سرویس اجتماعی
فلات ایران درحال فرو رفتن است و امروز ۱۸ استان با خطر بالای فرونشست زمین روبهرو هستند. فرونشستی که میتواند زیرساختهای حیاتی و خانه و زمینهای مردم را ببلعد. تنش آبی برای شهرهای بزرگی مانند تهران یعنی جیرهبندی آب و هشدارهای مصرف، اما برای مردم روستاها به معنای ورشکستگی مالی و مهاجرت است؛ روندی که سالهاست ادامه دارد. مهاجرت روستاییان و مردمی که کشاورزی پیشه آنهاست و حالا در حاشیه شهرهای بزرگ تبدیل به حاشیه نشین و کارگران روزمزد شدهاند. این جابهجایی، اما به اینجا ختم نمیشود و تبعاتی گستردهتر
از این دارد.
آن طور که آمارها میگویند طی دو سال اخیر، ۲۰۰ شهر کشور دچار تنش آبی بوده و هستند. شاید بد نباشد همین ابتدا تعریفی از تنش آبی بدهیم که ایران در رتبه چهارم جهانی آن ایستاده است؛ کشوری که بیش از ۸۰ درصد منابع تجدیدپذیر خود را مصرف کرده است. بر اساس شاخص «فالکِنمارک» وقتی یک منطقه یا کشور برای هر فرد کمتر از هزار مترمکعب در سال منابع آبی داشته باشد این کشور به تنش آبی دچار شده است. این تنش چه به روز کشور خواهد آورد؟ روستاییانی که در شرق و غرب اصفهان سالهاست با کشاورزی روزگار گذراندهاند چه میکنند؟ کرمانیهایی که دیگر آبی برای کاشت پسته ندارند چطور؟ الگوی کشت باید تغییر کند؛ درست، آبیاری باید قطرهای شود، درست، اما سالهاست در نبود این تغییرات علمی مردم راهی جز فرار از روستای خود پیدا نکردهاند. این پناه بردن به شهرهای بزرگ چه آسیبهایی برای مهاجران و شهرهای مهاجرپذیر دارد؟
شهلا کاظمیپور جمعیت شناس معتقد است از گذشته تاکنون مهاجرت از روستا به شهر عمدتاً بهدلیل دافعه زندگی روستایی بوده است؛ دافعهای که بهخاطر پیدا نکردن شغل و در واقع بین همخوان نبودن میزان زمین برای نیروی کار اتفاق افتاده است؛ عوامل محدود کنندهای که باعث شده است روستاییان از زادگاه خود راهی شهرهای
دیگر شوند.
کاظمیپور معتقد است حالا با کمبود آب، این مهاجرتها افزایش پیدا خواهد کرد: «در این زمینه ما شاهد مهاجرت به سمت شمال کشور هستیم. اگر این مهاجرت به علت جاذبه مقصد و فرد شغلی داشته باشد و در مقصد جذب شود خوب است، اما چون این گونه مهاجرتها به علت دافعه مبدأ است باید گفت به نوعی از چاله به چاه افتادن است. این جمعیت در شهر مقصد حاشیه نشین میشود و در ادامه مبتلا میشوند به انواع آسیبهای اجتماعی که هم خود و هم جامعه مبدأ را دچار چالش میکنند.»
مشکلات این مهاجران که مجبورند برای کسب روزی مسافت طولانی را طی کنند تا به مقصدی برسند که در آن به حداقلها دسترسی بهتری داشته باشند به اینجا ختم نمیشود. کاظمیپور میگوید: «تجانس فرهنگی بین میهمان و میزبان کم خواهد بود، امکان دارد مردم مقصد با زبان و آداب و رسوم آنها آشنا نباشند و همین مسأله باعث حاشیه نشینی آنها خواهد شد. حاشیه نشینی تنها به افرادی که در حاشیه شهر زندگی میکنند اطلاق نمیشود، فرد میتواند درآمد خوبی داشته باشد، اما سبک لباس و صحبت و رفتار شهریاش فرق کند. این باعث اخلال در شهر میزبان خواهد شد.»
کاظمیپور در زمینه برنامهریزی شهری مثالهایی میزند تا فهم بهتری از چالشها بهدست دهد: «نمود آن را میتوان در برنامهریزی آموزشی دید که مسئولان باید حساب کنند با رشد جمعیت به چند مدرسه نیاز است؟ چند معلم جدید باید به کار گرفت؟ و اگر این مهاجرتها زیاد و بیرویه باشد باید برای برنامهریزی دانشگاه، مسکن، انواع راهها و زیربنای شهری تغییر ایجاد کرد، چون اینها بسرعت تحت تأثیر مهاجرتها قرار میگیرد و برنامهریزی شهری به هم میریزد.» کاظمیپور معتقد است اگر مهاجرت بدون برنامه صورت بگیرد کیفیت زندگی مردمی را که در شهرهای مبدأ هستند پایین میآورد: «اگر مسئولان شاهد رخ دادن این اتفاقات هستند باید حتماً مهاجرتها را به مناطقی هدایت کنند که تحت مدیریت خودشان است و با برنامهریزی مکانهایی را که افراد به آنجا مهاجرت میکنند، پوشش بدهند.»
از اوایل سال۹۰ زمزمه کوچ دستهجمعی و مهاجرت بهعلت شرایط اقلیمی در ایران به گوش رسید؛ مشابه آنچه در آسیای شرقی رخ داده بود. سال۹۴، رییس ستاد احیای دریاچه ارومیه و وزیر اسبق کشاورزی اعلام کرده بود که ایران با بهرهبرداری از ۹۷درصد آبهای سطحی خود عملا تمام رودخانههای خود را خشک کرده و دیگر آبی در طبیعت باقی نمانده است.
آنطور که کارشناسان میگویند؛ بیآبی بر کشور سایه انداخته و باید منتظر شرایط ناگوار بود؛ برای مثال با خشک شدن دریاچه ارومیه حیات ۶میلیون نفر در این منطقه به خطر خواهد افتاد. در این بین، گرمایش زمین نیز به یکی از معضلات قرن بیستویکم تبدیل شده و وضعیت ایران در این حوزه وخیمتر است.گزارشها نشان میدهد دمای جهان از ۱۷۵۰ میلادی تاکنون ۱.۱درجه بیشتر شده اما دمای ایران ۱.۸درجه افزایش یافته که ۱.۵برابر متوسط افزایش دمای جهان است. درحالحاضر مهاجرت برای بقا انجام میپذیرد. این در حالی است که شاهبیت مهاجران روستا- شهری در گذشته این بود که «من بهخاطر آینده بچههایم مهاجرت کردم» اما الان برای بقای بچهها این کار انجام میگیرد، نه تفاوت کیفیت زندگی. مهاجرت بهعلت تغییرات زیستمحیطی و اکولوژیکی؛ مهاجرتی اجباری است که تبعات آن بر ساختار شهرها و توسعه کالبدی ناموزون است، معاش و سلامت خانوادهها و حتی امنیت به خطر میافتد چراکه کوچهای اجباری و موجهای پیدرپی مهاجرت در اثر مشکلات زیستمحیطی چون خشکی تالابها، دریاچهها، ریزگردها، آلودگی هوا و بدی آب و هوا باعث ایجاد سیل مهاجران از شرق به غرب و از جنوب به شمال و در نهایت آسیبپذیری مناطق مرزی و درگیریهای محلی
و منطقهای میشود.
در واقع تعارضهای فرهنگی و اجتماعی نهفته در ذات مهاجرت، انفجار جمعیت در کلانشهرها و تراکم و آلودگی هوا و سایر مشکلات اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی از اثرات مهاجرتهای زیستمحیطی است؛ بنابراین میطلبد موجگیرهای مهاجرتی ایجاد شوند تا رانش جمعیتی کاهش یابد. مشکلات زیستمحیطی همچون دومینو برهم اثر میگذارند و یک چرخه پیچیده از بلایای طبیعی را ایجاد میکنند، این چرخه پیچیده نیز بر زندگی افراد بهصورت چندجانبه تاثیر میگذارد.
فشار بر منابع آبی و کاهش ذخیره آبهای زیرزمینی بر فرونشست زمین تاثیر گذاشته و موجب ناایمن شدن خانهها شده و تاثیر و احتمال تخریب درصورت وقوع زلزله را در یک منطقه بالا میبرد. بهتازگی معینالدین سعیدی، عضو فراکسیون محیطزیست مجلس شورای اسلامی با انتقاد از رشد مهاجرتهای اقلیمی به پیامدهای آن اشاره کرده و گفته است که خشکسالیهای متمادی در استانهای جنوبی و کویری منجر به مهاجرت عمده مردم به استان گلستان شده است، زمانی که اصلیترین عنصر حیاتبشر دچار کمبودهایی میشود، بیشک زیست مردم نیز دچار مشکل خواهد شد.
کمکاری تاریخی وزارت نیرو جبرانناپذیر است
عضو کمیسیون کشاورزی در مجلس یازدهم ادامه داد: کمکاری تاریخی وزارت نیرو در تولید انرژی گلایههای متعددی را برای مردم استانهای جنوبی بهویژه در فصل گرم سال به همراه داشته است. عدم پوشش و برقرسانی و قطعی مکرر آن یک داستان دیگر است که در کنار بیآبی، کمبود ابتداییترین نیازهای بشر را به نمایش میگذارد، این در شرایطی است که تولید انرژی برق از وعدههای دولتهای مختلف بوده اما هنوز بسیاری از شهرهای کشور از مزایای این انرژی محروم هستند. ناگفته نماند سازمانها و نهادهایی همچون بنیاد مستضعفان تمام تلاش خود را میکنند تا این کمبودها برای استانهایی همچون سیستانوبلوچستان رفع شود.
اراضی ملی انگیزه کشاورزان را میگیرد
وی در ادامه تاکید کرد: تمام ماجرای مهاجرت اقلیمی به کمبودها ختم نمیشود، گاهی دخالت بیش از اندازه بشر در طبیعت عاملی بر شدتگیری این مهاجرتهاست. تغییر کاربری زمینهای کشاورزی مسالهای است که بارها به عناوین مختلف در قالب آمایش سرزمینی سفارش شد اما بدون عکسالعملی باقی ماند، در کنار این مساله، مردم کشاورز سیستانوبلوچستان با مساله حق مالکیت بر زمینهای کشاورزی خود روبهرو هستند. درحالحاضر ۹۰درصد اراضی سیستانوبلوچستان ثبت ملی شدهاند، درصورتیکه این اراضی میراث آبا و اجدادی مردم بوده و متاسفانه این ملی شدن تا روستاهای این استان هم رسیده است و کشاورزان انگیزه خود را برای ادامه فعالیت از دست دادهاند.
قربانی شدن طبیعت در سایه سوءمدیریت
سعیدی با بیان ظرفیتهای آبی داخلی و خارجی کشور تصریح کرد: مهاجرتهای اقلیمی امری بدیهی و غیرقابل انکار است. امروز علاوهبر مصرف نادرست آب، شاهد قربانی شدن طبیعت در سایه سوءمدیریت هستیم. ایران در داخل و خارج منابع آبی متعددی دارد و باید توجه داشته باشیم هامون مهمترین منبع آبی جنوبشرق کشور بهخصوص برای استان سیستانوبلوچستان است.
رودخانه دیگر هریرود از سد دوستی و رودخانه اترک به دریای خزر میریزد که از خاک ترکمنستان عبور و از شمالشرق ایران وارد خزر میشود. ارس از دیگر رودخانههای مرزی مشترک بین ایران و ارمنستان است که سرچشمه آن نیز از ترکیه است و منبع تامین آب استانهای آذربایجانشرقی، آذربایجانغربی و بخشی از اردبیل را شامل میشود.
عضو فراکسیون محیط زیست مجلس یازدهم ادامه داد: در غرب کشور هم رودخانه زاب و رودخانههای داخلی دیگر نظیر کرخه و کارون به اروندرود میریزند که در مرز مشترک میان ایران و عراق است و تماما جزو رودخانههای دائمی محسوب میشوند اما در داخل کشور تنها رودخانه بزرگ زایندهرود است و مابقی رودخانهها مثل کارون و دز به رودخانههای مرزی تبدیل شده و به خارج از ایران سرازیر میشوند؛ بنابراین وجود آب در این رودخانهها خصوصا رودخانه هیرمند که آب سیستانوبلوچستان را تامین میکند، بسیار حیاتی است.
برای حفظ و نگهداری آنها نهتنها مدیریت داخلی نیاز است، بلکه پررنگ شدن دیپلماسی آب امری حیاتی محسوب میشود که متاسفانه از تمام این ظرفیتها تاکنون بیبهره بودهایم، اگر راهکاری اساسی برای حل معضلات زیستمحیطی در نظر نگیریم، بیشک تبعات سنگینتری از مهاجرتها را باید شاهد باشیم.
کارشناسان چه میگویند؟
الهام عزیزی، کارشناس محیطزیست معتقد است هنوز تحقیق علمی که نشان دهد چه تعداد از ساکنان فلات ایران بهدلیل تغییرات اقلیمی دست به مهاجرت دائمی یا فصلی زده باشند در کشور انجام نشده است.او میگوید: امروزه دیگر تغییر اقلیم، احتمالی دور از ذهن نیست، بلکه واقعیتی جاری است بهنحوی که خسارتهای ناشی از سیلها و طوفانها در این سالها بهویژه در شهرهایی که جمعیت و سرمایههای زیادی در آنها انباشته شده است، تکرار شدهاند.
بهگفته او، مراکز شهری باید با ابزارهای مناسبی برای روبهرو شدن با اثرات تغییر اقلیمی آماده شوند. ایران بهدلیل قرار گرفتن در شرایط خاص جغرافیایی و اقلیمی همواره کشوری پیشتاز در عرصه سکونت انسان و ایجاد سکونتگاههای انسانی بوده است و دارای تجارب ویژهای در زمینه تابآوری نیز هست. درحقیقت در الگوی بومی و سازگار با شرایط ویژه اقلیمی ایران چهار شاخص مهم مدیریت انرژی، کاربری زمین و حملونقل و آب که اثرگذارترین عوامل در تابآوری شهری هستند در استقرار و مکانیابی، طراحی عناصر شهری و معماری ساختمانها و اجزا مدنظر بوده و شهرها عملکردی اکولوژیک و کاملاً تابآور داشتهاند و باتوجهبه فرهنگ، معیشت و فناوری تاکنون جوابگوی نیازهای اساسی مردم بوده و از نظم ارگانیک برخوردار بودهاند.
او معتقد است که در عصر حاضر با تقلید ناآگاهانه از الگوی توسعه غیربومی، بیتوجهی به ویژگیهای طبیعی، توسعه بیرویه و خارج از ظرفیت اکولوژیک و ضایعسازی منابع طبیعی و محیطزیست، تغییر اقلیم و اثرات آن، سکونتگاههای انسانی (بهویژه شهرها) کارکردهای حیاتی خود را از دست دادهاند.
این کارشناس محیط زیست میگوید: ضروری است با تکیه بر دانش بومی، بهره گرفتن از پیشرفتهای علمی و فناوریهای سازگار با شرایط اقلیمی و جغرافیایی ایران خطمشیهای توسعهای متناسب با شرایط خاص ایران در بخشهای مختلف تدوین شود.
عزیزی میگوید: در اثر گرمایش جهانی، افزایش پدیدههایی نظیر طوفان، سیل، تگرگ، خشکسالی، موجهای گرمایی و سرماهای نابهنگام موردانتظار است. این پدیدهها آوارگی، بیخانمانی، مهاجرتهای کلان، بیتابعیتی، بیکاری، فقر و ناامنی را بهدنبال خواهد داشت. این فرایندها زندگی معیشتی را از بین میبرند و انگیزههای خارجشدن از یک مکان خاص را تغییر میدهند. تغییر اقلیم همه بخشهای اقتصادی را تا اندازهای تحتتاثیر قرار میدهد اما بخش کشاورزی شاید حساسترین و آسیبپذیرترین بخش باشد؛ چراکه محصولات کشاورزی وابستگی زیادی به عوامل اقلیمی دارند و معیشت بسیاری از نواحی به این فعالیت وابسته است.
او میگوید: باتوجهبه روندهای موجود پیشبینی میشود تا سال۲۰۲۵، نیاز آبی جهان در بخش کشاورزی ۱.۳، صنعت ۱.۵ و شرب ۱.۸برابر شود که این روند، کشورهای خاورمیانه و آسیای مرکزی را در زمره بحرانیترین مناطق جهان قرار خواهد داد. کشور ما نیز از این بحران مستثنا نبوده و در پنج دهه اخیر افزایش میانگین دما، کاهش متوسط بارندگی، کاهش منابع آب تجدیدپذیر کشور و بهرهبرداریهای بیرویه از منابع آب منجر به پیدایش و تشدید بحران آب در کشور شده است.
نجات جان کودک سه ساله
با اهدای سلولهای بنیادی خونساز
سرپرست معاونت فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون ایران با تاکید بر نقش حیاتی اهداکنندگان سلولهای بنیادی خونساز از نجات کودک سه ساله توسط یک اهداکننده سلول بنیادی خونساز غیرخویشاوند خبر داد.
شهین شریفی گفت: اگر اهداکنندهای برای نجات بیمارانی که نیازمند سلول بنیادی هستند مراجعه نکند؛ ناچاریم از بانک سلولهای بنیادی کشورهای دیگر کمک بگیریم.
وی افزود: با توجه به هزینه بسیار زیادی که این فرایند دارد، اهمیت کار اهدا کنندگان بیش از پیش به چشم میآید.
شریفی با اشاره به آمادگی کارشناسان برای آشناسازی مراجعهکنندگان با فرایند کامل اهدای سلولهای بنیادی در مرکز سپاس(مرکز سلول های بنیادی خون ساز سازمان انتقال خون) تصریح کرد: متقاضیان پس از پذیرهنویسی، ارائه نمونه و تکمیل فرمهای مورد نیاز در زمان لازم برای انجام آزمایشها و بررسی سازگاری اهداکننده با بیمار دعوت میشوند و پس از مثبت بودن نتیجه، اهدا انجام میشود.
وی ادامه داد: پیوند برای این کودک، بیست و هفتمین پیوند از مرکز سلولهای بنیادی خونساز سازمان انتقال خون محسوب میشود.
سرپرست معاونت فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون ایران خاطرنشان کرد: پیوند سلولهای بنیادی به این کودک موفقیتآمیز بود و اکنون حال وی مساعد است.
موکوپلی ساکاریدوز(MPS) بیماری ژنتیکی است که با جهش در یک ژن یا شکست در چند ژن در فرد بروز میکند، برخی از انواع این بیماری با دریافت سلولهای بنیادی قابل درمان است.
سلولهای بنیادی خونساز برای درمان بیماران دچار بدخیمیهای خونی یا بیماریهایی مانند تالاسمی و سرطانهای خونی استفاده میشود تا بیمار که سلول خونی بدن او دچار مشکل شده، سلامت خود را بازیابد.
حدود ۷۰ درصد از بیمارانی که برای ادامه حیات وابسته به دریافت سلولهای بنیادی خونساز هستند در بین خویشاوندان خود اهداکننده مناسبی پیدا نمیکنند اما در ایران، سازمان انتقال خون با تاسیس مرکز سپاس این امکان را برای بیمارن نیازمند به پیوند سلولهای بنیادی خون ساز را فراهم کرده است.
بازنگری سند تحول بنیادین سادهسازی متنی و مفهومی را ایجاد میکند
دبیر کل شورای عالی آموزش و پرورش گفت: بازنگری سند تحول بنیادین باعث سادهسازی متنی و مفهومی میشود.
محمود امانی طهرانی در نشست خبری درباره سند تحول بنیادین اظهارکرد: سند تحول بنیادین از سال ۹۰ تا کنون در ابعاد مختلف مورد توجه و تاکید قرار گرفته و اجرای سند دغدغه همیشگی مسوولان بوده است.
وی با بیان اینکه ترمیم و اصلاح سند مورد توجه است، افزود: در فصل هشتم سند پیش بینی شده که شورای عالی آموزش و پرورش در صورت نیاز به اصلاح موارد پیشنهادی بپردازد که این اقدام از سال ۱۴۰۰ آغاز شده است.دبیر کل شورای عالی آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: تاکید سند تحول بنیادین در عرصه مدرسه این است که تاثیرات و تحقق اهداف سند به درستی مشخص شود.امانی طهرانی یادآور شد: بعد مدرسه سند تحول بنیادین باید از بعد ستادی جدا شود، اهداف مربوط به بعد مدرسهای در فصل چهارم سند به صورت جدی مشخص شده است.دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش درباره زمان ترمیم سند گفت: حجم گسترده کار باعث شد که زمان ترمیم سند متغیر شود. تغییراتی در هشت فصل سند تحول ایجاد میکند که مورد توجه است.
امانی طهرانی همچنین درباره آموزش سند تحول بنیادین به معلمان گفت: نگاه به سند تحول به عنوان یک گفتمان است و در برنامه درسی دانشگاه فرهنگیان پیش بینی شده چراکه باید به عنوان یک امر دائمی به آن پرداخته شود.
سامانه وکالت تخصصی راهاندازی شد
مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه، سامانه وکالت تخصصی را برای نخستین بار در کشور راهاندازی کرد.حسن عبدلیان پور رئیس مرکز وکلا قوه قضاییه در نشست راه اندازی سامانه وکالت تخصصی اعلام کرد که همه وکلا اعم از وکلای مرکز وکلا یا کانون وکلا در سراسر کشور میتوانند برای درخواست صدور یا شرکت در دورههای آموزشی وکالت تخصصی به سامانه وکالت تخصصی مراجعه کنند.
وی افزود: به موجب این حرکت بزرگ از این پس خدمات تخصصی وکالت به مردم ارائه و کاهش هزینههای دادرسی، کاهش اطاله دادرسی، ارتقای سطح دادرسی و کاهش فساد را شاهد خواهیم بود.در این نشست محمد مسعود یوسفی مدیر گروه وکالت تخصصی مرکز وکلا به تشریح سامانه، شیوهنامه و اقدامات انجام شده پرداخت و اعلام کرد از امروز سه شنبه ۲۱ تیر، سامانه وکالت تخصصی آماده ثبت نام است.
با توجه به گستردگی مباحث حقوقی، تنوع دعاوی، پیشرفتهای علمی و تورم قوانین و مقررات قطعا ادعای تخصص و مهارت در همه دعاوی مورد نیاز اشخاص ادعایی نادرست بوده و افراد برای دعاوی خود به دنبال متخصصان اهستند همچنین تخصصی شدن وکالت و ورود وکلای متخصص به محاکم موجب کاهش اطاله و زمان فرایند دادرسی، جلوگیری از هدر رفت هزینه دادرسی افراد و کاهش فساد در نظام قضایی میشود.
گروه وکالت تخصصی متشکل از هفت زیر مجموعه و ۳۷ کمیته که وظیفه آموزش، سنجش، صدور و تمدید گواهی وکالت تخصصی در ۳۷ رشته تخصصی را دارا است، برای اولین بار اقدام به طراحی دورههای وکالت تخصصی ویژه وکلا کرد و امید است با برگزاری دورههای یادشده و بر مبنای شیوه نامه وکالت تخصصی فصلی جدید و متعالی در ارائه خدمات حقوقی رقم بخورد.
رئیس قوه قضاییه:
نیروهای مسلح از همه نهادها موفقتر عمل کرده است
رئیس قوه قضاییه گفت: نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در انجام وظایف خود طی بیش از چهار دهه گذشته از همه نهادها موفقتر عمل کرده است.به گزارش ایسنا، حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای صبح امروز سهشنبه (۲۱ تیر) در دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش حضور یافت و از بخشهای مختلف این دانشگاه بازدید کرد.
رئیس دستگاه قضا در بدو ورود به دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش مورد استقبال فرزندان شهید سرهنگ ابوالفضل محققنژاد از شهدای مدافع سلامت ارتش جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت و سپس همراه با امیر موسوی فرمانده کل ارتش به مقام شامخ شهدای آرمیده در این دانشگاه ادای احترام کرد.در جریان حضور رئیس قوه قضاییه در دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش، بخشهایی از آخرین دستاوردها و توانمندیهای ارتش جمهوری اسلامی ایران شامل قدرت پهپادی، اشراف اطلاعاتی، خودکفایی، آمادگیهای عملیاتی و حضور مقتدرانه ارتش جمهوری اسلامی ایران در مرزهای زمینی، هوایی، دریایی و آبهای بینالمللی به صورت ویدیو کنفرانسی از نقاط مختلف کشور و کلیپ مستند به رئیس قوه قضاییه ارائه شد.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای، در ادامه حضور خود در دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش طی سخنانی در جمع فرماندهان عالی ارتش جمهوری اسلامی ایران، ضمن تبریک و تهنیت اعیاد ماه پرخیر و فضیلت ذیالحجه و در پیش بودن عیداللهالاکبر عید غدیر خم، طی سخنانی اظهار کرد: فرماندهی نیروهای مسلح و مرزبانان در صدر اسلام بر عهده محبوبترین مخلوق الهی و بالاترین شخصیت نزد پروردگار متعال یعنی پیامبر عظیمالشأن اسلام (ص) و پس از ایشان بر عهده حضرت امیرالمومنین علی (ع) بود که همین افتخارات برای نیروهای مسلح کافی است.رئیس دستگاه قضا در ادامه با اشاره به فرماندهی مقام معظم رهبری بر نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بیان داشت: امروز مقام معظم رهبری، ولیامر و بالاترین شخصیت از لحاظ جایگاه حقوقی و شخصیتی، عهدهدار مسئولیت فرماندهی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است که حقیقتا افتخار بزرگی برای نیروهای مسلح محسوب میشود.رئیس دستگاه قضا با اشاره به وظایف و مسئولیتهای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران که در قانون اساسی آمده است، گفت: «حفظ استقلال، تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی»، «دفع هرگونه تجاوز و شرارت از کشور»، «پیشرفت و تعالی در پرورش و تربیت نیروی انسانی در تراز نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران» و همچنین «پیشرفت علمی و بروز رساندن تجهیزات و آموزشها در حد عالی»، از جمله وظایف نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است و بدون مبالغه میگویم که نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در انجام وظایف خود طی بیش از ۴ دهه گذشته از همه نهادها موفقتر عمل کرده است.
محسنی اژه ای به دعای بیست و هفتم صحیفه سجادیه که تنها در خصوص نیروهای مسلح است اشاره کرد و گفت: حضرت سجاد(ع) که واقعه عاشورا در کربلا را دیدهاند و فرماندهی حضرت اباعبدالله الحسین(ع) بر نیروهای مسلح را درک کردهاند، دعای بیست و هفتم صحیفه سجادیه را صرفا و به صورت مفصل، به نیروهای مسلح و مرزداران اختصاص دادهاند و من وقتیکه این دعا را میخوانم با تمام وجود و قلبم میگویم که ای کاش من هم مرزدار و عضو نیروهای مسلح بودم.
محسنی اژه ای در ادامه با بیان اینکه بسیاری از شهیدان، امرا، فرماندهان، شخصیتها ، دستاوردها و توانمندیهای ارتش جمهوری اسلامی ایران ناشناخته مانده است، بر معرفی و تبیین این موارد برای آحاد مردم تاکید کرد و اظهار داشت: ارتش جمهوری اسلامی ایران و به طور کلی نیروهای مسلح ما در مقطع پس از پیروزی انقلاب اسلامی دستاوردهای شگرفی را به دست آوردند لذا ضروری است این دستاوردها و توانمندیها تا آنجایی که به لحاظ طبقهبندی مسائل امکان دارد، معرفی و تبیین شوند.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به دستاوردهای دفاعی و نظامی نیروهای مسلح و ارتش جمهوری اسلامی در بخشها و حوزههای مختلف از جمله حوزه پهپادی تصریح کرد: امروز دشمنان ما، استکبار جهانی و در رأس آنها آمریکا نمیتوانند به امنیت و استقلال و تمامیت ارضی ما نگاه چپ داشته باشد و این امر بواسطه مجاهدتهای نیروهای مسلح و ارتش جمهوری اسلامی است.وی افزود: نیروهای مسلح و ارتش ما وقتی تنها یک بخش کوچک از قدرت و توانمندی دفاعی و نظامی خود در حوزه پهپادی را معرفی و رونمایی میکند، دشمنان ما از تعجب انگشت به دهان میشوند و به فکر فرومیروند که علیرغم همه عداوتها و تنگناها و مضایقی که طی ۴۳ سال ایجاد کردند، چگونه این پیشرفتهای شگرف برای تأمین و ارتقاء سطح امنیت و آرامش مردم ایران اسلامی توسط نیروهای مسلح و ارتش حاصل شده است.رئیس دستگاه قضا با اشاره به ابتکارات ، خلاقیتها و به کارگیری دانش و فناوری در حوزههای مختلف تجهیزاتی و راهبردی در سطوح و بخشهای مختلف ارتش جمهوری اسلامی ایران، اظهار کرد: ضروری است این محصولات و دستاوردهایی که حاصل نبوغ، خلاقیت، دانشافزایی و قدرت ارتش جمهوری اسلامی است تا آنجایی که ملاحظات مربوطه اقتضا میکند، برای عموم مردم در جامعه تبیین و معرفی شوند؛ چرا که این امر نقش و تأثیر بسزایی در افزایش روحیه و امید مردم و بویژه نسل جوان ما دارد.رئیس قوه قضاییه بیان داشت: دستاوردها و توانمندیهایی که نیروهای مسلح ما و ارتش ما طی سالیان اخیر به دست آوردهاند علیرغم مشکلات و موانع فراوانی بوده که بر سر راه این نیروهای جان برکف وجود داشته است؛ دشمنان و شیطانصفتان به زعم خود تلاش کردند تا با ایجاد محاصره اقتصادی و تجهیزاتی از ورود مواد اولیه ادوات نظامی و دفاعی به کشور ما جلوگیری کنند اما جوانان و دانشمندان ما بویژه در بخش دفاعی در بسیاری از حوزههای مرتبط با تجهیزات و ادوات به خودکفایی نایل آمدند و دستاوردهای شگرفی را در این حوزه برای ارتقاء امنیت مردم کسب کردند.
محسنی اژه ای در ادامه یکی از مصادیق جهاد تبیین که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب است را معرفی و بیان دستاوردها و توانمندیهای شگرف نیروهای مسلح و ارتش جمهوری اسلامی دانست و گفت : امروز عزت، استقلال، اقتدار و بازدارندگی دفاعی و نظامی کشور ما و حفظ انسجام و تمامیت ارضی ما مرهون اقدامات و مجاهدتهای نیروهای مسلح و فرماندهان و افسران و کارکنان ارتش تحت فرماندهی فرماندهی معظم کل قوا است.
رئیس دستگاه قضا همچنین با اشاره به تقدیم بیش از ۴۸ هزار شهید و بیش از ۲۰۰ هزار جانباز از سوی ارتش به انقلاب و کشور، بیان داشت: باید در راستای معرفی و شناساندن این شهیدان والامقام و این جانبازان و شهیدان زنده که عزت و اقتدار و استقلال کشور مرهون مجاهدتهای آنان است، اقدامات و تلاشهای بیشتری صورت گیرد.
رئیس قوه قضاییه در ادامه به خدماتی که نیروهای مسلح و ارتش جمهوری اسلامی در مواقع بحرانی و در زمان وقوع بلایای طبیعی به مردم در گوشه و کنار ایران اسلامی ارائه میدهند اشاره کرد و از حضور سریع و به موقع نیروهای ارتش برای یاریرسانی به مردم در هنگام وقوع حوادث و بلایای طبیعی، تقدیر به عمل آورد.