اوج گرفتن اعتراضات در بصره، افزایش خشونت ها در این شهر و بالا رفتن آمار کشته هایی که عموما از ناحیه سر مورد هدف مستقیم گلوله قرار می گیرند از یکسو و افزایش حجم واکنش ها و حملات در فضای مجازی به احزاب حاکم شیعه و مسوول دانستن آنها در بوجود آمدن بحران های جاری، […]
اوج گرفتن اعتراضات در بصره، افزایش خشونت ها در این شهر و بالا رفتن آمار کشته هایی که عموما از ناحیه سر مورد هدف مستقیم گلوله قرار می گیرند از یکسو و افزایش حجم واکنش ها و حملات در فضای مجازی به احزاب حاکم شیعه و مسوول دانستن آنها در بوجود آمدن بحران های جاری، روی دیگر این بحران است، امری که به نظر می رسد از مهمترین علل کوشش های دوباره برای ایجاد یکپارچگی در بیت شیعی در عین همکاری و اتحاد سیاسی با گروههای از سایر طیف های سنی، مسیحی و سایر اقلیت ها برای اداره کشور در چهار سال پیش رو است.
در پاسخ به این سوال که آینده عراق به کدام سو می رود باید گفت شناور بودن مسائل عراق و تعدد بازیگران داخلی و نیز آنچه خود عراقی ها دخالت ها و فشارهای سنگین آمریکا و سعودی می نامند، پیش بینی تحولات را تا حدی زیادی دشوار می کند اما در این تردیدی نیست که تحلیل تحولات بصره بعنوان یک اعتراض صرفا اجتماعی و یا فروکاستن تاخیر در تشکیل دولت جدید عراق به یک اختلاف سیاسی میان چند حزب، بدون توجه کافی به ارتباط احتمالی آنها با سایر تحولات عراق و طرح های اعلام شده آمریکا برای کل منطقه، راه به جایی نخواهد برد.
شاید بدلیل وخامت اوضاع در بصره و مخاطرات ناشی از آن است که اکنون ائتلاف الفتح به ریاست هادی العامری از تلاش مجدد خود برای احیای مجدد بیت شیعی و جمع کردن پنج ائتلاف پیروز شیعه در انتخابات اخیر (صدر-العبادی- العامری-المالکی- حکیم) در یک ائتلاف واحد همچون دوره های پیشین انتخاباتی خبر می دهد.
یکی از رهبران ائتلاف الفتح اعلام کرد: این ائتلاف در حال تلاش است تا بیت شیعی را احیا کرده و به تشکیل دولتی که دربرگیرنده تمام گروه های شیعی باشد سرعت بخشد.
از سوی دیگر یک عضو برجسته ائتلاف دولت قانون نیز اعلام کرد که مرجعیت عالی عراق آیت الله سید علی سیستانی از طریق نمایندگانش پیامی مبنی بر (ضرورت) احیای بیت شیعی در زمان فعلی را به تمامی گروه های سیاسی شیعی فرستاده است.
وی گفت که یکی از علل تاخیر در اعلام ائتلاف (فراکسیون) بزرگ پارلمانی تاکنون نیز همین امر و تلاش گروههای برای اتحاد دوباره مطابق نظر مرجعیت عالی عراق است.
‘جاسم محمد البیاتی’ گفت: مرجعیت دینی با این پیام دنبال ایجاد اتحاد و دوری از کینه ها و اختلافات شخصی و و نیز تشکیل بزرگترین فراکسیون پارلمانی که شامل همه گروههای شیعی بشود با هدف جلوگیری از انفجار خشم عمومی در استان های مرکزی و جنوبی است.
البیاتی همچنین از وجود تلاش های جدی برای یک دست کردن بیت شیعی در یک ائتلاف واحد خبر داد که بتواند بر مبنای اکثریت و بدون نیاز به مشارکت نیروهای کرد عراقی – که تاکنون از پیوستن به هر کدام از این دو محور خودداری کرده اند – دولت جدید را تشکیل دهد.
وی افزود: تشکیل بزرگترین فراکسیون (ائتلاف) پارلمانی بدون حضور همه نیروهای شیعه و تداوم اختلاف های کنونی، راه را برای تسلیم شدن در برابر مطالبات گروه های کرد عراقی از جمله در مورد بازگشت پیشمرگه ها به کرکوک و مناطق مورد مناقشه و نیز افزایش خشم عمومی در سراسر کشور را باز می کند.
‘حنین القدو’ یکی از رهبران ائتلاف الفتح پیش تر با اشاره به عدم امکان تحقق شروط هیات کرد عراقی برای مشارکت در تشکیل دولت جدید گفت: اصرار احزاب کرد عراقی بر عقب نشینی نیروهای امنیتی از کرکوک و مناطق مورد مناقشه و افزایش سهمیه اقلیم کردستان عراق در بودجه، گروه های شیعی را به ائتلاف با یکدیگر سوق خواهد داد.
این سخنان و تلاش های مربوط به ایجاد وحدت دوباره میان گروههای شیعه عراقی در حالی است که ‘حبیب الطرفی’ یک از رهبران جریان حکمت ملی به رهبری سید عمار حکیم، هر گونه ائتلاف با الفتح را رد می کند.
وی گفته است که ائتلاف اصلاح و بازسازی (محور صدر – العبادی) به حد نصاب تشکیل فراکسیون بزرگ (چه از طریق محاسبه تعداد امضاهای شخصی نمایندگان و چه از نظر امضای روسای ائتلاف های انتخاباتی) دست یافته و به تنهایی اقدام به تشکیل دولت جدید خواهد کرد. الطرفی رهبر جریان حکمت ملی بار دیگر وجود هر گونه تفاهم با ائتلاف الفتح برای پیوستن به محور (صدر – العبادی) را رد کرد.
شبکه الشرقیه که از رسانه های نزدیک به جریان عربی – بعثی شناخته می شود، ضمن مخابره لحظه به لحظه و تحریک اعتراضات اخیر بصره، در برنامه ای گزارشی – تحلیلی از وجود سه (ائتلاف) فراکسیون بزرگ (صدر- العبادی، العامری – المالکی، و اعتراضات بصره) سخن می گوید که اشاره ای نه چندان تلویحی به احتمال اوج گرفتن اعتراضات و تعیین کننده شدن بحران بصره و کنار زدن دو ائتلاف دیگر است.