«همیشه‌ی من، هرگز بود»
«همیشه‌ی من، هرگز بود»

بیژن نجدی همیشه‌ی من، هرگز بود غروب، پلی است از رویا به تاریکی تاریکی نگاه توست زیر پلک‌های افتاده همیشه‌ی من، هرگز بود غروب، ظهر توست منظومه‌هاست، پنجره‌های اتاق و آسمانی از شیشه می‌آید بر دست‌های چهار درخت لخت شگفتا که سایه می‌گذرد بی‌آفتاب از این رهگذر از همیشه من.   ادبیات «سوگ چیزی است […]

بیژن نجدی
همیشه‌ی من، هرگز بود
غروب، پلی است از رویا به تاریکی
تاریکی
نگاه توست زیر پلک‌های افتاده
همیشه‌ی من، هرگز بود
غروب، ظهر توست
منظومه‌هاست، پنجره‌های اتاق
و آسمانی از شیشه می‌آید
بر دست‌های چهار درخت لخت
شگفتا که سایه می‌گذرد
بی‌آفتاب از این رهگذر
از همیشه من.

 

ادبیات

«سوگ چیزی است که پر دارد» در بازار کتاب
رمان «سوگ چیزی است که پر دارد» نوشته مکس پورتر، با ترجمه‌ای از بهنود فرازمند و از سوی انتشارات افراز راهی بازار کتاب شد. این اثر که ۱۷۶مین شماره از مجموعه جهان داستان این نشر به شمار می‌آید، برنده جایزه دیلن تامس شده است.
در توضیحی بر این کتاب آمده که در یک آپارتمان در لندن، پدر و دو پسرش با غم و اندوه غیرقابل تحمل ناشی از مرگ ناگهانی مادرشان روبه‌رو می‌شوند. پدر، یک پژوهشگر آثار تد هیوز است و یک رمانتیک بدقلق، که تنها آینده‌ای از پوچی را تصور می‌کند. در این لحظه‌ی درماندگی، کلاغ از آن‌ها بازدید می‌کند -شخصیت منفی، نیرنگ‌باز، شفادهنده و مراقب آن‌ها. این پرنده‌ی احساساتی، به سمت خانواده‌ی داغدار می‌رود و تا وقتی که دیگر نیازی به او نداشته باشند، می‌ماند. هفته‌ها به ماه‌ها تبدیل می‌شوند و درد فقدان، جای خود را به خاطرات جدید می‌دهد، تا این‌که این خانواده کوچک سه نفره رو به بهبودی می‌روند.
در بخشی از کتاب می‌خوانیم: «به پشت دراز کشیدم. کاری نکردم و در این فکر بودم که‌ ای کاش همسرم نمرده بود.‌ ای کاش از پرنده غول پیکری که همه فضای سالن را گرفته، نمی‌ترسیدم.‌ ای کاش وقتی که بزرگترین تراژدی زندگیم اتفاق افتاد، اینقدر آزار نمی‌دیدم. حسرت‌های زیادی به دلم مانده بود. واقعا تلخ و دردناک بود. کمی واضح صحبت کردم.
گفتم: سلام کلاغ. از دیدنت خوشحالم.
کلاغ رفته بود.»
کتاب «سوگ چیزی است که پر دارد» نوشته مکس پورتر، در ۱۱۲ صفحه، به قیمت ۵۰ هزار تومان، در قطع رقعی، جلد شومیز و با ترجمه بهنود فرازمند، توسط انتشارات افراز روانه بازار کتاب شد.

رویداد

حراج نقاشی میلیون دلاری فرانسیس بیکن
یکی از تابلو نقاشی های فرانسیس بیکن نقاش مشهور ایرلندی در حالی در حراجی به مزایده گذاشته می‌شود که انتظار می‌رود ارزش آن به ده‌ها میلیون دلار برسد.
یکی از آثار فرانسیس بیکن که در آن یک پاپ به تصویر کشیده شده است ماه آینده در حراجی فیلیپس به مزایده گذاشته می‌شود. انتظار می‌رود این تابلو نقاشی با قیمت بیش از ۴۰ میلیون دلار به فروش برسد. این تابلو نقاشی که «پاپ و جغدها» نام دارد و در سال ۱۹۵۸ خلق شده است برای نخستین‌بار در ۳۵ سال اخیر در یک حراجی به مزایده گذاشته می‌شود.
بیکن در این تابلو نقاشی یک پاپ خندان را با دو جغد که بر روی جایگاه او نشسته‌اند به تصویر کشیده است. کارشناسان ارزش تقریبی این اثر را بین ۳۵ الی ۴۵ میلیون دلار برآورد کرده‌اند. بیکن این اثر را در دوران اقامت ۱۴ ماهه‌ای که در مراکش داشت خلق کرد. این یکی از نقاشی‌های است که بیکن با الهام از «پرتره پاپ اینوسنت دهم» اثر «دیه‌گو ولاسکس» خلق کرده است.
اگر این اثر به بالاترین قیمت برآوردشده فروخته شود، «پاپ و جغدها» به یکی از گران‌ترین آثاری که تاکنون در حراجی «فیلیپس» فروخته شده‌اند تبدیل خواهد شد. در حال حاضر یکی از آثار «اندی وارهول» که در سال ۲۰۱۰ در حراجی نیویورک «فیلیپس» فروخته شده بود به عنوان گران‌ترین اثر فروخته‌شده در این حراجی محسوب می‌شود.

 

درس تاریخ

سالروز ايجاد شهر قزوين به تصميم شاپور يکم
سوم نوامبر سال ۲۴۵ ميلادي شاپور يكم شاه وقت ايران از دودمان ساساني كه در دوران زمامداري خود ايران را ابرقدرت اول جهان كرده بود دستور بناي شهر قزوين را صادر كرد. كار ايجاد اين شهر سه سال طول كشيد و در اكتبر (در جریان جشن هاي مهرگان) سال ۲۴۸ ميلادي پايان يافت. نام قزوين از طايفه اي به همين نام گرفته شده و يونانيان و روميان باستان و اينك جهانيان درياي مازندران را به نام اين طايفه درياي «كاسپين» مي خوانند، زيرا كه منطقه محل سكونت اين طايفه آريايي تا ديلمان، گيلان و سواحل غربي آن دريا امتداد داشته است. شاپور يکم در طول حكومت خود چند شهر تازه ساخت كه نام او با پيشوند و پسوندهايي بر آنها گذارده شد اما دستور داد كه شهر تازه ساز به نام طايفه اي كه در آن منطقه سكونت داشت «كَسپيَن» ناميده شود كه اين نام به مرور زمان و تهاجمات، به صورت قزوين در آمده است. در كتب قرون وسطي هم درياي مازندران را درياي قزوين نوشته اند. قزوين در سال ۶۴۴ ميلادي به تصرف عرب مسلمان درآمد و در قرن ۱۶ ميلادي پايتخت ايران شد و شاه طهماسب صفوي عمارات فراوان در آنجا ساخت، تا اين كه شاه عباس در سال ۱۵۹۸ ميلادي پايتخت را از قزوين به اصفهان ـ شهر مركزي ايران منتقل ساخت.
يكي از علل انتقال پايتخت از قزوين به اصفهان اين بود كه درآن شهر، سران قزلباش مادر شاه عباس را كشته و جسدش را به بيابان افكنده بودند و اقامت در قزوين باعث مي شد كه هر لحظه قتل فجيع مادر در ذهن او تداعي و وي را متأثر كند. قزوين در جريان دو جنگ جهاني اول و دوم به اشغال خارجي درآمد و در سپتامبر ۱۹۴۱ توسط هواپيماهاي شوروي بمباران شد. رضاشاه پهلوي از همين شهر عزم تسخير تهران و برانداختن دولت وقت را كرد.