گروه سیاسی/ جای خوشحالی است که طی چند روز اخیر میدان برای دیپلماسی در یمن باز شد و در گام نخست و به مبارکی فرارسیدن ماه رمضان، عربستان و حوثیها با یک آتشبس دوماهه موافقت کردند که هم در سطح منطقه و هم جهان، با استقبال مواجه شد و جمهوری اسلامی ایران […]
گروه سیاسی/
جای خوشحالی است که طی چند روز اخیر میدان برای دیپلماسی در یمن باز شد و در گام نخست و به مبارکی فرارسیدن ماه رمضان، عربستان و حوثیها با یک آتشبس دوماهه موافقت کردند که هم در سطح منطقه و هم جهان، با استقبال مواجه شد و جمهوری اسلامی ایران هم بهعنوان یکی از حامیان منطقهای حوثیهای یمن که طی چند سال اخیر مورد حمله و هجوم نابرابر و محاصره اقتصادی شدید قرار داشتند، از این توافق اعلام رضایت کرد.
روز گذشته اتفاق دیگری رقم خورد، اتفاقی که از مدتها قبل، طرح شده بود اما با تاخیر اجرایی و عملیاتی شد. “عبدربه منصور هادی” که خود را رئیسجمهور یمن میداند، ضمن استعفا با اعلام تشکیل یک شورای رهبری انتقالی قدرت را به آنها واگذار کرد. منصور هادی، که مورد حمایت عربستان سعودی بود، پس از انتخابات و حضور حوثی بر صنعا، به عربستان گریخت و آنجا اقامت دارد.
گردش قدرت در یمن کمتر از یک هفته پس از آتشبس دو ماهه انصارالله (حوثیها) و ائتلاف نظامی به رهبری عربستان اعلام شد. «عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهور مستعفی یمن با صدور بیانیهای تمامی اختیارات خود را به شورای رهبری ریاستجمهوری منتقل کرد، شورایی که «رشاد محمد العلیمی» ریاست آن را برعهده خواهد داشت.
شورای رهبری ریاستجمهوری شامل هشت فرمانده نظامی و سیاسی است و “منصور هادی” تمامی اختیارات خود به این شورا انتقال داد و این شورا مسؤولیتهای دوره انتقال قدرت را بر عهده دارد.
رشاد محمد العلیمی در سال ۱۹۵۴ در استان تَعِز به دنیا آمد، تحصیلات ابتدایی خود را در روستای خود نزد پدرش گذراند و پس از آن تحصیلات متوسطه را در مدرسه «جمال عبدالناصر» در صنعاء ادامه داد.
العلیمی زندگی سیاسی خود را در حزب «التنظیم ناصری الیمنی» آغاز کرد و در دانشکده پلیس و دانشهای نظامی کویت تحصیل کرد و در سال ۱۹۷۵ فارغ التحصیل شد و به صنعا بازگشت و در دانشکده پلیس مشغول به کار شد و تحصیلات خود را در دانشکده ادبیات صنعاء ادامه داد.
وی در جریان انفجار مسجد «النهدین» در کاخ ریاستجمهوری یمن در دوران ریاستجمهوری «علی عبدالله صالح» در سوم ژوئن ۲۰۱۱، مجروح و به دلیل جراحت وارده به بیمارستانی در عربستان سعودی منتقل شد و آنجا تحت مداوا قرار گرفت. وی در ۱۳ ژوئن ۲۰۱۲، پس از یک سال دوره درمان درمان در عربستان سعودی و آلمان به صنعاء بازگشت. صرف نظر از اینکه “العلیمی” چهرهای نزدیک به عربستان است و خیلی مورد اعتماد حوثیها نیسا و صرف نظر اینکه مکان مذاکرات اولیه که هم اکنون در جریان است نیز عربستان تعیین شد و همین موجب شد حوثیها در این دوره از مذاکرات حاضر نشدند، اما همین میزان که جریانات سیاسی و نیروهای خارجی درگیر در یمن هم با آتشبس موافقت کردند، منصور هادی استعفا کرد و شورای انتقال تشکیل شد، گامی مهم و مثبت در رسیدن به صلحی پایدار در یمن است که یک دهه در جنگ و قحطی میسوزد و مانند همه نبردهای مشابه، زنان، کودکان و غيرنظاميان قربانيان اصلی آن بودند.
از امروز وظیفه دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران سنگينتر شد و به باور ما نباید این فرصت را از دست بدهند و به عنوان یک دولت اثرگذار در تحولات منطقه، کمک کنند تا درد و رنج مردم مظلوم یمن تمام شود و این کشور اسلامی نیز به سمت ثبات و آرامش حرکت کند.
همه کسانی که در بازگرداندن صلح و ثبات به کشور یمن اثرگذار هستند در این ده سال دریافتند که نمیتوانند حوثیهای یمن را از قدرت سیاسی حذف کنند و همچنین نمیتوانند بمب و موشک در صعده بریزند و از آسیبِ پاسخ متقابل و مقابله به مثل آسوده بمانند.
نکته مهم دیگر این است که این شورا و مذاکرات مربوط به انتقال قدرت زمینه را برای کاهش نفوذ قدرتهای منطقهای مهیا میکند و به جریانات یمنی این فرصت را میدهد که خود در تعیین سرنوشت کشور مداخله کنند و آینده یمن را به منافع و مطامع کشورهای خارجی گره نزنند.
حوثیهای یمن نیز در یک دهه گذشته ثابت کردند در مقاومت از حق خود کوتاه نمیآیند و به هیچ قدرت داخلی یا خارجی اجازه نمیدهند حق آنان را نادیده بگیرد و عربستان هم به این حقیقت رسید و دلیل موافقت این کشور با آتشبس، استعفای منصورهادی که مهره مورد اعتماد ریاض بود، تشکیل دولت انتقالی و آغاز مذاکره بین گروههای مختلف یمن، همه بر تایید این نگاه، تاکید دارد. با اتفاقاتی که طی ماههای اخیر رخ داد به نظر میرسد حوثیها در این دوره از مذاکرات با قدرت حاضر خواهند شد و طرفهای مذاکره بیش از پیش به توان بازدارندگی و قدرت دفاعی آنان باور دارند و هرگز آنان را دستِ کم نمیگیرند