سرویس سیاسی
درخصوص سفر «جو بایدن»
به «تلآویو» و همچنین سفر هوایی وی به «ریاض» که در پروازی که برای نخستین بار رییسجمهور ایالات متحده آمریکا را از فرودگاه بنگوریون در اسراییل مستقیم به پایتخت عربستان خواهد برد، تحلیلهای بسیاری گفته و نوشته شد و ما قصدی برای تکرار این تحلیلها نداریم اما لازم میدانیم چند موضوع را در پیوند با این سفر هم برای افکار عمومی داخل کشور و هم برای دستگاه دیپلماسی دولت سیزدهم،
روشن کنیم:
نکته اول اینکه جو بایدن و غالب دموکراتها پس از ماجرای قتل فجیع «جمال خاشقجی» در سفارت عربستان در ترکیه که توسط افرادی مشخص و با دستور شاهزاده محمد انجام شد، نسبت به «محمد بن سلمان» و هیأت حاکمه اصلی عربستان سعودی نگرشی به شدت منفی پیدا کردند و حتی به جمهوریخواهان و افرادی چون «ترامپ» نقد داشتند که به آرمان بزرگ آمریکا که در سطرسطر قانون اساسی این کشور حضور دارد، یعنی حقوق بشر بیاحترامی کردند.
اما امروز شاهد هستیم جو بایدن به بهانه مروری بر پروسه صلح خاورمیانه قصد دارد به «ریاض» برود و با همان فردی عکس بگیرد که جنایت سفارت و قتل خاشقجی را مدیریت کرد. باور ما این است که سفر رییسجمهوری ایالات متحده به اسراییل، تنها یک پوشش است و «جو بایدن» در حقیقت قصد دارد به عربستان برود و بخش اصلی مأموریت وی در «ریاض» تعیین شده است و به موضوع نفت مربوط است.
دلیل سفر رییسجمهوری ایالات متحده، موضوع بازار نفت است که در پی تجاوز روسیه به اوکراین، افزایش بیسابقه داشت و اعمال تحریمها علیه روسیه و تهدید این کشور بر بستن شیر نفت و گاز خود بر آمریکا و متحدان غربیاش، موجب شد بازار انرژی بهطرزی بیسابقهای افزایش یابد و پیشبینی میشود با فرارسیدن فصل سرما و زمستان که در برخی کشورهای اروپایی شدید و طولانی است، بازار جهانی انرژی به شرایطی مبهمتر از آنچه که امروز
هست برود.
«جو بایدن» با «محمد بن سلمان» به خاطر جنایت حقوق بشری شاهزاده سعودی، زاویه داشت و حتی در اوائل انتخاب خود بهعنوان رییسجمهور ایالات متحده، نه با محمد بن سلمان که با پدرش «ملک سلمان» مکالمه تلفنی داشت اما امروز به تلآویو آمد تا از این سفر استفاده کند و از آنجا نیز طی پروازی مستقیم به عربستان سعودی برود و با ملک سلمان دیدار کند و همه این تدابیر و اقدامات دولت دموکرات ایالات متحده، حکایت از آن دارد که بایدن از شعار حقوق بشر به سمت عملگرایی در سیاست خارجه تغییر مسیر داده است.
نکته بعدی این است که همانند بسیاری از سیاسیون ادوار دولت در آمریکا، برای «جو بایدن» هم «حقوق بشر» کالایی بیارزش است و تنها در برخی میتینگها و بیانیهها مورد تأکید قرار میگیرد اما روزی که پای منافع اقتصادی به میان بیاید، همین جو بایدن که روزی حاضر نبود با محمد بن سلمان تلفنی صحبت کند، امروز به ریاض میرود و در کنارش عکس یادگاری میگیرد و هیچش از «جمال خاشقجی» و حقوق بشر
یاد نمیآید.
روابط فعلی عربستان و آمریکا مهمترین هدف بایدن از این سفر است و کاخ سفید در پی متقاعد کردن عربستان سعودی است تا تولید نفت خود را افزایش دهد و به بازار انرژی کمک کند. چون این بازار جهانی تحت تأثیر تحریم روسیه قرار دارد و آمریکا میخواهد شرایط را تغییر دهد. قیمت نفت و گاز بالا رفته و این وضعیت در داخل آمریکا و اروپا تأثیر گذاشته و تورم را به عدد بیسابقه ۹ درصد رسانده است که در ۴۰ سال گذشته بیسابقه
بوده است.
از طرفی افزایش قیمت سوخت موجب نارضایتی شده است. قیمت پنج دلار برای هر گالن بنزین، برای آمریکاییها سنگین است و دولت بایدن، ناچار شد بر روی حقوق بشر و نقدهایی که تا همین سال گذشته، به جمهوریخواهان و ترامپ داشت، سرپوش بگذارد و به ریاض برود. نکتهای که دستگاه دیپلماسی دولت سیزدهم نباید از آن غافل شود این است که خود را در میان دیپلماسی فعال آمریکا و رژیم صهیونیستی بیعمل رها نکند و تلاش کند با کشورهای منطقه و در رأس همه عربستان و مصر ارتباطات نزدیک دیپلماتیک برقرار کند.
نکته آخر اینکه هیچ چیزی برای حاکمان «تلآویو» و «واشنگتن» خوشایندتر از این نیست که جمهوری اسلامی همین سیاست منفعل در حوزه دیپلماسی را ادامه دهد و نزدیکترین یاران خود را از خود دور کند و در نهایت به انزوا کشیده شود.
از دستگاه دیپلماسی دولت نهم توقع داریم بازی آمریکا و اسراییل را در منطقه بر هم بریزد و با کشورهای عرب و مسلمان منطقه روابط دیپلماتیک نزدیک برقرار کند تا طرح «ایرانهراسی» دشمنان در منطقه عقیم بماند.
قالیباف:
احیای دریاچه ارومیه یک موضوع ملی است
رییس مجلس شورای اسلامی گفت:موضوع احیای دریاچه ارومیه یک موضوع ملی است و موضوع استانی آذربایجان شرقی و غربی نیست باید مشکلات این دریاچه مرتفع شود.
به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، محمد باقر قالیباف در نشست علنی امروز – سه شنبه ۲۱ تیرماه- مجلس شورای اسلامی در روند بررسی گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت:موضوع احیای دریاچه ارومیه یک موضوع ملی است و موضوع استانی آذربایجان شرقی و غربی نیست بحث احیا این دریاچه باید به صورت جدی چاره اندیشی شود چون اثرات زیست محیطی زیادی دارد و چندین میلیون نفر را تحت تاثیر مسائل اقتصادی، سلامت، بهداشت قرار می دهد .
وی با بیان اینکه این دریاچه نقطه کاملاً استراتژیک از بُعد اقتصادی و ظرفیتهای محیط زیستی دارد، گفت: اگر به این دریاچه توجه نشود برای کشاورزی آن منطقه پتانسیل منفی ایجاد میکند که قابل جبران نیست و ممکن است بخشی از سرزمین و زیست آنجا را تحت تاثیر قرار دهد.
رییس مجلس شورای اسلامی بیان داشت: توجه به دریاچه ارومیه باید در اولویت دولت و مجلس قرار گیرد از دولت محترم میخواهم که اگر اقدامات انجام شده در این دریاچه اشکالاتی دارد مرتفع شود که اگر الان این هزینه ها با یک طرح مدون انجام شود به صرفه تر است و برای جبران این خسارت با سرمایه بیشتری پرداخت کنیم و هرگز این سرمایه قابل برگشت نخواهد بود، اگر ما امروز دریاچه را حفظ نکنیم.
قالیباف بیان داشت: دولت در برنامه هفتم توسعه هر پیشنهادی برای احیای دریاچه ارومیه دهد مجلس با آمادگی کامل حمایت می کند تا ما دچار یک فاجعه زیست محیطی در آن منطقه مهم کشور نشویم.
رییسی: آمادهایم تجارب و دانش خود درمورد کاهش آلودگی هوا را در اختیار سایر کشورها و همسایگان قرار دهیم
در غرب آسیا شاهد معضلات زیست محیطی از جمله طوفانهای گردوغبار هستیم. کاهش امنیت زیستی و غذایی و برداشت بیرویه منابع منجر به کاهش رفاه عمومی شده و بر سلامت و اقتصاد هم تأثیر منفی گذاشته است.رییس جمهور تاکید کرد: اگر محیط زیست برای مردم امن و آرام نباشد، توسعه یافتگی درست در جای خودش قرار نمی گیرد و حتی به تهدید برای سلامت انسان ها تبدیل می شود.ابراهیم رییسی صبح امروز در نشست منطقه ای وزیران محیط زیست کشورهای منطقه، با تبریک عید قربان، اظهار کرد: حفظ محیط زیست برای همه موجودات مسأله بسیار مهمی است که امروز دغدغه همه کشورها و مردم است به ویژه کشورهای منطقه که این مسأله اولویت اجتناب ناپذیر است.وی ادامه داد: هر توسعه یافتگی را باید فرع بر محیط زیست بدانیم. توسعه صنعتی ضرورت است، اما این توسعه فرع بر حفظ محیط زیست است. اگر محیط زیست برای مردم امن و آرام نباشد، توسعه یافتگی درست در جای خودش قرار نمی گیرد و حتی به تهدید برای سلامت انسان ها تبدیل می شود. رییس جمهور با بیان اینکه خرسندم که کشورهای منطقه به مسأله محیط زیست توجه می کنند، افزود: در قانون اساسی جمهوری ایران اسلامی به محیط زیست توجه شده است .وی افزود: در نگاه اسلام، انسان ملزم به حفظ محیط زیست است و بشریت در این زمینه مسئولیت دارد. رفتار انسان بر تعادل نظام محیط زیست تاثیرگذار است، بنابراین انسان نباید دنبال بهره کشی از محیط زیست باشد. نگاه اسلام به محیط زیست با نگاه برخی که معتقدند باید به هر شکلی از محیط زیست بهره جست، متفاوت است.رئیس جمهور با بیان اینکه جهان کنونی با مشکلات زیست محیطی روبرو است، اظهار کرد: در غرب آسیا شاهد معضلات زیست محیطی از جمله طوفانهای گردوغبار هستیم. کاهش امنیت زیستی و غذایی و برداشت بیرویه منابع منجر به کاهش رفاه عمومی شده و بر سلامت و اقتصاد هم تأثیر منفی گذاشته است.رئیسی خاطر نشان کرد: زیادهخواهی نظام سلطه، تروریست و محروم شدن دولتها و ملتهای منطقه از دانش و فناوری سبب بروز چالشهای زیستمحیطی شده است. از سویی رویکرد دولتهای غربی در قرنهای گذشته، دستاندازی بدون حد و مرز بر منابع طبیعی به خصوص در کشورهای تحت استعمار و تولید آلایندهها یکی از عوامل اصلی مشکلات زیست محیطی است، این انتظار وجود دارد که آنها مسئولیت بیشتری در این زمینه بر عهده بگیرند، نه اینکه این موضوع به مسیر جدیدی برای استعمار در مسیر فناوری شده و استعمار نو را رقم بزند.
طالبان: درگیری مرزی با ایران صحت ندارد
یک تنش جزیی و اختلاف چندساعته ایجاد شده بود
یک منبع امنیتی در ولایت نیمروز گفت: روز گذشته پس از اینکه یک خودروی ترانزیت که مواد نفتی را قصد داشت تا در خاک افغانستان تخلیه کند در حال وارد شدن به بندر این ولایت بود در نتیجه یک سؤتفاهم میان نیروهای دو مرزبانی ایران و افغانستان موجب یک تنش جزیی و اختلاف چندساعته شد که با پادرمیانی مسؤولان امنیتی دو طرف وضعیت به حالت عادی بازگشت. از سوی دیگر نیز ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت نیمروز اخبار برخی رسانهها در افغانستان مبنی بر درگیری میان نیروهای مبرزبانی ایران و طالبان را در منطقه کنگ نیمروز کاملا رد کرد.
فارس: مسئولان در اداره ریاست اطلاعات و فرهنگ نیمروز خبرها مبنی بر درگیری روز گذشته میان مرزبانان ایرانی و نیروهای طالبان را رد و تکذیب کردند.
برخی از رسانههای افغانستان با اهداف و مقاصد مشخص روز گذشته خبرهایی از وقوع جنگ میان مرزبانان ایران و نیروهای طالبان در حومه شهرستان کنگ ولایت نیمروز را منتشر کرده بودند که این اخبار ضدونقیض از سوی مسؤولان محلی این ولایت رد شد.
منابع مردمی در منطقه شوک شهرستان کنگ ولایت نیمروز از یک اختلاف چندساعته در روز گذشته حوالی ساعت ۴ بعداز ظهر بر سر زمین میان نیروهای مرزبانی ایران و طالبان خبر دادند.بهدنبال این موضوع برخی رسانههای افغانستان که همواره بر آتش اختلافات میان دو ملت ایران و افغانستان دمیدهاند، این بار نیز خبرهایی را درباره درگیری میان مرزبانان ایران و افغانستان منتشر کردند.
اما یک منبع امنیتی در ولایت نیمروز گفت: روز گذشته پس از اینکه یک خودروی ترانزیت که مواد نفتی را قصد داشت تا در خاک افغانستان تخلیه کند در حال وارد شدن به بندر این ولایت بود در نتیجه یک سؤتفاهم میان نیروهای دو مرزبانی ایران و افغانستان موجب یک تنش جزیی و اختلاف چندساعته شد که با پادرمیانی مسؤولان امنیتی دو طرف وضعیت به حالت عادی بازگشت.از سوی دیگر نیز ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت نیمروز اخبار برخی رسانهها در افغانستان مبنی بر درگیری میان نیروهای مبرزبانی ایران و طالبان را در منطقه کنگ نیمروز کاملا رد کرد.به گفته این نهاد دولتی افغانستان، روز گذشته تنها به دلیل یک سؤتفاهم میان نیروهای مرزبانی ایران و طالبان یک تنش چندساعته صورت گرفت اما اکنون مناطق مرزی در آرامش کامل بهسر میبرند.
گفتنی است چندی پیش نیز بهدنبال آنکه نیروهای مرزی در شمال استان سیستان و بلوچستان ایران که هممرز با افغانستان است، با گروهی از اشرار که از خاک افغانستان قصد تعرض به خاک ایران را داشتند در گیر شدند، برخی رسانهها از درگیری میان نیرهای مرزبانی جمهوری اسلامی ایران و طالبان در ولایت نیمروز خبر داده بودند که از سوی مقامهای مسئول در افغانستان تکذیب شده بود.
از زمان وقوع این حادثه اما برخی رسانههای معاند، سعی در آشفتهکردن اذهان عمومی و فضای امنیتی حاکم بر مرزهای جمهوری اسلامی ایران داشته و با انتشار اخبار نادرست مبنی بر وجود درگیری میان نیروهای مرزبانی ایران و افغانستان، در تلاش برای فتنهانگیزی و ایجاد تفرقه و شکاف بین دو کشورند.
پاسخ امیرعبداللهیان به بایدن
حسین امیرعبداللهیان در توئیتی تاکید کرد: اگر پنجره دیپلماسی هنوز باز است، این به خاطر ابتکارات پویای ایران است.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان در توئیت خود آورده است: اگر پنجره دیپلماسی هنوز باز است، این به خاطر ابتکارات پویای ایران است.
رییسجمهور آمریکا نمیتواند از طریق اتهامزنی و تحریم، دیدگاههای یکجانبه آمریکا را تحمیل نماید. دیپلماسی، خیابانی یک طرفه نیست.
رسیدن به توافق نهایی مستلزم انعطاف، ابتکارات و پذیرش واقعیات از جانب آمریکاست.
انتقاد سفیر ایران از خودداری شرکت سوئدی در فروش پانسمان برای کودکان پروانهای
سفیر ایران در استکهلم اقدام یک شرکت سوئدی در خودداری از فروش پانسمان برای کودکانی که بیماری «پروانهای» دارند را نقض فاحش حقوق کودکان دانست.به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، احمد معصومیفر سفیر ایران در استکهلم در توییتر خود نوشت: «یک شرکت سوئدی تولید کننده ملزومات پزشکی همچنان به بهانه تحریم ظالمانه امریکا از فروش پانسمان برای کودکان پروانهای ایران امتناع میکند.»وی افزود: «این فرشتگان معصوم هر روز در مقابل چشم مدعیان حقوق بشر زجر میکشند و پر پر میشوند. آیا این نقض فاحش حقوق کودک و جنایت علیه بشریت نیست؟»
پوتین هفته آینده به تهران میآید
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور فدراسیون روسیه هفته آینده به ایران سفر خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری برنا، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از سفر پوتین به ایران خبر داد.
برنامهریزی برای توسعه همکاری های اقتصادی ایران و روسیه اولویت رایزنیهای روسای جمهور دو کشور خواهد بود.
پژمانفر و شجاعی به عنوان نامزدهای ریاست کمیسیون اصل ۹۰ به مجلس معرفی میشوند
عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی گفت: حجتالاسلام نصرالله پژمانفر و حجتالاسلام حسن شجاعی به عنوان نامزدهای ریاست کمیسیون اصل ۹۰ برای رایگیری به صحن مجلس معرفی میشوند.به گزارش حوزه پارلمانی ایرنا، حجتالاسلام علیرضا سلیمی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری ایرنا گفت: حجتالاسلام نصرالله پژمانفر و حجتالاسلام حسن شجاعی به عنوان نامزدهای ریاست کمیسیون اصل ۹۰ مجلس از سوی هیات رئیسه به صحن مجلس معرفی میشوند.وی افزود: رایگیری برای انتخاب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ تا پایان تیرماه در صحن مجلس انجام خواهد شد.عضو هیات رئیسه مجلس اظهار داشت: طبق آیین نامه داخلی مجلس رئیس کمیسیون اصل ۹۰ باید با رای گیری از همه نمایندگان در صحن مجلس انتخاب شود.
مجلس شنبه و یکشنبه آینده جلسه علنی دارد
نماینده مردم تبریز در مجلس گفت: مجلس هفته آینده در روزهای شنبه و یکشنبه جلسه علنی دارد.
حجت الاسلام سیدمحمدرضا میرتاج الدینی نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، اظهار داشت: پیش از آغاز جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی درباره جلسات مجلس در هفته آینده بحث و تبادل نظر صورت گرفت.وی افزود: در این باره رأی گیری شد و قرار بر این شد مجلس شورای اسلامی هفته آینده در روزهای شنبه و یکشنبه جلسه علنی داشته باشد.
گفتنی است، روز دوشنبه هفته آینده به مناسبت عید غدیر خم تعطیل رسمی است.