گرچه شیوع کرونا سبب افزایش خطر ناامنی غذایی و کاهش سبد خانوار غذایی در ابعادی جهانی شده اما دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با توجه به این شرایط، برنامه حمایت تغذیهای مادران باردار و کودکان زیر پنج سال مبتلا به سوءتغذیه را در دست اجرا دارد. دوران کودکی و نوجوانی […]
گرچه شیوع کرونا سبب افزایش خطر ناامنی غذایی و کاهش سبد خانوار غذایی در ابعادی جهانی شده اما دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با توجه به این شرایط، برنامه حمایت تغذیهای مادران باردار و کودکان زیر پنج سال مبتلا به سوءتغذیه را در دست اجرا دارد.
دوران کودکی و نوجوانی مهمترین دوران رشد یک کودک است و تامین نیازهای تغذیه ای و رساندن مواد مغذی شامل پروتئین، انرژی، ویتامین ها و املاح معدنی نقش بسیار مهم و اساسی در رشد جسمی و تکامل مغزی، ضریب هوشی و قدرت یادگیری دارد.
کودکان در جهش های رشد نیاز بیشتری به ریزمغذی هایی مانند ید، آهن، روی و کلسیم دارند و عدم دسترسی به مواد غذایی مفید باعث می شوند آنها دچار سوء تغذیه شوند.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۲۰ میلادی بین ۷۲۰ تا ۸۱۱ میلیون نفر با گرسنگی مواجه هستند. این آمار نسبت به سال ۲۰۱۹، ۱۶۱ میلیون نفر بیشتر شده است. حداقل ۳۰ درصد کودکان دنیا از سوءتغذیه شدید رنج می برند.
گزارش های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی حاکی از آن است که شاخص سوءتغذیه در کودکان در سیستان و بلوچستان به ۱۲ درصد رسیده و افزایش شیوع سوءتغذیه کودکان زیر پنج سال به شکل لاغری، کم وزنی، کوتاه قدی خود را نشان میدهد.
شواهدی نیز وجود دارد که در برخی استانها همزمان با شیوع کرونا، میزان سوءتغذیه نسبت به سالهای گذشته بیشتر شده است.
بر اساس این گزارش، برای مثال پیش از سال ۹۹ یعنی قبل از شیوع کرونا، میزان لاغری که یکی از شاخصهای سوءتغذیه کودکان است در سیستان و بلوچستان در حدود ۶ یا هفت درصد بوده اما این رقم اکنون به حدود ۱۲ درصد رسیده، در استان خراسان جنوبی نیز این میزان در سال ۹۶ که کرونا شیوع پیدا نکرده بود و خشکسالی و قیمت مواد غذایی نیز به این اندازه نبود، در حدود پنج درصد بوده که اکنون به هشت درصد رسیده است.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این زمینه می گوید: در شرایط کنونی بحران کرونا، بدلیل متعدد از جمله کاهش درآمد و از دست دادن شغل در برخی لایه های جمعیتی، تحریم های ناجوانمردانه، افزایش قیمت جهانی غذا و تورم، خطر افزایش ناامنی غذایی بخصوص در مناطق محروم کشور وجود دارد و می طلبد که اقدامات فوری برای حمایت از اقشار آسیب پذیر جامعه توسط بخش های ذیربط به مورد اجرا گذاشته شود.
زهرا عبداللهی با بیان اینکه نیاز به ریزمغذی های ید و آهن در دختران بیشتر است، می افزاید: شیوع گواتر ناشی از کمبود ید در سنین کودکی در دختران و پسران یکسان بوده ولی پس از بلوغ، تعادل هورمون ها در پسران به گونه ای است که رشد غده تیروئید در اثر کمبود ید در آنان متوقف می شود ولی در دختران نیاز همچنان تا دوران بارداری وجود دارد به همین دلیل بعد از دوران بلوغ شیوع گواتر در زنان ۵ تا ۶ برابر بیشتر از مردان است.
وی میافزاید: شیوع کمبود آهن و کم خونی فقر آهن نیز در دختران در سنین بلوغ به دلیل از دست دادن آهن به علت عادت ماهیانه افزایش می یابد و سایر کمبودها مانند کلسیم و ویتامین D نیز در دوران کودکی و نوجوانی بطور یکسان بر هر دو جنس اثر می گذارد ولی زنان بیشتر در معرض خطر کمبود کلسیم و ویتامین D قرار می گیرند. بنابراین در کودکی و در دوران تحصیل گرچه تغذیه صحیح در هر دو جنس اهمیت دارد ولی دختران به این دلیل که از ذخائر بدن خود در دوران بارداری و شیردهی باید استفاده کنند آسیب پذیرتر بوده و نیاز به توجه ویژه دارند.