اینجا همه چیز برعکس است!
اینجا همه چیز برعکس است!

مائده مطهری زاده در کشور ما از همان ابتدای شیوع کرونا، عملکردها در مواجهه با این ویروس منحوس همواره با تاخیر و حتی به عکسِ سایر کشورهای جهان بوده است. آن اوایل که جهانیان، کرونا را جدی گرفته بودند ما همه چیز را به شوخی و خنده طی کردیم و بعد کرونا چنان گرد و […]

مائده مطهری زاده
در کشور ما از همان ابتدای شیوع کرونا، عملکردها در مواجهه با این ویروس منحوس همواره با تاخیر و حتی به عکسِ سایر کشورهای جهان بوده است.
آن اوایل که جهانیان، کرونا را جدی گرفته بودند ما همه چیز را به شوخی و خنده طی کردیم و بعد کرونا چنان گرد و خاکی از مرگ‌ومیرهای کرونایی به پا کرد که در نهایت عجز و ناتوانی آن را پذیرفتیم.
آنگاه که برخی کشورهای جهان پروازهایشان را به چین و بالعکس لغو کرده بودند ما بیشترین پروازها را از مبدا و به مقصد این کشور داشتیم.
وقتی کشورهای دنیا از قرنطینه حرف می‌زدند، ما با نسبت دادن این اقدام به سال‌‌های جنگِ جهانی، آن را به سخره گرفته و بعد با تعطیلات کرونایی به جای قرنطینه خانگی، برای انتشارِ هرچه بیشتر ویروس در سرتاسرِ ایران آغوش گشودیم.
آن زمان که کشورهای دنیا با احتیاطِ هرچه تمام‌تر، پروتکل‌های بهداشتی وضع شده توسط سازمان بهداشت جهانی را مراعات کرده و از برگزاری و شرکت در اجتماعات دوری می‌کردند ما بدون ماسک و رعایت فاصله اجتماعی، همچنان مشغول و سرگرمِ دورهمی‌ها و میهمانی‌‌های بزرگ و کوچک و عروسی‌ها و سوگواری‌ها بودیم.
وقتی بعد از کشفِ واکسن معتبر، همه دولت‌ها کوشیدند تا سهم بیشتری از سبد کوواکس (سیستم توزیع جهانی واکسن) داشته باشند، ما به احترامِ تولید داخلی که هنوز به تولید انبوه هم نرسیده بود از واردات دست نگهداشتیم و سپس در حالی به فکر واردات و بعد افزایش میزان آن و همچنین تسریع در تزریق روزانه واکسن افتادیم که هزینه این تاخیر را ده‌ها نفر به قیمتِ جان‌شان پرداخت کردند!
  لغوِ منعِ تردد شبانه
حالا علاوه بر اوج‌گیری راه‌پیمایی‌ها و برگزاری اجتماعات علیه واکسن به طور پراکنده در برخی نقاط کشور، همزمان با تسریع عملیات واکسیناسیون، خبر رسیده است که کارزارِ لغو منع تردد شبانه (که به گفته بسیاری از افراد امضاکننده کمترین تاثیری در جلوگیری از انتشارِ ویروس منحوس نداشته است)، موفق شده و سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در تازه‌ترین اظهارات خود به صراحت با اشاره به سرعتِ خوبِ واکسیناسیون از لغو ممنوعیت تردد شبانه سخن گفته و البته با این توضیح که این اقدام، به معنایِ ازسرگیری گشت و گذار شبانه در شهرها و برگزاری و شرکت در میهمانی‌های شبانه نیست، بلکه حتی در صورتِ تزریقِ واکسن نیز مردم همچنان باید در زمان خروج از منزل پروتکل‌‌های بهداشتی از قبیلِ ماسک و فاصله اجتماعی را رعایت کنند.
هرچند، در واقع، با برداشته شدن این ممنوعیت، قطعا شاهدِ اوج‌گیری ترددهای شبانه در شهرها خواهیم بود و مردمی که بارها با لطایف‌الحیل، قوانین و مقررات کرونایی را دور زده‌اند، بعید است برای این توصیه دلسوزانه سخنگوی محترم ستاد مقابله با کرونا تره هم خُرد کنند!
موضوعِ لغوِ منعِ تردد شبانه در شهرهای بزرگ ایران در راستایِ جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در واقع از بیش از یک سال پیش آغاز شده و با اظهاراتِ کارشناسان مبنی بر بی‌اثر بودن آن تا زمانِ تصویبِ لغوِ ممنوعیت تردد شبانه از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا ادامه داشت. هفته گذشته نیز یک نماینده مجلس از اجرای طولانی‌مدت و بی‌وقفه این طرح انتقاد کرده بود. علیرضا خِضریان، نماینده تهران در تذکر شفاهی در صحن علنی مجلس گفته بود این طرح باعث شده که شهر برای طبقه مرفه قُرُق شود در حالی که افراد بیمار دارند، متحمل هزینه جریمه نیز می‌شوند.
به گفته او زمانی که فرمانده ستاد مقابله با کرونا تهران تاکید می‌کند که این طرح اصلاً قابل انجام نیست و هیچ تاثیری در وضعیت کرونا ندارد چرا ما بر آن اصرار می‌کنیم؟ بر همین اساس، او از جمله نمایندگانی بود که از کمیسیون بهداشت و درمان مجلس خواست تا پیرامون اثربخشی منع تردد شبانه در کاهش ابتلا به کرونا گزارشی تهیه کند.
تصویبِ لغوِ ممنوعیتِ ترددِ شبانه از سویِ ستادِ ملی مقابله با کرونا در حالی افکار عمومی را برای از سرگیری ترددهای شبانه ترغیب کرده است که معاون اجتماعی پلیس راهور، روز گذشته اعلام کرد: لغو ممنوعیت تردد شبانه هنوز به پلیس ابلاغ نشده است.
سرهنگ عین‌الله جهانی، با بیان اینکه لغو ممنوعیت تردد شبانه هنوز به پلیس ابلاغ نشده، اظهار کرد: مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا پس از ابلاغ به دستگاه‌های ذی‌ربط قابل اجرا بوده اما تاکنون مصوبه لغو ممنوعیت تردد شبانه به پلیس ابلاغ نشده است.
معاون اجتماعی پلیس راهور همچنین متذکر شد: مصوبه مذکور در صورت ابلاغ در تمام کشور اجرا خواهد شد.
  اول واکسن، بعد برداشتن ممنوعیت‌ها
اما نکته مهم‌‌‌ترِ ماجرا که نباید از آن غفلت ورزید اینجاست که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته‌ی جهان، برداشتنِ یک به یکِ پروتکل‌‌های بهداشتی و قوانینِ کرونایی با گذشتِ مدت زمانی از پایانِ واکسیناسیون سراسری اتفاق افتاد نه همزمان با سرعت‌گیریِ واکسیناسیون عمومی!
در بسیاری از این کشورها، حتی تا مدتی بعد از اتمامِ واکسیناسیون سراسری، نه تنها پروتکل‌های بهداشتی همچنان مو به مو اجرا می‌شد بلکه، ورود به اماکن عمومی و اجتماعات و طی کردن فرایندهای اداری و اجرایی و آموزشی منوط و مشروط به ارائه کارت واکسن بود!
برای نمونه وزارت بهداشتِ کشور دانمارک، چندی بعد از تکمیل واکسیناسیونِ بالغ بر ۸۳ درصد از جمعیت بالای ۱۲ سال در این کشور، محدودیت‌های کرونایی را لغو کرد و از اجباری نبودن ارائه کارت واکسن برای ورود به اماکنی همچون رستوران‌ها و فروشگاه‌ها و … خبر داد.
اما همانطور که در ابتدای گزارش نیز به آن اشاره شد،  در کشور ما همه چیز به عکسِ کشورهای دنیا اتفاق می‌افتد و احتمالا اولین و شاید آخرین کشوری باشیم که قبل از اتمامِ واکسیناسیون سراسری و حتی پیش از واکسینه شدنِ دست‌کم ۵۰ درصدِ جامعه هدف و تنها به به اعتبارِ سرعت گرفتنِ واردات و تزریق واکسن در کشور به استقبالِ لغو محدودیت‌ها و ممنوعیت‌ها می‌رویم.
اقدامِ پرریسک و خطرناکی که با توجه به قریب‌الوقوع بودنِ ورود سویه‌ی لاندا یا لامبدا به کشور می‌تواند همه معادلات را در دقیقه نود به نفع این ویروس کشنده عوض کند!