روزنه‌های امید را کور نکنید
روزنه‌های امید را کور نکنید

گروه سیاسی یکی از نگرانی‌های جدی که در خصوص بودجه سال ۱۴۰۱ از سوی کارشناسان اقتصادی و حتی برخی مدیران و نمایندگان طرح شد این بود که این بودجه برای فاصله‌گرفتن از کسری بودجه، نیاز دارد به شکلی بی‌سابقه به افزایش مالیات، افزایش نرخ برخی خدمات و همچنین ثابت نگاه داشتن حقوق و دستمزدِ طیف […]

گروه سیاسی

یکی از نگرانی‌های جدی که در خصوص بودجه سال ۱۴۰۱ از سوی کارشناسان اقتصادی و حتی برخی مدیران و نمایندگان طرح شد این بود که این بودجه برای فاصله‌گرفتن از کسری بودجه، نیاز دارد به شکلی بی‌سابقه به افزایش مالیات، افزایش نرخ برخی خدمات و همچنین ثابت نگاه داشتن حقوق و دستمزدِ طیف بسیاری از کارکنان دولت در نوروز پیشِ رو حساب باز کرده است در حالی‌که قاطبه مردم و کارمندان، کارگران و فعالان خرد اقتصادی، با انواع مشکلات مالی و معیشتی دست و پنجه نرم می‌کنند و قطعاً تاب و توانی برای اعمال فشار بیشتر ندارند.

دومین نگرانی موضوع حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بود که دکتر مسعود کاظمی رییس سازمان برنامه و بودجه دولت رییسی پیش‌بینی کرد حدود ۷ درصد ایجاد تورم خواهد کرد اما در پی نگرانی برخی کارشناسان اقتصادی و هشدار در این زمینه، محمد مخبر دزفولی معاون اول رییس‌جمهوری وعده داد که این ارز برای دارو همچنان برقرار است.
حجت‌الاسلام محمدرضا میرتاج‌الدینی نایب‌رییس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با اشاره به پیشنهاد دولت برای حذف ارز ترجیحی برای برخی کالاها در سال آینده، گفت: در حال حاضر برای چند نوع کالای اساسی از جمله «گندم»، «دارو» و «نهادهای دامی» این ارز اختصاص داده می‌شود.
وی با بیان اینکه پیشنهاد دولت حذف ارز ترجیحی برای نهادهای دامی در سال آینده است، افزود: قطعا ارز ۴۲۰۰ برای تهیه دارو و گندم در سال آینده حذف نخواهد شد و این اقلام با ارز ترجیحی به‌دست مردم خواهد رسید.
نماینده تبریز در مجلس با بیان اینکه متاسفانه طی این سال‌ها با وجود تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به کالاهای اساسی اما این کالاهای مورد نیاز مردم با قیمت مناسب به دست مصرف‌کننده‌ها نرسید و تنها عده‌ای خاص از رانت ارز یارانه‌ای استفاده کردند، افزود: البته اگر دولت بخواهد ارز ترجیحی برای نهادهای دامی را حذف کند باید مدیریتی در این زمینه داشته باشد که قیمت‌ها بی‌رویه افزایش پیدا نکند تا به قشر آسیب‌پذیر جامعه فشار مضاعفی وارد نشود.
این توصیحات البته هنوز به رفع کامل نگرانی‌ها منجر نشد و بسیاری از مسئولان امر تصور دارند به‌رغم حفظ ارز ۴۲۰۰ تومانی برای برخی اقلام خاص مانند دارو و گندم، باز حذف آن به صلاح نیست و با توجه به وضعیت کلی اقتصاد کشور و معیشت مردم، به دولت پیشنهاد دادند از حذف آن منصرف شود.
مجتبی ذوالنوری نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی نیز روز گذشته در تذکری شفاهی در جریان جلسه علنی گفت: گرانی خودرو کمر مردم را شکسته است و بر روی همه چیز تاثیر می‌گذارد باید هر چه سریعتر فکری به حال مافیای خودروسازی داخلی کرد و تدبیر برای کنترل بازار خودرو اتخاذ کنیم.
وی در ادامه تأکید کرد: حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی واقعاً تبعات سنگینی برای مردم به دنبال دارد و ما باید عرضه خود را در نظارت بر روی توزیع نهادهای دامی و کنترل بازار انجام دهیم. قطعاً زحمت این کار کمتر از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی خواهد بود.
نماینده مردم قم در مجلس تصریح کرد: جامعه کشش و تحمل تبعات حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی را ندارد انتظار می‌رود هیات رییسه در تعامل با دولت این موضوع را به صورت جدی دنبال کند.
حق با آقای ذوالنوری است و جامعه در زیر چرخ‌دنده‌های در دو سه سال اخیر، تحت فشاری شدید بوده است و اگر دولت با اتخاذ یک تصمیم جدید مانند حذف کامل ارز ۴۲۰۰ تومانی، فشاری مضاعف به مردم تحمیل کند، تنش اجتماعی دور از ذهن نخواهد بود ضمن اینکه در این شرایط دشوار اقتصادی، این ارز نوعی روزنه امید است و دولتمردان و مجلس‌نشینان نباید این روزنه را کور کنند.
نکته بعدی که مدیران و نمایندگان نیز جداگانه به آن اعتراف کردند این بود که در ۲۲ ماهی که از شیوع ویروس کرونا در جهان سپری شد، بسیاری از دولت‌ها بسته به توان خود، از شهروندان حمایت کردند و تلاش داشتند تا بخشی از زیان وارده به علت تعطیلی کسب و کار را برای آنان جبران کنند اما دولت جمهوری اسلامی ایران، به دلایلی چون اعمال تحریم و ممنوعیت فروش نفت با خزانه خالی مواجه بود و هیچ گامی در این زمینه برنداشتند و البته خود نیز به این کوتاهی معترف بودند.
امروز که شرایط در ادامه همان وضعیت است و آینده مذاکرات برجامی نیز نامعیّن است و جامعه نیز تاب و تحمل خود را از دست داده است، توصیه می‌کنیم هم نمایندگان و هم مدیران دولت سیزدهم با هم‌فکری در جریان مذاکرات بودجه سال ۱۴۰۱ از حذف ارز ترجیحی جلوگیری کنند و به این شکل هم از تنش در بازار و افزایش حبابی قیمت‌ها جلوگیری کنند و هم امید به آینده در طیف گسترده‌ای از شهروندان زنده بماند.