رییس سازمان حفاظت محیط زیست، مدیریت پسماند را ضروری دانست و تصریح کرد: غلبه بر این مشکل در گروی برنامهریزی و فعال کردن هرچه بیشتر کارگروه مربوطه است و تمام دستگاههای مرتبط باید به این موضوع توجه ویژهای داشته باشند و پایکار بیایند تا مسائل مربوط به حوزه پسماند حل شود. علی سلاجقه، […]
رییس سازمان حفاظت محیط زیست، مدیریت پسماند را ضروری دانست و تصریح کرد: غلبه بر این مشکل در گروی برنامهریزی و فعال کردن هرچه بیشتر کارگروه مربوطه است و تمام دستگاههای مرتبط باید به این موضوع توجه ویژهای داشته باشند و پایکار بیایند تا مسائل مربوط به حوزه پسماند حل شود.
علی سلاجقه، در بیست و ششمین جلسه کارگروه ملی مدیریت پسماندها، توجه به وظایف محوله قانونی دستگاههای مسوول در اجرای قانون مدیریت پسماند را ضروری دانست و تصریح کرد: غلبه بر این مشکل در گروی برنامهریزی و فعال کردن هرچه بیشتر کارگروه است و همچنین تمام دستگاههای مرتبط باید به این موضوع توجه ویژهای داشته باشند و پایکار بیایند تا مسائل مربوط به حوزه پسماند حل شود. وی با اشاره به تأکید رییس جمهور مبنی بر تسریع و بررسی حل مشکل مدیریت پسماندها در کشور، گفت : امیدواریم با برگزاری منظم جلسات برای رسیدن به راهکارهای خوب و اجرایی در خصوص رفع این معضل زیستمحیطی به نتایج مطلوبی برسیم.
در ادامه حسن پسندیده مدیرکل دفتر مدیریت پسماندها، گزارشی از آخرین اقدامات صورت گرفته و وضعیت موجود مدیریت پسماند در کشورها ارائه کرد.
همچنین مسعود تجریشی معاون محیطزیست انسانی سازمان حفاظت محیطزیست نیز توضیحاتی در خصوص مصوبات جلسات گذشته ارائه کرد.
در این نشست گزارشی از پیشرفت امور و برنامههای قرارگاه عملیاتی مدیریت پسماندهای شهرداری تهران و مشکلات اجرایی آن ارائه شد.
طراحی ۱۰۰ پروژه عمرانی برای سال ۱۴۰۱
به همت تامین اجتماعی
عضو هیأت مدیره سازمان تأمین اجتماعی گفت: در سال آینده مبلغ ۹ هزار میلیارد تومان برای اجرای پروژههای عمرانی تخصیص یافته و طراحی حدود ۱۰۰ پروژه عمرانی نیز برای سال ۱۴۰۱ در دست اقدام قرار خواهد گرفت.
محسن سرخو در همایش بزرگداشت روز مهندس اظهار داشت: پیشبینی میشود که این پروژهها در سال دوم و سوم یعنی سال ۱۴۰۳ به اوج میرسند و هزینه بیشتری برای تکمیل آنها مورد نیاز خواهد بود.
مهندس قائم موهبتی مشاور عالی مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی نیز در این نشست تصریح کرد: املاک سازمان تأمین اجتماعی عمدتاً در اختیار مراکز بیمهای، درمانی و سایر واحدهای اجرایی قرار دارند. نگهداری از این املاک و مستغلات موضوع بسیار مهمی است. حدود ۱۰ واحد مختلف سازمان با حوزه املاک و ابنیه دارای ارتباط و تعامل کاری بوده و انسجام و همافزایی واحدهای مختلف ذیربط اهمیت زیادی دارد.
مهندس علی فرجزادهها مدیرکل دفتر فنی و مهندسی سازمان تأمین اجتماعی نیز در این همایش گفت: در حوزه عمرانی علاوه بر احداث ساختمان که معمولا حوزه مهندسی را با احداث ساختمانها میشناسند؛ موضوع ارائه خدمات مهندسی نیز از مهمترین مسائل و اولویتها محسوب میشود.
وی افزود: خدمات فنی و مهندسی پیش از شروع عملیات احداث تا پس از تکمیل و تحویل ساختمان در بخش نگهداری و تعمیر ابنیه وظایف متعددی را بر عهده داشته و باید این موضوع را به صورت ویژه مورد توجه قرار داد.
وی تاکید کرد: با توجه به گستردگی و حساسیت مسئولیت همکاران شاغل در حوزه فنی و مهندسی سازمان تأمین اجتماعی در استانها انتظار می رود که زحمات این عزیزان بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.
هوشنگ فولادی، مدیرکل درمان مستقیم سازمان تأمین اجتماعی نیز در این مراسم عنوان کرد: توسعه خدمات درمانی و ارتقاء هتلینگ با همکاری و تلاش دفتر فنی و مهندسی و تمامی بخشهای مرتبط با این حوزه در حال اجرا است.
برنامه پیشگیری از اعتیاد برای بیش از ۶۴ هزار کارمند اجرا شد
رئیس گروه پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی کشور گفت: در راستای اجرای طرح پیشگیری از اعتیاد کارمندان در محیطهای اداری موسوم به برنامه کیان طی ۶ ماه در سال جاری، ۶۴ هزار و ۸۷۷ نفر آموزش دیدند.
ماریت قازاریان افزود: طرح پیشگیری از اعتیاد کارمندان در محیطهای اداری در ۲۳۶ محیط ادارای مانند آتش نشانی، سازمان آب و فاضلاب، شهرداریها، هلال احمر و بخش های اداری نفت اجرا شده است.
وی با بیان اینکه در اجرای طرح پیشگیری از اعتیاد کارمندان در محیطهای اداری، کارگاه آموزشی برای کارمندان در قالب برنامه ساختاریافته آموزشی برگزار می شود، افزود: این کارگاهها با محتواهای از پیش تعیین شده برگزار می شود و کارمندان پنج جلسه متوالی طی پنج هفته در دوره های آموزشی شرکت می کنند.
رئیس گروه پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی کشور خاطرنشان کرد: اجرای برنامههای پیشگیری از اعتیاد کارمندان در محیطهای اداری همچنان ادامه دارد.
قازاریان افزود: هدف از اجرای طرح «کیان» ارتقای سلامت روانی بین کارکنان اداری جهت پیشگیری از اعتیاد است و این برنامه شامل آموزشهای ارتباط موثر، مهارتهای زندگی و مقابلهای از جمله تاب آوری و ارتباط موثر برای کارکنان و خانواده های آنان است.
فشارهای کاری در محیطهای اداری یکی از عواملی است که سلامت روان کارکنان و پرسنل را تحت تأثیر قرار میدهد که ممکن است آنان را به سمت آسیبهای اجتماعی ازجمله اعتیاد سوق دهد لذا در این طرح که شامل بخشهای آموزش، مشاوره و اجرای تصادفی اعتیاد است افراد مورد پایش قرار می گیرند و درصورتی که تحت استرس کاری قرارگرفته باشند مشاوره های لازم ارائه می شود.