سرویس اجتماعی مصیبتِ دومین دریاچه شور دنیا تمامی ندارد و حالا دردِ خشکیدگی بر جانش چنان نشسته است که اصلا امیدی به زنده ماندنش نیست! هرسال به طور متوسط ۴۰ سانتی متر از ارتفاع دریاچه ارومیه کاسته شده و اکنون ۹۵درصد از آب این دریاچه خشک شده است. مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان غربی ضمن اعلام […]
سرویس اجتماعی
مصیبتِ دومین دریاچه شور دنیا تمامی ندارد و حالا دردِ خشکیدگی بر جانش چنان نشسته است که اصلا امیدی به زنده ماندنش نیست! هرسال به طور متوسط ۴۰ سانتی متر از ارتفاع دریاچه ارومیه کاسته شده و اکنون ۹۵درصد از آب این دریاچه خشک شده است.
مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان غربی ضمن اعلام مطلب فوق در نشست شورای هماهنگی مدیریت بحران و پدافند غیرعامل مدیران صنعت آب و برق استانهای شمال غرب کشور که در سد ساروق تکاب برگزار شد، گفت: خشکسالی، تبخیر آب، توسعه بیرویه کشاورزی و استفاده نادرست از آب دریاچه برای کشت محصولات زراعی پرآببر از مهمترین عوامل خشک شدن دریاچه ارومیه است.
امیرعباس جعفری افزود: بیان اینکه امیدواریم با فرهنگ سازی صحیح و استفاده درست از منابع آبی منطقه دوباره دریاچه ارومیه را احیا کنیم، افزود: راه اندازی سیستمهای نوین آبیاری، تصفیه پساب، هدایت آب سدها و اجرای کانال و تونل زاب که تاکنون ۳۶ کیلومتر از آن حفر شده، از جمله مواردی است که با قدرت به دنبال اجرای کامل آنها هستیم.
مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان غربی با اشاره به اختصاص اعتبار مناسب برای اجرای طرحهای احیای دریاچه ارومیه گفت: دولت سیزدهم و مدیریت ارشد استان مصمم به احیای این دریاچه هستند.
جعفری با اشاره به اینکه کمبود آب یک بحران جدی در منطقه است، اضافه کرد: با فرهنگ سازی در زمینه جداسازی آب شرب و غیر قابل شرب، بازیافت فاضلاب، استفاده از تجهیزات مدرن تصفیه آب و اصلاح تأسیسات آب رسانی میتوان این بحران را مدیریت کرد از این رو یکپارچه کردن مدیریت و اطلاع رسانی در این حوزه بسیار مهم است.
وی گفت: ۲ هزار میلیارد ریال در پنج ماه گذشته بر اثر حوادثی مانند سرمازدگی، تگرگ و طوفان به بخش کشاورزی آذربایجان غربی و همچنین ۱۲۰ میلیارد ریال به زیرساختهای مسکونی، ابنیه و راههای این استان در حوادث غیر مترقبه خسارت وارد شده است.
تعدادی از روستاهای تکاب با تنش شدید آبی مواجه هستند
فرماندار تکاب نیز در این نشست با بیان اینکه ضعف در هماهنگی و هم افزایی در مدیریت بحرانها باید رفع و انسجام فرماندهی و مدیریت واحد در دستگاههای خدمات رسان برقرار شود، گفت: همه دستگاههای خدمات رسان در مواقع وقوع بحران باید ید واحده باشند و از مدیریت واحد فرمانداری پیروی کنند و علاوه بر سازمانهای آب و برق سایر دستگاهها نیز پای کار باشند.
اسماعیل حیدری آزاد با تاکید بر اینکه برای پیشگیری از وقوع حوادث، لایروبی رودخانهها و مسیلهای شهرستان تکاب ضروری است، افزود: تکاب در یک منطقه کوهستانی در آخرین نقطه جنوب آذربایجان غربی واقع شده که بیشترین بارشها را دارد اما از این بارشها و منابع آبی به دلیل طبیعت و اقلیم خاص منطقه استفاده نمیشود و آبهای سطحی شهرستان به سایر شهرهای جنوب استان سرازیر میشود.
وی ادامه داد: در حالی که تعدادی از روستاهای تکاب با تنش شدید آبی مواجه هستند و باید با تانکر آبرسانی شود، این شهرستان در تأمین تانکر نیز مشکل دارد و از وزارت نیرو انتظار داریم برای تهیه و تأمین تانکرهای آب رسان به روستاهای تکاب نگاه ویژه و اهتمام جدی داشته باشد.
فرماندار تکاب اضافه کرد: نبود موتور دیزل در مجتمعهای آبرسانی از دیگر مشکلات تأمین آب پایدار در روستاهای این شهرستان است به طوری که با قطع برق، آب روستاها نیز قطع میشود اما با تهیه این موتورها هنگام قطعی برق، در تأمین آب روستاها مشکلی
به وجود نمیآید.
حیدری آزاد با بیان اینکه مسیر تأمین آب شهر تخت سلیمان روباز است و منشأ آلودگی و بیماری شده که باید رفع شود، اظهارکرد: با توجه به دوری تکاب از مرکز استان و وضعیت نامناسب جادهها تأمین پمپهای رزرو برای ایستگاههای پمپاژ آب روستایی
نیز ضروری است.
در جریان نهضت سدسازی که از ابتدای دهه ۷۰ در کشور آغاز شده بود، بیش از ۴۴ سد در حوضه آبریز ارومیه ساخته شد و ارومیه که سه عنوان پرطمطراق پارک ملی، تالاب بینالمللی و ذخیره گاه زیستکره ثبت شده در یونسکو را با خود یدک میکشید سرانجام خشک شد.
درست مانند طشک و بختگان، هورالعظیم، پریشان، هامون، جازموریان و مهارلو.
ارومیه خشک شد، فلامینگوها و پلیکانها و همه آن ۲۴۰ گونه پرندهای که تا آن زمان در دریاچه شناسایی شده بودند هرگز به پشت سدها و به میانه آب شیرین نرفتند و دسته دسته در میان شوره زارهای ارومیه جان باختند!
خشکیدگی فقط دامن بزرگترین دریاچهها و تالابهای ایران را نگرفت و عریض و طویل ترین رودخانههای کشور نیز همچون کارون و کرخه و زاینده رود هم با ساخت بیش از ۵۰ سد بزرگ و کوچک به درد مشابه مبتلا شدند.
جنگلها و مراتع غرب ایران نیز با خشکیدگی اکوسیستمی عجین شدند تا جایی که امروز ۱٫۲ میلیون هکتار جنگل زاگرسی خشک و بیش از ۶۰۰ دشت کشور با بحران بیآبی و افت سفرههای آب زیرزمینی مواجه شده است.
صرف نظر از اینکه هنوز هم عدهای در تلاشاند تا خشکسالی را مسئول نابودی دریاچه ارومیه و بسیاری از اکوسیستمهای آبی کشور عنوان کنند اما کارشناسان محیط زیست، رشد بیرویه جمعیت، توسعه ناپایدار کشاورزی، مدیریت غلط منابع آب و فقدان برنامه آمایش سرزمین را از عمده ترین دلایل نابودی اکوسیستمهای آبی و منابع جنگلی و مرتعی کشور معرفی میکنند.
اما آیا براستی اقلیم مقصر اصلی خشکیدگی بزرگترین دریاچه داخلی ایران است؟
بررسی آمارهای بارش در حوضه آبریز دریاچه در ۵۰ سال گذشته نشان میدهد که کاهش چشمگیری در متوسط بارندگی این حوضه رخ نداده است، چرا که متوسط بارش سالانه حوضه آبریز حدود ۳۵۱ میلی متر بوده که بجز سه سال متوالی از ۷۷ تا ۷۹ که میزان بارش کمتر از حد نرمال بوده تقریباً در مابقی سالها بارش در شرایط نرمال گزارش شده است.
اگرچه مدیر دفتر برنامهریزی ستاد احیای دریاچه ارومیه یادآوری میکند که بارش متوسط حوضه در دو دهه اخیر با ۱۸% کاهش به ۳۱۸ میلیمتر تنزل یافته اما این میزان بارش همچنان بالاتر از حداقل نرمال است و باز هم نمیتواند به تنهایی عامل خشکیدگی
دریاچه باشد.
با این حال بررسیها نشان میدهد که حوضه دریاچه ارومیه در دو دهه اخیر حدود ۲ درجه گرمتر شده که به گفته دکتر مرتضی جمالی، پژوهشگر مؤسسه پژوهشهای اکولوژی و تنوع زیستی مدیترانه در فرانسه، «افزایش ۱ تا ۱٫۵ درجهای دما میتواند میزان تبخیر سطحی دریاچه را حداکثر تا ۲% افزایش دهد.» بدیهی است کمبود بارش و افزایش گرمای هوا در تشدید بحران تأثیرگذار بوده اما عامل اصلی این واقعه نبوده است.
در همین حال زنده یاد کامبیز بهرام سلطانی، بوم شناس برجسته ایرانی معتقد بود قبل از اینکه تغییر اقلیم باعث نابودی دریاچه ارومیه شده باشد این کاهش وسعت دریاچه ارومیه به واسطه مدیریت غلط منابع آبی حوضه است که میتواند منجر به نوسانات دمایی در سطح منطقه شده باشد.
او در مقالهای مینویسد:« به طور کلی فرآیند تبخیر که متوسط سالانه آن از سطح دریاچه در حدود ۱۰۰۰-۱۵۰۰ میلیمتر برآورد شده است، فرآیندی خنک کننده و کاهنده دمای محیط است. در نتیجه تبخیری که از سطح دریاچه صورت میگیرد، بخشی از انرژی حرارتی محیط به صورت گرمای نهان (Latent Energy) از محیط گرفته و دفع شده و در نتیجه آن، در این محدوده شرایط اقلیمی تعدیل مییابد.
در حقیقت در همین شرایط اقلیمی تعدیل یافته است که امکان سکونت و تولید در محدوده فضای پیرامون دریاچه ارومیه میسر شده است؛ بدیهی است که با کاهش وسعت دریاچه، انرژی حرارتی دفع شونده نیز کاهش یافته و از این طریق قابلیت دریاچه در تعدیل شرایط اقلیمی محیط کاهش مییابد.
این عمل از یک سو بدان معناست که تحت تأثیر کاهش وسعت دریاچه و کاهش سطح تبخیر، دمای محیط و به موازات آن خشکی محیط نیز افزایش یافته که پیامد آن تبخیر بازهم بیشتر از سطح دریاچه و کاهش بازهم بیشتر از وسعت آن است. از دیدگاه تحلیل سیستمی، در این شرایط دریاچه و محیط وارد یک دور مثبت positive feedback loop میشوند.
در طبیعت، دورههای بازخورد مثبت همواره به تخریبهای دامنه دار و عمیق منتهی میشوند. لازم به یادآوری است آنچه طبیعت و اکوسیستمهای طبیعی را در حالت تعادل دینامیک حفظ میکند، همواره فیدبکهای منفی است. هر کجا که فیدبک مثبت مشاهده شد، باید بسرعت به دنبال یافتن ردِ پای انسان بود!»
اگرچه تا به اینجا مشخص شده که عملاً عامل اقلیم نقش تعیین کنندهای در خشکیدگی ارومیه نداشته اما حتی اگر فرض کنیم که واقعاً خشکسالی مسبب این فاجعه زیست محیطی بوده پس باید دید آیا کشاورزی هم از خشکسالی متضرر شده یا فقط دریاچه ضرر کرده است؟!
براساس گزارشهای رسمی سطح زیر کشت حوضه آبریز ارومیه از ۳۳۵ هزار هکتار در مدت سه دهه، به ۶۸۰ هزار هکتار افزایش یافته است. بنابراین هرگاه برای هر هکتار بطور متوسط، ۱۰۰۰۰ مترمکعب آب مصرفی در نظر گرفته شود، بدین ترتیب برای سطح کشت ۳۶۰ هزار هکتار افزایش یافته، افزایش مصرف آب معادل ۳٫۶ میلیارد مترمکعب میشود که در نتیجه از ورودی دریاچه کسر شده است.
وضعیت موجود به وضوح بازتاب آشکار نبود تعادل میان کمیت منابع موجود آب و وسعت اراضی کشاورزی است و این نشان میدهد که اگر اقلیم در نابودی ارومیه تأثیرگذار بود امروز نباید شاهد چنین رشدی
در کشاورزی می بودیم.
کشاورزی که چه از نظر راندمان آبیاری و چه سطح زیر کشت و چه الگوی کشت، مصداق بارز کشاورزی ناپایدار است. این نوع توسعه ناپایدار کشاورزی در تمام این سالها، با ۲۳۱ پروژه مطالعاتی و اجرایی از سوی وزارت نیرو عملاً تحت حمایت هم قرار گرفته است.
این پروژهها شامل ۸۸ سد مخزنی، ۱۲۴ مورد تأسیسات انحراف و انتقال آب، ۱۷ پروژه پمپاژ و ۱۹ پروژه مهار سیلاب و تغذیه مصنوعی است که تا ابتدای دهه ۹۰ بیش از ۴۴ سد و دست کم نیمی از تأسیسات انحراف و انتقال آب آن به بهره برداری رسید.
حال به این همه، اضافه کنید ۹۶ هزار حلقه چاه مجاز و غیر مجاز حفر شده در حوضه را!
دستور ویژه رئیسجمهور برای نجات
دریاچه ارومیه
در همین حال استاندار آذربایجانغربی طی روزهای گذشته با بیان اینکه باید در خصوص اتمام طرح انتقال آب به دریاچه ارومیه جدیت و پیگیری ویژه انجام شود، در دیدار با معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا، با اشاره به دستورات ویژه ریاستجمهوری در سفر اخیر به آذربایجان غربی برای نجات دریاچه ارومیه، تسریع در تکمیل و اتمام طرح انتقال آب از کانیسیب به دریاچه ارومیه را خواستار شد.
محمدصادق معتمدیان ادامه داد: یکی از اولویتهای مهم دولت در آذربایجان غربی و استانهای همجوار احیای دریاچه ارومیه است که اقداماتی قبلاً در این راستا انجام شده اما هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده است.
استاندار آذربایجانغربی، به بازدید رئیس جمهور از دریاچه ارومیه در سفر اخیر به آذربایجان غربی اشاره کرد و گفت: نگاه ویژه آیتالله رئیسی، احیای دریاچه ارومیه در زمانبندی مشخص است.
وی با بیان اینکه وضعیت دریاچه ارومیه نیازمند یک کار جهادی در اتمام طرحهای نیمهتمام است، افزود: هرگونه کمکاری در روند نجات دریاچه ارومیه خسارتهای جبرانناپذیر زیستمحیطی را برای منطقه
بهدنبال خواهد داشت.
معتمدیان، اتمام طرحهایی چون انتقال آب به دریاچه ارومیه، مدول سوم تصفیهخانه ارومیه و خط انتقال آن و نیز سد چپرآباد را از طرحهای مهم دیگر در بهبود وضعیت دریاچه ارومیه عنوان کرد و گفت: مردم چشمانتظار اقدام جدی مسوولان امر در تخصیص اعتبارات لازم و تکمیل پروژههای نجاتبخش برای دریاچه ارومیه هستند.
وی افزود: دولت مصمم به احیای دریاچه ارومیه است و این نگاه ویژه باید در تخصیص اعتبارات لازم توسط متولیان امر اجرایی شود.
ستاد احیای دریاچه ارومیه با صرف ۵۷۰۰ میلیارد تومان هیچ دستاوردی نداشته است
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس نیز طی روزهای اخیر صراحتاً اعلام کرد که ستاد احیای دریاچه ارومیه پس از صرف ۵۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار هیچ دستاورد مهمی برای نجات این دریاچه نداشته است.
سمیه رفیعی رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به تصویب طرح تحقیق و تفحص از ستاد احیای دریاچه ارومیه در مجلس اظهار کرد: ستاد احیای دریاچه ارومیه پس از صرف ۵۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار هیچ دستاورد مهمی برای نجات این
دریاچه نداشته است.
وی با بیان این که روند نزولی سطح تراز دریاچه ارومیه از سال ۱۳۷۴ شروع شد و طی ۲۰ سال ۸ متر سطح تراز آب آن کاهش یافت»، افزود: ستاد احیای دریاچه ارومیه در سال ۹۴ در پی خشک شدن وسیع بخشهای جنوبی دریاچه ارومیه تشکیل شد که در آن زمان سطح تراز آب این دریاچه به ۱۲۷۰٫۰۴ رسیده بود.
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس گفت: از زمان تشکیل این ستاد اعتبارات هزینه شده ۵۷۳۰۶ میلیارد ریال بوده است که این میزان اعتبار به ارزش سال ۱۴۰۰ با محاسبه نرخ تسعیر دلار و نرخ تورم، معادل بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد ریال بوده است.
وی با تاکید بر اینکه حجم بسیار زیادی کارهای مطالعاتی برای دریاچه ارومیه انجام شده است، خاطرنشان کرد: بر اساس همین مطالعات و برابر اعلام رییس ستاد احیای دریاچه ارومیه، ۱۸ درصد علت خشک شدن تالاب، تغییر اقلیم و ۸۲ درصد به دلیل مدیریت غلط منابع آبی حوزه آبریز بوده است.
رفیعی با بیان این که «طی سالهای گذشته فقط در سالهای پر بارش شاهد افزایش نسبی سطح تراز آب دریاچه ارومیه بودهایم»، تاکید کرد: قرار بود سطح تراز آب دریاچه ارومیه تا سال ۱۴۰۶ به ۱۲۷۴٫۱ برسد این در حالیست که در حال حاضر آخرین سطح تراز دریاچه ارومیه به تاریخ ۱۹ تیر ماه ۱۲۷۰٫۵۷ است یعنی تنها ۵۳ سانتیمتر از حداقل تراز آبان ۹۴ بالاتر است.
وی افزود: بر اساس پیشبینی کارشناسان تا اواخر مهر تبخیر در دریاچه ارومیه ادامه دارد و سطح تراز آب به رقم روز اول شروع پروژه احیای دریاچه ارومیه خواهد رسید و جنوب دریاچه کاملا خشک خواهد شد.
نماینده مردم تهران در مجلس همچنین با اشاره به نارضایتی مردم بومی، کشاورزان و فعالان محیط زیست از عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه با طرح این پرسش که این همه اعتبار هزینه شده طی سالهای گذشته چه خروجی داشته است؟ خاطرنشان کرد: باید بررسی شود که بعد از این همه سال عملیات پرهزینه طرح احیای دریاچه ارومیه چقدر و چند درصد از سهم ۸۲ درصدی مدیریت غلط حوزه آبریز اصلاح و بهبود یافته است.
وی با تقدیر از نمایندگان مجلس برای رای قاطع به تحقیق و تفحص از ستاد احیای دریاچه ارومیه تصریح کرد: قطعا مجلس با هرگونه اهمال در این خصوص برخورد میکند و تاکید می کنم که حاشیه امنی برای ترک فعل مسوولان وجود ندارد.
۷ نفر دیگر از مسببان ریزش ساختمان متروپل بازداشت شدند
دادستان مرکز استان خوزستان از دستگیری هفت نفر دیگر از مسببان ریزش ساختمان متروپل خبر داد.
صادق جعفری چگنی اظهار کرد: با توجه به نظرات کارشناسان، هفت نفر دیگر به عنوان مقصر در ریزش ساختمان متروپل دخیل بودند که دستگیر و بازداشت شدند.
دادستان مرکز استان خوزستان اضافه کرد: تحقیقات تکمیلی رو به پایان است و در اسرع وقت کیفرخواست صادر و به دادگاه ارسال خواهد شد.
همچنین جعفری چگنی درباره تفاضل دیه بانوانی که در حادثه متروپل جان خود را از دست دادند، گفت: با توجه به اینکه هفت نفر از متوفیان حادثه متروپل خانم بودند بنابراین به موجب قانون مجازات اسلامی امکان پرداخت مازاد دیه توسط صندوق تامین خسارات بدنی وجود دارد به همین منظور اقدامات اولیه در جهت پرداخت دیه از این طریق صورت گرفته و در حال انجام است.
بخشی از ساختمان دوقلوی متروپل آبادان ساعت ۱۲ و ۴۰ دقیقه روز دوشنبه دوم خرداد ریزش کرد.
در این حادثه ۴۳ نفر جان باختند و ۳۷ نفر نیز مصدوم شدند.
۱۵ تیر ماه مسعود ستایشی سخنگوی قوه قضاییه در نشست خبری درباره پرونده متروپل گفت: امید داریم فرایند رسیدگی و اتخاذ تصمیم در دستگاه قضایی با سرعت و دقت صورت گیرد و نتایج را اعلام کنیم. اما براساس آخرین خبر گزارش دادستانی کل کشور و با صرف وقت مناسب و طولانی هیاتی را مستقر کردند این گزارش به اتمام رسیده و تقدیم ریاست قوه قضاییه شده است تا دستورات را ابلاغ کنند و بررسیهای بعدی در حوزه گزارش صورت گیرد.
وی افزود: اما در باب بحث قضایی پرونده ۱۶ نفر به موجب قرار تامینی بازداشت هستند. شهردار فعلی و اسبق آبادان و کارمندان ذیمدخل، ناظر پروژههای مهندسی و شرکت های مشاور جزو بازداشت شدگان هستند.
بستریهای کرونایی افزایش یافت
مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد: موارد بستری بیماران مبتلا به کرونا افزایش یافته است. در هفته سوم تیرماه موارد بستری به ۱۴۷۱ مورد رسیده است که این رقم در هفته قبل از آن ۵۹۱ مورد ثبت شده است.
همچنین موارد مثبت شناسایی شده سرپایی از ۳۲۶۰ مورد در هفته دوم به ۹۳۴۹ مورد در هفته سوم تیرماه و فوتی ها نیز در کل کشور از ۱۸ نفر در هفته دوم به ۴۰ نفر در هفته سوم تیرماه افزایش یافته است.
براساس آخرین تغییرات در نقشه رنگبندی شهرستانهای کشور که از ۲۴ تیر اعمال میشود؛ تعداد شهرهای با وضعیت قرمز از ۴ به ۱۵ و تعداد شهرهای با وضعیت نارنجی از ۱۴ به ۳۵ شهر افزایش یافت. همچنین تعداد شهرهای با وضعیت زرد از ۱۴۲ به ۲۰۸ و تعداد شهرهای با وضعیت آبی از ۲۸۸ به ۱۹۰ شهر رسید.
بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در گفت وگوی خبری در مورد احتمال افزایش تلفات کرونا در هفته های آینده گفت: آمار تلفات کرونا افزایشی است بدلیل اینکه آمار مراجعان و بستری ها زیاد است.
وی افزود: هر وقت مراجعان کاهشی باشد فوتی ها هم کاهش می یابد اما در حال حاضر آمار مراجعان کاهشی نیست. امیدواریم در صورتیکه مردم واکسیناسیون را انجام دهند، آمار فوتی ها نیز دو رقمی باقی بماند.
همه پشت نوبتیهای بهزیستی صفر شدند
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: تمام پشت نوبتیهای بهزیستی که طی سه سال گذشته از کمیسیونهای تخصصی گذشته و منتظر منابع بودند، صفر شد و ۱۳۰ هزار خانوار وارد چرخه مستمری شدند.
علی محمد قادری در نشست خبری خود با اصحاب رسانه افزود: ۲ میلیون و ۶۷۰ خانوار بالغ بر هفت میلیون نفر مخاطب بهزیستی هستند که اگر بخواهیم برنامه ارائه دهیم به عنوان تبصره ۱۴ به بهزیستی ابلاغ می شود و از منابع بودجه بهزیستی(هدفمندی) در حساب مددجو می نشیند.
وی اضافه کرد: منابع کمی برای اجرای سیاستهای توانمندسازی و خروج از چرخه حمایتی وجود دارد بنابراین با ایجاد دبیرخانه بهره وری و شورای تحولی فقط به برنامههای تحولی خوب فکر می کنیم.
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: ۸۷ تا ۹۰ درصد کودکان کار و خیابان از اتباع هستند و قبل از آنکه نظام رهگیری برای شناسنامهدار کردن برای هویت حداقلی آنها داشته باشیم، نمیتوانیم برنامههایی برای آنها شروع کنیم.
قادری افزود: کودکان کار ایرانی جزو تکالیف بهزیستی است که در چند ماه آینده نسخه این برنامه مشخص خواهد شد. وی ادامه داد: کودکان کار و خیابان باعث ناراحتی و نگرانی می شوند و بیش از ۱۳ دستگاه در جمع آوری و نگهداری این کودکان نقش دارند که البته زیاد کارساز نخواهد بود زیرا اینکه در دوران پساترخیص کودکان کار چه اتفاقی میافتد، دستگاه ها باید آن را پیگیری کنند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: بخشی از کودکان کار و خیابان در کارگاه هایی که شناسنامهدار نیستند، مشغول کارند و بهزیستی نمی تواند آنها را شناسایی کند.
قادری با تاکید بر ضرورت راه اندازی شناسایی کودکان کار و خیابان از طریق عنبیه، افزود: در خصوص کودکان کار قرار است جلسه ای در وزارت کشور راه اندازی شود.