طی هفتههای گذشته بازار غیررسمی ارز دچار التهابات قیمتی شد. بانک مرکزی اما برخلاف رویه دورههای گذشته و بدون ارزپاشی و هدر دادن ذخایر ارزی کشور، ثبات را به این بازار بازگرداند. بازار ارز یکی از مهمترین بازارها در اقتصاد کشور به شمار میرود به طوری که تحولات آن به سرعت بر زندگی مردم اثرگذار […]
طی هفتههای گذشته بازار غیررسمی ارز دچار التهابات قیمتی شد. بانک مرکزی اما برخلاف رویه دورههای گذشته و بدون ارزپاشی و هدر دادن ذخایر ارزی کشور، ثبات را به این بازار بازگرداند.
بازار ارز یکی از مهمترین بازارها در اقتصاد کشور به شمار میرود به طوری که تحولات آن به سرعت بر زندگی مردم اثرگذار است. تجربه ۱۰ سال گذشته نشان داده که رشد قیمت ارز یا به تعبیر دیگر کاهش ارزش پول ملی، اثر منفی بر قیمت بسیاری از کالاها و در نهایت قدرت خرید مردم دارد. پرواز قیمتها در بازارهای مختلف پس از افت بی سابقه ارزش پول ملی به ویژه از سال ۹۷ تا ۱۴۰۰ تجربه آشکاری از این اثر بود. از همین رو طی سالهای گذشته نوسانات قیمت ارز به نوعی بازتاب دهنده انتظارات تورمی جامعه به شمار میرود و رشد قیمت ارز به رشد انتظارات تورمی دامن میزند. همین شرایط باعث شده کنترل بازار ارز بیش از هر بازار دیگری اهمیت داشته باشد.
التهاب بازار ارز در آغاز دولت سیزدهم، کنترل بازار بدون ارزپاشی
طی هفتههای اخیر بازار غیررسمی ارز دچار هیجانات قیمتی شد تا جایی که قیمت هر دلار آمریکا در این بازار از مرز ۳۰ هزار تومان هم فراتر رفت. التهاب بازار ارز التبته منحصر به هفتههای اخیر نیست. بازار ارز از همان برهه پایان دولت قبل و آغاز به کار دولت جدید گرفتار دچار بی ثباتی و رشد روزانه قیمت بود به طوری که در روز سوم شهریورماه (تاریخ رأی اعتماد مجلس شورای اسلامی به وزرای پیشنهادی و تشکیل هیئت وزیران در دولت جدید) نرخ دلار در بازار غیررسمی حدود ۲۷۱.۳ هزار ریال بود.
با این حال بانک مرکزی برای کنترل این بی ثباتیها برخلاف دورههای گذشته ارزپاشی نکرد و از مسیرهای دیگر آرامش را به بازار برگرداند. بر اساس اعلام بانک مرکزی، در ماههای سپری شده در دولت سیزدهم، رویکرد بانک مرکزی بر این بوده است که با ساماندهی و عمقبخشی به بازار رسمی حواله و اسکناس، نرخهای ارز در این دو بازار را به سمت سطوح تعادلی (متناسب با مولفههای بنیادین اقتصاد) هدایت نماید و در این میان ضمن تلاش برای تقویت عرضه در این بازار و پاسخگویی به کلیه نیازهای واقعی ارزی، زمینههای معامله در بازار غیررسمی را با جدیت کاهش داده و به حداقل برساند. متاثر از اقدامات بعمل آمده، متوسط نرخ دلار در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ روند نسبتاً با ثباتی را تجربه نمود و با کاهش تدریجی از متوسط ماهانه حدود ۲۷۱ هزار ریال در شهریورماه به حدود ۲۵۷ هزار ریال در اسفندماه این سال رسید.
سرکشی دوباره بازار غیررسمی و مدیریت عالمانه بانک مرکزی
با آغاز سال جدید و به ویژه از اردیبهشت به این سو، نرخ ارز در بازار غیررسمی مجددا مسیر صعودی به خود گرفت تا جایی که قیمت هر دلار آمریکا در این بازار به حدود ۳۲ هزار تومان هم رسید. بانک مرکزی اما برای کنترل این شرایط از یک سو در زمینه مقابله با سوداگری مخرب و اخلالزا، ضمن تداوم اقدامات این بانک در چارچوب ارتقای حکمرانی ریال در اقتصاد کشور، با همکاری دستگاههای انتظامی و قضائی معاملات فردایی سکه و ارز که در سالهای اخیر به شکل غیرقانونی و بدون مبادله واقعی ارز انجام میشد و منجر به شکلگیری نرخهای ارز غیرمنطقی و نامتناسب با بنیانهای اقتصاد میگردید، متوقف گردید.
همچنین از سوی دیگر، بر خلاف رویکردهای متخذه در دولتهای قبل که به موجب آن سیاست بانک مرکزی در مواجهه با نوسانات نرخ ارز به ارزپاشی و کاهش ذخایر ارزی کشور معطوف میگردید، در دولت سیزدهم با ابتکار عمل بانک مرکزی، تقویت عرضه در بازار از محل ارزهای حاصل از صادرات عملیاتی شد و بدین ترتیب امکان فروش ارزهای صادراتی با نرخ توافقی به صرافیها میسر گردید و همزمان مقررات مربوط به تقاضای بازار در حوزه اسکناس نیز
تسهیل شد.
بدین ترتیب با اجرای این سیاست، بدون استفاده از ذخایر ارزی بانک مرکزی و با اتکا به سازوکار بازار و منابع حاصل از بازگشت ارز صادراتی به کشور، در روزهای اخیر آرامش مناسبی بر بازار ارز حاکم گردیده و نرخ ارز در بازار غیررسمی نیز با کاهش همراه شده است. ضمن آنکه متاثر از اقدامات بعمل آمده، در روزهای اخیر بازار رسمی حواله و اسکناس با مازاد عرضه ارز مواجه شده است و کلیه نیازهای واقعی ارز در نرخهایی به مراتب پایینتر از نرخهای بازار غیررسمی پاسخ داده میشوند. در نتیجه این اقدامات، قیمت ارز در بازار غیررسمی به کانال ۲۹ هزار تومانی کاهش یافت.
ایرنا
جهش چشمگیر شاخصهای عملکردی بانک سینا در پایان سال ۱۴۰۰
معاون برنامهریزی و سرپرست معاونت أمور شعب و مناطق بانک سینا، از جهش چشمگیر شاخصهای عملکردی این بانک طی سال ۱۴۰۰ در مقایسه با دو سال قبل از آن خبر داد.حمداله جمالی خاطرنشان کرد: بررسی وضعیت عملکردی و گزارشهای مالی منتشر شده حاکی است این بانک از حیث رشد میزان منابع در دو سال منتهی به پایان سال ۱۴۰۰ روند صعودی را طی کرده به نحوی که مانده منابع در پایان سال ۱۴۰۰ با رشد ۱۰۹ درصدی در مقایسه با سال ۹۸، به ۴۶۷ هزار میلیارد ریال رسیده است.وی افزود: عملکرد بانک سینا در بخش مصارف نیز با رشد ۱۲۱ درصدی همراه بوده به طوری که در پایان سال ۱۴۰۰ در این عدد به حدود ۳۷۱ هزار میلیارد رسیده است.وی رشد ۲٫۳ درصدی نسبت مصارف به منابع در پایان سال ۱۴۰۰ را نسبت به دو سال قبل، حاصل عملکرد تحسینبرانگیز بانک دانست که توانسته جایگاه چهارم را در بین بانکهای خصوصی به ارمغان آورد.جمالی، رشد سودآوری ۳۵۶ درصدی بانک در پایان سال ۱۴۰۰ نسبت به دو سال گذشته را نقطه عطفی در عملکرد و حاصل پیادهسازی برنامهها و سیاستهای مدون و منسجم برشمرد و گفت: این دستاورد میتواند زمینهساز ثبات و تداوم درآمدزایی بانک در سالهای آتی باشد.معاون برنامهریزی بانک سینا با اشاره به رشد ۲۱۸ درصدی تعهدات صادره بانک خاطرنشان کرد: در حوزه تعهدات و در میزان ضمانتنامههای صادره، این بانک در جایگاه هفتم بانکهای خصوصی و از لحاظ صدور اعتبارات اسنادی در پایان سال ۱۴۰۰ در رتبه پنجم بانکهای خصوصی جای گرفته است. در مجموع نیز در حوزه میزان تعهدات صادره با رشد حدود ۲۱۸ درصدی، میزان تعهدات صادره بانک سینا در پایان اسفند ۱۴۰۰ معادل ۱۶۶ هزار میلیارد ریال بوده است.وی در تشریح چگونگی دستیابی به این موفقیت اظهار داشت: این بانک در اجرای برنامههای دقیق با محوریت تحقق اهداف بلندمدت اقتصاد مقاومتی و در چارچوب قوانین نظام پولی و بانکی کشور و با بهرهگیری از تجارب داخلی با رویکردی هوشمندانه توانسته رسالت خود را به انجام برساند.
قرضالحسنه؛ بستری مناسب برای توسعه کارآفرینی است
احمد بهاروندی با اشاره به آغاز دومین دوره جشنواره حسابهای قرضالحسنه نیکآفرین، بر ترویج فرهنگ سخاوت و بخشندگی در جامعه تاکید کرد و قرضالحسنه را یک الگوی مهم در سبک زندگی ایرانی – اسلامی دانست.
مدیرعامل بانک کارآفرین به آغاز دومین دوره جشنواره حسابهای قرضالحسنه نیکآفرین اشاره کرد و گفت: از سال گذشته با اجرای طرح حسابهای قرضالحسنه نیکآفرین و افتتاح حساب قابل توجه از سوی مشتریان محترم، طرحهای تسهیلاتی بانک نیز افزایش یافت به نحوی که توانستیم با ارائه انواع تسهیلات از جمله فرزندآوری، ازدواج، کمکهزینه تحصیلی و تسهیلات حمایت از تولید، گامهای موثرتری در ترویج فرهنگ قرضالحسنه در جامعه و رفاه بیشتر شهروندان برداریم.
بهاروندی با تاکید بر اینکه قرضالحسنه بستری مناسب برای توسعه کارآفرینی است، ترویج این مهم را اشاعه فرهنگ سخاوت و بخشندگی در جامعه دانست و افزود: قرضالحسنه یک الگوی مهم در سبک زندگی ایرانی– اسلامی به شمار میآید و مشارکت مردم در طرحهای قرضالحسنه بانک کارآفرین نیز موجب شده است تا امور نیکوکارانه دیگری از جمله تامین هزینه جهیزیه برای نوعروسان، ساخت مسکن روستایی، تاسیس مدرسه، تامین تجهیزات پزشکی برای بیمارستانهای مناطق محروم و همچنین اعطای تسهیلات قرضالحسنه اشتغالزایی، حمایت از شرکتهای دانش بنیان و … هم توسط بانک کارآفرین در راستای ایفای مسئولیت اجتماعی انجام شود.
گفتنی است دومین دوره جشنواره حسابهای قرضالحسنه بانک کارآفرین از یکم تیرماه آغاز شده است و تا پایان شهریورماه سال جاری ادامه خواهد داشت.مشتریان محترم میتوانند با افتتاح حساب قرضالحسنه نیکآفرین، علاوه بر بهرهمندی از اجر معنوی این اقدام نیکوکارانه، در قرعهکشی میلیاردها ریال جوایز نفیس نقدی نیز شرکت کنند.
توضیح درباره غیرفعال شدن برخی از حسابهای بانکی
معاون فرهنگی اجتماعی پلیس فتا فراجا با تاکید براینکه چیزی به عنوان اجاره کارت بانکی نداریم، گفت: اگر کسی کارت بانکیاش را اجاره میدهد مطئمن باشد که از کارت وی برای مقاصد مجرمانه استفاده شده و اولین کسی که مورد پیگرد قانونی قرار میگیرد مالک حساب است.
«سرهنگ رامین پاشایی» معاون فرهنگی اجتماعی پلیس فتا فراجا در گفت و گو با ایلنا درباره انسداد و غیرفعال شدن برخی از حسابها گفت: در حال حاضر هماهنگی خوبی بین پلیس فتا، قوه قضاییه و بانک مرکزی برای برخورد با سوءاستفاده از حسابهای بانکی ایجاد شده است.
وی با اشاره به انواع کلاهبرداریهای اینترنتی ادامه داد: ما با پدیدهای به نام اجاره کارت بانکی روبرو بودیم، این کار آفتی بود که امنیت روانی و اقتصادی جامعه را تهدید میکند. بیش از ۹۰ درصد کارتهایی که اجاره داده میشود برای مقاصد مجرمانه از جمله شرطبندی و قمار، کلاهبرداری در حوزه رمز ارز، کلاهبرداری در حوزه خرید و فروش آنلاین است. بیشتر فروشگاههای اینترنتی که اقدام به کلاهبرداری میکنند اغلب از کارتهای اجارهای استفاده میکنند.
معاون فرهنگی اجتماعی پلیس فتا فراجا با اشاره به هماهنگی بین پلیس فتا قوه قضاییه و بانک مرکزی گفت: با هماهنگی ایجاد شده بین این دستگاهها به سرعت این افراد مجرم شناسایی میشوند و با هماهنگی مرجع قضایی و پلیس فتا و همکاری بانک مرکزی این حسابها مسدود میشود.سرهنگ پاشایی خاطرنشان کرد: در برخی از موارد که فرد مبادرت به اجاره کارت بانک کرده؛ در صورتی که محرز شود این کار با اطلاع شخص و عمدا صورت گرفته و سرقت حساب انجام نشده است، تمام حسابهای این شخص برای جلوگیری از این اقدام مجرمانه مسدود میشود.
وی گفت: نوع دیگری از کلاهبرداریها به این صورت است که حجم وسیعی از پروندههای کلاهبرداری به ما داده میشود. با بررسی حساب ها متوجه شدیم که اطلاعات حساب فرد یا افرادی هک و سرقت شده و مبالغی پول به این حساب وارد و برداشت میشود. البته ممکن است فرد متوجه این موضوع هم نشود. ما با شکایتی که صورت میگیرد و شناسایی این حسابها بلافاصله حساب را مسدود میکنیم.معاون فرهنگی اجتماعی پلیس فتا فراجا با اشاره به کپی کارتهای بانکی تصریح کرد: نوع دیگر از کلاهبرداری ها به این صورت است که از کارت های بانکی با دستگاه اسکیمر کپی شده و حساب مورد سوءاستفاده قرار می گیرد. با بررسی این پروندهها متوجه شدیم که به طور مثال از یک فروشگاه، پمپ بنزین، دستفروش و … از حجم زیادی از حسابها پول برداشت میشود. با اقدامات فنی که بر روی این حسابها انجام میشود فرد متخلف را که ممکن است در یک فروشگاه، پمپ بنزین یا… باشد، شناسایی کردیم. این فرد با دستگاه اسکیمر اقدام به کپی کردن کارتهای بانکی مشتریان کرده و از این طریق اقدام به کلاهبرداری کرده است.سرهنگ پاشایی خاطرنشان کرد: با دستگیری این فرد ما مجبور میشویم برای امنیت کاربران، کارت بانک تمام مشتریان این فروشگاه را در آن بازه زمانی که کلاهبرداری صورت گرفته با هماهنگی بانک غیرفعال کنیم و به صاحبان حساب ها اطلاع میدهیم. گاهی اوقات ممکن است در این بازه زمانی که کلاهبرداری انجام شده، بیش از ۵ هزار نفر به طور مثال از پمپ بنزین استفاده کرده باشند، البته ممکن است از همه حسابها سوءاستفاده نشده باشد اما ما برای ایمنی کاربران تمام حسابها را غیرفعال میکنیم و از صاحبان کارتها میخواهیم کارت مجدد دریافت کنند.
وی با تاکید براینکه چیزی به عنوان اجاره کارت بانکی نداریم، تصریح کرد: اگر کسی کارت بانکیاش را اجاره میدهد مطئمن باشد که از کارت وی برای مقاصد مجرمانه استفاده میشود و اولین کسی که مورد پیگرد قانونی قرار میگیرد مالک حساب است و در برخی موارد باید تمام خسارت مالباخته را خودش پرداخت کند.به گفته سرهنگ پاشایی افراد برای اینکه مورد سوءاستفاده قرار نگیرند در تمام فروشگاهها، پمپ بنزینها و… تمام عملیات خرید را صاحب کارت انجام دهد.