پنل تخصصی شرکت عمران شهرهای جدید با محوریت “جایگاه زیرساخت های اجتماعی در معماری و توسعه شهری در شهرهای جدید در اولین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی معماری-شهر برگزار و اقدامات انجام گرفته در این حوزه در بستر شهرهای جدید تشریح و مورد تحلیل قرار گرفت. به گزارش روابط عمومی شرکت عمران شهرهای […]
پنل تخصصی شرکت عمران شهرهای جدید با محوریت “جایگاه زیرساخت های اجتماعی در معماری و توسعه شهری در شهرهای جدید در اولین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی معماری-شهر برگزار و اقدامات انجام گرفته در این حوزه در بستر شهرهای جدید تشریح و مورد تحلیل قرار گرفت.
به گزارش روابط عمومی شرکت عمران شهرهای جدید اولین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی معماری-شهر تحت عنوان ” از معماری بومی تا شهرسازی معاصر” روز پنج شنبه ۱۸ آذرماه با محورهای متعددی از جمله طرح موضوع و تعاریف تبین دایره محتوایی بوم و طراحی بومی، شاخص ها و مولفه های تبیین کننده معماری بومی در ایران و جهان، تحلیل رابطه و نقش مردم (اجتماع) با معماری بومی در شهر معاصر، ضرورت و اهمیت موضوعضرورت (باید و نبایدهای) به کارگیری معماری بومی در شهر معاصر، اهمیت طراحی بومی در شهرهای امروزی: یک راه حل جهانی (global) یا یک اقدام محلی(local)، ضرورت ملاحظات محیط زیستی در تداوم و بقا معماری بومی در شهر معاصر، ضرورت و اهمیت مباحث آموزشی و اجرایی در تحقق اصول کیفی معماری بومی، ارزیابی، چالشها و راهکارهاچالش ها و موانع پیش روی معماری بومی در شهر معاصر، خوانش و نقد منظر عمومی معماری و شهرسازی معاصر براساس شاخص های طراحی بومی، نقش زمینه های فرهنگی در پیشبرد معماری بومی در شهر معاصر، نقش زمینه های اقتصادی و تکنولوژیک در پیشبرد معماری بومی در شهر معاصر، آموزه ها در الگوها و مصدایقمطابقت الگوهای شهرهای تاریخی دارای ساختار سنتی با اصول شهرگرایی نوین، نقش ساختار، فرم و کالبد در تبین کیفیت معماری بومی و مقیاس انسانی و تناسبات در ساخت الگوها و مصادیق طراحی بومی از سوی دانشگاه ازاد اسلامی واحد قزوین با حضور اساتید و متخصصان برجسته حوزه شهرسازی و معماری در این شهر برگزار شد.
گفتنی است پنل تخصصی شرکت عمران شهرهای جدید نیز با محوریت “جایگاه زیرساخت های اجتماعی در معماری و توسعه شهری در شهرهای جدید” با سخنرانی زهره داودپور عضو هیئت مدیره شرکت عمران و دانشیار گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین، حسین ایمانی جاجرمی مشاور مدیرعامل شرکت عمران و دانشیار گروه مطالعات اجتماعی دانشگاه تهران، عبدالوهاب شهلی بر مدیرکل دفتر توسعه اجتماعی و فرهنگی شرکت عمران شهرهای جدید و ناصرالدین غراب مشاور دفتر توسعه اجتماعی و امور فرهنگی شرکت برگزار و اقدامات انجام گرفته در این حوزه در بستر شهرهای جدید تشریح و مورد تحلیل قرار گرفت.
داودپور در این نشست با تأکید براینکه شهرهای جدید یکی از مصادیق جدی در شهرسازی معاصر به شمار میروند گفت: مدت زمان زیادی از آغاز شهرسازی به سبک معاصر نمی گذرد، علمی که از ابتدا همواره با سایر علوم ترکیب شده و امروزه مورد توجه ویژه جامعه حرفه ای این حوزه قرار دارد؛ نکته قابل توجه در این زمنیه آن است که در این سبک، نوع نگاه به شهر و شهروند تغییر یافته امری که ما را ملزم به توجه و دقت بیشتر در تهیه و تدوین طرح ها و تئوری ها می کند.
عضو هیئت مدیره شرکت عمران شهرهای جدید با اشاره به آغاز ساخت نسل جدید شهرهای جدید از دهه ۶۰ در ایران یادآور شد: این نسل از شهرهای جدید امروز به عنوان یک سیاست بلندمدت شهری به ثمر نشسته و میزان جمعیت پذیری آن تا ۲۳ درصد افزایش داشته ؛ مسئله ای که نقش این شهرها را به شدت پررنگ و قابل توجه کرده است.
به گفته این مقام مسئول چنین رشدی تا پیش از این تنها در سکونتگاه های خودرو دیده میشد که خوشبختانه امروز به شهرهای جدید اختصاص پیدا کرده است.
داودپور با تأکید براینکه در این دوره، جامعه مدرن فارغ از گذشته زیستی خود شهرهای جدید را برای زندگی برگزیده اند گفت: با وجود این شرایط اگر ما بتوانیم کیفیت لازم زندگی چه از لحاظ کالبدی و چه اجتماعی را در این مناطق فراهم کرده و برای شهروندان آن تعلق خاطر ایجاد کنیم قطعا موفق به شکل گیری یک فرهنگ جدید در حوزه شهرسازی متعلق به شهرهای جدید خواهیم شد.
وی در ادامه سخنان خود یادآور شد: شهرسازی بومی و شکل گیری گروه های اجتماعی در سایر شهرها به طور خود به خود و گام به گام انجام می گیرد اما شهرهای جدید خصوصا پس از ساخت طرح مسکن مهر به یک باره با جمعیت زیادی برای سکونت مواجه شد که ما را برای آماده سازی بسترهای اجتماعی و زیرساخت ها با مشکلاتی رو به رو کرد. در حال حاضر مهمترین بخش های مطالعاتی طرح های جامع در شهرهای جدید مطالعات اجتماعی و اقتصادی است که با توجه به نکات ذکر شده باید خروجی آن از طریق یک شهرسازی علمی و مناسب با توجه به نیاز جامعه ساکن در هر شهر بوده و فضاهای شهری مطابق با نیاز جمعیت درنظر گرفته شود.
عضو هیئت مدیره شرکت عمران شهرهای جدید در بخش دیگری از سخنان خود بر ضرورت ایجاد پیوند بین اصطلاحات شهرسازی و علوم اجتماعی تأکید کرد و افزود: ذهن مدیران شهری باید در شهرسازی مدرن به گونه ای شکل بگیرد که که برای ساخت یک بنا تنها کالبد و بعد مکانی و فیزیکی آن مد نظر نباشد بلکه بعد اجتماعی آن نیز باید مورد توجه قرر گیرد؛ در این راستا شهرهای جدید سیاست محله محوری را در دستور کار قرار داده و ضمن ایجاد فضاهای کالبدی مناسب، نگاه اجتماعی را به عنوان یک مسئولیت تشکیلاتی مطرح و به مردم و مدیران شهری متذکر می شود که چگونه می توان از فرصت های در اختیار در حوزه شهرسازی پاسخگوی نیازهای اجتماعی در آن شهر بود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: شهرسازی به طور عام به دنبال نیازهای اجتماعی است اما در رویکرد جدید مسئله آن است که یک شهرسازی مناسب و معاصر چگونه می تواند جامعه ای شادتر با زیرساخت های اجتماعی بهتر به همراه داشته باشد.
ایمانی در ادامه این پنل با اشاره به تفاوت های موجود بین شهرهای جدید و معمولی بیان کرد: آنچه بر همگان مبرهن است آن است که شهرهای معمول این فرصت را داشته اند در طول سنوات گذشته یک سازمان اجتماعی معنادار و دارای هویت (هرچند که با توجه به قطبی شدن شهرها این سازمان اجتماعی به شدت در حال تهدید و نیازمند رسیدگی جدی است ) برای خود شکل دهند اما شهرهای جدید به عنوان شهرهای تازه متولد شده در زمان شکل گیری حتی دارای هسته اولیه نیز نبوده اند به همین دلیل ما باید در ایجاد سازمان اجتماعی، هویت محلی و تعلقشان به مکان به آن ها کمک کنیم.
وی ادامه داد: خوشبختانه طی سال های اخیر شرکت عمران شهرهای جدید این موضوع را مورد بررسی قرار داده و در نهایت آن را به عنوان یک سیاست مطرح کرد؛ سیاستی که این شرایط را برای ما فراهم کرد تا مردم را درگیر روابط متقابل کرده و شهرها را از مرحله گمنامی به سمت مرحله آشنایی سوق دهیم تا در هنگام بروز مشکلات با یکدیگر همکاری لازم را داشته باشند.
ایمانی در ادامه سخنان خود سرمایه گذاری در دو بعد فضا و مکان را لازمه شکل گیری سرمایه اجتماعی در یک شهر دانست و گفت: ما برای ارتقای کیفیت زندگی اجتماعی و هویت بخشی به شهرهایمان نیازمند فراهم آوری زیرساخت های اجتماعی هستیم، زیرساخت هایی که برنامه ایجاد آن در تمامی محلات یکسان نبوده و باید مطابق با نیاز هر محله شکل بگیرد.
غراب در بخش دیگری از این پنل به بیان ارتباط بین مشارکت و زیرساخت های اجتماعی در شهرهای جدید پرداخت و گفت: زیرساخت های اجتماعی علی رغم آنکه مفهومی نو و جدید به شمار می روند ولی باید در کنار مفهوم مشارکت اجتماعی مورد بررسی قرار بگیرند؛ این درحالی است که زیرساخت های اجتماعی دارای ماهیتی خودجوش بوده و باید به گونه ای در نظر گرفته شود تا در نهایت مشارکت اجتماعی را با خود به همراه بیاورد.
وی در ادامه نظرسنجی از شهروندان یک جامعه را یکی از ابزارهای جذب مشارکت اجتماعی دانست و مطرح کرد: خوشبختانه این اقدام در سال ۹۹ در شهرهای جدید انجام و نتایج مثمر ثمری برای تنظیم سند توسعه اجتماعی به همراه داشت.
شهلی بر در پایان این پنل ضمن جمع بندی مباحث مطرح شده، شهرهای موجود در کل جهان را دچار یک مشکل اساسی مبنی بر گسیختگی اجتماعی و قطبی شدن دانست و افزود: این مسئله به نوعی پایداری اجتماعی در سطح شهرها را دچار مشکل کرده است به همین دلیل حرفه مندان این حوزه به شدت تلاش می کنند تا مفاهیم نوظهوری را متناسب با وضعیت موجود برنامه ریزی و از این طریق به بهبود شرایط فعلی کمک کنند.
وی ادامه داد: امروزه زیرساخت های اجتماعی یکی از مسائل مهم فعلی شهرها محسوب می شوند تا ساکنان فراتر از تقسیم بندی های معمول با یکدیگر تعامل داشته و در زندگی مدنی خود پویا تر عمل کنند.
به گفته وی بحث زیرساخت های اجتماعی باید با هدف به دست آوری یک شهرسازی استاندارد همواره در طراحی شهری و نوع کاربری های زمین دیده شوند و مردم نیز در کنار مدیران در تعریف مکان و کاربری مشارکت داشته باشند.