دبیر انجمن فیزیوتراپی ایران به مردم توصیه کرد مراقب عوارض اسکلتی عضلانی دوره حاد بیماری کرونا باشند. عبدالرحمن اهوازیان افزود: گرچه که درگیری ریوی در بیماران مبتلا به کووید بارز است اما عوارض اسکلتی عضلانی ناشی از بیماری کووید عمدتا در دوره حاد به دلیل اهمیت بیشتر بازگردانی ثبات قلبی عروقی ریوی و در درازمدت […]
دبیر انجمن فیزیوتراپی ایران به مردم توصیه کرد مراقب عوارض اسکلتی عضلانی دوره حاد بیماری کرونا باشند.
عبدالرحمن اهوازیان افزود: گرچه که درگیری ریوی در بیماران مبتلا به کووید بارز است اما عوارض اسکلتی عضلانی ناشی از بیماری کووید عمدتا در دوره حاد به دلیل اهمیت بیشتر بازگردانی ثبات قلبی عروقی ریوی و در درازمدت به دلیل سهل انگاری بیماران و مراقبین آنها، دچار ساده انگاری میشوند.
وی اظهار داشت: در مراحل حاد عمده تلاش کادر درمان معطوف به درمانهای دارویی ضد ویروسی و ضدالتهابی برای حفظ جان بیماران و کاهش شدت درگیری بیمار است و بعضا عدم توجه به وضعیت دهی صحیح بیمار و رخوت و خستگی بیمار ناشی از ابتلا میتواند مفاصل و عضلات را در وضعیت مرضی قرار دهد.
اهوازیان تصریح کرد: در درازمدت نیز با رد شدن نگرانیهای فاز حاد بسیاری از بیماران از علائم عوارض اسکلتی عضلانی شکایت دارند. طبق مطالعات انجام شده، ۵۰ درصد بیماران مبتلا به کووید درد عمومی بدن را تجربه میکنند و دیگران نیز به نسبتهای متفاوتی از درد عضلات، مفاصل و به طور مشخص کمردرد جدید رنج میبرند. به گفته وی، درد عضلات، درد مفصل، گلودرد، درد شکم، درد قفسه سینه و سر درد معمولا همراه با عوارض ریوی رخ میدهند اما این علایم ممکن است حتی به صورت تکی در بیماران رخ دهند. اهوازیان خاطر نشان کرد: بخشی از بیماران کووید نیز ممکن است فقط با علامت کمردرد به پزشک یا فیزیوتراپیست مراجعه کنند و پس از بررسیهای بیشتر و انجام تستهای تشخیصی ابتلای وی به کووید مشخص شود.
وی ادامه داد: بنابراین به همکاران کادر درمان که در خط اول ارزیابی بیماران هستند توصیه میشود همه بیماران را مبتلای بالقوه در نظر بگیرند و اقدامات احتیاطی را در برخوردها لحاظ کنند.
دبیر انجمن فیزیوتراپی ایران خاطرنشان کرد: علاوه بر فاز حاد بیماری، برخی بیماران در درازمدت از شرایطی تحت عنوان «کووید دراز مدت» تجربه میکنند و محققان هنوز پیرامون علت و علائم این شرایط در حال مطالعه هستند اما عمده این بیماران پس از چهار هفته یا بیشتر پس از شروع بیماری، علائم این سندروم را نشان میدهند.
وی افزود: در یک مطالعهای که اخیرا انجام شده، محققان متوجه شدهاند که بیماران مبتلا به کووید در دراز مدت از ۵۰ نوع مختلف علائم در دراز مدت رنج میبرند و علاوه بر عوارض ماندگار ریوی، قلبی عروقی و عصبی، دردهای مزمن به طور خاص در بیماران کووید درازمدت باید در نظر گرفته شوند. ۱۰ تا ۲۰ درصد بیماران بستری، چهار هفته پس از ترخیص همچنان از درد شکایت دارند این مقدار در بیماران بستری شده در بخشهای مراقبتهای ویژه بیش از ۳۰ درصد هستند.
به گفته اهوازیان، این علائم در کنار اختلالات روحی ناشی از قرنطینه، ایزوله شدن و خستگی میتواند کیفیت زندگی بیماران را کاهش دهد و از بازگشت بیمار به زندگی پیشین وی جلوگیری کند.
وی تاکید کرد: همواره پیشگیری بر درمان مقدم است. به بیماران توصیه میشود در شرایط مختلف بستری با نظارت و راهنمایی فیزیوتراپیست تمرین درمانی مناسب اعم از تنفسی، قلبی، هوازی و عمومی بدن را انجام دهند. دسترسی به فیزیوتراپیست میتواند از طریق مشاوره از راه دور و بسترهای اینترنتی انجام شود.
به گفته اهوازیان، در مواردی استفاده از ابزارهای تمرینی تنفسی مانند اسپیرومتر تشویقی میتواند با افزایش حجم و ظرفیتهای ریوی باعث افزایش اکسیژن فرد و کاهش خستگی وی شود و علاوه بر این آموزش پوزیشن دهی صحیح و راه اندازی ایمن توسط فیزیوتراپیست و تغییر وضعیت در طی روز منجر به پیشگیری از خستگی، زخم بستر، درد عضلات و تسهیل خروج ترشحات تنفسی فرد میشود.
وی در مورد مدیریت درد بیماران در درازمدت توصیه کرد، بیماران با مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی، پس از ارزیابی دقیق توسط متخصص فیزیوتراپیست تحت درمانهای الکتروتراپی، مکانوتراپی، آب درمانی، تمرین درمانی قرار گیرند و زودتر به زندگی عادی باز گردند. همچنین در مواردی بیمار نیاز به مشاور متخصصین تغذیه و روانشناسی شناختی دارد.