تاکید ‘کیم جونگ اون’ رهبر کره شمالی مبنی بر اینکه کشورش همچنان به تعهداتش برای خلع سلاح هسته ای شبه جزیره کره پایبند است، نشان می دهد که این کشور در راستای توسعه روابط با دنیا، جامعه بین المللی و برقراری صلح دائمی در منطقه برنامه ریزی مدونی دارد. بر خلاف آنچه تصور می شد […]
تاکید ‘کیم جونگ اون’ رهبر کره شمالی مبنی بر اینکه کشورش همچنان به تعهداتش برای خلع سلاح هسته ای شبه جزیره کره پایبند است، نشان می دهد که این کشور در راستای توسعه روابط با دنیا، جامعه بین المللی و برقراری صلح دائمی در منطقه برنامه ریزی مدونی دارد. بر خلاف آنچه تصور می شد تحولات اخیر در شبه جزیره کره از جمله خودداری آمریکا از اعزام ‘مایک پمپئیو’ وزیر خارجه این کشور به ‘پیونگ یانگ’ به دلیل تحقق نیافتن برنامه غیراتمی شدن کره شمالی، تاثیری بر اراده پیونگ یانگ برای پیشبرد این برنامه نداشته است.
تاکید بر خلع سلاح هسته ای در دوره زمامداری و ریاست جمهوری ‘دونالد ترامپ’ رییس جمهوری آمریکا از طرف رهبر کره شمالی نشان می دهد که دو کشور همچنان مجاری ارتباطی خود را حفظ کرده اند.
از سوی دیگر نامه نگاری هایی که میان رهبران کره شمالی، آمریکا و کره جنوبی انجام شده است و تاکید چین بر پیشبرد فرایند خلع سلاح هسته ای، نشان از آن دارد که این برنامه در دستور کار همه طرفین قرار دارد. اگرچه اختلاف نظرهایی در روش ها، راهبردها، امتیازات و مشوق ها در این زمینه وجود دارد اما به نظر می رسد که این کشورها اکنون دستکم بر سر غیراتمی شدن کره شمالی به توافق رسیده اند و خود ‘پیونگ یانگ’ نیز به این کار تمایل دارد.
تنها موضوع اینجاست که این فرایند در چه بازه زمانی و بر اساس جزییات چه توافقی انجام می شود و این کار با چه راهبردی به پیش خواهد رفت و چطور می توان این روند را تضمین کرد. در واقع اگر کره شمالی در سال های پیش رو شاهد پیشرفت هایی در ارتباط با کره جنوبی و آمریکا باشد و بتواند در مسیر صلح دائمی به آنچه در نظر دارد، دست یابد آن زمان در مسیر غیراتمی شدن با قدرت و اراده قوی تری گام برخواهد داشت. تاکید رهبر کره شمالی بر پیشبرد برنامه خلع سلاح هسته ای و اینکه شبه جزیره کره باید رویکرد صلح داشته باشد نشان می دهد که این کشور می خواهد اقدامات طرفین گام به گام باشد.
با این حساب اگر آمریکا، کره جنوبی و ژاپن در میزان تحریم ها کاهشی بدهند و آمریکا تحرکات نظامی خود را در شبه جزیره کره کاهش دهد، می توان امیدوار بود که کره شمالی هم برنامه خلع سلاح را عملی خواهد کرد. اینکه کره شمالی به یکباره دست خود را خالی کند و تمامی دستاوردهای نظامی اتمی اش را در اختیار آمریکا و کره جنوبی قرار دهد، درخواستی زورمآبانه است و به نظر می رسد که در شرایط موجود آمریکا و کره جنوبی باید برای دادن برخی از امتیازات به کره شمالی آماده باشند.
توقف رزمایش های مشترک آمریکا و کره جنوبی و اینکه کره قصد دارد فعالیت مجتمع صنعتی ‘کایه سونگ’ در مرز دو کره را از سر بگیرد از جمله مشوق های سیاسی، نظامی و اقتصادی برای کره شمالی محسوب می شود که در سال های اخیر از آن بی نصیب بوده است.