سرپرست هیات باستان شناسی مریوان،گفت: کاوش تپه قلعه ننه به منظور شناخت فرهنگ های منطقه مریوان آغاز شده است. علی بیننده گفت: با وجود اهمیت قابل توجه حوضه دریاچه رزیبار متاسفانه تا امروز فعالیت های پژوهشی باستان شناسی محدودی در منطقه مریوان انجام شده است. وی افزود: اندک مطالعات صورت گرفته نیز چه بسا به […]
سرپرست هیات باستان شناسی مریوان،گفت: کاوش تپه قلعه ننه به منظور شناخت فرهنگ های منطقه مریوان آغاز شده است.
علی بیننده گفت: با وجود اهمیت قابل توجه حوضه دریاچه رزیبار متاسفانه تا امروز فعالیت های پژوهشی باستان شناسی محدودی در منطقه مریوان انجام شده است.
وی افزود: اندک مطالعات صورت گرفته نیز چه بسا به صورت موردی یا به ضرورت پیش آمدی صورت گرفته است.
بیننده گفت: تپه قلعه ننه در داخل بافت روستایی به همین نام که در محل قلا نامیده می شود در فاصله ۱۵ کیلومتری جنوب شهر مریوان قرارگرفته است.
به گفته سرپرست هیات باستان شناسی مریوان، این تپه یکی از بزرگترین محوطه های غرب استان کردستان است و از دوران پیش از تاریخ تا دوران معاصر نشانه های از استمرار استقرار دارد که با تلاش های کارشناسان میراث فرهنگی استان در سال ۱۳۷۸با شماره ۲۵۶۹ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است .
بیننده مهمترین اهداف این برنامه پژوهشی را تعیین توالی لایه نگاری و گاه نگاری محوطه و به تبع آن شناخت فرهن گهای منطقه مریوان، بررسی میزان تاثیر و احیانا تاثر فرهنگ های مناطق همجوار و بررسی معبرهای ارتباطی با مناطق همجوار در گذشته اعلام کرد .
کاوش تپه قلعه ننه مریوان با مجوز ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در حال انجام است .
۲
باستان شناسان به دنبال کشف شیوه زندگی ساکنان هورامان
بررسی و شناسایی آثار باستانی هورامان در محدوده استان کردستان با هدف آگاهی و شناخت آثار باستانی و وضعیت ساکنان و شیوه زندگی آنها در ادوار پیشین بر پایه مدارک و یافتههای باستانی انجام شد.
مسعود صادقی راد با اشاره به طرح بررسی و شناسایی آثار باستانی هورامان در محدوده استان کردستان که با هدف آگاهی و شناخت وضعیت آثار باستانی این منطقه در بخشهایی از محدوده چهار شهرستان سنندج، کامیاران، سروآباد و مریوان اجرا میشود گفت: منطقه هورامان در حوزههای فرهنگی بین دو کشور ایران و عراق و سه استان کردستان، کرمانشاه و سلیمانیه (عراق) است.
به گفته این باستان شناس، هورامان نه تنها از نظر گویش هورامی با دیگر مناطق همجوار متفاوت است، بلکه به لحاظ جغرافیایی و اکولوژیکی نیز تا حدودی از دیگر مناطق همجوار تمایز دارد.
او، برجستهترین مشخصه جغرافیایی هورامان را کوههای صخرهای و سر به فلک کشیدهای دانست که چشمههای روان و رودخانههای پر آب در بستر درههای تنگ و عمیق آن جریان دارند.
این باستان شناس اظهار داشت: هر چند ویژگیهای جغرافیایی هورامان نشان از شرایط سخت زیستی دارد، اما معدود پژوهشهای باستان شناسی انجام گرفته طی دهههای اخیر حکایت از حضور انسان در این منطقه از دیرباز تا کنون دارد.
صادقی راد گفت: شناخت و آگاهی از چگونگی وضعیت ساکنان هورامان و شیوههای زندگی آنها طی ادوار پیشین بر پایة مدارک و یافتههای باستانی زمینة انجام پروژه بررسی و شناسایی آثار باستانی این منطقه را فراهم کرد، تا علاوه بر معرفی آثار باستانی این خطه گامی در راستای دستیابی به چگونگی توزیع محوطههای باستانی، جدول گاهنگاری، الگوهای استقراری و روندهای فرهنگی آن برداشته شود.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر، با توجه به مبحث ثبت منظر فرهنگی – تاریخی هورامان در فهرست آثار جهانی و تدوین و تکمیل پرونده آن، انجام برنامه بررسی و شناسایی آثار باستانی هورامان از ملزومات و ضرورتهایی بود که با همت پایگاه منظر فرهنگی – تاریخی هورامان و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان آغاز شد.
او در پایان گفت: هورامان از نظر چشم اندازهای طبیعی و ویژگیهای تاریخی، فرهنگی و معماری منطقهای شاخص و کم نظیر است که به بهترین وجه تعامل انسان با طبیعت را بازگو میکند.
طرح بررسی و شناسایی آثار باستانی هورامان در محدوده استان کردستان با مجوز ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ، اجرا شد.