سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اعلام کرد: نشست وزیران امور خارجه کشورهای همسایه افغانستان چهارشنبه هفته آینده در تهران برگزار میشود. سعید خطیبزاده صبح روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با مذاکرات صورت گرفته بین آقایان باقری و انریکه مورا یک مقام عالی رتبه اتحادیه اروپا اظهار کرد: […]
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اعلام کرد: نشست وزیران امور خارجه کشورهای همسایه افغانستان چهارشنبه هفته آینده در تهران برگزار میشود.
سعید خطیبزاده صبح روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با مذاکرات صورت گرفته بین آقایان باقری و انریکه مورا یک مقام عالی رتبه اتحادیه اروپا اظهار کرد: گفتوگوهای پنج شنبه گذشته گفتوگوهای خوب و سازندهای بود و نکاتی که ایران باید به هماهنگ کننده گفتوگوها میگفت منتقل شد و دو طرف توافق کردند که طی روزهای آینده این گفتوگوها در بروکسل ادامه پیدا کند. این توافق دو سویه بوده است.
وی ادامه داد: چالشها و موانعی که باعث شد شش دور مذاکرات وین به نتیجه نرسید در این گفتوگوها مورد مذاکره قرار میگیرد و باید در رایزنیها در ارتباط با آنها صحبت شود.
خطیب زاده گفت: اجازه بدهید که این گفتوگوها در مسیر خود ادامه پیدا کند و مطمئن هستم که آقای باقری به زودی نکات مورد نظر خود در این زمینه را بیان میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوالی دیگری در مورد مذاکرات ایران و عربستان و برخی از اظهارات مطرح شده از سوی وزیر خارجه عربستان در این ارتباط گفت: گفتوگوهای انجام شده بین ایران و عربستان در فضای دوستانه و مثبتی بوده است و در مورد مسائل دوجانبه و منطقه رایزنی و گفتوگو شده است. نکاتی که باید مطرح میشد بین هیئتهای دو کشور مورد بحث و رایزنی قرار گرفته است. این گفتوگوها و تماسها ادامه دارد.
وی ادامه داد:واژه ای که میتوانم در مورد این گفتوگوها بگویم این است که این گفتوگوها محترمانه و به همان مقدار جدی است و امیدواریم که به نتیجه برسد و باید اجازه بدهیم که این گفتوگوها در مسیر و کانال خود ادامه پیدا کند تا به نتیجه برسد.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با برخی از اخبار مبنی بر اینکه هیئتی از عربستان به تهران سفر کرده و یا اینکه عربستان سعودی از ایران خواسته در مورد موضوع یمن و جلوگیری از پیشروی انصارالله اقداماتی انجام دهد، گفت: اجازه بدهید آنچه که در میز مذاکرات بین ایران و عربستان صورت میگیرد در مسیر خود پیش برود. در میز مذاکرات فضا به جلو برود. من به شما میتوانم بگویم آنچه که در برخی از رسانهها در مورد این گفتوگوها مطرح میشود گمانهزنی رسانهای است و من اظهار نظری در مورد آنها نمیکنم.
وی همچنین گفت: اخبار منتشر شده در مورد سفر یک هیئت سعودی به تهران مورد تأیید نیست.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات رئیس جمهور آذربایجان علیه ایران از جمله در مورد بحث قاچاق مواد مخدر گفت: توصیه ما به برادرانمان در کشور آذربایجان این است که پیش از پرداختن به اظهارات رسانهای اجازه بدهند که گفتوگوها بین مقامات دو کشور همچنان از کانالهای دیپلماسی ادامه پیدا کند. آنها از کانالهای دیپلماسی پیامهای خوب، سازنده و با نگاه برادرانهای ارسال کردهاند و باید اجازه داد که این گفتوگوها از همین مسیر ادامه پیدا کند.
وی ادامه داد: شاید روشن باشد که برخی از اظهارات رسانهای از سوی مقامات آذربایجان با چه هدفی انجام میشود. البته من نیتخوانی نمیکنم و ما به مقامات آذربایجان توصیه میکنیم که عنان کلام را داشته باشند و اجازه ندهند که طرفهای ثالث برای آنها دام پهن کنند.
این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه روابط ایران و آذربایجان یک روابط بسیار طبیعی است، گفت: آنها باید مراقبت کنند و اجازه ندهند که این روابط طبیعی به وسیله دستهای مصنوعی دچار خدشه شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اظهار کرد : دهمین دور گفتوگوهای سیاسی ایران و آفریقای جنوبی در تهران برگزار میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به موافقت کشورهای دائم عضو شانگهای برای عضویت ایران در اجلاس شانگهای آخرین پیگیریها در وزارت خارجه برای طی کردن مقدمات این موضوع چیست؟ گفت: دبیرخانه این موضوع در وزارت خارجه در حال پیگیری این مسئله است و در حال آماده کردن اسناد لازم در این زمینه است. باید مراحل قطعی و نهایی این عضویت طی شود که این موضوع باید با همکاری مجلس صورت بگیرد و فکر میکنم که یک پروسه چند ماهه آتی در پیش رو داریم که این روند فنی و اجرایی طی شود.
وی همچنین در مورد برخی از دعوتهای صورت گرفته برای حضور ایران در برخی از نشستهای شانگهای در سطوح مختلف گفت: دعوتهایی برای اجلاسهای بعدی صورت گرفته است و ما تصمیم میگیریم که این نشستها را در چه سطحی شرکت کنیم.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد آخرین پیگیریهای وزارت خارجه در ارتباط با پرونده دیپلماتهای ربوده شده ایران در لبنان در ۳۹ سال پیش و این که آیا این پرونده همچنان از سوی وزارت خارجه دنبال میشود یا خیر، تصریح کرد: بررسیها و پیگیریها در مورد پرونده این دیپلماتهای مفقود شده هیچگاه در وزارت خارجه متوقف نشده است. به رغم گزارشهای مختلفی که در مورد این دیپلماتهای عزیز دریافت کرده ایم پیگیریها در این زمینه را هیچگاه متوقف نکردهایم. رایزنیها در مورد وضعیت این دیپلماتهای عزیز را از مسیرهای مختلف با روشهای مختلف و از طریق کشورهای مختلف پیگیری کردهایم. گاهی به سرنخهایی رسیدهایم که البته درست نبوده است و دوباره بررسیها و پیگیریها را از نقطه آغازین پیگیری کردهایم.
وی گفت: پرونده این دیپلماتهای مفقود شده همچنان به عنوان دیپلماتهای زنده ایرانی در وزارت خارجه ادامه دارد و هیچگاه پیگیری پرونده آنها را متوقف نکردهایم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با قرارداد ۲۵ ساله بین ایران و چین و آخرین پیگیریهای این پرونده از سوی وزارت خارجه و برخی از اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه مسئولیت این پرونده از آقای لاریجانی به فرد دیگری واگذار شده است، گفت: قرارداد ۲۵ ساله نقشه راه همکاریهای مشترک راهبردی بین ایران و چین است که دارای عرصههای مختلفی است و دستگاهها و وزارتخانههای مختلفی مرتبط با آن هستند. آقای امیرعبداللهیان در هنگام ورود به وزارت خارجه یک ارزیابی از روند عملیاتی شدن این قرارداد داشتند و در جلسه دولت نیز این موضوع را مطرح کردند و موارد لازم با نگاهی جدید به دستگاههای مرتبط ارسال شده است.
وی ادامه داد: این قرارداد یک موضوع حاکمیتی است که در کل حاکمیت در حال پیگیری است.
خطیب زاده همچنین در مورد تغییر مسئول این پرونده نیز خطاب به خبرنگار پرسشکننده گفت: اجازه بدهید که این پرونده در فضای ملی دنبال شود و به روند خود ادامه دهد.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد برگزاری نشست وزیران امور خارجه کشورهای همسایه افغانستان در ایران گفت: چهارشنبه هفته آینده نشست وزیران امور خارجه کشورهای همسایه افغانستان به صورت حضوری در تهران برگزار میشود.
وی ادامه داد: این اجلاس یک روزه خواهد بود و دستور کار نشست تهران ادامه رایزنیهای نشست قبلی است که به صورت مجازی برگزار شد. در واقع کشورهای همسایه افغانستان در این نشست متمرکز خواهند بود که چگونه میتوانند به تشکیل دولت فراگیر در افغانستان که منجر به تحقق صلح و ثبات در این کشور شود، کمک کند.
وی همچنین گفت: در این نشست روسیه نیز حضور خواهد داشت.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین اعلام کرد که ایران در نشست روسیه که در مورد افغانستان برگزار میشود در سطح نماینده ویژه حضور پیدا خواهد کرد.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد برخی از اظهارات مطرح شده در مورد گفتوگوهای ایران و اتحادیه اروپا و ادامه این گفتوگوها در بروکسل و اظهارات اولیانوف نماینده روسیه در سازمانهای بین المللی در وین در مورد این مذاکرات گفت: گفتوگوها بین ایران و اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگکننده مذاکرات برجام انجام شده است و این مذاکرات قرار است طی روزهای آتی در بروکسل ادامه پیدا کند. باید اجازه دهیم که این مذاکرات در مسیر خود ادامه پیدا کند و در آینده به نقطه و مسیری پیش خواهد رفت که جزئیات بیشتری را در مورد آن بیان خواهیم کرد.
وی همچنین ادامه داد: ایران رایزنی خود را با شرکایش به صورت منظم انجام میدهد و ما مواضع روسیه را از مسکو میشنویم.
وی در پاسخ به سوال دیگری در مورد دیپلماسی ایران در ارتباط با آذربایجان و برگزاری رزمایش از سوی این کشور اظهار کرد: رزمایشهایی که در منطقه و توسط کشورهای مختلف انجام میشود یک امر طبیعی است و نکته مهم در این ارتباط این است که از سوی کشورهای برگزارکننده به کشورهای همسایه و منطقه اطلاع رسانی شود. ما وقتی میخواستیم رزمایش در مرزهای شمال غربی کشور انجام دهیم به کشورهای همسایهمان اطلاعرسانی کردیم و این موضوع نشاندهنده بلوغ کشورهاست اگر چنین رفتار مثبتی را در پیش بگیرند.
خطیب زاده ادامه داد: فارغ از موضوع رزمایش مسئله مهم در این ارتباط ناامنی هایی است که ریشه در حضور نامشروع رژیم صهیونیستی در منطقه دارد. تمام کشورهای منطقه باید این موضوع را با دقت بیشتری مورد پیگیری قرار دهند. ذات رژیم صهیونیستی خشونت و ترور است و هر جا که حضور پیدا کرده باعث ایجاد ناامنی شده است. ما دوستانه و از مجاری مختلف به همسایگانمان اعلام کردهایم که ایران حضور نامشروع رژیم صهیونیستی در نزدیکی مرزهای خود را تحمل نمیکند و در این ارتباط با کسی شوخی ندارد.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با اینکه با توجه به صحبتهای آقای امیرعبداللهیان مبنی بر اینکه آمریکا قبل از انجام مذاکرات وین اقدام عملی برای نشان دادن حسن نیتش جهت رفع تحریم ها علیه ایران انجام دهد و آیا این سخنان بیانگر این موضوع است که ایران پیش شرطی برای از سرگیری مذاکرات مطرح کرده است، گفت: ما هیچ پیش شرطی برای گفتوگوها مطرح نکردهایم و در خصوص آمریکا همان طور که از فضای رسانهای پیامی دریافت نمیکنیم و به عنوان پیام اصلی در نظر نمیگیریم از این طریق نیز برای کسی پیامی مخابره نمیکنیم. آنچه که آقای امیرعبداللهیان مطرح کردند بیان یک منطق است و در واقع تأکید بر این کردند که دولت کنونی آمریکا علیرغم برخی از شعارها و اظهارنظرها هیچ گونه تغییر عملی در سیاستهایش نسبت به دولت قبلی این کشور ایجاد نکرده است و در عمل اقدامات کنونی دولت آمریکا با دولت قبلی این کشور هیچ تفاوتی ندارد لذا برای ما عمل و اقدام مهم است.
وی ادامه داد: آمریکاییها خیلی پیش از این میتوانستند بسیاری از اقدامات ظالمانه و گردنکشانه خود را علیه ایران متوقف کنند ولی تقریبا این سیاست صورت نگرفت و آنها در بحبوحه فراگیری ویروس کرونا همچنان به این سیاستها ادامه دادند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با روابط ایران و عربستان و برخی از اخبار منتشر شده در مورد افزایش حجم تبادلات بازرگانی و تجاری بین دو کشور افزود: در خصوص روابط عربستان باید اجازه بدهیم که گفتوگوها و رایزنیها بین دو کشور به نقطه ای برسد که قابل اعلام باشد ولی ما در آن نقطه قرار نداریم و آنچه که در این ارتباط در حال حاضر در اینجا گفته شده تکرار مکررات است.