از بی آبی سرشار!
از بی آبی سرشار!

سرویس اجتماعی بحران آب در ایران، اکنون شکلِ دهشتناکی به خود گرفته است به طوری که دیگر صحبت از قطعی‌های آبِ وسیع و طولانی مدت در برخی از شهرهاست. آن هم نه شهرهایی در دلِ کویر و نواحی خشک و بیابانی، بلکه مناطقِ کوهستانی و پرآب ایران! این یعنی ابعادِ فاجعه از آنچه که فکر […]

سرویس اجتماعی

بحران آب در ایران، اکنون شکلِ دهشتناکی به خود گرفته است به طوری که دیگر صحبت از قطعی‌های آبِ وسیع و طولانی مدت در برخی از شهرهاست. آن هم نه شهرهایی در دلِ کویر و نواحی خشک و بیابانی، بلکه مناطقِ کوهستانی و پرآب ایران!

این یعنی ابعادِ فاجعه از آنچه که فکر می‌کردیم وسیع‌تر و نگران‌کننده‌تر شده و کیست که نداند آتشِ همه این بی آبی‌ها از گورِ سوء مدیریت منابع آبی برمی‌خیزد!
بخش عمده‌ای از سفره‌های زیرزمینی و پشت سدها از آب تهی شده و این باران‌های سیل آسا هم نه تنها دردی از هزاران دردِ بی آبی ایران دوا نکرده بلکه خود، مصیبتی شده است که با به بارآوردن خسارت‌ها و خرابی‌ها، گرهی به هزاران گره دیگر افزوده است.
قطع آب در روزهای اخیر، مشکلاتی برای مردم استان چهارمحال و بختیاری ایجاد کرده است. مشکلاتی که سرانجام مردم را ناچار کرد که برای رساندن صدایشان به مسوولان، دست به تجمعات اعتراض‌آمیزی در شهر بزنند.
در این میان برخی مسئولان با سفر به شهرکرد و دادن وعده‌هایی، به مردم قول دادند که ظرف یکی دو روزآینده مشکل حل شود. بنابر گفته‌های شهروندان استان چهارمحال و بختیاری، مشکل قطع آب و تیره و کدر بودن آن، در شهرکرد هنوز حل نشده است و دامنه بی‌آبی به شهرها و استان‌های دیگر کشور هم کشیده شده است.
همدان و ارومیه هم در زمره استان‌های درگیر با مشکل بی‌آبی قرار گرفتند و مسئولان بار دیگر با دادن وعده‌هایی برای رفع مشکل، از مردم خواستند که خویشتندار باشند و با انجام همکاری‌های لازم به رفع مشکل کمک کنند. با روالی که مشکل قطع آب در ایران، پیش گرفته، مشخص نیست کدام شهرها، روستاها و استان‌های کشور، در نوبت بعدی بی‌آبی قرار خواهند گرفت؟
گفته می‌شود کاهش بارندگی در طی سال‌های اخیر و همچنین افزایش جمعیت شهر همدان به‌همراه مصرف بی‌رویه آب در بخش کشاورزی، سبب کاهش ذخایر سدها و افت سطح آب سفره‌های آب زیرزمینی، مشکلات جدی برای جمعیت شهری همدان فراهم کرده است. البته تاخیر در انتقال آب از سد تالوار به همدان نیر مزید بر علت شده تا این روزها مردم شهر همدان با مشکلاتی دست و پنجه نرم کنند. همچنین گفته می‌‌‌شود که علت اتمام ذخایر آب سدها و کاهش سطح سفره‌های آب زیرزمینی، روزانه بیش از ۱۲ ساعت آب شرب شهر همدان قطع و یا به علت افت فشار قابل استفاده نیست.
قطع مکرر آب از ساعت ۲۳ تا ۵ صبح چند ماه است ادامه دارد و حالا این قطع شبانه‌روزی و مقاومت مدیران آبفای استان در ارتباط با اطلاع‌رسانی به مردم در اعلام زمان قطع آب، مردم را دچاره سردرگمی
کرده است.
معاون بهره‌برداری شرکت آب و فاضلاب استان همدان با اعلام اینکه در حال حاضر ذخیره سد اکباتان به کمترین مقدار رسیده است، گفت: «پیش‌بینی می‌شود که تا ۳۰ روز آینده سد اکباتان را در مدار داشته باشیم.»
او گفت: «تلاش می‌کنیم با مدیریت مصرف و کمک مردم این مقدار از ذخیره سد را بیشتر حفظ کنیم تا خود را به فصل آبی آینده برسانیم. »
حمیدرضا نیکداد، با تاکید بر اینکه با کمک مردم برداشت آب از سد به کمترین میزان خواهد رسید، یادآور شد: «با کاهش برداشت، مصارف آب نیز باید به حد پایین برسد تا بتوانیم تا پایان تابستان آب داشته باشیم.»
او در خصوص قطع آب که در برخی مناطق رخ می‌دهد، هم گفت: «با توجه به اینکه برداشت آب محدود شده ممکن است ساعاتی از شبانه‌روز ذخیره مخازن به پایان برسد و همین ممکن است باعث نارسایی در نقاطی
از شهر شود.»
او در نهایت از مردم درخواست کرد: «چاره‌ای در نارسایی آب نیست و خواهش می‌کنیم مردم با مصرف مدیریت شده تحمل کنند تا بتوانیم ذخیره را نگه داریم‌.»
در جریان قطع شدن بلندمدت آب همدان، استاندار، نسبت به اطلاع‌رسانی زمان‌بندی دقیق برنامه مدیریت توزیع آب شهر همدان به مدیران آب‌منطقه‌ای و آبفا تاکید کرد و گفت: «مشکل تاریخی آب شرب مردم همدان، در ماه‌های آینده یک‌بار برای همیشه حل‌ خواهد شد.»
علیرضا قاسمی فرزاد، در جریان بازدید از استان، این طور اظهار کرد: «متأسفانه رکورد مصرف آب استان در روزهای اخیر شکسته شده است، انتظار می‌رود مردم استان بیش‌از پیش، اصلاح الگوی مصرف را رعایت کنند.»
او تاکید کرد که اگر مردم مراعات و همراهی کنند، با تلاشی که همکاران در طرح آبرسانی همدان انجام می‌دهند، قطعا، از این وضعیت مقطعی برنامه مدیریت توزیع آب شهر همدان عبور خواهیم کرد.
قاسمی ‌فرزاد، توضیح داد: «۱۷سال در طرح آبرسانی همدان تاخیر صورت گرفته است، که طی این مدت تنها ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته؛ اما با اقدام و تلاش دولت سیزدهم و نگاه ویژه وزیر نیرو به این طرح، اکنون در مدت قریب به چهار ماه، بیش از ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.»
او گفت: «مردم ولایت‌مدار همدان، با خویشتنداری، همراهی و همکاری لازم را داشته باشند تا طرح آبرسانی به شهر همدان، به اتمام برسد.»
«یازده روز است آب منطقه شیخ تپه و تمکین‌وش کم فشار و معمولا آغاز افت فشار در ساعت ۱۶ شدت می‌گیرد تا ساعات پایانی شب ادامه می‌یابد. پنجشنبه، ۲۷مرداد، از ساعت ۱۰ صبح افت فشار آغاز شد و سپس آب کامل قطع شد.»
این پیام یکی از شهروندان ارومیه است که برای رسانه‌های استانی خود ارسال کرده.
او همچنین در پیام خود نوشته: «با شماره‌های مختلف اتفاقات شرکت آب تماس گرفته‌ایم و جواب آنها به این خلاصه می‌شود که به‌دلیل گرمای شدید هوا
مشکل آب داریم.»
شهروند دیگری در پیامی اعلام کرده: «در چند روز اخیر شاهد افت یا قطعی آب هستیم و روز پنجشنبه از ساعت ۱۵ با قطع آب مواجه هستیم و تلفن گویا نیز دلیل آن را تعمیرات اعلام کرده است در حالیکه این شرایط تنها برای امروز نیست.»
پیام‌های دیگری نیز در شبکه‌های اجتماعی از سوی دیگر شهروندان از افت یا قطعی آب در سایر مناطق حکایت دارد و تا این لحظه مسئولان شرکت آب و فاضلاب پاسخ یا اطلاعیه‌ای در این خصوص منتشر نکرده‌اند.
آنطور که از شواهد و قرائن برمی‌آید، ایران واردِ شرایط ناپایدار آبی شده و هر لحظه امکان دارد که بخشی از مناطق ایران برای همیشه از دایره شرایط مناسب برای زندگی
خارج شوند.
بحرانی که امروز دامانِ ایران را گرفته است، سال‌ها پیش توسطِ کارشناسان و متخصصان امرِ پیش بینی شده بود اما متاسفانه دولت‌ها به جایِ ترتیب اثر دادن به این هشدارهای کارشناسانه و دلسوزانه، سعی در خاموش کردن صدای فعالان و متخصصان این حوزه داشتند و حالا با بروزِ قطعی‌های آب در بخش‌هایی از ایران، مشخص می‌شود که تمامی آن هشدارها و اِنذارها به حق بوده اما چه سود وقتی کار از کار گذشته و بی آبی با شدیدترین شکل ممکن رخ نموده است.

 

 

سرپرست دفتر حفاظت و مدیریت حیات‌ وحش سازمان حفاظت محیط زیست:
هدف سازمان محیط زیست حفاظت از یوزپلنگ در زیستگاه است

سرپرست دفتر حفاظت و مدیریت حیات‌ وحش سازمان حفاظت محیط زیست گفت: هدف سازمان، حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در زیستگاه طبیعی است از این رو بر روی حفظ و افزایش طعمه در زیستگاه ها تمرکز می کند.
غلامرضا ابدالی در نشست خبری افزود: سازمان در راستای حفاظت از گونه های جانوری از جمله یوزپلنگ معتقد است که باید این روند در طبیعت انجام شود و این روش موجب افزایش جمعیت آنها خواهد شد.
وی درباره تکثیر یوزپلنگ در اسارت گفت: به علت کاهش تعداد یوز ناچار به تکثیر آن در شرایط اسارت شدیم، تجربه نسبتا موفقی بود اما قطعا با اخذ این تجربه می توانیم برای مراحل بعدی بارداری و زایمان یوز در اسارت برای سال های بعد آماده تر عمل کنیم تا شاهد روند روبه رشدی در این گونه ارزشمند باشیم.
ابدالی در ادامه درباره وضعیت پلنگ در کشور گفت: البته وضعیت جمعیتی پلنگ نسبت به یوزپلنگ بهتر است اما متاسفانه طعمه این گونه در حال کاهش و زوال است که باید با برنامه ریزی های اصولی در زیستگاه ها افزایش یابد تا بتوان به حفاظت پایدار از گونه رسید.
وی تاکید کرد: اصلی‌ترین هدف برای گونه‌های حیات وحش، حفاظت از گونه در زیستگاه اصلی آن است که برای این منظور باید بتوانیم زیستگاه ها را در مقابل عوامل تخریب طبیعی و انسانی حفظ کنیم.
ابدالی درباره برنامه‌های دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست گفت: حفاظت از گونه‌های جانوری در معرض خطر انقراض برای ۲۱ گونه آغاز شده است، امسال نیز این برنامه برای ۱۰ گونه جانوری تدوین شده اما به‌ صورت جدی برنامه عمل پنج گونه وارد فاز اجرایی شده است.
وی افزود: بحث سرشماری‌ در حیات وحش نیز دارای اهمیت زیادی است. دارایی، پتانسیل، ظرفیت، حداقل جمعیت، مقدار زاد و ولد و قابلیت‌ها و محدودیت‌های زیستگاه‌ها را باید بشناسیم سپس متناسب با این موارد برنامه‌ریزی کنیم، برای پستانداران شاخص سرشماری دو بار در سال انجام می شود، همچنین برای پرندگان آبزی و غیر آبزی، زیستگاه‌های قرقاول و خزندگان هم سالانه سرشماری انجام می‌دهیم و براساس سرشماری‌ها، سیاست‌ها و استراتژی های مرتبط را دنبال می‌کنیم.
وی به وضعیت میش مرغ اشاره کرد و گفت: جمعیت میش مرغ کم و زیستگاه‌های محدودی دارد، زیستگاه فعلی آن در بوکان آذربایجان غربی است که باید به طور مداوم و مستمر پایش و حفاظت شود.
سرپرست دفتر حفاظت و مدیریت حیات‌ وحش سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به گونه گورخر آسیایی و گوزن زرد ایرانی افزود: در حال معرفی، شناسایی، پرورش و ساماندهی این گونه‌ها در شرایط تکثیر در اسارت هستیم.
وی با توجه به بیماری‌های حیات وحش گفت: اعتبارات خوبی در جهت پیشگیری و مقابله با این بیماری‌ها داریم و اقداماتی نیز انجام شده است.
ابدالی محیط زیست را موضوعی فرابخشی دانست و گفت: براساس اصل ۵۰ قانون اساسی و ابلاغیه مقام معظم رهبری در رابطه با سایر دستگاه‌ها مانند وزارت نیرو، وزارت نفت، وزارت راه و شهرسازی و … فعالیت همه این دستگاه ها بر محیط زیست اثرگذار است.
وی درباره وضعیت توله خرس سیاه زخمی شده در اصفهان گفت: اصفهان زیستگاه توله خرس سیاه نیست، این توله نابالغ و هنگام مشاهده بسیار زخمی بود، همکاران در استان اصفهان بسیار خوب تیمارگری کردند و او را به وضعیت خوبی رساندند. اولویت اول ما این بود که توله خرس سیاه در استان‌هایی که زیستگاه اصلی آن است، تیمار شود اما در استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان زیرساخت‌های لازم وجود ندارد و ما ترجیحا این توله خرس سیاه را در نیمه اول شهریور به مرکز پردیسان منتقل می کنیم و در حال حاضر در حال آماده سازی سایت در پردیسان برای پذیرش این توله خرس هستیم.
ابدالی افزود: سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به سلامت، آینده، پایداری وضعیت و زنده ماندن خرس سیاه حساسیت بیشتری دارد و با تاکید معاون طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست به علت به‌ روز بودن تجهیزات سازمان و امکان کنترل بیشتر شرایط، این توله خرس را به پردیسان منتقل خواهیم کرد.

 

 

عدالت سهام نیست
عباسعلی خلیق
اینجانب به عنوان کوچک ترین عضو جامعه بزرگ بازنشستگان کشوری و لشگری که در راه فخر و عظمت کشور مدیریت کرده اند و هم اینک با کوله باری از علم و تجربه خانه نشین شده اند و مورد جفای بی عدالتی ها قرار گرفته اند، بر خود فرض می‌دانم که مراتب خرسندی ام را از اتفاق دیروز که ذی نفعان بازنشسته محترم تامین اجتماعی به بخشی از حقوق حقه خود رسیدند را اعلام نمایم و از مسئولین ذیربط نیز که پنج ماه متوالی خواب را به چشمان خود حرام کردند تا گره از این معادله چند مجهولی و معمای سر به مهر را با سر انگشت تدبیر باز کنند تشکر و قدردانی نمایم، هر چند که افزایش حقوق خون جگر خوردن دارد، انتظار دارد، تهدید و تطمیع دارد، پاس کاری دارد، وقت اضافه دارد، چشم انتظاری دارد، این نیست که در هم ضرب کنند و در اولین ماه سال مشتاقانه در حساب ها بنشانند. در نتیجه این رویدادها، مملکت به التهاب می افتد، ملت از ترس و اضطراب نقره داغ می شوند تا حقی به حقدار برسد، به این راحتی که نیست، البته این هم برای خودش نوعی سیاست است، افزایش حقوق راحت الحلقوم نیست که بگذارند در دهان تا آب شود و شیرینی آن بر دل جان بشیند، باید هزار مرتبه قطع و وصل شود، امروز به فردا، این طرح به آن لایحه، حیاط به صحن، شدنی ها و نشدنی ها، تا بالاخره راوی به عمل آید که تصویب شد. دیروز که گلخند لبخند و امید بر لبان بازنشستگان محترم تامین نشست ما نیز کمتر از آنان خوشحال نشدیم، چقدر بهتر شد که به جای فروردین امسال، الان تصویب شد: وگرنه این همه گردهمایی، محفل و مجلس بپا نمی‌شد، این همه مقاله، متن، یادداشت توجیهی، توصیفی و تشریحی به رشته تحریر در نمی‌آمد، باورتان می‌شود تا چه اندازه این پول ناقابل به آنان چسبید؟!
به راستی بازنشستگان کشوری و لشگری اصلا” فکرش را هم نمی‌کردند این اتفاق بیافتد.
به هر تقدیر به انسجام و یکپارچگی آنان خدا قوت و دستمریزاد می‌گوییم و بنا نداریم کام این عزیزان را تلخ کنیم.
اما این موضوع پایان ماجرا نیست.
وقتی مطابق ماده ۱۲۵ قانون مدیریت خدمات کشوری ضریب افزایش حقوق بازنشستگان کشوری و لشگری باید متناسب با تورم اعلام بانک مرکزی باشد، با وجودی که رشد کالاهای استراتژیک امسال را ننه جان هم تجربه کرده که افسانه ای رشد قیمت داشته است، بفرمایید، بازنشستگان کشوری و لشگری این ده درصد افزایش حقوق را به کدام زخم شان بزنند، این موضوع را آنان کجای دلشان بگذارند؟!
بله حق گرفتنی است، آنان برای رسیدن به حقوق حقه‌شان، جان، اعتبار و آبروی شان را در طبق اخلاص گذاشتند و ما کشوری‌ها و لشگری‌ها تماشا کردیم، حالا نوش جانشان، افزایش مستمری آنان ۳۸ درصد به اضافه‌ی ۵۱۵ هزار تومان شد نوش جانشان، حقوق مدیر بازنشسته کشوری از راننده بازنشسته تامین اجتماعی‌اش کمتر شد، نوش جانشان، اصلا در زمان اشتغال باید جای شان را با هم عوض می کردند باز نوش جانشان، آنان اجتماع بزرگتری هستند، صدای‌شان می‌رسد، بله درست است نوش جانشان، بعضی وقت‌ها کیفیت فدای کمیت می‌شود، بله گل کاشتند، نوش جانشان، در زمان اشتغال، ما حق بیمه بیشتری را پرداخت می کردیم، مهم نیست نوش جانشان.بزرگواران بازنشسته کشوری و لشگری بدانید و آگاه باشید سفره افزایش مستمری بازنشستگان برچيده شد، همین افزایش ده درصدی هست و بس، بقیه اش داستان سرایی است.
وقتی عدالت ذبح می‌شود که تکرار می‌کنم:
مطابق ماده ۱۲۵ ضریب افزایش حقوق امسال ده درصد نبود بلکه متناسب با نرخ تورم تعیین می‌گردید، هم چنین وقتی که متناسب سازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشگری نیز با توجه به لحاظ اعتبار لازم در بودجه سنواتی ۱۴۰۱ صادر می‌شد. عدالت جاری و ساری می‌گشت. حال دیوان محاسبات دلایل آن را باید گزارش دهد.اکنون بیائید با همان ده درصد بسوزیم و بسازیم، چون حقوق ما عین سکوت ماست. در خاتمه به فراست در می‌یابیم که حق با صدای بلند گرفتنی است نه با فکر بلند.

اجرای سند تحول بنیادین، محور همه برنامه‌های آموزش و پرورش است
وزیر آموزش و پرورش گفت: اجرای سند تحول بنیادین محور همه برنامه‌ها و اقدامات آموزش و پرورش است که در این راستا قرارگاه ویژه‌ای برای تعیین اولویت‌ها در وزارت آموزش و پرورش فعال شده است.یوسف نوری در سی و ششمین اجلاس مدیران و روسای آموزش و پرورش اظهار داشت: مردمی‌سازی آموزش و پرورش و ارتقای عدالت تربیتی و نصیب برابر آموزشی از اولویت‌های دولت مردمی ایران قوی است.وی افزود: مفتخریم در نخستین سالگرد استقرار دولت مردمی، گردهمایی با حضور فرهنگیان و رئیس جمهور محبوب ایران اسلامی برگزار می‌کنیم و مدیران حوزه ستادی آموزش و پرورش، سراسر کشور گردهم آمدند تا با هم افزایی در راستای اجرای برنامه دولت مردمی بسترساز ایران قوی باشند.وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: دغدغه مندی برای ایجاد تحول در نظام آموزش و پرورش کشور با رویکرد اسلامی سابقه‌ای به طول انقلاب اسلامی دارد؛ اگرچه در سال ۶۷ طرحی جامع به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید اما متأسفانه اجرا نشد تا اینکه در سال ۹۰، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش به تصویب رسید و به عنوان یکی از اسناد افتخارآفرین در اردیبهشت سال ۹۲ یکی از سیاست‌های کلی ایجاد تحول در آموزش و پرورش از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شد.وی اضافه کرد: در ۱۱ سال گذشته زحمات زیادی در راستای اجرایی و عملیاتی شدن سند تحول بنیادین کشیده شد اما ناخرسندی مقام معظم رهبری نشان می‌دهد که همچنان از تحقق اهداف این سند فاصله زیادی داریم. اکنون اینجا هستیم تا نشان دهیم عزم خود را برای اقدامی محکم جذب کرده ایم.نوری با اشاره به مهم ترین اقدامات تحولی آموزش و پرورش براساس اولویت سند تحول بنیادین گفت: هماهنگ سازی واحدهای آموزش و پرورش با چارچوب های تحولی سند، گفتمان سازی مفاد اصلی سند، شناسایی، تربیت و شبکه سازی رهیاران تحول، راه اندازی مدارس الگوی تحول، تدوین لوایح قوانین لازم برای اجرای سند، ارزیابی و نظارت بر اجرای مفاد سند تحول بنیادین از مهم ترین اقدامات ذیل این راهبرد است.وی با اشاره به کااهش ۱۷ سال میانگین سنی اعضای شورای معاونان وزارت آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: ارتقای عدالت تربیتی و نصیب برابر آموزشی از دیگر اولویت ها است که بر این اساس قرارگاه مجزایی برای بهره گیری این هدف راه اندازی شده است. توجه به مناطق محروم و روستایی با افزایش سهم دانش آموزان این مناطق در مدارس نمونه دولتی، اختصاص معلم آماده و ثابت به مناطق، تهیه و اجرای بسته های حمایتی برای تهیه زیرساخت های آموزشی و طرح تغذیه رایگان دانش آموزی از دیگر اقدامات آموزش و پرورش است.