان تأمین ماسک و مواد اولیه زندگی خود و افراد خانوار را ندارند و دولتی که برآمده از مردم است و امیدی در دل اقشار آسیب‌دیده ایجاد کرد، باید در کوتاه زمان اقدامی کند تا بخشی از مشکلات را حل و فصل کند.
دومین دلیل اهمیت این تیم در مقایسه با سایر وزیران کابینه این است که در اثر بی‌توجهی و بی‌عملی دولت قبلی، اوضاع اقتصاد به شکلی غیرقابل کنترل، پیچیده شد و فشار این پیچیدگی‌های اقتصادی به زندگی و معیشت مردم رسید تا جایی‌که امروز شاهد افزایش ۵۰ تا صد و حتی دویست درصدی برخی اقلام غذایی روزمره از شیر و ماست تا مرغ و هویج هستیم و دولت باید ثبات را به این اقلام برگرداند.
سومین دلیل اهمیت اقتصاد این است که طی حدود ده سال گذشته و در اثر شرایط ناشی از اعمال تحریم‌های ظالمانه آمریکا، خودتحریمی و بی‌تدبیری مدیران دولتی و همچنین آشفتگی‌های طبیعی چون خشکسالی و سیل طی چند سال متوالی نیز موجب شد فعالان اقتصادی آسیب فراوانی دیدند و اقتصاد کشور در شرایط دشواری به نام «رکود تورمی» گرفتار شود، پدیده‌ای که از آن با عنوان «بیماری هلندی» یاد می‌شود و بیرون آمدن آن هم باید در کوتاه زمان انجام شود و هم در شرایط امروز کشور، مشکلات خاص خود را دارد.
دولت سیزدهم در حوزه برنامه‌ریزی در حوزه اقتصاد کلان چند نکته را باید رعایت کنند و در صدر آن وحدت نظر است. لازم است هر کدام از این بزرگواران که در تیم اقتصادی دولت حضور ندارند در نهایت بر طراحی و اجرای یک مدل اقتصادی با هم هماهنگ باشند و این وحدت نظر را در سخنان خود نیز حفظ کنند چون اقتصاد و بازار گاه به اظهارنظر مدیران ارشد و سیاسیون واکنش نشان می‌دهد و همین تنش‌های بازار بورس و ارز را سبب می‌شود که مانند یک دومینو به سایر بخش‌های اقتصادی می‌رسد و در نهایت معیشت مردم را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.
نکته بعدی در برنامه‌ریزی اقتصادی مانند هر حوزه دیگری، شفافیّت است. دولتمردان لازم است در هر بخش از چالش‌های اقتصادی مشکلی احساس کردند صادقانه با مردم در میان بگذارند و مانند ماجرای افزایش نرخ بنزین در دولت دوازدهم دفعی و ناگهانی نباشد که جامعه را با یک شوک مواجه کند.
سومین نکته درخصوص برنامه‌ریزی برای اقتصاد کلان، رویکرد مبارزه با ویژه‌خواری و فساد است که جداً باید از آن اجتناب کرد و اجازه ندهند ماجرای ارز ۴۲۰۰ تومانی معروف به دلار جهانگیری تکرار شود که بسیاری از افراد اندرونی دولت، این ارز را دریافت کردند تا مایحتاج ضروری وارد کنند اما هرگز این کار را نکردند و خود این ویژه‌خواری‌ها، تنش در بازار ارز و تب اقتصاد را افزایش داد و دردسرهای بسیاری برای شهروندان ایجاد کرد و در نهایت هم هیچ کس مسئولیت آن را برعهده نگرفت.
نکته آخر این است که در مدتی که جامعه و فعالان اقتصادی، تولیدکنندگان و صنایع داخلی در سال‌های اخیر لای قیچی تحریم‌های ظالمانه دشمنان و ویرووس منحوس کرونا ماندند و آسیب فراوانی دیدند، مشاغل بسیاری از دست رفت و رکود تشدید شد، هیچ کمک و مساعدتی از سوی دولت به آنان نشد یا ناچیز بود و از دولت سیزدهم به‌عنوان دولتی برآمده از مردم و همچنین از مجلس انقلابی می‌خواهیم برای این فعالان صنفی و سرداران اقتصادی، بسته‌های حمایتی ویژه در نظر بگیرند و در کوتاه‌زمان در این مسیر اقدام کنند.